Strašák týdne

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Strašák týdne

Nový příspěvek od Diablo1st »

eman píše: pát lis 01, 2024 5:12 am
Nevěřím, že ty baterky jsou práce firmy. To vypadá jako kutilství "strejdy" co si přečetl něco na netu, tak si taky něco zbastlil. Lidi lžou, aby zakryli vlastní hloupost.
Pravdu máš, väčšinou firmy dávajú black boxy, pretože je to ďaleko jednoduchšie. Len naskladajú na seba prepoja káblami a vybavené.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od Valdano »

kodl69 píše: pát lis 01, 2024 2:27 am
To nejsou teploty článků, ale teploty balancerů.
Ta jedna teplota navíc je teplotní čidlo vražený do mezery mezi obaly Winstonů.
Měl jste to lépe popsat. U toho obrázku s červeně zvýrazněným článkem jste původně neuvedl, že jde o teploty balanceru a není to na první pohled patrné ani z toho obrázku a jelikož není moc obvyklé, že by se měřila jen teplota balanceru bez teploty samotných článků tak jsem logicky předpokládal, že se jedná o měřené teploty článků a ne o teploty balanceru. Teplotní senzory se obvykle osazují na výstupních svorkách článků z nichž je složena sada baterie a bývají připojeny do BMS a tudíž pak BMS může zobrazovat teploty připojených článků a reagovat na nárůst teploty odpojením celé sady a v takovém případě je jedno jestli se zrovna balancuje a nebo ne, protože k problému s nárůstem teploty článků může dojít i když se nebalancují. Teplota článků se tedy obvykle měří BMS i v době kdy se nebalancuje. Na tom obrázku s červeně zvýrazněným článkem ta teplota navíc, o které se nyní zmiňujete, nebyla a je tam uvedeno, že jde o údaje z BMS, ale u teplot není ani zmínka o tom zda se jedná o teploty měřené jen na balanceru nebo o teploty měřené teplotními senzory na článcích a tudíž jsem logicky předpokládal, že jde o měření teploty na článcích, což je obvyklé. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne pát lis 01, 2024 4:32 pm, celkem upraveno 1 x.
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Na čo je dobré merať teploty každého článku? Nová modla na mypower - thermal runaway? Niečo ako Colombova žena.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Valdano

Měření teploty na každém článku je doplňkové opatření navíc k měření napětí každého článku. Opakované vyšší nárůsty teploty konkrétního článku oproti ostatním v sadě mohou detekovat nějaké problémy s ním aniž by ještě došlo k poškození článku tj. i mimo Thermal Runaway.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Když máš články schovaný v 5mm plastovým obalu, tak stejně nic nenaměříš. Když už by něco hřálo, tak přechoďáky na kontaktech. A já ten obrázek dával kvůli napětí, a ne teplotám, to se rozjelo až potom. Příště tu část s teplotama odříznu, aby si to někdo nevysvětloval jako začátek jaderné katastrofy :)
Třeba teď má jedna baterka 18°C, druhá 21°C a třetí 23°C. To je zase začátek průšvihu, že jo? Ne. Jedna leží na zemi, druhá je cca metr vysoko a třetí skoro 2m vysoko v místnosti, kde ještě před chvilkou topil měnič. Můžu ty termistory na každej Dyibms modul přidat, ale nemám rád zbytečnou práci. Stačí, že jsem v létě obešel baterky někdy kolem deváté hodiny s termokamerou a porovnal teploty propojů a vodičů. Do baterek šlo doromady 120A, v reálu 35A,40A,25A v pořadí jak jsou na obrázku. O moc víc tam nikdy nepoteče.
ah dnes.png
ah dnes.png (32.12 KiB) Zobrazeno 883 x
tohle taky pěkný, je vidět, jakej vliv má stáří baterky a i dýlka propojovacích kabelů. U té žluté není správně nastavená základní kapacita, správně by teď měla být někde mezi červenou a modrou, ale i tak to pro info stačí. Modrá je skoro nejnovější a má nejkratší propoje, cca 0.5m , žlutá má cca 2.5m Cya 35mm2 a červená je o 10 let starší, kabely cca 1m. Skutečný kapacity baterek jsou si dost podobný...
Potom je taky zajímavý pozorovat to, že když se vypne nějaká větší zátěž, tak si baterky předávají nějakou elektriku mezi sebou. Ne moc a ne dlouho, ale dá se ten jev měřit.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
proasnet
Lokalita: Rajecké Teplice
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Nový příspěvek od proasnet »

Thermal runaway se dá občas realizovat termokamerou ve správný okamžik.
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
TomHC
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

proasnet píše: pon lis 04, 2024 8:09 am
Thermal runaway se dá občas realizovat termokamerou ve správný okamžik.
Predpokladám, že väčšina zdravých ľudí má iné koníčky ako pozorovať termokamerou články :dontknow: A ak by to dostala za úlohu hoci aj IR kamera s AI analýzou, čo bude ďalej? V korektnom poradí vypnúť FVE, a na dopravníkovom páse vysunúť batériu von na dvor?
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.7 MWh AC
Valdano

kodl69 píše: pon lis 04, 2024 1:04 am
Když máš články schovaný v 5mm plastovým obalu, tak stejně nic nenaměříš.
Mám na mysli prismatické články, které si někteří uživatelé sami skládají do bateriových sad. Teplotní senzory se neumisťují na tělo článku, které bývá obaleno obvykle smršťovačkou nebo u specifických článků dokonce širším plastem, ale na jeden z výstupních terminálů ideálně pod mezičlánkovou propojku (busbar) viz přiložený obrázek.
.
umisteni_teplotniho_senzoru.png
umisteni_teplotniho_senzoru.png (111.51 KiB) Zobrazeno 750 x
Skrat
Lokalita: Veselí nad lužnicí
Výkon panelů [Wp]: 7,38kWp
Kapacita baterie [kWh]: 900Ah

Nový příspěvek od Skrat »

IMG_20241109_131728_782.jpg
IMG_20241109_131728_782.jpg (12.29 KiB) Zobrazeno 580 x
Dobrý den.
Jestli mohu tak taky ukážu strašáka tohoto týdne. Pro představu : Bráchy kluk používá invalidní vozík(vadná pohyblivost,něco...skleroza) prosím za prominutí nevím ten termín.
O co de. Obrátila se na mne švagrová že na novém inv. vozíku (1/2 roku) se uvolnily průchodky kabelů na akumulátoru. Nic co by nešlo opravit,jenže v baterce jsou použitý LIfepo4 bez balancéru a bez pojistky proti zkratu.Zase mne tento trh pro invalidy pěkně nasr..l. Představa že se něco stane ,baterka bude pod skratem , tak jediný co nastane je to že začnou hořet 2 kabely 2,5mm. Byl bych zvědavý jak bez pomoci invalida zareaguje a duchapřítomně vyskočí z inv. vozíku.Pro jistotu je baterka umístěna hnet pod sedákem.Protože sem měl co do činění i se starým inv. vozíkem( aku olovo) vyděl upevnění a celkovou montáž,tak mohu s klidem říc že to nemohl snat ani nikdo kontrolovat. Připadá mi to ..kupte a nic nezkoumejte.
Nezlobte se že to sem píšu,musel sem si ulevit.
Přílohy
IMG_20241109_132203_956.jpg
IMG_20241109_131741_517.jpg
24V systém. V=1760Wp,Z= 3520Wp.J= 720Wp.Baterky Lion 600Ah celkem.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W. Axpert VP 24/3000W na přebytky.Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD.Zatím 7,38kWp jih,Lion 900Ah.Epever 48/2000W na přebytky ,Victron 500W,Epever 5kW
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Nový příspěvek od Soban »

Jseš si jistý že tam nic pod tím obalem není?
U takových baterek tam je jednoduchý obvod co hlídá napětí článků a odpojí ji.
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Skrat

měl sem jí venku.dobrá pojistka možná,ale nic jiného určitě ne. Takže ňáké balancování nepřipadá v uvahu
24V systém. V=1760Wp,Z= 3520Wp.J= 720Wp.Baterky Lion 600Ah celkem.Regulátor 2x6415AN+Must 80A/3000W+1x4415N na jižní stranu.Měnič victron 1200W+350W. Axpert VP 24/3000W na přebytky.Vše stále ve výstavbě.Začínám stavět 48V systém pro RD.Zatím 7,38kWp jih,Lion 900Ah.Epever 48/2000W na přebytky ,Victron 500W,Epever 5kW
Soban

Jasně balancování tam určitě není, prostě tam bude nějaká destička co bude hlídat napětí, tak jako u jiných podobných baterek.....

Prostě ty dráty vedou na nějakou destičku na baterce do které budou zapojené články.....

A nebo jsou tam normální prizmatické články ve folii?
gupa
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

A co píšou v návodu? Jak se to podle návodu nabíjí a vybíjí bez BMS a balancérů? Podle toho voltmetru? Jde na voltmetr alespoň vidět když se pustí proud a začne lítat napětí? Tady v místních bobkových listech se řeší blbé vyhození koloběžky do kontajneru a požáry když bafne kukabus. A nyní čtu že invalidní vozík je vlastně takový potenciální další ohnivý rodinný neštěstí po neštěstí ze zdravím.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Skrat

1....Balancování tam určitě není. Na omak tam žádná destička není. Folii sem nesundaval.Volmetr jen ukazuje stav nabití-připojen paraelně k výstupu a zároveň k tomuto výstupu je připojeno i vedení ke konektoru nabíjení.Nabíječku sem fyzicky zatím neměl v ruce.Ale bude to jen nabíječ bez balanceru.
kabel 2x1,5.Voltmetr je tam asi jen pro lepší pocit,Baterka je v plátěným obalu a koukaj jen dvě patice.Jedna na připojení k inv. vozíku a druhá tam plandá--připojím k nabíječce.Při nabíjení stejně voltmetr nikdo nesleduje--není na něj vydět a musí se zmáčknout tlačítko aby naběhl.To celé je hezky zasunuto pod sedák.Běžný uživatel udělá co?.....Jezdí inv. vozíkem tak dlouho dokud ho uveze,pak se docourá domu a dá na nabíječku.Zapne jí na ten plandající konektor a na nabíječce sleduje kdy se rosvítí zelená kontrolka.Nemá šanci něco jiného kontrolovat a ani nemá zájem. O elektrice ví jen že kope a nešahá se na ní. A to v tom lepším případě.
Tím co sem vyděl vím že v brzké době nastane situace že přijde švagrová,v ruce baterku a její přání bude: Něco stím udělej nic to nevydrží a nová baterka je drahá.Však to znáte,jak to v rodinách chodí
Kostěj
Lokalita: Dobrovicko
Výkon panelů [Wp]: 9200

Nový příspěvek od Kostěj »

Skrat píše: ned lis 10, 2024 7:50 am
Tím co sem viděl vím že v brzké době nastane situace že přijde švagrová,v ruce baterku a její přání bude: Něco stím udělej nic to nevydrží a nová baterka je drahá.Však to znáte,jak to v rodinách chodí
Nezávidím. Když jsem měnil NiCd v aku vrtačce za jeté li-ion 18650 z notebooků, objednal jsem si na ali příslušný BMS, bylo to za pár korun. A funguje fakt dobře, odpojí jak při nabíjení, tak při vybíjení. Jen to docela trvalo, než to došlo.
Edit: Ale odpojit baterku na invalidním vozíku pro nízké napětí mi přijde jako problém. Nějaké varování předtím by se hodilo.
gupa
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

1....Balancování tam určitě není. Na omak tam žádná destička není. Folii sem nesundaval.Volmetr jen ukazuje stav nabití-připojen paraelně k výstupu a zároveň k tomuto výstupu je připojeno i vedení ke konektoru nabíjení.Nabíječku sem fyzicky zatím neměl v ruce.Ale bude to jen nabíječ bez balanceru.
kabel 2x1,5.Voltmetr je tam asi jen pro lepší pocit,Baterka je v plátěným obalu a koukaj jen dvě patice.Jedna na připojení k inv. vozíku a druhá tam plandá--připojím k nabíječce.Při nabíjení stejně voltmetr nikdo nesleduje--není na něj vydět a musí se zmáčknout tlačítko aby naběhl.To celé je hezky zasunuto pod sedák.Běžný uživatel udělá co?.....Jezdí inv. vozíkem tak dlouho dokud ho uveze,pak se docourá domu a dá na nabíječku.Zapne jí na ten plandající konektor a na nabíječce sleduje kdy se rosvítí zelená kontrolka.Nemá šanci něco jiného kontrolovat a ani nemá zájem. O elektrice ví jen že kope a nešahá se na ní. A to v tom lepším případě.
Tím co sem vyděl vím že v brzké době nastane situace že přijde švagrová,v ruce baterku a její přání bude: Něco stím udělej nic to nevydrží a nová baterka je drahá.Však to znáte,jak to v rodinách chodí
Moc bych zato nedal, že jsem toho výrobce i s tímto nezapáleným kahanem viděl nabízet inv. vozíky na Letné na veletrhu. Vědět to tak bych byl hodně zvědavý nasírač.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Soban

Tak vrazit tam nějakou BMS podle odběru motorků přece není žádný problém, a když BMS vypne na podpětí přidat přepínač co přemostí ten spínací prvek aby se dalo nouzově dojet i za cenu zničení baterky.

A pokud tam dáš BMS a skalibruješ tak by mohla hlásit i rozumě SOC oproti tomu vestavěnému displeji.

Třeba https://www.mivvyenergy.cz/cs/bms-a-bal ... ikong.html pokud se tam vejde......
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Na tomhle se neda moc bastlit. Oficialne jsou tyhle voziky schvalene pro provoz na pozemnich komunikacich. Jenze na tohle si hraje akorat zdrav. pojistovna, kdyz to schvaluje revizak. No a normalni lidi kupuji vyrazene voziky z Anglie ci EU, s baterkama na vyhozeni, tak se tam bastli cokoliv.
Tata mel dva voziky, menily se tam akorat olovene baterky za olovene baterky, zadne jine experimenty. Ted tu po nem zbyl, po x letech jsem z nej vytahl ko baterky a ted to tu jen lezi.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Skrat

Děkuji za příspěvky. Abych to schrnul. Švagrová řekla že vozík potřebuje a že do toho zatím šťourat nechce. Záruka,Jinej nemá.Tak budem doufat že se nic nestane,a jakmile baterka začne projevovat známky opotřebení tak stejně to zkončí u mne.Potom jí to vadit nebude. Sice pozdě ,ale co nadělám. Vysvětlil sem jí co jí čeká a jak to může dopadnoput. Komu není rady ,není pomoci.
Však se dočkáme že baterku kompletně kuchnu a dám tam BMS .Snat se vejde.
Bezpečnosti ZDAR
ikovlabs

Nový příspěvek od ikovlabs »

Kostěj píše: ned lis 10, 2024 9:41 am
Tím co sem viděl vím že v brzké době nastane situace že přijde švagrová,v ruce baterku a její přání bude: Něco stím udělej nic to nevydrží a nová baterka je drahá.Však to znáte,jak to v rodinách chodí
Nezávidím. Když jsem měnil NiCd v aku vrtačce za jeté li-ion 18650 z notebooků, objednal jsem si na ali příslušný BMS, bylo to za pár korun. A funguje fakt dobře, odpojí jak při nabíjení, tak při vybíjení. Jen to docela trvalo, než to došlo.
Edit: Ale odpojit baterku na invalidním vozíku pro nízké napětí mi přijde jako problém. Nějaké varování předtím by se hodilo.
Pouzivat jete 18650 z noteboku ve vrtacce je skoda prace .Urcite nejsou dimenzovany na proudy potrebne pro vrtacku a umrou neprijemne rychle.