Odříznutí se od reklam

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

rva píše: pát říj 18, 2024 5:11 pm Vyřešilo to nainstalovat container dle jiného postupu podle https://mariushosting.com/how-to-instal ... ology-nas/
A teď to funguje:Pi-hole v Synology NAS.jpg
8.8.8.8 je googl DNS, pokud si dobře pamatuji, mám synology, ale je jeden z prvních a je hodně stařičký. Díky za nasměrování.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PavelR
Příspěvky: 3234
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od PavelR »

ale proč by měl ISP cokoli blokovat? ISP je jen potrubí. Pokud je pro tebe internet žumpa plná reklamy tak jej prostě nepoužívej přesně jak nepoužíváš letáky.
reklamu k tobě natahují weby které otvíráš. Nebudeš li je otevírat nebude se ti do prohlížeče natahovat reklama. Ony ty weby se jaksi ani nevytváří zadarmo...
Takže je to i svobodě tvůrců obsahu ne? pokud si chtejí umístit reklamu na své dílo je to jejich věc.

platím si jen google služby které chci využívat nad rámec free možností. Nebo netflix atp.
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

PavelR píše: sob říj 19, 2024 9:28 am ale proč by měl ISP cokoli blokovat? ISP je jen potrubí. Pokud je pro tebe internet žumpa plná reklamy tak jej prostě nepoužívej přesně jak nepoužíváš letáky.
To není přesně tak. Snad píšu jasně. Napíšu na mou poštovní schránku Reklamu ne a můj pošťák a roznašeči letáků to respektují. Víc jasný a názorný ten svobodný přístup být nemůže. Svoboda projevu jednoho konči tam kde začíná svoboda druhého.

Okolo Železného prohlášení nedívej se na Novu pokud reklama obtěžuje je jen kooperátní hek. Po jeho heku se svoboda vykládá takto, ale jde jen o lež. Já za Novu tehdy nemusel platit, ale platím ISP. To je rozdíl, takže platím jednomu komerčnímu nebo spolku subjektu zato, že musím využívat ISP kvůli státní správě za užívání mého ID. Stejně jako poštovní schránku, je nani určitě zákon že ji kažný dům s určením k bydlení musí mít.

Za příjem reklamy by se mělo příjemcům platit. Stejně kdysi podniky platily prodejní výzkum. Jsou to aktivity které se přesunuly na internet a hlavně výzkumprodeje se prostě platil. Došla baba nebo chlap, dostal jsi 100Kčs zato, že jsi do papírovýho dotazníku vyplnil co konzumuješ. Dnes je to většina z těch asi 130 serverů, které při návštěvě mypower.cz odsouhlasíš. Analyzátoři a výzkum. Prachy by měl dostat majitel serveru. Každý server na internetu má svou cenu, podle této položky se hodnotí jeho cena pokud je na prodej. Uživatelé jsou jen odříznutý od tohoto příjmu, přitom je to jejich konzum a jejich peníze a hlavně čas. Proto by měl být internet zadarmo nebo za užívání by měl k rukám ISP plné reklam platit reklamní producent, ne uživatel.!!

A pokud mám přípojku k internetu kvůli správě mé osoby, měl bych tuto přípojku mí bezpečnou a bez reklam. Ne že zajdu na český server který mi sdělí že mám zprávu v mé datovce a při návštěvě do mě hustí reklamu při vybírání takové zprávy. V tom případě kdy nesouhlasím s reklamou při celém procesu vybírání zprávy, bych měl mít právo datovku odomítnout. Mám to právo?

Snad sděluji jasnné inicie k tomu, že za 20 let ISP už měl mít prolobovaný to, že každý občan ČR by měl mít právo za připojení (extra přípojku) bez reklam zadarmo kvůli vyřízení svých záležitostí se státní správou.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
TomHC
Příspěvky: 1678
Registrován: pát lis 11, 2022 8:14 am
Lokalita: Hlohovec, SR
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Hlohovec, SR

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od TomHC »

Dávam ti mínus, gupa. Si tvrdohlavý ako baran, svet nie je stvorený podľa teba. Reklama sa zobrazuje z rôznych serverov a ich zoznam je veľmi dynamický, ISP nemá šancu udržovať ich zoznam aktuálny. Ak nechceš reklamy, nepozeraj média kde sa vyskytuje. Ak chceš vidieť obsah s minimom reklamy, použi blokovanie v rámci možností, ľudia tu spomenuli rôzne riešenia, stačí si vybrať. Ak to nechceš alebo nedokážeš, prestaň prudit.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.1 MWh AC
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

Díky ti za minus, cením si názoru, ale vývoj je neúprosný. Internetové připojení bylo velmi dotováno na sítích a jejich vybudování. A protože bylo dotováno, jeví známky deformace skutečnosti, že má být přípojka zadarmo nebo za provizi směrem k uživateli. Bez reklam pokud se platí.

Je jen chybou ISP že se oprostili od svých povinností a bonusů co jim státní správa v podstatě nedala, a živoří a doplácí nato jak ISP tak jejich připojený obyvatelstvo.

Něco podobnýho a upozorňoval jsem na změnu pohledu na trh na kterým obor leží a to jsem viděl před 20 lety v mém oboru, nyní se to stalo pravdou a obor zdochol, protože konkurence z jiných kooperátních skupin zavalila svým zboží.

Nejde o to, že ta aktivita zdochla, jde oto, že mohla žít a prosperovat. Jen ti vlivní prostě byli přesvědčeni jako ty, že nemám pravdu a pronásledovali mne a házeli mi klacky veřejně v kruhu uskupení, (mohu doložit) pod nohy. Dnes se to nazývá tzv. udržitelností. Tehdá mi jeden nezaujatý a přemýšlivý sdělil, že Husa upálili a nikdo ho ani nechce, protože se blbě poslouchá. Ale nakonec dodnes existuje jeho církev a vlastně filosofie.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
glottis
Příspěvky: 2516
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od glottis »

postovni schranka, at uz fyzicka nebo emailova je uplne neco jineho. Ta je tvoje, a nekdo tam neco hazi a mas plny pravo neco prijmout nebo ne. U reklamy na webu je uplny opak. Ty jdes k nekomu domu a co ma na zdi je jeho vec a kdyz se ti to nelibi nemusis tam chodit ... muzes o tom diskutovat, muzete o tom vest spory ale to ale to je tak vsechno co se s tim da delat :)
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

glottis píše: sob říj 19, 2024 10:35 am postovni schranka, at uz fyzicka nebo emailova je uplne neco jineho. Ta je tvoje, a nekdo tam neco hazi a mas plny pravo neco prijmout nebo ne. U reklamy na webu je uplny opak. Ty jdes k nekomu domu a co ma na zdi je jeho vec a kdyz se ti to nelibi nemusis tam chodit ... muzes o tom diskutovat, muzete o tom vest spory ale to ale to je tak vsechno co se s tim da delat :)
Jak jsem zmínil, nechci to trolovat furt dokola. Mám na baráku schránku, musí ji mít každý subjekt se zapsáním do registrů v tomto státě. Nechci reklamu, tak se do ní neháže reklama. Stát navalil do sítí dotaci aby mohl mít přehlednější ID o svých obyvatelích. Jenže hodně obyvatel odmítá mít na síti schránku, nebo ji má z donucení podle zákona, ale je tu vzdor, nechcou ji užívat, protože internet je pro ně stoka reklam a nemají tak k datový schránce proto důvěru. Nevím proč to není logický pro ostatní že internet by měl být volitelný bez reklam nebo s reklamou. Ale tato možnost mít přípojku bez reklam, která se diskuzně naskytla je pádný argument když stát chce abych se připojoval do jejich systému. Je to víc už politický. Omlouvám se. Ale k tématu to patří myslím si.

Edit: aby okolo baráků nechodili prodejci, systém vyvinul ztv. tržní řád obcí a zakázal pohyb a nabídky okolo domů v obci prodejcům. Takže i ta poštovní schránka má zavedený firewall pro existenci reklam a nabídek okolo domů obyvatel státu. Proč to nemá občan jako právní jistotu u ISP?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
unicast
Příspěvky: 1459
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od unicast »

gupa píše: sob říj 19, 2024 9:13 am Internetové připojení bylo velmi dotováno na sítích a jejich vybudování.
Tohle jdi říci nějakému menšímu místnímu ISP, co na dotacích nikdy neviděl ani korunu. Ale dobře si pojisti své zuby, protože pak se jich nedopočítáš.
gupa píše: sob říj 19, 2024 9:13 am Jsou jen nepatrné možnoti jak by uživatel měl jednoduše blokovat reklamu.
Přesto furt větší, než má ISP.

Ale dobře, představme si, že tedy máš nějaký "domácí router", který v sobě obsahuje i CA a funguje také jako proxy server.
Předně si budeš muset tu jeho vlastní CA naimportovat jako důvěryhodný zdroj certifikátů do browseru. Fajn, na PC to u většiny routerů zvládneš. Na některých tabletech a mobilech možná, na některých ani ťuk. Pak přijde den, kdy se pozmění nějaký protokol a první content player začne tu novou verzi používat. Pokud máš blocker v browseru, nemusíš řešit nic, protože se můžeš spoléhat na nějaký vnitřní engine toho browseru, který jeho autor bude updatovat. Takhle budeš muset provést upgrade sw toho "domácího routeru", což Ti ale nikdo neřekne -- a nebude to chodit a budeš nadávat svému ISP.

Teď se na to podívej z pohledu toho ISP. Vývoj té věci jsou člověkoroky práce. Podpora jsou další člověkoroky práce. Kolik instalací budeš potřebovat, aby se to vrátilo? Dokážeme to prodat? Kolik uživatelů si to koupí třeba za 8000 Kč, i kdyby rozpuštěných do měsíčních splátek? (hint: kolik procent uživatelů českého Internetu si koupilo Turris?) 0.1% ? Kolik budeme mít reklamací, že nám nějaká reklama skrz to prolezla? No hodně, protože každý pořád zkouší nějaké nové reklamní formáty. Teď ten router bude muset podporovat ještě spoustu dalších věcí, každý bude chtít něco a skončí to jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Konkurence jsou firmy jako Ubiquiti nebo MikroTik, kteří mají stovky vývojářů, prodávají těch krabiček miliony a řeší i složíté scénáře, které i kdyby ten antireklamní router nakrásně uměl, tak to nebude odladěné.

Fakt si to celé představuješ jako Hurvínek válku a jsi jako umanutý. Já něco chci a oni jsou zlí a špatní a mafie a peklo, když mi to nechtějí takhle nabídnout, nejlépe zadarmo, dup, dup, dup!
gupa píše: sob říj 19, 2024 9:13 am ISP nemusí toto řešit? Musí! Je to pošťák a roznašeč informací.
Tak si přečti smlouvu, kterou s ním máš.

gupa píše: sob říj 19, 2024 9:13 am Protože ISP pustí k tomuto serveru gaunery kteří takový server nakonec heknou a ovládnou a já mohu zato, že mi rozesílá spam.
Fajn. Řekni mi, jak tvůj ISP jednoznačně rozezná tebou chtěný příchozí packet od tebou nechtěného. Pokud na to přijdeš, Nobelovka tě nemine :)

gupa píše: sob říj 19, 2024 9:13 am Uvědomuji si, že i Nejvyšší Ústavní soud je malý pán na tento problém.
Nejvyšší Ústavní soud? Hmmm, tak to jo...

Tak si to shrneme. O sítích máš asi takové představy, jako Hurvínek o válce. O právu ostatně taky. Chybu zásadně hledáš ve všech a všem okolo, ale zásadně nikdy sám v sobě. Ze své slabosti a neschopnosti řešit byť jenom zanedbatelné problémy děláš ctnost. Názor nechť si udělá každý sám.

Níže podepsaní lékaři bazírují na vrozeném kreténismu Josefa Švejka vyjadřujícího se slovy: Ať žije císař František Josef I., kterýžto výrok úplně stačí, aby osvětlil duševní stav vyšetřovaného jako notorického blba.
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

V mém oboru se pouští asi 50-75% dotací do koncových lidí. To že jsou k ničemu nyní a mohou se jen dívat kolik peněz utratili aby potom prodávali ten svůj produkt hrubě pod cenou je jiná věc, ale podstatou dotace to bylo, měla to v názvu, "dotace pro lepší prodej".

Co nebo kdo zastřešuje ISP? To mne v podstatě nezajímá, ani mne nezajímá problematika. Zajímá mne produkt, pokud ho najdu výhodněji a nebude to mít adresu v EU, stejně jak mi konkuruje cizí produkt je z mimo EU, je mi to jedno, vaše služby nakonec nebudou žádány a přestanou být udržitelné, protože kooperát povolí antimonopolní úřad... Hurvínek válku vždy vyhraje. Stejně jako Švejk, je to jen zloděj s velmi výmluvnými historkami, který na konci sérií je hodně překvapenej, že se střílí tam, kde jsou lidi. Pokud tě někdo okrade, nebo ti působí škodu, je to jeho živobytí vykecávat se jak jen tiskne, jak dojde do tuhýho a konkurence tě přitiskne ke zdi, jde už o živobytí a někdy i o život a lidi nakonec prozřou a přemýšlí co zanedbali že to tak dopadlo.

Já jen z pohledu opravdu uživatelského, všechno jde, chce to jen chtít. (Mozek, Progres2)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

unicast píše: sob říj 19, 2024 11:38 am Fajn. Řekni mi, jak tvůj ISP jednoznačně rozezná tebou chtěný příchozí packet od tebou nechtěného. Pokud na to přijdeš, Nobelovka tě nemine :)
Můj obor je obrazem třeba pro vývojáře v Google, kde studují a tvoří rovnice a logiku jak rozeznat nejvýhodnější zdroj informací pro uživatele. Existuje mnoho praktických teoretiků kteří staví na organismu, o který se starám.

To znamená že celý život na internetu se ubírá do směru indexace a práce s (abstraktními) obrazy dat. A tyto obrazy lze vyčíst i z datových linek aniž bych viděl co v nich je. Je to problém i v mém oboru, uživatel nezná 100% to, co se děje a má velmi malé možnosti měřit to co vidí. Teoreticky ale může monitorovat a měřit hodně věcí. Jenže tu jsou tradice a standardy které se ještě v mém oboru nezavedly a hned tak nezavedou.

Je to něco jako pohled z makrokosmosu na mikrokosmos. Lze to na trubkách vysledovat v obrazech, co v nich proudí. Jestli se kvůli tomu musí monitorovat koncový uživatel nebo více uživatelů, nebo z větší dálky nějaká páteř nebo páteřní síť, je jen otázkou přístupu k problematice a následné práci na problému. Sítový provoz je prostě živá věc a na tom lze stavět. Na Nobelovku to opravdu není. Na patent ano, ale jinak nic. Jsou složitější věci.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

Další představa může být internet, zdarma, asi do 1 Mbit, která nebude schopna pouštět docela síťově náročné reklamy. Ventilátor se z blokování může zbláznit. Osmijádrové mobilní procesory přestávají počítat a začne se sekat jinak výkonný HW.
Youtube mezi 480 - 720p. pokud se do toho vloží reklama, tak se ani nepřehraje a uživatel si pořídí alernativu vřeba formou download a až potom to prohlídne bez reklam. Nato sw jsou.

Co nato ISP? Bude to zdarma a bez reklamy, kolik zákazníků si myslíš že to bude mít. Teď najít někoho, kdo tu malou konektivitu zdarma zaplatí, třeba nějaký kooperát který si tak ukousne část trhu s koncovými uživateli. Samotný prohlížeč je problematika toho, že kooperáty si je koupili, aby je mohli nabídnout jako produkt který nese peníze, jenže sw může být i nezávislý na prohlížečích, používají síť jen ke stahování a může být předem podle nabídky programů a dat předzvolen, co se bude po síti stahovat nebo ne.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
unicast
Příspěvky: 1459
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od unicast »

Neuvažoval jsi někdy o nějaké formě léčby?
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

Proč myslíš, je to na tebe moc? Tak to nečti a nereaguj. Je to tvůj problém, ne můj. Leky nepotřebuji. :lol:
(zde bez reklam)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
unicast
Příspěvky: 1459
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od unicast »

To ani ne, jenom mi přijde, že žít s tím musí pro Tebe být fakt těžké a že odborník by mohl pomoci.
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

Stále se bavíme o něčem a ne o někom? Slepá ulička zřejmě pro někoho kdo nemá až takovou představu jak moc lidem vadí reklama. A snaží se z té myšlenky dělat zeleninu v hlavě. Díky, je to také k diskuzi, ale není to moc technické řešení jak ISP by mohlo blokovat reklamu.
Naposledy upravil(a) gupa dne sob říj 19, 2024 3:09 pm, celkem upraveno 1 x.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

hibiki píše: úte říj 15, 2024 6:36 am Tady je predpripraveny soubor podle toho, co chce clovek blokovat:
https://github.com/StevenBlack/hosts
Chápu to tak že si stáhnu HostMana a zadám do něj odkud a kam se má pravidelně aktualizovat blokovací seznam a bude to fungovat? Jaká je stím spokojenost např. na youtube. Díky.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
PetrDubi
Příspěvky: 1518
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od PetrDubi »

Tady se trošku zapomíná, že ty weby fungují proto, že je na nich reklama a bývají to většinou jediné příjmy, ze kterých ty weby žijí a platí svůj provoz, svoje redaktory a podobně. Pokud by všichni začali tu reklamu efektivně blokovat, tak drtivá většina webů v krátké době skončí. Druhá věc je, že ty velké weby už dokáží blokování reklam detekovat a pokud to zjistí, tak už vám nic nezobrazí a místo obsahu se objeví stránka, že blokujete reklamy a proto vám ten web nefunguje. A stejně by to dopadlo, kdyby to blokoval vás poskytovatel připojení.
Vždyť i v té televizi je těch reklam mraky a u programů kde taková reklama není, tak ten jeden program stojí stovky korun měsíčně.
Prosté nic na světě není zadarmo a nikdo nemá právo na něco zadarmo a velice často se člověk může rozhodnout, jestli za to zaplatí penězi nebo svým časem a pozorností při sledování reklam.
Tím samozřejmě neříkám, že to část webů nepřehání a nezaslouží si alespoň částečné blokování nebo tam nechodit vůbec, ale to už je věc každého, každý má možnost volby a nikdo ho s pistolí u hlavy nenutí chodit na stránky plné reklamy.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
gupa
Příspěvky: 2441
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

PetrDubi píše: sob říj 19, 2024 4:22 pm Prosté nic na světě není zadarmo a nikdo nemá právo na něco zadarmo a velice často se člověk může rozhodnout, jestli za to zaplatí penězi nebo svým časem a pozorností při sledování reklam.
ISP mají zadarmo určený elektromagnetické pásma wifi. Proč nejsou všechny pásma placený? Internet jako takový by stál úplně jiné peníze a dokonce by se zastavil ve vývoji kdyby se něco v tomto změnilo. Proč tedy není i připojení zdarma? Krom toho že vím že náklady na přípojku jsou nyní vlastně levný abych byl ochotný sledovat a platit dál za reklamu aby se lépe prodávalo zboží, které by se jinak třeba vůbec neprodalo. Čas je asi to nejcenější co člověk má a pokud takový bártr bude zneužíván, celý internet ztrácí smysl.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
rva
Příspěvky: 3922
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od rva »

Koupím si smart TV, kde výrobce předinstaloval aplikace, které nechci a kterých se nemůžu zbavit. A už to jede. Za dva dny se z TV aplikace netflix snaží mnohotisíckrát komunikovat s někým v dáli:
Netflix.png
Netflix.png (29.64 KiB) Zobrazeno 82 x
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 62 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Matess
Příspěvky: 1709
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od Matess »

gupa píše: sob říj 19, 2024 5:05 pm
PetrDubi píše: sob říj 19, 2024 4:22 pm Prosté nic na světě není zadarmo a nikdo nemá právo na něco zadarmo a velice často se člověk může rozhodnout, jestli za to zaplatí penězi nebo svým časem a pozorností při sledování reklam.
ISP mají zadarmo určený elektromagnetické pásma wifi. Proč nejsou všechny pásma placený? Internet jako takový by stál úplně jiné peníze a dokonce by se zastavil ve vývoji kdyby se něco v tomto změnilo. Proč tedy není i připojení zdarma? Krom toho že vím že náklady na přípojku jsou nyní vlastně levný abych byl ochotný sledovat a platit dál za reklamu aby se lépe prodávalo zboží, které by se jinak třeba vůbec neprodalo. Čas je asi to nejcenější co člověk má a pokud takový bártr bude zneužíván, celý internet ztrácí smysl.
já jsem ISP a věř to že jsou pásma za která se nemusí platit ještě neznamená že je vše zadarmo...
nejsou to pásma zdarma pro ISP, jsou to pásma zdarma pro všechny. Domácí wifi funguje taky na několika volných pásmech.

Připojení internetu se skládá z těchto položek:
Hardware pro vysílače,
Hardware pro klienta,
nájem za umístění vysílače,
elektrická energie potřebná pro provoz,
servisní náklady na zaměstnance co to udržují v provozu (jak lidi tak vysílače)
technická podpora na telefonu,
zázemí, kanceláře auta, pohonné hmoty a jiné výdaje nutné k provozu,
licenční poplatky za PtP spoje, když ti volné pásmo nestačí (volné pásmo používají všichni)
toto mají všichni stejné...

a teď v čem se to liší...
velcí operátoři platí za frekvence ke klientům, ale zase mají vysílače s výrazně větším dosahem, takže jich potřebují méně

lokální poskytovatelé staví spíše větší množství vysílačů s malým dosahem.

Dále musíš nakoupit samotné připojení do internetu a na to máš řekněme 2 možnosti jak do toho jít.
lokální poskytovatel nemá infrastrkturu, takže navíc musí platit za tranzit do nějakého většího místa (obvykle Praha NIX, nebo tak něco), musí platit poplatek NIXu a potom si musí dokoupit zahraniční konektivitu.

nebo si to celé může koupit lokálně od nějakého většího poskytovatele.
oboje stojí cca stejně... do gigabitu je lepší si to koupit dohromady od jednoho... od gigabitu začne být výhodnější tak komplikovaná cesta

Další věc jsou veřejné adresy... buď můžeš nějaké adresy dostat od toho kdo ti internet poskytne, nebo si je můžes koupit v RIPE (ipv4 už nejsou).

No a to je tak nějak všechno.... všimni si že ISP nemá vůbec nic společného s reklamou. Klienti platí poskytovateli a on z toho všechny tyto náklady musí umořovat. Na rovinu my děláme domácnosti například s rychlostí 100/100 a agregací 1:10 s tím že přijímač klient dostane zapůjčený a kupuje si jen wifi router (případně více routerů pokud potřebuje více) za 450Kč s DPH a trvá víceméně 12 měsíců než se nám zaplatí náklady. (200 jsou náklady na provoz fixní a 3000 stojí ten přijímač) V momentě kdy nám začnou operátoři podstřelovat ceny (jakože cetin tady dával 250/250 za 130Kč za měsíc) a lidi začnou odcházet tak ta fixní částka začne být na připojeného člověka vyšší. Kdybych měl platit ještě za frekvence k lidem bude to asi +30Kč na připojeného zákazníka.

Co jsem se bavil s kamarádem co kope jen optiky, tak ten mi říkal že ho vychází připojení jednoho domu na 20000Kč, což pokud máš fixní náklady 200Kč na přípojku, a prodáváš optiku za 400, máš návratnost takové přípojky přes 8 let...