Odříznutí se od reklam

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

unicast píše: čtv říj 17, 2024 7:42 am
Soban píše: čtv říj 17, 2024 3:35 am Co tak nastudovat jak funguje internet kdo je ISP kdo se stará o WWW jak funguje https......
Ale fuj! Vždyť blbě krafat je tak moderní! A taky daleko snazší, než něco studovat.

A Dunning s Krugerem se zase musejí tetelit blahem.
Proč mi ISP tvrdí, že nemůže kvůli šifrování mezi webem a prohlížečem blokovat reklamu? Je to pravda? ISP nemá možnosti jak blokovat reklamu na mém koncovém internetovém bodě? Co potom dodané ISP koncové přípojné zařízení za kterým je moje síť?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
Ano, je pravda, že šifrování mezi webem a prohlížečem (HTTPS) značně omezuje schopnost ISP blokovat reklamy. HTTPS šifruje data přenášená mezi vaším prohlížečem a webovým serverem, což znamená, že ISP nemůže vidět obsah těchto dat, včetně reklamních bannerů. To ztěžuje blokování specifických prvků na webových stránkách1.

Nicméně, ISP mohou stále blokovat reklamy na úrovni DNS (Domain Name System). Například služby jako AdGuard DNS blokují přístup k doménám známým pro hostování reklam, sledovacích skriptů nebo škodlivého obsahu2. Toto blokování probíhá předtím, než se šifrované spojení vůbec naváže, což umožňuje efektivní blokování reklam i při použití HTTPS.

Pokud jde o koncové přípojné zařízení dodané ISP, jako je router, některé z těchto zařízení mohou mít vestavěné funkce pro blokování reklam na úrovni sítě. Tyto funkce mohou zahrnovat DNS filtrování nebo jiné metody blokování obsahu, které fungují nezávisle na šifrování.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

A další uměle inteligentně vytvořené odpovědi na otázky okolo reklamní aktivity:
Vy
Odesláno vy:
Může ISP blokovat reklamu?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
Podle pravidel síťové neutrality v Evropské unii, které vykládá sdružení BEREC, poskytovatelé internetových služeb (ISP) nesmí blokovat reklamy na úrovni své sítě1. Toto pravidlo zajišťuje, že uživatelé mají svobodu přístupu k informacím a obsahu bez zásahů ze strany ISP.

Pokud chcete blokovat reklamy, můžete využít různé nástroje pro blokování reklam, jako jsou AdBlock Plus nebo prohlížeče s vestavěnými blokátory reklam, například Brave nebo Opera2.

Máte zájem o konkrétní nástroj pro blokování reklam? Rád vám poradím!

Další informace

1

lupa.cz
2

cs.wizcase.com
3

bing.com
4
zoomstudio.cz
5
napoveda.seznam.cz
6

bing.com
+4 další
Vy
Odesláno vy:
Co je ISP blokování reklamních bannerů?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
ISP blokování reklamních bannerů by znamenalo, že poskytovatel internetových služeb (ISP) by na úrovni své sítě aktivně blokoval zobrazování reklamních bannerů na webových stránkách, které uživatelé navštěvují. To by mohlo zahrnovat filtrování nebo odstranění reklamních prvků předtím, než se stránka načte v prohlížeči uživatele.

Nicméně, jak jsem zmínil dříve, v Evropské unii je takové blokování reklam ISP zakázáno kvůli pravidlům síťové neutrality. Tato pravidla zajišťují, že poskytovatelé internetových služeb nemohou diskriminovat nebo zasahovat do obsahu, ke kterému mají uživatelé přístup.

Pokud máte zájem o blokování reklam, doporučuji používat nástroje jako AdBlock Plus nebo prohlížeče s vestavěnými blokátory reklam, které vám umožní kontrolovat, jaké reklamy se vám zobrazují.

Máte nějaké další otázky ohledně blokování reklam nebo jiných technologií? Rád pomůžu!

Vy
Odesláno vy:
Pokud si nainstaluji adblock, neodesílají se data otom, jakou reklamu blokuji? Není to v podstatě také reklamní analyzátor?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
To je dobrá otázka! Většina populárních adblockerů, jako je AdBlock Plus nebo uBlock Origin, neodesílá data o tom, jaké reklamy blokujete. Tyto nástroje fungují lokálně na vašem zařízení a blokují reklamy podle předem definovaných seznamů filtrů, aniž by odesílaly informace o vašem prohlížení nebo blokovaných reklamách na vzdálené servery.

Nicméně, některé adblockery mohou mít volitelné funkce, které shromažďují anonymizovaná data pro zlepšení služby nebo pro účely výzkumu. Vždy je dobré si přečíst zásady ochrany osobních údajů a podmínky používání konkrétního adblockeru, který plánujete používat, abyste měli jistotu, jak jsou vaše data zpracovávána.

Pokud máte obavy o soukromí, doporučuji používat open-source adblockery, které mají transparentní kód a komunitu, která je pravidelně kontroluje.

Máte další otázky ohledně adblockerů nebo ochrany soukromí online? Rád pomůžu!

Vy
Odesláno vy:
Takže adblok je určitá forma reklamních informací od uživatele.
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
Ne tak úplně. Adblockery, jako je AdBlock Plus nebo uBlock Origin, primárně fungují tak, že blokují reklamy na základě seznamů filtrů, které jsou uloženy lokálně na vašem zařízení. Tyto seznamy filtrů jsou pravidelně aktualizovány komunitou nebo vývojáři adblockeru, aby zahrnovaly nové reklamy a sledovací skripty.

Většina adblockerů neodesílá informace o tom, jaké reklamy blokujete zpět na servery vývojářů. Existují však některé adblockery, které mohou mít volitelné funkce pro shromažďování anonymizovaných dat za účelem zlepšení služby nebo pro výzkum. Vždy je dobré si přečíst zásady ochrany osobních údajů a podmínky používání konkrétního adblockeru, abyste měli jistotu, jak jsou vaše data zpracovávána.

Pokud máte obavy o soukromí, doporučuji používat open-source adblockery, které mají transparentní kód a komunitu, která je pravidelně kontroluje.

Máte další otázky ohledně adblockerů nebo ochrany soukromí online? Rád pomůžu!

Vy
Odesláno vy:
Proč ne tak úplně, přeci jí jako uživatel, zvolím když zvolím příkaz adblocku a ublock originu blokovat prvek, nastavuji si svůj filtr, který se odesílá komunitě, to jsem přeci já, uživatel, který kliknutím na příkaz a ukázáním na reklamu, tvořím filtr. Je to tak? Jak může vývojář nebo kodér vědět jakou reklamu má blokovat v Česku, když je na jiném místě?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
Rozumím, co máte na mysli. Když používáte adblocker a manuálně blokujete prvek, vytváříte lokální filtr, který se aplikuje pouze na vašem zařízení. Tento filtr se obvykle neodesílá automaticky komunitě nebo vývojářům adblockeru.

Vývojáři a komunita adblockerů vytvářejí a aktualizují seznamy filtrů na základě širokého spektra zdrojů a zpětné vazby od uživatelů po celém světě. Tyto seznamy filtrů jsou pak distribuovány jako aktualizace, které si váš adblocker stáhne a aplikuje.

Pokud se rozhodnete sdílet své vlastní filtry nebo přispět do komunitních seznamů, může to být volitelná funkce, kterou musíte aktivně povolit. Většina adblockerů však tuto možnost standardně nenabízí, aby chránila soukromí uživatelů.

Takže, i když manuálně blokujete reklamy, tyto informace zůstávají na vašem zařízení, pokud se nerozhodnete je sdílet. Vývojáři a komunita se spoléhají na širokou zpětnou vazbu a vlastní testování, aby zajistili, že seznamy filtrů pokrývají co nejvíce reklam, včetně těch specifických pro různé regiony.

Máte další otázky ohledně adblockerů nebo jiných technologií? Rád pomůžu!

Vy
Odesláno vy:
Proč vlády které mají problémy s rozpočtya dluhy nezdaní reklamu?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
Zdanění reklamy by mohlo být jedním ze způsobů, jak zvýšit příjmy státního rozpočtu, ale existuje několik důvodů, proč to vlády často nedělají:

Ekonomické dopady: Zdanění reklamy by mohlo zvýšit náklady pro podniky, které by tyto náklady mohly přenést na spotřebitele. To by mohlo vést k vyšším cenám zboží a služeb, což by mohlo negativně ovlivnit ekonomiku1.
Složitost a administrativní náklady: Implementace a správa daně z reklamy by mohla být složitá a nákladná. Vlády by musely vytvořit nové mechanismy pro sledování a vybírání této daně, což by mohlo vyžadovat značné administrativní zdroje2.
Politické důvody: Reklamní průmysl má často silné lobby, které mohou ovlivňovat politická rozhodnutí. Navíc, reklama je klíčovým nástrojem pro komunikaci politických kampaní a veřejných informací, což může být dalším důvodem, proč vlády váhají s jejím zdaněním3.
Mezinárodní konkurence: V globalizovaném světě by zdanění reklamy mohlo vést k tomu, že firmy přesunou své reklamní aktivity do jiných zemí s nižšími nebo žádnými daněmi na reklamu, což by mohlo oslabit domácí ekonomiku2.
Máte další otázky ohledně ekonomických politik nebo jiných témat? Rád pomůžu!

1: 1 2: 2 3: 3

Další informace

1

theconversation.com
2

theconversation.com
3

transparency.org
+1 další
Vy
Odesláno vy:
V ekonomice každý dolar znamená investovaných 50 centů do reklamy, proč se takový objem peněz nedaní?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
To je zajímavý pohled na ekonomiku a reklamu. Existuje několik důvodů, proč vlády často nezdaní reklamu, i když se do ní investuje značné množství peněz:

Ekonomické dopady: Zdanění reklamy by mohlo zvýšit náklady pro podniky, které by tyto náklady mohly přenést na spotřebitele. To by mohlo vést k vyšším cenám zboží a služeb, což by mohlo negativně ovlivnit ekonomiku.
Složitost a administrativní náklady: Implementace a správa daně z reklamy by mohla být složitá a nákladná. Vlády by musely vytvořit nové mechanismy pro sledování a vybírání této daně, což by mohlo vyžadovat značné administrativní zdroje.
Politické důvody: Reklamní průmysl má často silné lobby, které mohou ovlivňovat politická rozhodnutí. Navíc, reklama je klíčovým nástrojem pro komunikaci politických kampaní a veřejných informací, což může být dalším důvodem, proč vlády váhají s jejím zdaněním.
Mezinárodní konkurence: V globalizovaném světě by zdanění reklamy mohlo vést k tomu, že firmy přesunou své reklamní aktivity do jiných zemí s nižšími nebo žádnými daněmi na reklamu, což by mohlo oslabit domácí ekonomiku.
Máte další otázky ohledně ekonomických politik nebo jiných témat? Rád pomůžu!

: 1 : 2 : 3

Vy
Odesláno vy:
Nepodporuje nezdanění reklamních bannerů nekalé praktiky?
Copilot
Pomocí
web
Generujeme pro vás odpovědi…

Odesláno Copilot:
Nezdanění reklamních bannerů může skutečně vést k určitým nekalým praktikám, a to z několika důvodů:

Nerovné podmínky: Velké korporace mohou investovat obrovské částky do reklamy, což jim dává nespravedlivou výhodu oproti menším podnikům, které si takové výdaje nemohou dovolit. To může vést k monopolizaci trhu.
Nedostatečná regulace: Bez zdanění a regulace mohou některé reklamy obsahovat klamavé nebo zavádějící informace, což může poškodit spotřebitele. Regulace by mohla zajistit, že reklamy jsou pravdivé a etické.
Daňové úniky: Firmy mohou využívat reklamu jako způsob, jak snížit své daňové povinnosti, například tím, že vykazují vysoké náklady na reklamu, což snižuje jejich zdanitelný zisk.
Sociální dopady: Nadměrná reklama může mít negativní dopady na společnost, například podporovat nadměrnou spotřebu nebo šířit škodlivé stereotypy. Zdanění by mohlo pomoci omezit tyto negativní dopady.
Zdanění reklam by mohlo přinést více prostředků do státního rozpočtu, které by mohly být použity na veřejné služby a infrastrukturu. Nicméně, jak jsem zmínil dříve, implementace takového zdanění by mohla být složitá a politicky citlivá.

Máte další otázky nebo potřebujete více informací o tomto tématu? Rád pomůžu!
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
glottis
Příspěvky: 2506
Registrován: stř úno 02, 2022 10:30 am
Lokalita: okolí Mělníka
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od glottis »

Ano, na urovni dns to udelat muzou ale to u zjsme tu pasali ne? Ale nemuzou to delat globalne. Reklama se neobjevuje na webu sama ale nekdo si ji objednal a je soucasti toho webu. Kdyby to resil provider setka se spravniky a nasledne pokutou.

Ostatne ikdyz si nainstalujes doma adblock tak te weby nabadaji abys to nedelal. Treba youtube ti pak obcas brani ve sledovani. Prima taky zacala kopat za to, aby nesli reklamy pretacet a bohuzel uspela a pokud to chces bez nich, tak zaplat. On i toto forum nekdo plati a rad by, aby se mu aspon vratili naklady. Tim ze si bloknes reklamu tomu nepomahas. Pokdu teda neposles penize bokem.

Proste si to res na sve vlastni triko. Jeden addon do browseru je nainstalovany za 10s.
unicast
Příspěvky: 1456
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od unicast »

Se té své umělé inteligence, když už tedy postrádáš tu vlastní přirozenou, taky zeptej, jestli můžeš jako koncový uživatel používat šifrované DNS, které tvůj ISP vůbec nemůže ovlivnit, i kdyby nakrásně chtěl, jestli některé operační systémy koncových stanic nebo browsery už rovnou využití takových DNS služeb nepreferují před implicitně získanými adresami DNS serverů z DHCP apod.
Naposledy upravil(a) unicast dne čtv říj 17, 2024 9:00 am, celkem upraveno 1 x.
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

glottis píše: čtv říj 17, 2024 8:50 am Proste si to res na sve vlastni triko. Jeden addon do browseru je nainstalovany za 10s.
Přestává to fungovat, musí se reinstalovat. Přestane fungovat například, když se přihlásím do mailu a prohlížeč Chrome mi vehementně nabízí přihlášení prohlížeče. Potom se něco stane a blokování po reinstalaci má v prohlížeci potom jiný průběh.

ISP na nějaké páteřní úrovni mne nezajímá, bavím se o otravování reklamou koncového uživatele a možnosti co ISP má, to bylo od začátku diskuze snad jasné.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

unicast píše: čtv říj 17, 2024 8:59 am Se té své umělé inteligence, když už tedy postrádáš tu vlastní přirozenou
Proč přímo v diskuzi urážet? Potom proč se vedou války mezi lidmy, kvůli aktuální konfiguraci neuronů v mozku. Mozek zemře, i myšlenky a všechny věci který ten mozek stvořil, tak proč? ISP se veze na docela snadném kšeftu, stejně jako nic. Tak proč se nepostarají o bezpečnost našich dětí? Na nich záleží jak budou sociálně vychované. Na mé inteligenci vůbec nezáleží, záleží na inteligenci děcek do kterých kooperace valí své dojné reklamy. A pokud jde o můj život, budu proti takové reklamní mafii kterou ISP bez problémů pouští do baráků a bytů diskutovat i kdybych byl stokrát nazván blbcem. Protože mám pravdu, každý normální člověk chce ochránit co nejlépe své děti třeba před ISP který jim pouští internetový hnůj v plné kráse.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
sodar2
Příspěvky: 82
Registrován: pát úno 21, 2020 7:25 am
Lokalita: Napajedla
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 6008
Kapacita baterie [kWh]: 11kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Napajedla

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od sodar2 »

1. ISP žádný snadný kšeft, peníze mají za měsíční poplatky od zákazníků. (nikdo z vydavatelů reklam atd.. nedává ani kačku ISP)
2. už to tu někdo psal milionkrat: síťová neutralita.
3 Proč by se ISP měli starat o bezpečnost dětí, není to práce rodičů. Poslední dobou je to nějaké moderní ať se stará někdo jiný. Můj život, moje děcka moje starost.
4. Kdyby začali ISP blokovat reklamy tak začne řvát druha půlka exotů že je to cenzura.
5. ISP dělám 20 let.
unicast
Příspěvky: 1456
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od unicast »

gupa píše: čtv říj 17, 2024 9:11 am
unicast píše: čtv říj 17, 2024 8:59 am Se té své umělé inteligence, když už tedy postrádáš tu vlastní přirozenou
Proč přímo v diskuzi urážet? Potom proč se vedou války mezi lidmy, kvůli aktuální konfiguraci neuronů v mozku. Mozek zemře, i myšlenky a všechny věci který ten mozek stvořil, tak proč? ISP se veze na docela snadném kšeftu, stejně jako nic. Tak proč se nepostarají o bezpečnost našich dětí? Na nich záleží jak budou sociálně vychované. Na mé inteligenci vůbec nezáleží, záleží na inteligenci děcek do kterých kooperace valí své dojné reklamy. A pokud jde o můj život, budu proti takové reklamní mafii kterou ISP bez problémů pouští do baráků a bytů diskutovat i kdybych byl stokrát nazván blbcem. Protože mám pravdu, každý normální člověk chce ochránit co nejlépe své děti třeba před ISP který jim pouští internetový hnůj v plné kráse.
Silničáře a železničáře taky obviňuješ z toho, že způsobují zločinnost, protože se zločinci na místo činu dopravují po těch silnicích a železnicích? A co pošta? Poštou se šíří taky časopisy plné reklam. Chceš po poště, aby otevírala obálky s časopisy a z těch vytrhávala stránky s reklamami? Ne? Proč ne? Proč to chceš po ISP a ne po poště a po silničářích a železničářích?
To vážně nevidíš tu míru absurdity té tvé agrumentace?

Celý internet je koncipován jako "hloubé jádro, chytré konce", packet, který tam na jednom konci vleze, odtamtud taky na druhém konci víceméně nezměněný výpadne (kromě TTL/HLIM a případně DSCP položek). Změna tohoto konceptu rozhodně není na obzoru, spíš naopak.
unicast
Příspěvky: 1456
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od unicast »

A teď ještě k tomu urážení -- kdybychom neměli tu strašnou historickou zkušenost s tím, že se nedokonalostí systému dostane k moci nějaký hlasatel vyšší pravdy, totálně vytržené z kontextu a odtržené od reality, tak by to asi bylo v pohodě, tak by to byla příjemná hypotetická kavárenská debata, v niž by neměl pro něco takového skutečně být prostor. Jenže stačí se dívat na to, jaké zhovadilosti předvádí ta banda humanitně vzdělaných mamlasů v Evropském parlamentu, kteří sice o hlubších principech světa kolem sebe nevědí lautr nic, ale moc moc ho chtějí učinit z jejich pohledu lepším, stejně jako to chtěli revolucionáři kolem Robespierra a později Lenina a Kima a Pol Pota a další podobní.

Jenže tak to není a prosazování líbivých nesmyslů těmi, co nevědí, že nevědí, je neskutečně společensky nebezpečné. A proto tam jsou ráznější slova zcela namístě.
cipis
Příspěvky: 5070
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od cipis »

Asi bych se spíše zaměřil na tu techniku.
Chápu sice, že to není tak jednoduché a celá řada technických věcí má všelijaké následky i jinde (anebo ty technické jsou následky těch jiných věcí), ale přece jenom jsme na technickém fóru.

Já používám v Chrome uBlock Origin, ale to teď Google vyhrožuje, že to zařízne ... Dosud to fungovalo velice dobře, včetně reklam ve trubce.
Na mobilu, když mám přes 3/4 displeje sračky, tak si na to pustím Brave. Ale jsem zdechlý řešit synchronizaci chrome/brave, tak holt občas klikám jak debil na křížky.
Na některých unifi jsem si všiml, že přibyla volba AdBlock, tak to možná zkusím, co to udělá, a jak to zatíží ty routery. Předpokládám, že to prostě zablokuje přístup na "inzertní" adresy, které někdo někde udržuje v nějaké databázi. Ale už to bude "omezování" uživatelů, protože jednoduše řečeno, nedostanou to, o co si řeknou. A je jedno, jestli je to péčko, reklama nebo cokoliv jiného.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
sodar2
Příspěvky: 82
Registrován: pát úno 21, 2020 7:25 am
Lokalita: Napajedla
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 6008
Kapacita baterie [kWh]: 11kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Napajedla

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od sodar2 »

Zrovna testuju UCG ultra, ma tam blokaci reklam, ale zatím to funguje tak nějak naprd, teda skoro vůbec. Ale jinak hardware je to teda tuze povedeny.
Přílohy
UCG_ultra.jpg
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

sodar2 píše: čtv říj 17, 2024 12:15 pm Ale jinak hardware je to teda tuze povedeny.
Jak se pozná povedený HW? Že ho nalezám pravidelně na hromadě recyklátu?
CM241017-125443004.jpg
CM241017-125426003.jpg
CM241017-125401002.jpg
CM241017-125318001.jpg
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 545
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 25
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od stano22 »

sodar2 píše: čtv říj 17, 2024 9:41 am 1. ISP žádný snadný kšeft...
5. ISP dělám 20 let.
WTF? Tak preco to robis 20 rokov, ked to je take zlozite? :D Nic v zlom, ja len 12 ...
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

unicast píše: čtv říj 17, 2024 11:03 am Chceš po poště, aby otevírala obálky s časopisy a z těch vytrhávala stránky s reklamami? Ne? Proč ne? Proč to chceš po ISP a ne po poště a po silničářích a železničářích?
To vážně nevidíš tu míru absurdity té tvé agrumentace?
Absurdní mi připadá, že aktivita docela zajímavá, je prováděna na úrovni podnikových sítí, což v podstatě lze obchodně vymodelovat a nabídnout koncovému uživateli jako výhodu s možností výběru druhu a typu blokování, ale kvůli jakési neutralitě, to ISP neprovádí. Je to pole neorané, jen vyvinout HW který to prostě odblokuje a mít apku navíc v každém zařízení, třeba okolo ISP. Bylo zde napsáno hodně výmluv okolo toho, že to nejde, ale také hodně inicií, že to jde.

Kdysi byly HW firewally ty už neexistují? Po přečtení UCG ultra a nastavení blokování to nic jiného není.

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/5 ... wall-Rules

Poštovní schránka na na vhodu má popis reklamu ne. A funguje to dobře. Na noviny nemám. Jsem technický typ. Železnicí nejezdím, naposledy to byl zážitek, tak zase dlouho ne bezpečnost brněnského nádraží je naovno, když do mne začal jakýsi ožrala drbat abych se sním ožral jinak jsem pi.., tak se tři bezpečáci uklidili tak rychle, že jsem se i divil jak při humbuku a problému to mají vymakaný a zdekují se. Silnice kde jezdím autem, se řeší kamerovým systémem, proti nežádoucí reklamě existuje na silniční a dálniční reklamu zákon. Licence plate systémy jsou špica, je to velmi zaostalý segment bezpečnosti obcí a měst, IT neví co si za ty služby má brat, data proudí bez reklam a jsou plný informací o pohybu. Fascinuje mne že lze dohledem nad trasou Benátky a níž, mít tak účinný kamerový systém, že i ital se pod tíhou pokut a značek a kamerových záznamů naučí jezdit. Takže silnice a dálnice a myslím si že i železnice a obce na reklamu mají své restrikce, jen stačí tuto realitu promítnout do právních úprav pro ISP.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
gupa
Příspěvky: 2416
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od gupa »

sodar2 píše: čtv říj 17, 2024 9:41 am 1. ISP žádný snadný kšeft, peníze mají za měsíční poplatky od zákazníků. (nikdo z vydavatelů reklam atd.. nedává ani kačku ISP)
2. už to tu někdo psal milionkrat: síťová neutralita.
3 Proč by se ISP měli starat o bezpečnost dětí, není to práce rodičů. Poslední dobou je to nějaké moderní ať se stará někdo jiný. Můj život, moje děcka moje starost.
4. Kdyby začali ISP blokovat reklamy tak začne řvát druha půlka exotů že je to cenzura.
5. ISP dělám 20 let.
20 let je dost dlouhá doba dojít nato, že pokud se něco nezmění, tento druh jako služby konektivity zanikne. Viděl jsem to v té změně okolo přeprodejů mé přípojky.

Kdyby začali ISP blokovat reklamu, neměla by být nabídnuta jako možná alternativa jako řešení blokováním reklam? Exotů a řvounů že něco nejde je plno. Já myslím že jde dát hodně věcí na trh v tomto směru.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Soban
Příspěvky: 3790
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od Soban »

ISP nemůže nic blokovat vyjimku tvoří pouze věci ze zákona které je ISP povinen blokovat!

Ano ISP si může zřídit něco na blokování na úrovni DNS jako je pi-hole, ale to musí být uděláno tak že to bude blokovat pouze uživatele kteří to chtějí a další HW něco stojí a kdo to zaplatí? (Nemůže to blokovat všem tak jak nemůžeš vytrhávat stránky s reklamou z cizího časopisu!)

Proč bych to dělal když je s tím opruz a nevydělám na tom?

Prostě si blokování zařiď sám, pomocí pi-hole se prostě jméno serveru nepřevede na IP a tak ho tvůj prohlížeč nebude stahovat takže se linka nepřetěžuje :-) (Pokud tam www nenacpe přímo IP)

Prostě pokud nepochopíš jak to funguje tak je zbytečné ti to vymlouvat!
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis
Příspěvky: 5070
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Odříznutí se od reklam

Příspěvek od cipis »

Rada ISP nabizi klientum router vcetne spravy. A tedy i vcetne pripadne blokace cehokoliv.
Vzdy to ale bude az na zaklade "objednavky" klienta, nikdy ne samovolna cinnost. Takoveho ISP bych poslal do haje ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.