Victron - začátečník
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Victron - začátečník
PavelR píše: ↑úte lis 12, 2024 8:51 pmspodky na nožovky s pásovinou v plechový bedně si můžeme dovolit my bastlíři. Zákazníkovi to dát nemůžu.kodl69 píše: ↑úte lis 12, 2024 7:59 pm
S tím Victron LYNX z duše nesouhlasím, to je prostě nehorázně předražená blbost, už jsem to tady několikrát psal. Aspoň pro domácí instalace. Někde na jachtě nebo v obytňáku to svoje místo má, je to poměrně malý a mechanicky kompaktní, ale proč platit vícenásobně víc za něco, co má horší funkčnost jako držáky nožovek propojený kusem pásoviny, schovaný v plechové bedýnce - to navíc může fungovat jako odpojovač, lynx ne. Stejně jako dostupnost náhradních pojistek, nebo možnost připojit třeba multiplus přes odpor (schovanej ve "fake pojistce"), bez bleskovejch efektů v okamžiku připojení... Tj máš za víc peněz míň funkčnosti. Ale už jsi to koupil a prachy ti nikdo nevrátí, tak si to musíš vychválit Co mě dostalo, tak srovnání ceny lynx shuntu oproti "normálnímu" smartshuntu. To nevymyslíš.
Na 3kva meniče opvp22 stačí tam to cenově je pohodě, ale když jsem instaloval 10kva tak když jsem sečetl cenu za FH000 teď teda ten od seimensu a práci s tím tak 3x power inlinx + megafusy vycházejí líp a je to kopaktnější, i na montáž lepší.
-
a co chceš v mpptčkách nastavovat? ty jsou řízený bmskou jak na napětí tak na proud. Při přerušení komunikace s bms hodí error a čekají na zásah takže ani tato situace je vyřešena.UTima píše: ↑úte lis 12, 2024 8:11 pm"Zlatá čína" tedy.
Hm to jsem tedy zvědav, mám jeden MPPT smart slolar 150/100 který jde nastavit přes VC podrobně, a ve VRM jen tak základně. A teď ještě chci připojit Blue solar 150/100 to budu muset ještě dokoupit ten modul na bluetooth abych si to mohl podrobně nastavit, to snad ne!? Spojené do cerba to bude přes VE.Can. oba dva MPPT v cerbu budou řízené přes DVCC.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
Jasně. A ten zásah bude to, že někdo shodí cerbo. A mppt pojede samostatně, na hodnoty co má nastavený ručně, přes victron conect. Osobní zkušenost, a proto to dycky nastavím "tak nějak" aby to fungovalo i bez cerba, a nedošlo k nějaké havárii, když tam naskočí default 58V pro olovo. To není hledání katastrofickejch scénářů, to je předcházení katastrofám.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
souhlasím. v cerbu to musím potvrdit že nechci rízení bms když zmizí bms. to je ok. Ale když shodím cerbo, nebo vytáhnu komunikační kabel tak se to rozjede? Vidíš to si musím vyzkoušet.
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
Taky mám zakázané řízení přes BMS, přes BMS jen sleduji napětí článkům, mělo by se to rozjet samo.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
Já to dělám stejně, radši ty limity napětí přímo v MPPT nastavuju taky, i když to celé řídí primárně BMS. Může přijít chybný update Cerba, nebo se někde spletu já a nastavím to špatně, a je hned problém na světě.kodl69 píše: ↑úte lis 12, 2024 9:51 pmJasně. A ten zásah bude to, že někdo shodí cerbo. A mppt pojede samostatně, na hodnoty co má nastavený ručně, přes victron conect. Osobní zkušenost, a proto to dycky nastavím "tak nějak" aby to fungovalo i bez cerba, a nedošlo k nějaké havárii, když tam naskočí default 58V pro olovo. To není hledání katastrofickejch scénářů, to je předcházení katastrofám.
-
- Lokalita: blízko Brna
Já to teda nastavím vždy prvně samostatně, no a až pak to teprve připojím do systému řízeného BMS.
Mám to tak kvůli omezování nabíjecího proudu do aku, jinak to nejde udělat. Epevery valí vždy, co dají, tak to aspoň BMSka pomocí Victronů reguluje, aby mi tam neteklo víc jak 100 A do jednotlivých liionek.
Dvakrát nebo třikrát se mi sekl ten Rpi s Venusem, a vždy to znamenalo vypnutí měniče (ale ne MP, protože ten je default jako UPSka) a všech napojených regulátorů, krom těch Epeverů. Po restartu to postupně vše zase naběhlo.
Nezkoušel jsem, co to udělá, když regulátoru seberu kabel do RPi. Když Venusu seberu BMSky, tak to vše vypne okamžitě.
To musím někdy vyzkoušet, měl jsem za to, že jak se jednou přepne do režimu BMS, tak pokud nedostává pokyn, že má stále tak a tak nabíjet, tak se vypne. Podle kodlova případu to tak ale asi nefunguje.
Mám to tak kvůli omezování nabíjecího proudu do aku, jinak to nejde udělat. Epevery valí vždy, co dají, tak to aspoň BMSka pomocí Victronů reguluje, aby mi tam neteklo víc jak 100 A do jednotlivých liionek.
Dvakrát nebo třikrát se mi sekl ten Rpi s Venusem, a vždy to znamenalo vypnutí měniče (ale ne MP, protože ten je default jako UPSka) a všech napojených regulátorů, krom těch Epeverů. Po restartu to postupně vše zase naběhlo.
Nezkoušel jsem, co to udělá, když regulátoru seberu kabel do RPi. Když Venusu seberu BMSky, tak to vše vypne okamžitě.
To musím někdy vyzkoušet, měl jsem za to, že jak se jednou přepne do režimu BMS, tak pokud nedostává pokyn, že má stále tak a tak nabíjet, tak se vypne. Podle kodlova případu to tak ale asi nefunguje.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Jde o to, že dost často nedokážeš zajistit aby se v tom nevrtal kde kdo. A potom se můžeš dočkat ledasčeho.
Zkusmo jsem vytáhl CAN z MPPT 250/100, připojil jsem se přes BT a nikde žádný hlášení o chybě. Zkusím si to zítra za plnýho světla, ale fakt mám za to, že když se odpojí cerbo, tak mppt jede "podle svýho" ať už je napojený přes CAN nebo ve.direct. Zejtra to testnu, ať to není jenom planá diskuze. Určitě to mppt jede podle sebe po resetu napájení - např. když BMS odpojí v noci baterky, a v té chvíli už je cerbo dávno odpojený, třeba proto, že to pískalo na celou chatu, že je "lowbat". A tohle není scifi, to je krutá realita.
Zkusmo jsem vytáhl CAN z MPPT 250/100, připojil jsem se přes BT a nikde žádný hlášení o chybě. Zkusím si to zítra za plnýho světla, ale fakt mám za to, že když se odpojí cerbo, tak mppt jede "podle svýho" ať už je napojený přes CAN nebo ve.direct. Zejtra to testnu, ať to není jenom planá diskuze. Určitě to mppt jede podle sebe po resetu napájení - např. když BMS odpojí v noci baterky, a v té chvíli už je cerbo dávno odpojený, třeba proto, že to pískalo na celou chatu, že je "lowbat". A tohle není scifi, to je krutá realita.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Kupoval jsem teď NH00 odpojovače vč. 100A pojistek (většina pojistek mi bude k ničemu, ale co už) za 450Kč kus. Bednu 40x30cm za 750Kč. Pásovinu nevím, ta ležela ve sklepě už poměrně dlouho. Ale za dvě hoďky to bylo komplet naladěný, včetně vývodek a pod. Tj mám ještě navíc odpojovač, to lynx neumí. A to je ta věc, kvůli které se mi nelíbí do domácích instalací. Chci mít možnost odpojit jednotlivý komponenty a ne jenom na baterce vypnout všechno a hotovo.
Už třeba proto, že mám hromadu DC spotřebičů a nechci je vypínat dycky, když bych dělal nějaku údržbu na DC části, nebo nějaký doplnění instalace a pod... Já si třeba odpojím jednu baterku a můžu si na ní v klidu kontrolovat spoje, nebo co já vím co s ní udělat, třeba ji prodat U Lynxu by mi strach nedovolil pod napětím tu pojistku vyšroubovat, nedejbože pak odpojit ještě -pol v blizkosti dalších + drátů.
Jasně, nějakou chvilku na tom strávím, ale kdybys chtěl to stejný s lynx, tak ještě musíš koupit odpojovače a nějak je propojit a nějak upevnit. A najednou je všechno jinak, jak finančně, tak časově, a ve výsledku i prostorově. Navíc ty odpojovače na zdi lákají k neuvážené manipulaci, odpojovače s nožovkama uvnitř bedny oteviratelné nástrojem k tomu jistě nesvádí...
Už třeba proto, že mám hromadu DC spotřebičů a nechci je vypínat dycky, když bych dělal nějaku údržbu na DC části, nebo nějaký doplnění instalace a pod... Já si třeba odpojím jednu baterku a můžu si na ní v klidu kontrolovat spoje, nebo co já vím co s ní udělat, třeba ji prodat U Lynxu by mi strach nedovolil pod napětím tu pojistku vyšroubovat, nedejbože pak odpojit ještě -pol v blizkosti dalších + drátů.
Jasně, nějakou chvilku na tom strávím, ale kdybys chtěl to stejný s lynx, tak ještě musíš koupit odpojovače a nějak je propojit a nějak upevnit. A najednou je všechno jinak, jak finančně, tak časově, a ve výsledku i prostorově. Navíc ty odpojovače na zdi lákají k neuvážené manipulaci, odpojovače s nožovkama uvnitř bedny oteviratelné nástrojem k tomu jistě nesvádí...
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Kodl: máš nejakú overenú bedňu kde sa ti zmestia busbary aj s odpojovačmi? Ak sa ti dá hoď sem aj foto. Ďakujemkodl69 píše: ↑stř lis 13, 2024 12:27 amKupoval jsem teď NH00 odpojovače vč. 100A pojistek (většina pojistek mi bude k ničemu, ale co už) za 450Kč kus. Bednu 40x30cm za 750Kč. Pásovinu nevím, ta ležela ve sklepě už poměrně dlouho. Ale za dvě hoďky to bylo komplet naladěný, včetně vývodek a pod. Tj mám ještě navíc odpojovač, to lynx neumí. A to je ta věc, kvůli které se mi nelíbí do domácích instalací. Chci mít možnost odpojit jednotlivý komponenty a ne jenom na baterce vypnout všechno a hotovo.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
- Lokalita: Pod Karpatmi
Tak podla mna zalezi od toho ake mas busbary a odpajace a kolko kusov, a vneposlednom rade hlavne miesto kam dat ten rozvadzac..potom ten rozmer a cena je uplne iny..na bazosi zozenies aj nove este zabalene rittal ocelovo plechove rozvadzace za fakt dobre peniaze.Ale su tam aj pouzite za lacnejsie...
Zalezi co vsetko si ochotny pre taky homemade lynx urobit
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp JZ
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
a stále v štádiu budovania (rozširovania)
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Veď práve. Potom tá cena za také riešenie vie sakra narásť a to nerátam čas na tomto strávený. Lynx Power-in viem zohnať za nejaký 130€. Čo za 1000A pocínované busbary s krytom nie je až taká zlá cena. Samozrejme 1000A je úplne zbytočných, mne by bohato stačilo aj 300A.Migel píše: ↑stř lis 13, 2024 9:37 amTak podla mna zalezi od toho ake mas busbary a odpajace a kolko kusov, a vneposlednom rade hlavne miesto kam dat ten rozvadzac..potom ten rozmer a cena je uplne iny..na bazosi zozenies aj nove este zabalene rittal ocelovo plechove rozvadzace za fakt dobre peniaze.Ale su tam aj pouzite za lacnejsie...
Len ak zrátam cenu boxu, medenej zbernice a izolátorov, som na vyššej cene ako 130€.
Ja si plánujem spraviť takúto nejakú konštrukciu a tuto mne príde Lynx ako lepšie riešenie ako bastliť busbary a dávať ich do plechovej skrine. Ale ešte to nemám do detailu premyslené.
Victron ESS AC Coupling:
-
- Lokalita: Pod Karpatmi
A co pouzit obycajne plastove zlaby a do toho tu pasovinu...a bude to na tej konstrukci pod tymy rskami a mp2
10 x Jasolar 380W 2s5p 3,8kWp JZ
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
1x Epever 8415 AN
2x MP2 5000V/A paralelne
48V 760Ah/35kWh Li-ion
-
Spíš jde o to, v jakým je to prostředí. Když je to sklep, kam můžou děcka, tak 1.) krytí min IP20, když je to hnusnej sklep, tak raděj IP44, 2.) otevření aspoň nástrojem, některý kusy jsou dost zvídavý
Záleží kolik pojistek, 6ks NH00 vejde to tohoto: https://allegro.cz/nabidka/pouzdro-kovo ... 5982440356
pojistkový odpínače z aliexpresu, nebo normální držáky PN00 a v bedně nechat jednu žehličku. Záleží na tom, kdo to má obsluhovat. Já ty pojistkový držáky podkládám prodlužovacími maticemi, aby byly trochu výš než základna, a na tu přidělávám pásovinu se závity a šrouby pro - pol. trochu inspirace tím victronem. Možná to zítra vyfotím, ať to máte celý. Ještě se dá dobře koupit skříň 30x40cm, https://allegro.cz/nabidka/pouzdro-kovo ... 6686615093 tam nad nožovkama zůstane místo i na nějaký DC jištění (cerbo, DC spotřeba, ...)
130E za 4 pojistky? co když jich potřebuju 6+? (2x multiplus, 2xmppt, 2x baterka)a ještě něco na cerbo a dc spotřebu, ta pojistka na drátu k cerbu je podle mě prasárna.
Záleží kolik pojistek, 6ks NH00 vejde to tohoto: https://allegro.cz/nabidka/pouzdro-kovo ... 5982440356
pojistkový odpínače z aliexpresu, nebo normální držáky PN00 a v bedně nechat jednu žehličku. Záleží na tom, kdo to má obsluhovat. Já ty pojistkový držáky podkládám prodlužovacími maticemi, aby byly trochu výš než základna, a na tu přidělávám pásovinu se závity a šrouby pro - pol. trochu inspirace tím victronem. Možná to zítra vyfotím, ať to máte celý. Ještě se dá dobře koupit skříň 30x40cm, https://allegro.cz/nabidka/pouzdro-kovo ... 6686615093 tam nad nožovkama zůstane místo i na nějaký DC jištění (cerbo, DC spotřeba, ...)
130E za 4 pojistky? co když jich potřebuju 6+? (2x multiplus, 2xmppt, 2x baterka)a ještě něco na cerbo a dc spotřebu, ta pojistka na drátu k cerbu je podle mě prasárna.
-
nemluvím o 100A na to mi stačí opvp22. To dáváme do vaničky do racku. včetně cerba.kodl69 píše: ↑stř lis 13, 2024 12:27 amKupoval jsem teď NH00 odpojovače vč. 100A pojistek (většina pojistek mi bude k ničemu, ale co už) za 450Kč kus. Bednu 40x30cm za 750Kč. Pásovinu nevím, ta ležela ve sklepě už poměrně dlouho. Ale za dvě hoďky to bylo komplet naladěný, včetně vývodek a pod. Tj mám ještě navíc odpojovač, to lynx neumí. A to je ta věc, kvůli které se mi nelíbí do domácích instalací. Chci mít možnost odpojit jednotlivý komponenty a ne jenom na baterce vypnout všechno a hotovo.
když potřebuju ale pro 10kva 400A v siemnesu co bereme (oez už FH nedělá) 1 pól. x 3 meniče + pojistky + 2x 250A 1pól na 2 200A regly + pojistky to máme bratru 12300 v nákupu bez. + pásoviny, izolátory, spojovák, propoje, oka, práci, bednu, kryty ... tak to bude 15k bez v nákladech minimálně spíš víc.
Když vemu 3x linx powerin + megafusy + doplnění šroubů M8 tak to koupím za 7800 bez s tím že to dám do auta a jedu montovat.
Ano ta odpojitelnost je horší ale odpojoval jsem kabely pod napětím bez zátěže a nebyl problém. na nabíjení mám forichtung pro pylontechy.
Pokud se běžný zákazník bude rýpat do jakékoliv FVE tak to skončí vždycky průserem a nemůže jinak protože 90% lidí má problém pochopit funkci přepínače sítí který tam je jen proto kdyby se posral střídač. Běžně mám hovory "ten jistič je vypadený..." "ne to není jistič je to přepínač má tři polohy" a ty tři polohy to je úplně průser...
Racky s baterkama jsou proti dětem zamčený.
-
Jasně, já tam mám spodky PN00, tj do 160A, trochu poddimenzovaný na MPII 5000, aspoň podle manuálu, ale nikdy mi pojistka nepovolila. PN1 už je energetika, to chce bednu minimálně těch 30x40, a 6x by to tam jistě nevešlo. Pokud bych to dělal na kšeft, tak je asi jednodušší ten LYNX, už proto, že když stojí matroš 10kKč, tak si můžeš říct o 5kKč za montáž jak nic... Akorát nevím, na co bych mohl potřebovat izolátory. + drží na držácích pojistek a - je spojený s kostrou rozvaděče, je to pak zrovna místo uzemnění - polu baterie...
-
PN1 je pojistečka. to je na každým rohu, jak tam není VN, megovy trafo a otep 240 tek kabelů tak to je rozvodničkakodl69 píše: ↑stř lis 13, 2024 9:48 pmJasně, já tam mám spodky PN00, tj do 160A, trochu poddimenzovaný na MPII 5000, aspoň podle manuálu, ale nikdy mi pojistka nepovolila. PN1 už je energetika, to chce bednu minimálně těch 30x40, a 6x by to tam jistě nevešlo. Pokud bych to dělal na kšeft, tak je asi jednodušší ten LYNX, už proto, že když stojí matroš 10kKč, tak si můžeš říct o 5kKč za montáž jak nic... Akorát nevím, na co bych mohl potřebovat izolátory. + drží na držácích pojistek a - je spojený s kostrou rozvaděče, je to pak zrovna místo uzemnění - polu baterie...
Já mám taky spodky na 000 pásovinky... ale to si můžu dovolit pouze já doma. Kolega provozoval mpII 5kva na 125A VP22 a ani při 6kw to nehořelo, ale když děláme něco profesionálně tak čteme a dodržujeme manuály do míry co to jde.
Izolátory? no pokud použiju 1p opdínače na nožovky tak tam nemám jak nasadit pásovinu a musím někam dát šínu a tu nějak přidělat k čemuž se izolátory vybízí pak už jen pár propojek nsgafou. Proti tomu nemůžeš nic mít ty stojí pár korun
bedna 30x40 je akorát tak na 3 jističe a pár žlabů kolem. Máme takovou průpovídkuí. Žádný rozvaděč není zbytečně velký, žádný žlab není zbytečně velký ... Mám doma 2 skříně 1000x800. jedna na AC jedna na MAR. Plný že to už dávám na boky.
-
Jo, to chápu, já jsem zatím propojoval dycky pojistkový držáky přímo pásovinou, tak mi to hned nebylo jasný. Ostatně ty čínský odpojovače jdou taky přímo propojit, dokonce když jsem použil 25x5 pásovinu, tak prakticky nepřečuhuje nad odpojovač, tj skoro izolovaný, uvažuju o tom, že na to nějakej kousek plastu dám, kdyby padal nějakej šroubek...
-
Takže jsem si našel chvíli čas.
Mám Smartsolar Ve_can
a Bluesolar Ve_can
propojeno přes Cerbo, trošku jsem měl obavu jak nastavím systém Mppt když Bluesolar nemá Bluetooth. Protože Smartsolar šel normálně nastavit přes VC.
Takže oba propojeny přes Ve_can do Cerba, a tady se stalo to, že ten Smartsolar mi umožnil nastavit úplně stejně Bluesolar přes aplikaci VC - super!
Ony oba ještě mají dole malinkatej otočný volič kde jdou nastavit profily nabíjení baterek Lifepo je volba 7, ale to se právě v VC dá změnit na uživatelský profil a nastavit hodnoty jak jsou potřeba. Ve finále to mám asi všechno jako pojistku, jedu přes nastavení DVCC v Cerbu, takže mi to řídí na základě stavu napětí a nastaveném maximálním proudu do baterky - OK
No a poslední co jsem zkusil, vytáhnout kabel Ve_Can z MPPT a opravdu výroba z Mppt spadla na nulu.
Mám Smartsolar Ve_can
a Bluesolar Ve_can
propojeno přes Cerbo, trošku jsem měl obavu jak nastavím systém Mppt když Bluesolar nemá Bluetooth. Protože Smartsolar šel normálně nastavit přes VC.
Takže oba propojeny přes Ve_can do Cerba, a tady se stalo to, že ten Smartsolar mi umožnil nastavit úplně stejně Bluesolar přes aplikaci VC - super!
Ony oba ještě mají dole malinkatej otočný volič kde jdou nastavit profily nabíjení baterek Lifepo je volba 7, ale to se právě v VC dá změnit na uživatelský profil a nastavit hodnoty jak jsou potřeba. Ve finále to mám asi všechno jako pojistku, jedu přes nastavení DVCC v Cerbu, takže mi to řídí na základě stavu napětí a nastaveném maximálním proudu do baterky - OK
No a poslední co jsem zkusil, vytáhnout kabel Ve_Can z MPPT a opravdu výroba z Mppt spadla na nulu.
1 x MPP PIP 5048MK (axpert - bez přetoků) + 12 x 330W CS + 16x280Ah - JK BMS + Solar Assistant - Home Assistant.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=114933&sid=100171
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=114933&sid=100171
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 36 Odpovědi
- 2592 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Energetikzacatecnik