Věcné břemeno na kabelový pilíř
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Věcné břemeno na kabelový pilíř
Předělává se před barákem DS, přípojky nad zemní, se dávají do zemi.
Starostka města podle zasedání rady města, byla pověřena podpisem situačního výkresu akce.
První obeslání s člověkem co ukazoval po ulici co se bude předělávat a že prý všechny přípojky budou připojený znovu jak byly.
Podepsal jsem souhlas vlastníka s obnovou HDV.
Nyní chce Výstavba Správa sítě Morava jih, podepsat návrh na uzavření smlouvy budoucí o zřízení věcného břemene
Dosud to chápu. Co chápu. Chci mít přípojku s novými parametry co obnova sítě obnáší. Stavba obnovy nebude povolena nebo nebude ke mne připojena přípojka z obnovené části, pokud nepodepíšu. Nakonec věcné břemeno vzniká vkladem do KN. Cena vkladu je 2000Kč.
První rozkol s tvrzením, že na souhlasu vlastníka s obnovou HDV není ani slovo o zřizování věcných břemen. Jsou tam ale tvrzení, že při snížení hodnoty při realizace stavby, stavebník tuto újmu v plné výši uhradí. To se zavázal v souhlasu s obnovou HDV o který mne žádal.
Otázka 1). Takže když mi do baráku odmítnou dát přípojku protože jsem nepodepsal věcné břemeno, mohu chtít úhradu (třeba pravidelnou) za nepřipojení mých připojek jako obnovy sítě - stavby ve veřejném zájmu?
Otázka1). Vysvětlení otázky. Nevadí mi podepsat věcné břemeno, ale vadí mi, že je poplatné, tz. když ho budu rušit, musím ho zpětně vyplatit. To břemeno se bude jako finanční hodnota převádět mezi společnostmi které podle zákona zhodnotili své majetky na věcných břemenech v hodnotě á 2000Kč/břemeno v této akci.(nejsem účetní ale vím že hodnotné věci se prostě mezi společnostmi předávají v rámci převodů)
Tz. výše ceny věcného břemena je nyní 2000Kč, prý ve výši zřízení. Jenže proč náklady na zřízení tohoto břemene nenese akce v nákladech, proč chce síť zhodnotit toto břemeno částkou, která logicky podle inflace narůstá a ta může v čase rušení být podmíněna nějakou xkrát přeprodanou společností jako podmínka a cena pro zrušení. Za 40 let třeba v ceně stonásobnou.
Otázka 2)? Proč není břemeno bezplatné? A logicky (otázka 3) proč není břemeno doživotní vzhledem k životnosti sítě, kdy se bude znovu předělávat a zanikne s novou obnovou. A povinností logicky znovu žádat (nového jiného) majitele domů?(NENÍ OTÁZKOU JE TO ZAMYŠLENÍ) Co když za 30 let nějaké sítě pod správou Moravy nebudou existovat, protože budou jiné sítě komunitní a jiného necentrálního charakteru.
A poslední 3 otázka. Proč mám při stavbě souhlasit podle zákona o věcném břemenu dle §25 odst. 4 zákona č. 458/2000, kdy odkazuje na znovu na §25 odst. 3e) kde se znovu odkazuje na soulad a odkaz na poznámku pod čarou na dnes již zrušený stavební zákon.(aktuální znění zákona k dnešku) Takže platí, že nový stavební zákon stále lpí na nutnosti mít pro povolení stavby, zřízené smlouvy o budoucím zřízení věcného břemene?(soubor dokumentů k akci obnovy a nějaký počet smluv o budoucích věcných břemenech)
Starostka města podle zasedání rady města, byla pověřena podpisem situačního výkresu akce.
První obeslání s člověkem co ukazoval po ulici co se bude předělávat a že prý všechny přípojky budou připojený znovu jak byly.
Podepsal jsem souhlas vlastníka s obnovou HDV.
Nyní chce Výstavba Správa sítě Morava jih, podepsat návrh na uzavření smlouvy budoucí o zřízení věcného břemene
Dosud to chápu. Co chápu. Chci mít přípojku s novými parametry co obnova sítě obnáší. Stavba obnovy nebude povolena nebo nebude ke mne připojena přípojka z obnovené části, pokud nepodepíšu. Nakonec věcné břemeno vzniká vkladem do KN. Cena vkladu je 2000Kč.
První rozkol s tvrzením, že na souhlasu vlastníka s obnovou HDV není ani slovo o zřizování věcných břemen. Jsou tam ale tvrzení, že při snížení hodnoty při realizace stavby, stavebník tuto újmu v plné výši uhradí. To se zavázal v souhlasu s obnovou HDV o který mne žádal.
Otázka 1). Takže když mi do baráku odmítnou dát přípojku protože jsem nepodepsal věcné břemeno, mohu chtít úhradu (třeba pravidelnou) za nepřipojení mých připojek jako obnovy sítě - stavby ve veřejném zájmu?
Otázka1). Vysvětlení otázky. Nevadí mi podepsat věcné břemeno, ale vadí mi, že je poplatné, tz. když ho budu rušit, musím ho zpětně vyplatit. To břemeno se bude jako finanční hodnota převádět mezi společnostmi které podle zákona zhodnotili své majetky na věcných břemenech v hodnotě á 2000Kč/břemeno v této akci.(nejsem účetní ale vím že hodnotné věci se prostě mezi společnostmi předávají v rámci převodů)
Tz. výše ceny věcného břemena je nyní 2000Kč, prý ve výši zřízení. Jenže proč náklady na zřízení tohoto břemene nenese akce v nákladech, proč chce síť zhodnotit toto břemeno částkou, která logicky podle inflace narůstá a ta může v čase rušení být podmíněna nějakou xkrát přeprodanou společností jako podmínka a cena pro zrušení. Za 40 let třeba v ceně stonásobnou.
Otázka 2)? Proč není břemeno bezplatné? A logicky (otázka 3) proč není břemeno doživotní vzhledem k životnosti sítě, kdy se bude znovu předělávat a zanikne s novou obnovou. A povinností logicky znovu žádat (nového jiného) majitele domů?(NENÍ OTÁZKOU JE TO ZAMYŠLENÍ) Co když za 30 let nějaké sítě pod správou Moravy nebudou existovat, protože budou jiné sítě komunitní a jiného necentrálního charakteru.
A poslední 3 otázka. Proč mám při stavbě souhlasit podle zákona o věcném břemenu dle §25 odst. 4 zákona č. 458/2000, kdy odkazuje na znovu na §25 odst. 3e) kde se znovu odkazuje na soulad a odkaz na poznámku pod čarou na dnes již zrušený stavební zákon.(aktuální znění zákona k dnešku) Takže platí, že nový stavební zákon stále lpí na nutnosti mít pro povolení stavby, zřízené smlouvy o budoucím zřízení věcného břemene?(soubor dokumentů k akci obnovy a nějaký počet smluv o budoucích věcných břemenech)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
- Lokalita: blízko Brna
Re: Věcné břemeno na kabelový pilíř
Každý zápis do katastru je zpoplatněný.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Zápis prý stojí 2000,- Já ale (asi blbě sděluji) píšu, že na tuto částku je poplatné věcné břemeno. Jsou břemena bezplatná a poplatná. Hodně kolem toho nyní čtu než to podčmrknu.
Teď čtu že když právnická osoba zanikne, lze břemeno zrušit, což nevím jak dlouhý časově je proces zániku takové společnosti kdyby se rušila nebo předávala. Což lze určitě při předávání sdělit písemně do datové schránky nebo jinak, ale koho ve lhůtě napadne zrušit něco, co ani nemusel jako nový majitel nemovitosti to břemeno podepsat. (třeba ho dostal i s nemovitostí při přepisu v rodině)
Ale celkově jak to vše čtu okolo břemen, jediné je že to břemeno může být v případě sítí hodně trvalé, v podstatě může být platné i několik století, pokud se zákon nezmění nebo se to přímo do smlouvy nenapíše jak dlouho bude trvat. Nezrušené břemeno např. na dožití i po úmrtí stále je, dokud se nezažádá o jeho zrušení.
První dotaz co mne nyní napadlo, při pohledu na známého co vím že dělá plynové přípojky, byl okolo břemen, že on zná kohosi kdo se soudil kvůli podfuku s drátovou přípojkou, že si to nechali podepsat a z malé bedny se po změně plánů udělala velká a z ní se prosmyčkovalo nějaké území, takže i plán který je nedílnou součástí smlouvě o budoucí smlouvě, se v případě změn může dodatečně změnit a síťaři s tím hotovým břemenem mohou jakkoli a kdykoli vydrbat s majiteli nemovitostí. (soud nakonec trpitel prohrál s dohodou, a s tím že, prý nemusel platit soudní výlohy na žalobu atp., to uhradila strana žalovaná)
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Po zkušenostech s ČEZem, už bych jim nikdy nic nepodepsal. Naposled po mě chtěli podepsat VB, když ilegálně táhli novou přípojku ze sloupu na mém pozemku, který pro přípojky nikdy neměl sloužit a měl jsem to i písemně. Podle nějakého prolobovaného zákona, mohou vpodstatě cokoliv a prohlásí se to za veřejný zájem.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Zde bych uvedl špatnou zkušenost mého známého. Před mnoha roky souhlasil s umístěním sloupu distributora el.energie na svém pozemku, protože v tom místě nebyl obecní pozemek. Měl dobrou vůli a tak s tím souhlasil.
Po mnoha letech si pak chtěl svůj pozemek oplotit a udělat bránu na vjezd ke svému pozemku.
Distributor byl už účastník stavebního řízení na základě jeho předchozího souhlasu a nedal mu k oplocení jeho vlastního pozemku souhlas s tím, že by ztratil přístup ke svému sloupu.
Jak se říká : Za dobrotu na žebrotu.
Po mnoha letech si pak chtěl svůj pozemek oplotit a udělat bránu na vjezd ke svému pozemku.
Distributor byl už účastník stavebního řízení na základě jeho předchozího souhlasu a nedal mu k oplocení jeho vlastního pozemku souhlas s tím, že by ztratil přístup ke svému sloupu.
Jak se říká : Za dobrotu na žebrotu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Osobně bych s věcným břemenem nesouhlasil, proč? Pilíř ať si postaví u hranice pozemku.... (na veřejném)
I kdybych k němu si měl postavit svůj elektroměrový a natáhnout si od něj kabel....
PS. Sloup je na vašem pozemku?
PS2. Vím co to je se pak věcného břemene zbavit, měly jsme telekomunikační skříň na baráku pro několik stovek přípojek....
PS3. Podle mě to chce právníka......
I kdybych k němu si měl postavit svůj elektroměrový a natáhnout si od něj kabel....
PS2. Vím co to je se pak věcného břemene zbavit, měly jsme telekomunikační skříň na baráku pro několik stovek přípojek....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Baráky jsou u centra, hned chodník vedle obvodového zdiva, nyní je přípojka na sloupku vedení připevněný jako konzole. Město prý nechce na svém pozemku soukromé bedny které vedou do soukromých přípojek. Ikdyž jde o veřejný zájem. Celé to smrdí, město si zpravidla dělá s majiteli co chce při těchto akcích. Rozdíl mezi stávajícím vedení a obnovou je to, že dráty hlavní sítě jsou prosmyčkovaný kabelem za hranici mého pozemku. Dosud je to jen napojení menším průměrem kabelu nebo drátů a ty jsou vedeny k pojistkové skřínce. A z té k elektroměrům.Soban píše: ↑sob lis 02, 2024 12:29 pm Osobně bych s věcným břemenem nesouhlasil, proč? Pilíř ať si postaví u hranice pozemku.... (na veřejném)
Sloupek bude zadlabávací, v podstatě není vůbec nijak definovaný jeho rozměr, jen jakýsi typ který má mnoh variant podle výkresů, co je ale definované, že pokud dojde k nějaké rekonstrukci na břemenu ze strany sítě, na změnu oprávněný má právo to bez problémů udělat na základě břemene.
Právní konzultace stojí prachy. V podstatě musím znovu pročíst energetický zákon okolo tohoto co se týká budoucích oprav a staveb a přemýšlím, proč není zároveň Povinným, přiloženo a automaticky vydáváno závazné stanovisko při posuzování okolností c s časem mohou dojít, tz. změna oprava fasády a nebo zdiva v kterém je sloupek, To stanovisko by hodně pomohlo do budoucnosti okolo změn na baráku, co (i budoucí) majitelé mohou a co nemohou s takovým břemenem dělat.
-
Jinak zajímavý je, že na akci na jednom vedení jsou dvě firmy a dílo je na děleno zrovna u mne. Kdy jedna firma a půlka akce se steným názvem ale jiným čislem, chtěla můj souhlas s umístěním jiného sloupku na veřejném chodníku do 2 m od hranic. Ale druhá sloupky odmítá s tím že to město nechce. Tak proč mít sloupek na baráku když ho město u druhé firmy na druhém konci sítě akceptuje? (bedna - bod spojení dvou akcí)
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Fakt tady zajít za pořádným právníkem který se na takové věci specializuje i kdybys mu měl dát 10 000,- když ti to později zachrání problémy....
V Olomouci se rekonstruovaly troleje a někteří to nechtěly na baráku no tak se před barákem musel postavit sloup a město nic nenadělalo......
Takže sloupek na chodník zády k baráku a není co řešit, jako město nechce a ty máš chtít? Proč se to neprobralo, musí existovat snad nějaká dokumentace, projekt než se začalo a k té jsi se měl vyjádřit že to nechceš u sebe atd......
V Olomouci se rekonstruovaly troleje a někteří to nechtěly na baráku no tak se před barákem musel postavit sloup a město nic nenadělalo......
Takže sloupek na chodník zády k baráku a není co řešit, jako město nechce a ty máš chtít? Proč se to neprobralo, musí existovat snad nějaká dokumentace, projekt než se začalo a k té jsi se měl vyjádřit že to nechceš u sebe atd......
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 17 Odpovědi
- 1973 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od kodl69