Upgrade ohřevu BELem na poloostrov

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Upgrade ohřevu BELem na poloostrov

Příspěvek od Valdano »

Mex píše: ned říj 20, 2024 3:54 am
Když se někdo rozhodně vrtat do baterek, tak to asi nebude člověk, který je ze všeho předem podělaný.
"Hrdina bez bázně a hany" by se přece vůbec neptal tady v diskusi, dle mého názoru by se tím ani nikde nechlubil a rovnou by ten navrtaný článek dál používal jako by se to ani vůbec nestalo a o případném "průšvihu" bychom se pak možná dozvěděli akorát někde z médií, ale to už nejspíš zcela bez té informace o předchozím navrtání tedy jen jako o průšvihu s baterií způsobeném blíže neurčenou příčinou. ;)
georg_cz

Příspěvek od georg_cz »

U lithia jde hlavně o vlhkost. Jakmile se tam dostane, je konec. Článek bude fungovat ještě nějakou dobu a zároveň už teď reaguje s vlhkostí, která v něm je. Časem se to projeví.
Jinak já jsem bel odpojil a koupil bojler s tepelnym čerpadlem. Teď se dá voda ohřívat i jen 150W, tak jsem zvědavý na zimní provoz.
jika9876
Lokalita: Tábor
Výkon panelů [Wp]: 3300

Příspěvek od jika9876 »

Valdano píše: ned říj 20, 2024 3:05 am
Nevěřím tomu, že se vrták netočil ještě byť i krátce poté co tlak z článku už unikl. :twisted:
Tak tohle mohu vyloučit, během vrtání bych to neslyšel. To slabé syčení jsem právě slyšel až po vypnutí vrtačky a bylo to jen slabé syčení, které jsem si musel ověřit až přiblýžením ucha k otvoru. Syčení bylo velice slabé a trvalo ještě tak 3s. Podle mě je tam jen malá prasklina, způsobená spíše tlakem vrtáku, než že by se to přímo provrtalo, takže špony při vrtání nepředpokládám. Viditelně nejsem uvnitř článku, je tam jen vidět prasklina v materiálu.
ALE to bylo jen u vrtání, při vytváření závitu už přetlak nebyl a mohl jsem znovu narazit na dno a trochu prasklinu zvětšit a v tu chvíli bylo dno otvoru plné špon od závitníku... prdím na to, děkuji za přesvědčení že je to blbost, nepřišlo mi to tak riskantní, ale když si představím špony na elektrodách...
Vnitřní odpor mu ješte změřím, pro zajímavost.
Objednám nový od Mivvy, má je skladem. Ale má jiný terminál, tak budu muset nějak upravit busbar. Nemá někdo náhradní MB31 s terminálem jako já? Kupoval jsem z nkonu ale tam už maj také jiné terminály, píšou že ještě nejsou nafoceny(na fotce je stejný), ale prý mají být již jiné a přímo od eve. Předpokládám že to bude ten samý co má Mivvy.

No a pro příště, pokud se mi to ještě podaří(doufám že už ne!!!), dělá někdo tyto opravy? Znovunavaření terminálu?
Valdano
Lokalita: Česká Lípa

Příspěvek od Valdano »

jika9876 píše: ned říj 20, 2024 11:53 am
dělá někdo tyto opravy? Znovunavaření terminálu?
Zkuste se poptat přes SZ Mikela a nebo přímo u Mivvy. Ve starším tématu viz tento odkaz píše Mikel, že terminály nechávají navařovat laserem a možná, že dělají i repasi terminálů.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Tak ještě jsem narazil na toto téma, tak pozor na tyto terminály, asi nebudou úplně odolné.
https://diysolarforum.com/threads/i-war ... off.91082/
Sice terminály nevypadají jako na tom videu, ale problémy s těmito terminály má více lidí a prý i u jiných baterií než MB31 s tímto terminálem. Také bych spíše čekal stržení závitu, než utržení terminálu. A tolik abych strhnul závit jsem rozhodně nezabral, na to mám v ruce cit, sice dotahuji asi trochu více, ale nikdy jsem nic neutrhl. Přesto ale doufám, že když budu dotahovat 4Nm tak že už žádný neutrhnu, nevím jak by se řešila reklamace s nkonem. Navíc by mohli tvrdit, že jsem to dotáhl více... Asi di radši budu dotahování natáčet, abych měl případně důkaz.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

A mas kalibrovany momentak s protokolem?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

No to samozřejmně nemám. Ale jako nějaký důkaz to snad bude, když budou upadávat další terminály, jako třeba na tom videu z odkazu. Já teda doufám že to nebudu muset řešit...
Jak to tedy řešit, pokud upadne další i se správným momentem(nekalibrovaným)? Jak by jste tuto situaci řešili? První jsem urval, beru na sebe, s tím se nedá nic dělat. Ale pokud mám podezření, že terminály nejsou úplně OK a je riziko že se možná utrhne další. Jak to dokumentovat, aby následně uznali reklamaci? Pokud se utrhne další, přestat a poslat celou sadu, nebo zkontrolovat všechny a poslat jen utržené?
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Ještě jsem napsal do nkonu s přiznámím že první jsem ukroutil asi svojí vinou bez momenťáku, ale jak postupovat u dalších, pokud mám podezření že jsou špatně navařeny terminály. Uvidíme co odepíšou.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Tak už mám odpověď od NKONu a musím je pochválit. Přesto že jsem se přiznal, že jsem neutahoval momenťákem, tak mi nabídli výměnu článku, když jim starý pošlu... Psali také že tyto terminály jsou více křehké, tak bacha na ně, kdo je má. No a tady si musím opět vynadat, že jsem byl tak hrr do opravy, protože provrtaný mi samozřejmně již nevymění. Mohlo mě to stát jen dopravu do Nizozemska. Takhle mě to stálo celý článek, ale co už. Alespoň info pro ostatní, jak jsou v NKONu vstřícní.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Jo a dorazil měřák vnitřního odporu, "provrtaný" článek má +- stejný odpor jako ostatní.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Tak jsem proměřil všechny články, všechny mají(dle měřáku YR1035+) 0,2-0,21mOhm, kromě jednoho, ten má 0,25, není to ten provrtaný a měřil jsem ho několikrát. Vzhledem k počtu 17ks to je ten co přišel v solo krabici. Jaký to bude mít vliv na budoucí provoz? Podle mě asi žádný, když je to všechno v serii. Max se bude trochu víc hřát při zátěži než ostatní ne? Mělo by to být stejné jako když bude přechodový odpor na svorce ne? Prostě se vnitřní odpory a odpory na svorkách sečtou. Nebo je to problém že má jeden článek jiný odpor než ostatní?
Další věc je, že dle QR kódů se ve výrobě vnitřní odpory skoro nelišily(od 0,167 do 0,175), ten co má u mě vyšší odpor měl ve výrobě 0,170
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

Na vetsim vnitrnim odporu protopis tu energii co by sla do clanku. Pravdepodobne ti bude casem ujizdet a balancer s tim bude mit vic prace. Ale jak moc se to bude dit uvidis casem.

Jestli pocitam dobre tak pri hodine nabijeni 100A tam protopis 0,4Wh navic oproti ostatnim clankum. Asi nic, s cim si balancer neporadi?
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

To ře to protopím je jasné, ale aby ujížděl a řešil to balancer to si nejsem jist... je přeci jedno, kde ten odpor je, zda v baterce, na svorce, nebo na zátěži, všechno je to v serii a všude protéká stejný proud. Balancer by řešil rozdílnou kapacitu článku ne? Tu jsem zatím neměřil, neměl jsem to v plánu. Mám jen DL24 zátěž, to by bylo na dlouho otestovat všechny články.(z výroby 332,5-335Ah)
Jak vlastně testují kapacitu při výrobě? To každý článek vybíji a nabíjí?(to se mi moc nezdá)
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

I když možná vlastně ano, proud bude stejný, ale vlivem jiného odporu bude jiné napětí na článku, takže uložená energie bude jiná. Ale balancer to snad dá, je to 2A JK-BMS
glottis

Příspěvek od glottis »

ono se to spatne predstavuje. Ten vnitrni odpor je ukryt ve vnitrni strukture clanku a blbe se to da i namalovat. Ale pokud proste jeden clanek protopi vic energie musi se do nej zakonite o to min ulozit. Clanek pak bude pozdeji najizdet na sve napeti a naopak jine pak budou v predstihu. Kdyz mam graf napeti clanku, je tam pak krasne videt to rozvidleni krivek napeti.

U propojek to bude podobne. Cele to dela nejaky odporovy delic a nejak se to tam rozdeli. U propojek si to nepredstavuju tak kriticke. Ty budou spis ovlivnovat mereni BMS clanku. A pokud BMS bude blbe merit clanky, muze byt ona sama pricinou rozbalancovani.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Ano blbě se to představuje. Zase na druhou stranu, když má větší odpor, tak na tom napěťovém děliči bude o to větší napětí, při stejném proudu, tudíž dostane více energie, a to co je navíc se přemění na teplo... takže to může být ve výsledku stejné... teoreticky... No uvidíme co ukážou grafy nabíjení jednotlivých článků. Třeba se to i časem srovná po pár cyklech.
glottis

Příspěvek od glottis »

vetsi napeti tam bude ale tim, ze bude na tech internich odporech. Uvidis grafy. Hlavne si poznac kterej to je a pak poreferuj :)
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

jj, k detailnímu sledování tam budu mít dva. Tento a druhý od Mivvy(zatím nedorazil, tak nemám změřeno), který bude místo toho provrtaného. Takže úplně jiný datum výroby.
jika9876

Příspěvek od jika9876 »

Tak dorazil náhradní článek od Mivvy, vnitřní odpor stejný jako ostatní. Dokonce stejný terminál, takže mi budou sedět propojky. Ale co mě překvapilo je, že kontrola QR kódu nevyhodí hodnoty z výroby. Kontroloval jsem zde, ostatní články které mám od nkonu tam všechny dohledám. Máte pro to někdo nějaké vysvětlení? Třeba že reporty se tam dostávají až později? Nebo to není A grade?
Příklady QR:
NKON 04QCB43G31400JE4M0005333
Mivvy 04QCB43G15300JE5M0006672
mopadzi
Lokalita: Okolí Uherského Brodu

Příspěvek od mopadzi »

normálně čitelný, MB31 z května 24
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek