Ostrovní život - FVE

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
pavel281185

Ostrovní život - FVE

Příspěvek od pavel281185 »

Ahoj všem,
momentálně jsem ve fázi výstavby domku, který bude po téměř všech směrech fungovat jako ostrovní. Navrhnul jsem si FVE viz níže a nějakou dobu už do toho koukám a cítím tzv. slepotu tvůrce, tak bych Vás rád požádal o Vaše konstruktivní připomínky. Díky
Pavel
schema.jpg
pibi
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovní život - FVE

Příspěvek od pibi »

Multiplusy budou v paralelním provozu, pokud ano, dej na výstupy raději 6mm2.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Méně panelů s větším výkonem a 10k multiplus by vyšlo cenově líp
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

nejsem si jist, jestli je dobrej nápad dávat 6 panelů do série. Porušení ČSN 33 2000-7-712 - napětí do 120V Voc pro -45°C. Tohle zrovna nějak Victron neřeší, i když je to "evropskej výrobce". Nebo bys musel použít MPPT s hlídáním izplačního stavu -to victron taky umí, ale za jiný prachy (https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni- ... 0-100-mc4/ ). Tady spíš jde o koncepci systému, místo, případný stíny a strach z DC oblouku a vyhoření. Takže raděj víc mppt 150/100 a panely po dvou nebo třech, podle typu... Místo pojistkovejch odpínačů dej DC jističe, odpínače nejsou určeny pro laickou obsluhu... Ostatně stejně potřebuješ na DC rozvaděč prohlůášení o shodě a pod, viz navrhrozvadece.cz . Dva multiplusy jsou volba, když jeden odejde, dá se to zprovoznit i s jedním, ale samo se to nespustí bez druhýho, případně dokoupí třetí a má 3f systém.
Lynx shunt je podle mě zbytečnej, Seplos snad měří na BMS kapacitu, nebo ne? Předpokládám, že ty baterky nejsou horší než pylontech, tam není důvod k instalaci smartshuntu. Ostatně i LYNX je podle mě trochu předražená hračka. pár nožovejch pojistek v plechové bedně udělá tu stejnou práci. A pojistky seženu kdekoliv, ne jako ty předražený MEGA fuse...
Doporučuju doplnit aspoň vypínače na výstupy multiplusů, aby se dal jeden odpojit a druhej mohl fungovat (zase je potřeba změnit nastavení aby tak fungoval. Já mám momentálně dva multiplusy v sérii, ne paralelně. Tj po většinu dne jeden odpočívá, čímž šetří svou standby spotřebu)
Určitě tam DS nebude, ani 1x16A? pokud jo, je třeba doplnit jištění přívodu (aspoň do jednoho multiplusu, druhej může být třeba na centrálu) a pro případ selhání FVE přepínač zdrojů, stačí ruční.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
bokser01
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 10120
Kapacita baterie [kWh]: 13,4

Příspěvek od bokser01 »

kodl69 píše: pon lis 04, 2024 6:40 pm nejsem si jist, jestli je dobrej nápad dávat 6 panelů do série. Porušení ČSN 33 2000-7-712 - napětí do 120V Voc pro -45°C. Tohle zrovna nějak Victron neřeší, i když je to "evropskej výrobce". Nebo bys musel použít MPPT s hlídáním izplačního stavu -to victron taky umí, ale za jiný prachy (https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni- ... 0-100-mc4/ ). Tady spíš jde o koncepci systému, místo, případný stíny a strach z DC oblouku a vyhoření. Takže raděj víc mppt 150/100 a panely po dvou nebo třech, podle typu... Místo pojistkovejch odpínačů dej DC jističe, odpínače nejsou určeny pro laickou obsluhu... Ostatně stejně potřebuješ na DC rozvaděč prohlůášení o shodě a pod, viz navrhrozvadece.cz . Dva multiplusy jsou volba, když jeden odejde, dá se to zprovoznit i s jedním, ale samo se to nespustí bez druhýho, případně dokoupí třetí a má 3f systém.
Lynx shunt je podle mě zbytečnej, Seplos snad měří na BMS kapacitu, nebo ne? Předpokládám, že ty baterky nejsou horší než pylontech, tam není důvod k instalaci smartshuntu. Ostatně i LYNX je podle mě trochu předražená hračka. pár nožovejch pojistek v plechové bedně udělá tu stejnou práci. A pojistky seženu kdekoliv, ne jako ty předražený MEGA fuse...
Doporučuju doplnit aspoň vypínače na výstupy multiplusů, aby se dal jeden odpojit a druhej mohl fungovat (zase je potřeba změnit nastavení aby tak fungoval. Já mám momentálně dva multiplusy v sérii, ne paralelně. Tj po většinu dne jeden odpočívá, čímž šetří svou standby spotřebu)
Určitě tam DS nebude, ani 1x16A? pokud jo, je třeba doplnit jištění přívodu (aspoň do jednoho multiplusu, druhej může být třeba na centrálu) a pro případ selhání FVE přepínač zdrojů, stačí ruční.
Toto se mi hodí protože mám dotaz... právě dodržuji napětí panelů do 120V, mám aktuálně 8 stringů po 2 panelech v serii. Každý string jištěný dvoupolovým DC pojistkovým odpínačem s pojistkou 16A. Můj dotaz ale je: je to dostatečné jistění? V místě kde se všechno tohle seběhne je pak ještě mezi MPPT a rozvodnicí DC jistič 40A. Rád bych to měl jištěné co nejlépe, protože když na to přijde, je to schopno vygenerovat dost vysoké proudy při problému o dost vyšší než za normálního provozu.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp :yes:
SJM1
Lokalita: Praha

Příspěvek od SJM1 »

Ve stejném rozměru jako má uvedený panel Leapton lze pořídit panel Aiko 2. generace s vyšším výkonem a ochranou při zastínění.
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

Výrobce panelu píše v datasheetu doporučenou hodnotu pojistky. Víc netřeba řešit. Těch 40A jistič je tam proč? pokud každej panel dá aspoň 8A, tak 8x8 je 64A, tj min 63A jistič... Nebo tam máš tenký dráty?
Co je ochrana při zastínění? to jsou ty diody integrovaný ke každýmu článku, kvůli kterejm už nějaký panely vyhořely?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
bokser01
Lokalita: Okolí Pardubic
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 10120
Kapacita baterie [kWh]: 13,4

Příspěvek od bokser01 »

no 40A jistič je po spojení všech stringů přes pojistky před MPPT, protože to MPPT běžně na vstupu nemá víc jak 30A.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp :yes:
pavel281185

emedium píše: pon lis 04, 2024 6:26 pm Méně panelů s větším výkonem a 10k multiplus by vyšlo cenově líp
Díky za info, panely a měnič mám již nějakou dobu koupené. Panely jsou zvoleny s ohledem na místo instalace - větší nelze použít, jelikož bych jich pak musel dát méně a hůře bych využil plochu k tomu určenou. Měnič mám zatím jen jeden s tím, že celá následná elektroinstalace bude provedená jako 1f s tím, že ji navrhnu a provedu, tak abych v budoucnosti jednoduchou úpravou a dokoupením dalších měničů mohl "přepnout" na 3f.
pavel281185

kodl69 píše: pon lis 04, 2024 6:40 pm nejsem si jist, jestli je dobrej nápad dávat 6 panelů do série. Porušení ČSN 33 2000-7-712 - napětí do 120V Voc pro -45°C. Tohle zrovna nějak Victron neřeší, i když je to "evropskej výrobce". Nebo bys musel použít MPPT s hlídáním izplačního stavu -to victron taky umí, ale za jiný prachy (https://eshop.neosolar.cz/mppt-solarni- ... 0-100-mc4/ ). Tady spíš jde o koncepci systému, místo, případný stíny a strach z DC oblouku a vyhoření. Takže raděj víc mppt 150/100 a panely po dvou nebo třech, podle typu... Místo pojistkovejch odpínačů dej DC jističe, odpínače nejsou určeny pro laickou obsluhu... Ostatně stejně potřebuješ na DC rozvaděč prohlůášení o shodě a pod, viz navrhrozvadece.cz . Dva multiplusy jsou volba, když jeden odejde, dá se to zprovoznit i s jedním, ale samo se to nespustí bez druhýho, případně dokoupí třetí a má 3f systém.
Díky za info a rady.
Tak to pak nějak nechápu proč Victron prodává verzi MPPT 250?
Bohužel MPPT jsou komponenty, které už mám, takže blbý - buď tedy přidat hlídač izolačního stavu nebo teoreticky bych mohl udělal paralel 2x3 panelů už na střeše, tím bych napětí srazil na půlku a nemusel upravovat prostupy střechou, které mám již hotové, MC konektory nebudou, ale i tak by vyhověli. Sice by byli větší ztráty, ale napětí v normě. Samozřejmě by se musel dát jistič s jinou proudovou hodnotou nebo jiné pojistky do odpojovače.
Pokud jde o použití systému LYNX, tak uvažuji inteligentní elektroinstalaci, kde bych pak snadno integroval monitoring skrze Cerbo GX a nejsem si jistý jak je na tom Seplos co se týče nějaké integrace monitoringu do externího systému (tam je zatím otázka, zda bude Seplos vůbec použit nebo bude zvoleno nějaké jiné řešení - zatím nepořízeno). A taky se mi líbí, že je to již hotové řešení, kde nemusím uplatňovat lidovou tvořivost (vzhledem k tomu, že od kopnutí do země, přes udělání ETICS, až po montáž rekuperace si vše dělám sám, tak mám mnoho jiných míst, kde se vyřádit a tady preferuji spíše spolehlivé systémové řešení).
Smyslem systému je primárně zajistit spolehlivou dodávku el. energie do domácnosti, jelikož připojení do sítě by mě stálo skoro násobně více než FVE - domek je mimo obec a ve vyjádření distributora je jasně dané, že vybudování přívodu cca 400m si musím zaplatit sám a po vybudování ho předat jim jako správci sítě s tím, že dimenzi kabelu mi oni určí (pravděpodobně s úmyslem možného budoucího napojení okolních pozemků). Orientace panelů je s odchylkou do 5 stupňů J-JZ. Sklon panelů dán konstrukcí střechy, která je zase dána požadavky na stavbu územním plánem - 37 stupňů. Stínění panelů jako je komín či jiné konstrukce či blízké objekty nehrozí, nic v okolí není a návrh domu jsem udělal s ohledem na FVE. Jediné stínění je +- od stromů ve vzdálenosti 70m na východ v zimním období, kdy je slunce nízko při východu.
Výstupy MultiPlusu jdou do jističe v rozvaděči, takže tam lze vypnout. Ze začátku bude jeden MultiPlus a až jak uvidím jak na tom bude spotřeba, tak bych sehnal druhý popřípadě třetí.
DS určitě nebude, centrála bude pro případy špatného počasí.
pavel281185

pibi píše: pon lis 04, 2024 6:21 pm Multiplusy budou v paralelním provozu, pokud ano, dej na výstupy raději 6mm2.
Díky za radu.
Máš k tomu nějaké podklady? Navrhuji větší průřezy (co lze dát do měniče) kuli vzdálenosti AC rozvaděče od měniče.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

pavel281185 píše: úte lis 05, 2024 1:36 am Tak to pak nějak nechápu proč Victron prodává verzi MPPT 250?
Protože to vyráběl mnohem dříve, než se přišlo na to a dalo do normy, že je bezpečnější pod 120 V či pro nad 120 V trochu něco "lepšího".
Samozřejmě by se musel dát jistič s jinou proudovou hodnotou nebo jiné pojistky do odpojovače.
Jistič pro výstup směr regulátor ano, na dvounásobek. Ale pojistky do odpínačů stringů rozhodně ne. Musíš mít odpínače pro každý jednotlivý string.
Výstupy MultiPlusu jdou do jističe v rozvaděči, takže tam lze vypnout.
Ty musíš mít možnost odpojit to vedení do od MP do rozváděče, ne že si na vstupu v rozváděči odepneš přívod.

Tedy spíše jistič na výstupu MP (jistíš ten odchozí kabel) a vypínač na vstupu v rozváděči (odepneš si přívod).

Nicméně pro odpojení MP se dá použít odpojení od baterií/regulátorů, no a MP má v sobě nadproudovou/zkratovou ochranu. Ale furt je bezpečnější dát na výstup MP alespoň ten vypínač. Jednoduché, rychlé a hlavně bezpečné odepnutí zdroje od odvodu do rozváděče.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
pavel281185

Protože to vyráběl mnohem dříve, než se přišlo na to a dalo do normy, že je bezpečnější pod 120 V či pro nad 120 V trochu něco "lepšího".
Ok.
Jistič pro výstup směr regulátor ano, na dvounásobek. Ale pojistky do odpínačů stringů rozhodně ne. Musíš mít odpínače pro každý jednotlivý string.
Nějak nechápu celé souvětí - za mě to vidím asi takto: uvažovaná úprava spočívá v rozdělení 6 panelů na 2x3 panely, které by se už na střeše paralelizovali tj. měl bych stejný počet stringů, jen jinak zapojených na napětí kolem 100V a dvakrát vyšší proud ze stringu (trochu nevýhodné s ohledem na ztráty) tj. do nynějšího odpínače bych musel dát cca 30A pojistky a pokud bych vyměnil odpínač za jistič jak jsi navrhoval, tak taky cca 30A hodnotu jističe.
Tedy spíše jistič na výstupu MP (jistíš ten odchozí kabel) a vypínač na vstupu v rozváděči (odepneš si přívod).
Nicméně pro odpojení MP se dá použít odpojení od baterií/regulátorů, no a MP má v sobě nadproudovou/zkratovou ochranu. Ale furt je bezpečnější dát na výstup MP alespoň ten vypínač. Jednoduché, rychlé a hlavně bezpečné odepnutí zdroje od odvodu do rozváděče.
To dává smysl - ve schématu jsem končil na svorkách střídače, kabel tam je jen pro popsání dimenze kabelu - co bude dál musím dodělat.
Každopádně díky za podněty.
Nevíš náhodou proč pibi navrhuje menší dimenzi kabelu ze střídače do rozvaděče pro paralelní chod střídačů?
SJM1
Lokalita: Praha

Příspěvek od SJM1 »

kodl69 píše: pon lis 04, 2024 7:52 pm Co je ochrana při zastínění? to jsou ty diody integrovaný ke každýmu článku, kvůli kterejm už nějaký panely vyhořely?
Článek sám funguje jako dioda. Vyhořely nějaké panely Aiko 2. generace? Dosud tuto informaci nemám.
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

Pokiaľ to nie je problém, určite by som použil 2x 3S2P zapojenie, aj keď ide o 250/85.
Pár pripomienok z mojej strany:
- Lynx shunt sa označuje ako predražený poistkový držiak, lebo nemá funkcie ako klasický smartshunt. Preto odporúčam radšej kúpiť obyčajný victron smartshunt
- Lynx distributor je zbytočný na batériovej strane, stačí Lynx Power-in
- Otázne je použitie Lynx distributor aj na strane meničov. Radšej by som použil Lynx Power-in.
- Istenie budeš mať cez Mega fuse? Osobne sa mi viac páči istenie cez nožovky, kde máš rovno vypínač aj istenie v jednom.
- batérie budeš mať Seplos v boxe tak ako na obrázku? Dajú sa použiť poistkové odpínače, ktoré by plnili aj funkciu servisného dopojenia. Ušetrí sa jeden spoj
- 3x10 do každého MP2 5kVA mi príde totálne zbytočné, bohato stačí 3x6 nebál by som sa použiť aj 3x4.
- ACout2 neplánuješ využívať? Hodí sa pre vyťažovanie bojlera.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

emedium píše: pon lis 04, 2024 6:26 pm Méně panelů s větším výkonem a 10k multiplus by vyšlo cenově líp
Neviem, za aké ceny vieš MP2 zohnať, ale čo pozerám na nKon, MP2 10kVA vychádza drahšie ako 2xMP2 5kVA.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
cipis

Příspěvek od cipis »

pavel281185 píše: úte lis 05, 2024 12:07 pm Nějak nechápu celé souvětí - za mě to vidím asi takto: uvažovaná úprava spočívá v rozdělení 6 panelů na 2x3 panely, které by se už na střeše paralelizovali tj. měl bych stejný počet stringů, jen jinak zapojených na napětí kolem 100V a dvakrát vyšší proud ze stringu (trochu nevýhodné s ohledem na ztráty) tj. do nynějšího odpínače bych musel dát cca 30A pojistky a pokud bych vyměnil odpínač za jistič jak jsi navrhoval, tak taky cca 30A hodnotu jističe.
Nn, na střeše nespojovat. Každý jednotlivý string dotáhnout do "kombiboxu", kde budeš mít na každý jednotlivý string dvojitý pojistkový odpínač (musíš odpínat plus i mínus). Až jejich výstupy spojíš paralelně (+ přepěťovka), a až to spojené teprve do jističe, ideálně s nějakou spouští (napěťovou, podpěťovou), abys to mohl vypnout tlačítkem někde v/na baráku dálkově. Proto jsou pojistky na jmenovitý proud panelů, kdežto ten jistič už na dvounásobek.

Nevýhodné to možná na "proud" je, ale napětím do 120 V si ušetříš desítky tisíc Kč za řešení v rámci norem.
1 kW "nabíječka" 24 V
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

SJM1 - článek sám funguje jako dioda - pravda, ale nějak jsi nepochopil, proč jsou bypas diody přes části panelu, dnes u některejch přímo na jednotlivý články, při zastínění - najednou je ta "článková dioda" v závěrným směru a nějak je díky tomu mrtvej celej string.
Jestli má problém Aiko nebo jiná čína nevím. Stejně to bude z jedné fabriky. A už to tady někde šlo, panely, kde pod sklem u každýho článku je smd dioda, a ty diody byly pečený...
Propojení multiplusů - někde v manuálu je napsaný, že nemají být ty dráty "zbytečně tlustý" že díky tomu se měniče lípo poděli o výkon. Hledat se mi to jmenovitě nechce, ať si to najde ten, co to jde zapojovat.
cipis

Příspěvek od cipis »

U toho propojení se dokonce udává minimální délka, tj. to nesmí být co nejkratší, ale snad to bylo více než 1 metr. Ale jak píše kolega, dostudovat z victron helpu.
1 kW "nabíječka" 24 V
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

Dá se celkem v pohodě vyžít i s jedním multiplusem, akorát to chce mít buď přímo monitor od cerba nebo aspoň tablet s rozhraním cerba někde v obytné části, aby spotřebitelka dokázala nějak rozumně v čase rozložit svoje energeticky náročný choutky. Na druhou stranu, když máš tolik měničů jako výkonu v panelech, dokážeš dostat energii třeba do podlahy nebo do vody bez toho, aby o tom baterky vůbec věděly.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek