elektrocentrála Heron na NG
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
Re: elektrocentrála Heron na NG
Do centrály vede jen jeden hadičník. Přepnutí z LPG na NG znamená vyměnit hadici od bomby za hadici z NG řadu.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Přepnout přepínač typu plynu bez výměny plynu, tzv. za běhu. Z LPG na NG. Mělo by to udělat změnu běhu motoru, pokud se změna nebude konat, je to zalepené.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
situace: Motor běží na LPG a jen přepnu přepínač na NG. Nic jiného. Co se stane s během právě běžícího motoru?
-
Vyzkouším až přijedu domu a dám info.
-
A pokud je to zalepený, jak to vyčistím?
-
- Lokalita: RK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7000
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jen jsem to tak zběžně pročetl...
Vycházím ze sporáku:
Pro LPG (propan/butan) je tam trubička 0,8mm a velmi tenké trysky.
Pokud připojím na NG, nehoří.
Musí se přetryskovat na trysky s výrazně většími dírami (trysky v pytlíku dodány se sporákem) a vyměnit přívodní trubici za větší.
Prostě LPG je zřejmě výživnější, a/nebo přichází s mnohem větším tlakem než NG.
Proto asi nestačí jen přepnout, ale bude třeba zásahu do nastavení/nějakého ventilu/vyměnit trubku za větší apod...
Vycházím ze sporáku:
Pro LPG (propan/butan) je tam trubička 0,8mm a velmi tenké trysky.
Pokud připojím na NG, nehoří.
Musí se přetryskovat na trysky s výrazně většími dírami (trysky v pytlíku dodány se sporákem) a vyměnit přívodní trubici za větší.
Prostě LPG je zřejmě výživnější, a/nebo přichází s mnohem větším tlakem než NG.
Proto asi nestačí jen přepnout, ale bude třeba zásahu do nastavení/nějakého ventilu/vyměnit trubku za větší apod...
Trochu jsem posílil... 15 panelů Solarmi, 7000W (východ+západ), EPEVER Tracer 10420AN, 2x10kW Liion CALB, 5kW střídač EPEVER IP 5000 Plus - Jednofázový ostrov.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
7xLongi, 2500W (jih), SITON, ohřev 160L Dražice.
-
- Lokalita: blízko Brna
To má ale právě udělat to přepínátko, o kterém se baví. A buď, že to pošle do jiné trysky, anebo to u toho "silnějšího" plynu "brzdí".
Alespoň tak jsem to pochopil, že ta centrála tak může jet na oboje. Ne jak sporák, co si musíš vždy přetryskovat.
No a podle kolegy je předpoklad, že na ten slabší plyn je to tak zalepené, že už to nestačí, kdežto ten silnější se tam ještě procpe.
Alespoň tak jsem to pochopil, že ta centrála tak může jet na oboje. Ne jak sporák, co si musíš vždy přetryskovat.
No a podle kolegy je předpoklad, že na ten slabší plyn je to tak zalepené, že už to nestačí, kdežto ten silnější se tam ještě procpe.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Tak jsem to zkusil. Centrála běží cca. hodinu na LPG. Vytáhl jsem tlačítko (za chodu) a motor běží dál bez jakéhokoli rozdílu.
Vypnul jsem motor, přehodil hadice a na NG to po úmorném startování párkrát slíbilo.
Vypnul jsem motor, přehodil hadice a na NG to po úmorném startování párkrát slíbilo.
-
No tak s tímto bych napsal nebo zavolal do Heronu, jestli má mít nějaký vliv přepnutí na NG toho přepínače když právě běží LPG. Hlavní servis a kontakty pro Heron jsou dohledatelné. No a potom rozebírka, objednávka nové membrány, případně celý směšovač jako náhradní díl. Nebo rozdělat a vyprat a štětcem dočistit zjistit pokud se to lepí, tak kde a vyčistit a rozhýbat a seřídit. Určitě bych dal hned gumové a těsnící a plastové součástky mimo. Protože koupat by se mělo v trychloru nebo v acetonu případně čistič brzd ve spreji, případně heslo pro youtube cleaning LPG injectorZdenek Vojc píše: ↑pát srp 23, 2024 9:03 amTak jsem to zkusil. Centrála běží cca. hodinu na LPG. Vytáhl jsem tlačítko (za chodu) a motor běží dál bez jakéhokoli rozdílu.
Brno
TYP SERVIS s.r.o.
Hudcova 532/78b
+420 739 060 173
info@heronservis.cz
Navštívit web https://www.typservis.cz/page/servis/5
Centrální servis strojů Heron v České republice
-
Díky, něco s tím udělám. Napsal jsem znovu do Heronu.
-
Odpovědí ze servisního střediska TYP-Servis, na která šli moje dotazy poslané přes Heron portál:
typ-s:
DOBRÝ DEN,
NIKDE JSEM SE NEDOČETL ZDA MÁTE REGULÁTOR TLAKU 30 MBAR.
DÍKY
já:
Zdravim,
je to pripojene primo na potrubi co vede z HUP. Myslite tedy parametry regulatoru pred plynomerem?
Dekuji
S pozdravem
typ-s:
Dobrý den,
max vstupní tlak , který jde do centrály je 30mbar ( v návodu 20-40).
Pokud je větší dojdek průrazu směšovače a nefunkčnosti stroje.
díky
Nevím co to znamená. Asi jsem tedy tu centrálu zničil. Takže návod je špatný a k NG řádu se to nesmí připojovat?
Za HUP je cca 20mbar. Spíš bych bral, kdyby napsali, že tlak je nízký.
typ-s:
DOBRÝ DEN,
NIKDE JSEM SE NEDOČETL ZDA MÁTE REGULÁTOR TLAKU 30 MBAR.
DÍKY
já:
Zdravim,
je to pripojene primo na potrubi co vede z HUP. Myslite tedy parametry regulatoru pred plynomerem?
Dekuji
S pozdravem
typ-s:
Dobrý den,
díky
Nevím co to znamená. Asi jsem tedy tu centrálu zničil. Takže návod je špatný a k NG řádu se to nesmí připojovat?
-
- Lokalita: Śenkvice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Servisák samozrejme hovorí o LPG (PB), že sa nesmie pripojiť bez regulátora, ale ten máš, keďže ti to na LPG beží. Zemný plyn za plynomerom má vždy tých 23mbar. Tak mu odpíš, že na LPG regulátor je, na NG je centrála pripojená za plynomerom a domovým regulátorom, uvidíš čo bude ďalej.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
Tož to bylo v zahajovací zprávě:Atman píše: ↑sob srp 31, 2024 11:10 amServisák samozrejme hovorí o LPG (PB), že sa nesmie pripojiť bez regulátora, ale ten máš, keďže ti to na LPG beží. Zemný plyn za plynomerom má vždy tých 23mbar. Tak mu odpíš, že na LPG regulátor je, na NG je pripojený za plynomerom a domovým regulátorom, uvidíš čo bude ďalej.
Dobrý den,
na základě Vašeho doporučení jsem hadici zkrátil na 2m (8mm průměr po celé délce). Hadičník na straně řadu NG má vnitřní průměr 7mm. K řadu je připojen přes 1/2 kohout. Rozvod NG je v 3/4.
Jak se to chová:
provoz na LPG = motor běží na max. výkon, pokud za provozu vytáhnu tlačítko LPG/NG do polohy NG, chod motoru se nezmění a jede na plný výkon.
Motor vypnu a připojím hadici NG, tlačítko je vytažené. Motor nejde nastartovat, jen párkrát slíbí.
Dodávky NG musí být dostatečná, připojení je dle návodu i normy. Plyn hadicí proudí. Přesto nelze centrálu na NG nastartovat.
Kde je problém?
Problém asi bude, že jsem zmínil LPG. Teď jsem jim napsal upřesnění, že jde o NG připojení. Ale jsem, skeptický. Nezdá se, že by příliš zapojovali m.....
-
Jde o to, že nejde jen tak připojit něco neregulovaného ke směšovači, že regulátor pro NG režim na hadici dle návodu nebyl instalován, tz. jak jsem psal minule, jde o regulátor dle obrázku, podobnýmu, který se používá na TIG, nebo CO2 flašky. Je to možný že se něco podělalo uvnitř regulátoru a prorazilo to něco, co u LPG nejde poznat. Rozdíl mezi NG a LPG je podle odpovědí nulový. Asi bych šel cestou jak ten regulátor ověřit a opravit. To by měl zvládnout každý kdo má servis se směšovačema.Zdenek Vojc píše: ↑sob srp 31, 2024 10:38 amtyp-s:
Dobrý den,
díky
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Pokud by to byla pravda,nebylo by potřeba na plynovém sporáku měnit trysky,rozdíl je a značný a to ve výhřevnosti,prostě má ji menší,proto to nejede....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
- Lokalita: Šumperk
já jsem zvědav jestli se dopídíte výsledku.. mě nebyli schopni nic říct.. nejlepší odpověď kterou jsem před lety dostal bylo že s těma plynovýma nemají moc zkušností.
-
Máte na mysli regulátor v HUP, který může být rozbitý? Nebo mezi plynoměr a centrálu dát další regulátor, jehož obrázek jste poslal?gupa píše: ↑sob srp 31, 2024 12:04 pmJde o to, že nejde jen tak připojit něco neregulovaného ke směšovači, že regulátor pro NG režim na hadici dle návodu nebyl instalován, tz. jak jsem psal minule, jde o regulátor dle obrázku, podobnýmu, který se používá na TIG, nebo CO2 flašky. Je to možný že se něco podělalo uvnitř regulátoru a prorazilo to něco, co u LPG nejde poznat. Rozdíl mezi NG a LPG je podle odpovědí nulový. Asi bych šel cestou jak ten regulátor ověřit a opravit. To by měl zvládnout každý kdo má servis se směšovačema.Zdenek Vojc píše: ↑sob srp 31, 2024 10:38 amtyp-s:
Dobrý den,
díky
-
Píšou to v návodu? Píšou. Tak proč by měl být regulátor ze středotlaku do nízkotlaku u plynoměru rozbitý?
-
No vždyť, tak přece můžu centrálu napojit na NG napřímo za plynoměr. Takže žádný regulátor nepotřebuju. Je to tak?
-
No jak by to tak mohlo být, bez regulátoru, když je nebezpečí protrhnutí bez regulace. Nebo ten směšovač funguje správně? Proč asi ne. Ten technik je jediný v této diskuzi, který může mít pravdu, protože ten směšovač zřejmě viděl i uvnitř a tak může sdělit co je špatně. Nebo co je uvnitř toho směšovače za mechanismus který dělá rozdíl v tom přepnutí LPG NG?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 27 Odpovědi
- 4768 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Denis30
-