Ostrov na RD

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
bereda20
Příspěvky: 130
Registrován: úte led 25, 2022 4:19 pm
Lokalita: Klatovy
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6300
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od bereda20 »

Také mi u nezapojené zátěže ukazuje nějaký výkon, teď mám jako zátěž USB adaptér pro malinu (10W?) a pěkně to cvičí, když dodávam výkon ven přes ESS

Edit: pokud se nepletu, tak MP2 má snímač proudu na ACin a na baterii, ACout dopočítává jako rozdíl, a nevím jestli počítá s vlastní spotřebou.
Přílohy
chyba_mereni.PNG
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

rottenkiwi píše:JA to tak prevazdkujem niekolko rokov. Na AC IN - MP II 3000 VA je Phoenix 5000 VA
z druhej FVE. Ked potrebujem viac energie, tak zapnem 2400 W radiator,
po 5 sec., ked blika na MP II cervena LED, sa cez stykac, ktory ovlada rele v MP II,
pripoji Phoenix a MP II sa snazi prisposobit jeho sinusovke, trva to 5 -15 sekund,
ale ak na tom MP II este bezi okrem olejoveho este klima Daikin, tak to prepne
na 1 sec a uvolni, lebo sa nedokaze synchronizovat a opakuje to znova.

Takze zalezi, aka to bude zataz a ci tam napr. nebude rozbeh motora alebo
ATX PSU do PC, ktory ma napr. 40 - 70 A nabehovy prud a to zase sposobi
pad a rele v MP II sa rozopne.
A máš normálně oba měniče připojené do cerba? Protože mi to nejde.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Diablo1st
Příspěvky: 1658
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Diablo1st »

Pri "sériovom" zapojení nemôžeš mať oba meniče zapojené do Cerba. Len MP2 zapoj do Cerba. Phoenix sa ti bude v systéme hlásiť ako Generator, ak ho dáš na ACin do MP2.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Diablo1st píše:Pri "sériovom" zapojení nemôžeš mať oba meniče zapojené do Cerba. Len MP2 zapoj do Cerba. Phoenix sa ti bude v systéme hlásiť ako Generator, ak ho dáš na ACin do MP2.
To je blbé, tak neuvidím žádné jeho stavy, např overload, vysoká teplota a pod.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Diablo1st
Příspěvky: 1658
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Diablo1st »

Toto zapojenie nie je oficiálne podporované. Jedine, že by si si kúpil druhé Cerbo a potom tie stavy uvidíš.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Tak jsem konečně zprovoznil to sériové zapojení mp2 a Phoenix.
Přílohy
Screenshot_2023-05-16-09-59-21-666_nl.victronenergy.jpg
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
pibi
Příspěvky: 780
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od pibi »

MPII máš 5kVA?
Při jakém výkonu spouštíš Phoenixe?
Spouštíš jej relé z MPII nebo z Cerba?
Za jak dlouho cca se přifázuje?
Když se spustí Phoenix, tak krmí zátěž do svého max. výkonu a při vyšší zátěži se přidá MPII, nebo jde nastavit, aby se na výstupním výkonu podílely cca stejně?
Budu řešit sériové zapojení 2 x MPII v ostrovu, tak sbírám zkušenosti.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Mp2 mám 5kVA.
Zatím mám nastaveno 2kW ale jen na zkoušku, teprve budu laborovat co bude optimální.
Spouštím relém z mp2.
Přivazování přesně 20sekund od zapnutí.
Když se spustí tak jede Phoenix do maxima které mám nastaveno v mp2 na ACin max. Aktuálně 18A na zkoušku a pak teprve začne pomáhat mp2.
Jestli jde nastavit jinak nevím, zas tak zběhlý nejsem.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Jde tam nastavit při jakém výkonu a po jaký čas musí být výkon větší aby zapl a pak jiný výkon a čas pro vypnutí .
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Diablo1st
Příspěvky: 1658
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Diablo1st »

Pokiaľ viem, tak inak nastaviť to ani nejde. Vždy z ACin pôjde maximum, čo je nastavené a až nad túto hodnotu sa pridá MP2.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Jinak já postupoval podle tohohle videa https://m.youtube.com/watch?v=SsTkgoN6ENM
které někdo sdílel v jiném vlákně.
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Akorát když se to přepne na Phoenixe tak v mp2 přepne nějaký rychlý přepínač sítí, docela silně to cvakne. U mě počítám že k tomu dojde max 3krat denně a jen v létě, ale přemýšlím kolik takový přepínač může vydržet cyklů?
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
FRSO
Příspěvky: 2306
Registrován: ned srp 14, 2011 10:13 pm
Lokalita: poblíž Hodonína
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7200
Kapacita baterie [kWh]: 9

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od FRSO »

Paulob píše:Akorát když se to přepne na Phoenixe tak v mp2 přepne nějaký rychlý přepínač sítí, docela silně to cvakne. U mě počítám že k tomu dojde max 3krat denně a jen v létě, ale přemýšlím kolik takový přepínač může vydržet cyklů?
A když se vybijí baterky, tak to co udělá ?? Ten Phoenix máš zapojen do MPII jako AC in ?, DS nepoužíváš ?
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.3.2024 8500kWh
pibi
Příspěvky: 780
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od pibi »

Paulob píše:Akorát když se to přepne na Phoenixe tak v mp2 přepne nějaký rychlý přepínač sítí, docela silně to cvakne. U mě počítám že k tomu dojde max 3krat denně a jen v létě, ale přemýšlím kolik takový přepínač může vydržet cyklů?
Na vstupu MPII by podle schématu měly být 2 stykače v sérii, které připojí vstup. Předpokládám, že jsou:
1.dimenzovány dostatečně, (průmyslové stykače zvládnou desítky tisíc cyklů při mnohem horších podmínkách jako reverzace, nebo brzdění protiproudem)
2.MP se přifázuje ve vhodný okamžik a při připojení tam nebude velký proud, až po přifázování sjede MP s výkonem, aby bral nastavený proud ze vstupu. Jak je to ve skutečnosti, netuším.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

FRSO píše:
Paulob píše:Akorát když se to přepne na Phoenixe tak v mp2 přepne nějaký rychlý přepínač sítí, docela silně to cvakne. U mě počítám že k tomu dojde max 3krat denně a jen v létě, ale přemýšlím kolik takový přepínač může vydržet cyklů?
A když se vybijí baterky, tak to co udělá ?? Ten Phoenix máš zapojen do MPII jako AC in ?, DS nepoužíváš ?
Ano do ACin, ds nepoužívám. Nebo teda používám ale manuálně přepínám jednotlivé větve.
Co to udělá když se vybíjí baterky nikdy nezjistím protože tak daleko to nikdy nenechám dojít. ;)
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Tak včera večer když jsem vypnul Phoenixe a jak rychle přepl ten přepínač v mp2 tak tma, spadl proudový chránič který mám za mp2. Po nahození vše ok. Stejnou akci už jsem provedl mnohokrát a nikdy žádný problém. Tak teď nevím k čemu mohlo dojít, nějak mě nenapadá žádná teorie co se stalo a proč by měl vyhodit chránič, nemáte někdo nějakou teorii? :-)
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Atman
Příspěvky: 313
Registrován: ned čer 20, 2021 10:09 am
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 11525
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: Západné Slovensko

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Atman »

Nemohlo mať nejaký vplyv zemniace relé v MP, nejaký milisekundový rozdiel alebo súbeh kedy sa rozpájajú N a L a zemniace relé pripojí lokálnu zem?
spolu 11,5kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
kodl69
Příspěvky: 7444
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od kodl69 »

klasika, za jedním fi 30mA máš pravděpodobně celou instalaci. A každej krámek, co je v zásuvkce, má minimálně odrušovací člen, tj kondenzátory proti zemi, nemluvě o svodech varistorů v kdejakým spínaným zdroji. Při tom přepínání asi došlo k drobek delší prodlevě mezi vyp a zap a ty unikající proudy přes filtry způsobily vybavení chraniče (předpokládám bez zpoždění, nebo je to char. G?) Doporučuju půjčit si citlivej klešťák a změřit si unikající proud na výstupu z chrániče. Možná budeš sám překvapen, že ten chránič nepadá častěj :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Tak jsem se konečně odhodlal k upgrade fw v pylonech. :fuuu:
Mám 4 moduly us3000c, 2 s původním čipem a 2 s novým čipem.
Původní čip, původní fw v1.5, aktuálně v2.8
Původní čip, původní fw v1.7, aktuálně v2.8
Nový čip 2x , původní fw v1.4, aktuálně v1.7
Vše děláno přes batteryview 3.0.28

Naštěstí žádný problém a vše proběhlo hladce.
Musím říct, že jsem se docela bál když dost lidí strašilo s brickem. :celebrate2:
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh
Paulob
Příspěvky: 186
Registrován: čtv dub 28, 2022 8:52 am
Lokalita: Ostrava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5760
Kapacita baterie [kWh]: 14.4
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrov na RD

Příspěvek od Paulob »

Všiml jsem si najednou nestandardního chování tak se chci zeptat jestli někdo nepozoruje něco podobného?
Bms v baterkách pylontech mi při vyšším soc sníží nabíjecí proud mppt přes hodnotu CCL což je normální a dělalo to vždy a tak to má být. Ale dříve když jsem zapl spotřebiče tak mppt začali dodávat víc aby pokryly spotřebu ale teď najednou stále omezují výrobu podle CCL i pro přímou spotřebu a raději systém vybíjí baterky. Až soc klesne pod 90% a CCL vyroste zpět na 149 tak teprve z panelu začne téct plný výkon. Měl jsem podezření že nějak victron změnil logiku protože jsem provedl upgrade cerba ale i když jsem vrátil původní verzi tak se to chová stejně.
Nenapadá někoho co mám kde nastavené špatně?
3x380Wp,12x385Wp, 3s5p, jih, Victron 150/100 , Victron Phoenix a MP2 v sérii, oba 5000VA 48V, 4xpylontech us3000c,14.4kWh

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek