MC4 konektory
Máte k dispozici nabídku na výhodný nákup, ale prodejce tuto výhodnou nabídku poskytuje jen při větším odběru? V tomto tématu je možné se dohodnout ve více lidech a po dohodě více zájemců provést hromadný nákup.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Re: MC4 konektory
Kalafuna je v elektrotechnice dlouhodobě prověřená bojem.
Zelenou nebo sežranou měď pod kalafunovým lakem jsem ještě v ruce neměl. A to občas dělám s opravdu hodně starou elektronikou.
Pokud navzlíná do licny, tak to zas taková tragédie není, protože je v tenké vrstvě velice křehká a při ohybu se okamžitě vydrolí. Problém tam dělá spíš zavzlínání cínu, ne kalafuny. Předpokládám tedy nějaké normální množství, ne kouli o větším průměru než je ta samotná licna.
Ano, vrstva kalafuny nebo jiného tavidla může udělat tenkou izolační vrstvu na konektoru, což může být problém. A to často ani ne tak vzlínáním, ale
dokonce při mytí desky, kdy se tam dostane kapka, rozpuštěná v tom, čím se deska umývá (IPA nebo nebo nějaký speciální mycí roztok).
Negativum je, že bez umytí pak pájené místo někdy kvůli zbytkům kalafuny vypadá ošklivě. A občas se dost špatně myje, zvlášť je li víc přepálená. IPA s ní někdy bojuje dost dlouho. Ale ony ani bílé fleky od nějakých moderních tavidel, které nejsou na bází aktivovaných pryskyřic, taky nejsou žádná velká krása.
Tím ale neříkám, že pájet konektory MC-4 je to pravé. Píšu obecně o použití kalafuny při pájení.
Zelenou nebo sežranou měď pod kalafunovým lakem jsem ještě v ruce neměl. A to občas dělám s opravdu hodně starou elektronikou.
Pokud navzlíná do licny, tak to zas taková tragédie není, protože je v tenké vrstvě velice křehká a při ohybu se okamžitě vydrolí. Problém tam dělá spíš zavzlínání cínu, ne kalafuny. Předpokládám tedy nějaké normální množství, ne kouli o větším průměru než je ta samotná licna.
Ano, vrstva kalafuny nebo jiného tavidla může udělat tenkou izolační vrstvu na konektoru, což může být problém. A to často ani ne tak vzlínáním, ale
dokonce při mytí desky, kdy se tam dostane kapka, rozpuštěná v tom, čím se deska umývá (IPA nebo nebo nějaký speciální mycí roztok).
Negativum je, že bez umytí pak pájené místo někdy kvůli zbytkům kalafuny vypadá ošklivě. A občas se dost špatně myje, zvlášť je li víc přepálená. IPA s ní někdy bojuje dost dlouho. Ale ony ani bílé fleky od nějakých moderních tavidel, které nejsou na bází aktivovaných pryskyřic, taky nejsou žádná velká krása.
Tím ale neříkám, že pájet konektory MC-4 je to pravé. Píšu obecně o použití kalafuny při pájení.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: MC4 konektory
to mám přesně opačnou zkušenost. Kámoš udělal nějaký nízkošumový předzesilovače k anténám, všecko to namatlal kalafunou rozpuštěnou v acetonu a za 5 let venku chyběla polovina mědi na deskách a byly zelený jak střecha kostela V ultazvuku jsem to musel nechat projít tři cykly s Decotronem, normálně nový desky jsou čistý od tavidla (i protivnýho NOclean) za jeden a ještě drobek dočistit mechanicky... Jedna z možností je to, že když na to svítilo slunko, kalafuna začla reagovat kysele jako při pájení a k tomuhle došlo, ale to je dohad, jenom výsledek je jasnej. Škoda že jsem si to nevyfotil.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Konektory MC4 a vlhkost.
od chatař » » v Rozvody, kabely, dimenzování výkonu
Konektory MC4 a vlhkost.
- 10 Odpovědi
- 1482 Zobrazení