Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Měniče Axpert
cuki
Příspěvky: 254
Registrován: úte říj 25, 2022 11:40 pm
Lokalita: Berounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Spotřeba naprázdo u jednofázových měničů a řešení trvale zapojených spotřebičů

Příspěvek od cuki »

pibi píše: stř črc 03, 2024 1:35 pm
cuki píše: stř črc 03, 2024 12:34 pm V běžné domácnosti se ti to nestane. A pokud ano, tak shodíš daný okruh a nahodíš fíčko.
Jedině bys měl 2pólové jističe, kterýma vypneš L+N. Pokud nastane porucha izolace N vodiče, tak pěkně ručně odpojuješ jednotlivé nuláky, až najdeš ten špatný, jak píše emedium. :))
To je pravda, ale zase pak víš přesně kde hledat
:-) Jo koukám na to z pohledu člověka co si to v tom rozvaděči sám najde. Ale většinou, v drtivé většině případů jde o spotřebič který právě vrazíš do zásuvky.
Jako nasere to. Ale cpát to jako požadavek (nikoli doporučení) do normy? WTF? Ze své praxe (dělám stavební konzultace) mohu konstatovat jen to, že díky tomuto ustanovení se věci často spíše zjednodušují. Tedy norma řeší hlavně světelné okruhy. A díky tomu i tam kde by měli vzniknout dva, bude jen jeden, aby splnil normu. A po pravdě nejsem příznivcem tisíce okruhů. Samostatný okruh mají jen spotřebiče nad 2kW. Aby každá místnost měla svůj zásuvkový a i světelný okruh to mi přijde dost divoké v běžném RD. V době LED technologií mám na světelném okruhu často 2A jistič. A pokud vypadne, tak každá místnost má ještě nějaké to světlo do zásuvky atp.
Snažím se aby elektroinstalace byla co nejjednodušší a intuitivní. Složitější rozvaděče jsou často zdroj problému sám o sobě.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek