680W balkon panelák
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Re: 680W balkon panelák
a co tak pouzit pro otevirani/zavirani okna ve spajzu neco podobneho jako se pouziva pro automaticke otevirani/zavirani oken ve skleniku
http://www.sklenikypech.cz/index.php?po ... eotevirani
http://www.a-z-obchod.cz/10-automaticky ... ismem.html
bylo by to pouzitelne?
http://www.sklenikypech.cz/index.php?po ... eotevirani
http://www.a-z-obchod.cz/10-automaticky ... ismem.html
bylo by to pouzitelne?
-
jeste jeden tip k chlazeni v zime - inspirovalo me to, jak drive nasi predkove meli ledarny - v zime do nich navozili kvadry ledu a ty jim pak vydrzely dlouho chladit
jaky efekt by melo napriklad naplnit dva 10 l (nebo vic l?) kanystry vodou a v tomto obdobi, kdy uz mrzne nechat vzdycky jeden pres noc venku zmrznout a rano ho dat do lednice a ten co by tam byl z predchoziho dne rozmrzly zase dat ven zmrznout a takto je stridat? Nebo radeji pouzit dva 5 l? Nebo x petflasek naplnenych vodou aby byl povrch pro predani chladu co nejvetsi???
mate s tim nekdo zkusenost?, melo by to vubec nejaky efekt?, jak dlouho by 10 kg ledu vydrzelo chladit prostor v lednicce a jak dlouho? jde to nejak propocitat?
jaky efekt by melo napriklad naplnit dva 10 l (nebo vic l?) kanystry vodou a v tomto obdobi, kdy uz mrzne nechat vzdycky jeden pres noc venku zmrznout a rano ho dat do lednice a ten co by tam byl z predchoziho dne rozmrzly zase dat ven zmrznout a takto je stridat? Nebo radeji pouzit dva 5 l? Nebo x petflasek naplnenych vodou aby byl povrch pro predani chladu co nejvetsi???
mate s tim nekdo zkusenost?, melo by to vubec nejaky efekt?, jak dlouho by 10 kg ledu vydrzelo chladit prostor v lednicce a jak dlouho? jde to nejak propocitat?
-
WOW, tak tomu říkám konstruktivní nápad:-)
Jen musim dát pozor aby při mrznutí petka nepraskla a nevytopila mi pak lednici:-)
Ale určitě to zkusim:-)
Jinak je dokázáno vyzkoušeno a přeměřeno, že čím je v lednici více věcí tím má menší spotřebu.
Jen musim dát pozor aby při mrznutí petka nepraskla a nevytopila mi pak lednici:-)
Ale určitě to zkusim:-)
Jinak je dokázáno vyzkoušeno a přeměřeno, že čím je v lednici více věcí tím má menší spotřebu.
-
petka toho snese hodne, nebal bych se, ze by mohla prasknout - uz nekolik let si vzdycky dame zamrazit par petek burcaku do mrazaku a pak o Vanocich machrujeme, ze jeste mame burcak:)
jako male deti jsme si v lete nechavali v mrazaku zmrznout v lahvich z umele hmoty sirupovou vodu - neco jako ledova trist a nikdy nam zadna nepraskla, ale trochu se nafoukne, to je pravda
ano, cim vice "masy" pro akumulaci chladu v lednici je, tim je vnitrni prostredi stabilnejsi - uz asi druhym rokem jak postupne vyprazdnuju mrazak, tak kdyz jeste venku mrzne, zmrazim vodu v par petkach a pak to nechavam v mrazaku prave kvuli akumulaci - je to energie, ktera je zdarma:)
zkusim to letos i s lednici, jen nemam zadny meric, kterym bych mohl zmerit spotrebu lednice v normalnim provozu a srovnat s namerenou spotrebou po pouziti ledu - kdo je ochotny to vyzkouset a zmerit? dalo by se tak zjistit jake mnozstvi ledu je dostatecne
jako male deti jsme si v lete nechavali v mrazaku zmrznout v lahvich z umele hmoty sirupovou vodu - neco jako ledova trist a nikdy nam zadna nepraskla, ale trochu se nafoukne, to je pravda
ano, cim vice "masy" pro akumulaci chladu v lednici je, tim je vnitrni prostredi stabilnejsi - uz asi druhym rokem jak postupne vyprazdnuju mrazak, tak kdyz jeste venku mrzne, zmrazim vodu v par petkach a pak to nechavam v mrazaku prave kvuli akumulaci - je to energie, ktera je zdarma:)
zkusim to letos i s lednici, jen nemam zadny meric, kterym bych mohl zmerit spotrebu lednice v normalnim provozu a srovnat s namerenou spotrebou po pouziti ledu - kdo je ochotny to vyzkouset a zmerit? dalo by se tak zjistit jake mnozstvi ledu je dostatecne
-
- R.I.P.
Ono je to logicke, pak je v lednicce misto vzduchu vice hmoty, ktera tu teplotu uvnitr dele udrzi.Toul píše:Jinak je dokázáno vyzkoušeno a přeměřeno, že čím je v lednici více věcí tím má menší spotřebu.
-
asi bude jeste potreba vzit v uvahu to, ze v lednicce bude pri pouziti nadob s ledem vetsi vlhkost, protoze steny nadoby s ledem budou pri tani orosene - ale to by snad az tak vadit nemuselo
-
Tak tento pokus jsem dělal letos zjara. Nechal jsem přes noc mrznout 5l kanystr a pak ho strčil do lednice. Při skupenském teple tání ledu 334kJ/kg=93Wh jsem čekal asi 450Wh úsporu během tání ledu. Led tál asi den a lednice přitom ušetřila jen 100Wh (místo 500Wh sežrala jen 400Wh).
Vysvětluji si to jednak nepřesností měření a podmínek - kanystr asi nebyl promrzlý na kost, nevím kolik se lednice otvírala, ale hlavně mi nedošlo, že kompresorová lednice je vlastně tepelné čerpadlo a že na odebrání třeba 500Wh tepla může spotřebovat jen 100Wh a ještě kondenzátorem přitápí, což se celou topnou sezonu hodí.
http://www.poradte.cz/skola/3147-vypocet-ucinnosti.html
Zajímavější se ukázalo olepit mrazák polystyrenem - úspora byla větší a nemuselo se denně manipulovat s ledem. Jenže moje nedbalé provedení mělo řadu nepříznivých vedlejších účinků - problémy s místem, rosení, víc plísně na povrchu (špatné větrání sklepa), složité zavírání víka, nepochopení obsluhy ...
Já si radši časem - až zlevní - koupím mrazák třídy A++ nebo lepší, ten má izolaci jakou bych chtěl už od výrobce. Ledničky beroucí zimu automaticky podle teploty zvenku jsem ale nenašel.
Vysvětluji si to jednak nepřesností měření a podmínek - kanystr asi nebyl promrzlý na kost, nevím kolik se lednice otvírala, ale hlavně mi nedošlo, že kompresorová lednice je vlastně tepelné čerpadlo a že na odebrání třeba 500Wh tepla může spotřebovat jen 100Wh a ještě kondenzátorem přitápí, což se celou topnou sezonu hodí.
http://www.poradte.cz/skola/3147-vypocet-ucinnosti.html
Zajímavější se ukázalo olepit mrazák polystyrenem - úspora byla větší a nemuselo se denně manipulovat s ledem. Jenže moje nedbalé provedení mělo řadu nepříznivých vedlejších účinků - problémy s místem, rosení, víc plísně na povrchu (špatné větrání sklepa), složité zavírání víka, nepochopení obsluhy ...
Já si radši časem - až zlevní - koupím mrazák třídy A++ nebo lepší, ten má izolaci jakou bych chtěl už od výrobce. Ledničky beroucí zimu automaticky podle teploty zvenku jsem ale nenašel.
-
diky za zajimave zkusenosti
ten napad s olepenim mrazaku je taky dobry - nemas nejakou fotku jak to vypadalo?
ten napad s olepenim mrazaku je taky dobry - nemas nejakou fotku jak to vypadalo?
-
Lednice v místnosti odebírá teplo z předmětu v místnosti. Pokud lednici vypnete teploty se vyrovnají. Pokud tedy přečerpá 500Wh tepla za 100Wh, tak vzhledem k místnosti vyrobí jen 100Wh tepla, stejně jako kdyby tam byl místo lednice přímotop.radex píše:Vysvětluji si to jednak nepřesností měření a podmínek - kanystr asi nebyl promrzlý na kost, nevím kolik se lednice otvírala, ale hlavně mi nedošlo, že kompresorová lednice je vlastně tepelné čerpadlo a že na odebrání třeba 500Wh tepla může spotřebovat jen 100Wh a ještě kondenzátorem přitápí, což se celou topnou sezonu hodí.
Pokud by měla lednice fungovat jako tepelné čerpadlo, tak by výparník musela mít mimo místnost kterou chcete vytápět.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Chladnička môže byť aj tepelným čerpadlom ale s COP max 1,8.....To bol výsledok mojích meraní, keď som na výrobu TČ použil rôzne typy kompresorov aj z chladničiek...
-
No jo, vlastně. Nedokonalá izolace lednice mi ochlazuje místnost ( o 400Wh), zatímco kondenzátor ji ohřívá ( o 500Wh), přičemž těch 100Wh navíc je dodaná elektrická energie.tomas píše:Pokud by měla lednice fungovat jako tepelné čerpadlo, tak by výparník musela mít mimo místnost kterou chcete vytápět.
Fotku nemám, vypadalo to hnusně . Nalepil jsem polyuretanovou pěnou na některé plochy mrazáku extrudovaný polystyren 8cm v zelené barvě. Před úpravou se jen trochu rosila jedna malá ploška, po úpravě všechny neolepené plošky. Větší vlhkost svědčila plísním. Když jsem to strhával, bylo mokro (bez plísní) i pod tou pěnou. Byl to jen takový pokus, moc jsem se s tím nepiplal. Mezi kondenzátor a lednici a mezi kompresor a lednici jsem nenacpal nic. Místo 1,3kWh pak mrazák žral 0,95kWh denně. Ve sklepě v červenci bylo 15°C. U nových A++ o podobném objemu se uvádí pod 0,5kWh denně.joseff píše:ten napad s olepenim mrazaku je taky dobry - nemas nejakou fotku
-
Poraďte má cenu řešit MPPT regulátor když se mi výkon panelů rozchází o cca 10W? při měžení měl nejlepší 60W a nejhorší 49W. Říkám si aby nebyl MPPT regl v tomto případě konteraproduktivní.
-
10m kabelu ? hm zkus ho zkratit na metr co nejblize k bateriim je to lepsi nez zdvojovat kabely a urco bude i po problemu
-
No zkracuju to jak se dá. Už jsem zkrátil kabely mezi panely, regulátorem a baterkami na minimum, tedy panely 2m regl 1m baterie.
U měniče je to herší, baterky jsou na balkoně a měnič doma, takže tam se dostanu na minimum 3m a mám připravenej kabel 35mm2, pak si myslím že už to bude v pohodě.
U měniče je to herší, baterky jsou na balkoně a měnič doma, takže tam se dostanu na minimum 3m a mám připravenej kabel 35mm2, pak si myslím že už to bude v pohodě.
-
Už dlouho jsem sem nedal nic z mého updatu který proběhl napodzim.
1. dřevěný box na baterky vejde se do něj 60článků (6sad) NiCd mix 160 a 100Ah. Baterky jsou ve dvou patrech, každé má nosnost cca 270Kg. Celá bedna je izolována 5cm polystyrenem a v zimě je vytápěna. tím jsem docílil že v ní neklesne teplota pod 10°C. A takhle vypadá na balkoně, střechu tvoří fve panel, který bude více našikmo. Pohled do bedny, spodní patro je již plné a nahoře je pouze jedna sada. No a takto vypadá balkon když je něco rozděláno:-)
Až zase budu mít chvilku tak přidám fotky s Morningstarem:-)
1. dřevěný box na baterky vejde se do něj 60článků (6sad) NiCd mix 160 a 100Ah. Baterky jsou ve dvou patrech, každé má nosnost cca 270Kg. Celá bedna je izolována 5cm polystyrenem a v zimě je vytápěna. tím jsem docílil že v ní neklesne teplota pod 10°C. A takhle vypadá na balkoně, střechu tvoří fve panel, který bude více našikmo. Pohled do bedny, spodní patro je již plné a nahoře je pouze jedna sada. No a takto vypadá balkon když je něco rozděláno:-)
Až zase budu mít chvilku tak přidám fotky s Morningstarem:-)
-
Opravdu pěkné, obdivuji využití minimálního prostoru pro takové věci. Osobně bych měl strach umístiti baterie v netopených prostorách.
-
Proč? Mám NiCd na mrazu a nestěžují si. Olovo by plakalo jinak!Jiri píše:Opravdu pěkné, obdivuji využití minimálního prostoru pro takové věci. Osobně bych měl strach umístiti baterie v netopených prostorách.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
-
NiCd se používají na železnici. Většinou jsou v těch plechových bednách pod podlahou osobních vagónů. Vytápěné nejsou a musí fungovat i když je vagón několik dní odstavený v mrazu.
Stavět jim nějaké vytápěné boudy nemá smysl. Spíše bych měl strach z požáru. Jak ten polystyrén chytne (např. od zkratu nebo topení), tak už to nikdo nezachrání.
Stavět jim nějaké vytápěné boudy nemá smysl. Spíše bych měl strach z požáru. Jak ten polystyrén chytne (např. od zkratu nebo topení), tak už to nikdo nezachrání.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Topení je vodní:-) a zkratu se snažím vyvarovat:-)
Vím že jim zima až tolik nevadí, ale přeci jen v zimě honím každý watík a na mrazu mají NiCd min -20% nižší kapacitu.
Vím že jim zima až tolik nevadí, ale přeci jen v zimě honím každý watík a na mrazu mají NiCd min -20% nižší kapacitu.
-
A je to tady taky.
Prvních 100kW na tristaru dne 25.5.2012 a tristar je v provozu od 22.3.2012.
Prvních 100kW na tristaru dne 25.5.2012 a tristar je v provozu od 22.3.2012.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 1070 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od vlkazajac
-
- 25 Odpovědi