tepelné čerpadlo -
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: Znojemsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5500
- Kapacita baterie [kWh]: 11
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
tepelné čerpadlo -
Zdravím pánové, chtěl jsem se zeptat, jestli tu někdo provozuje nějaké to Béčkové tepelné čerpadlo. Z číny jsem měl naceněné 8kW-10kW kusy od powerworldu/rmrb. Od poláků relativně levně vychází grundig GHP-MM08/10 kW verze. Nejde mi o to abych jej využíval jako primární zdroj, to nadále bude plyn, ale spíše na předehřev AN/TUV když budou dobré podmínky z FVE + chlazení v létě do radiátorů, popřípadě ohřev bazénu (10m3)
Od PW je tu místní přeprodejce gawliczek, ale přijde mi předraženej , když PW tu 8kw prodáva za 1020$
PW030-DKZLRS-A ...
GHP-MM10
Od PW je tu místní přeprodejce gawliczek, ale přijde mi předraženej , když PW tu 8kw prodáva za 1020$
PW030-DKZLRS-A ...
GHP-MM10
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
-
- Lokalita: Posázaví
Re: tepelné čerpadlo -
Těch 1020 USD od PW máš včetně dopravy a dph? Jinak k tomu předražení - Gawliczek ti mj. drží záruku 2 roky. Víš, kam tě pošle Číňan při problému.
-
doprava a dph vyslo pak nejak kolem 1400$ ,takze ono ti to vyjde ze si vemes rovnou dva a ses na stejne cene s dph od Gawliczeka, ale to je jedno spis resim tu vyuzitelnost
string1 - 5.5kwp 3S4P - 460wp | 3x Multiplus ii 3000VA 1F systém | Lifepo4 230AH 48V + Seplos BMS
-
Používal jsem i "céčkové" - přestavba klimy. Toho Gawliczeka/PW jsem zvažoval - nejsou na to úplně špatné reference. I pokud by jel se SCOP 3,5, tak by to u mě byl rozdíl kolem 450kWh/sezonu proti TČ se SCOP 4,2. Takže návratnost přes SCOP je u lepšího TČ nereálná. Nakonec jsem zvolil opět split - je to jednodušší montáž, než tahat trubky s vodou ven. Ale ten monoblok PW je za mě v pohodě.
-
Pro me instalace monobloku znamena tahat 2m trubek pres zed, kde je AN, vedle je hned boijler NTRR/SOL, kde bych vyuzil spodni vymenit a jen 3cestnym ventilem prehazoval mezi AN a bojlerem, popripade bych ozivil starej bojler s vymenikem, kde bych tocil vodu pro bazen, trubky natazeny jsou do technicke mistnosti ... neocekavam zazraky za tenhle low cost ..
-
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 5460
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Taky uvazuju o tepelku a tohle nevypada spatne:-)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
-
A da se to PW nejak plynule externe ridit?
-
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Podle technických parametrů to vypadá, že to nebude možno připojit na klasickou přípojku 3x25 A, jelikož GHP-MM10 má doporučený jistič 40 A.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
- Lokalita: Brno-venkov (Tišnovsko)
Ten nejmenší 8 kw 1f monoblok od Gawliczeka mám od jara doma, ale ještě mi nejede (aktuálně ho zapojuju).
Opticky to působí přiměřeně slušným dojmem.
Cena ta co je uvedena na stránkách + DPH, paletová doprava byla v ceně.
Kompresor je sice invertorový, ale plynulé externí řízení TČ možné není, takže žádné plynulé vytěžování. Je k tomu krabička na zeď (ovládátko) na spojená s TČ přes pár metrů kabelu.
Zapínání: manuální zapnout/vypnout, časovač (nastevení časových oken během dne kdy má být zapnuto)
Regulace: podle teploty vody na vratce, podle teploty vody v nádrži (senzor na drátu k tomu je)
Kompresor je sice invertorový, ale plynulé externí řízení TČ možné není, takže žádné plynulé vytěžování. Je k tomu krabička na zeď (ovládátko) na spojená s TČ přes pár metrů kabelu.
Zapínání: manuální zapnout/vypnout, časovač (nastevení časových oken během dne kdy má být zapnuto)
Regulace: podle teploty vody na vratce, podle teploty vody v nádrži (senzor na drátu k tomu je)
-
kdyz jsem si psal s obchodakem z PA tak psal ze pres modbus by mela jit plynula regulace, takze otazka, jestli obchodak nepsal kraviny ...
-
Řešili jsme to na https://diskuze.divamse.cz/ Mám pocit, že Modbus musel výrobce povolit/odemknout. A byly s tím nějaké komplikace.
-
No abych to doplnil - Modbus/RS485 ten PowerWorld má, ale nikdo to nikdy pořádně v provozu neviděl (můj závěr ze spousty hodin procházení informací na internetu). Je možné požádat o komunikační protokol na základě výrobního čísla (často se měnily), možná o odemčení, ale pokud se do toho budeš chtít opravdu pustit, tak tě od toho začne výrobce/dovozce sám odrazovat s tím, že je možné s tím udělat víc škody než užitku. Samozřejmě obchoďák bude před koupí mazat med kolem huby, poprodejní realita je trošku jiná.
-
dik @soami, precetl jsem si post ohledne PA cerpadla ... jako tohle je krapek nemile
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Minimálně na motherboardu tepelných čerpadel je na modbus pamatováno:
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Ohladne plynuleho riadenia som Gawliczka prudil posledny rok primarne ja a on sa tomu plynule cca posledy rok branil. Medzitym som konecne po 2 rokoch vystavby ozivil FVE, zrovna zaciatkom aprila, ked este v noci mrzlo a cez den uz svietilo. Mam plynulo riadeny sinclair, ale nebol cas este prisposobit jeho riadenie existencii FVE. Moja predstava bola ze budem vytazovat pomocou TC a preto potrebujem plynule riadenie v krokoch po stovkach W prikonu. Vo vysledku to dopadlo tak, ze som doobeda ked svietilo slnko rucne zapol TC na definovany cas a prikon (okolo 2 kW) a ked zapadalo slnko som ho vypol. 11kWp malo dost energie aj pod mrakom, takze ten som nemusel riesit a skutocne to stacilo doobeda po nabiti bateriek a bojleru zapnut a poobede vypnut. Tym ze mam podlahovku a tazku stavbu, barak sa cez den nabil a noc prezil s vypnutym TC. Rano som potom trosku prifukol klimou v obyvacke a po 2-3 hodinach zase zapol TC pre akumulaciu na dalsiu noc. Takze vo vysledku si myslim, ze nejake plynule riadenie TC z pohladu vytazovania FVE vlastne ani potrebovat nebudem, pretoze vytazovanie s krokom v jednotkach amper budem realizovat patronou v bojleri, pripadne nabijackou elektroauta. A vyzera to tak, ze by sa mi skor hodila nejaka dodatocna akumulacia, ktoru uz ale v baraku nemam kde dat a budem spekulovat nad nejakou akumulaciou mimo dom (ibc kontajnery obalene polystyrenom?).
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
Inak do powerworldu som par ludi ukecal, maju za sebou prvu sezonu a okrem nemoznosti riadenia som nepocul ziadne staznosti. Na jeden powerworld koniec koncov pozeram denne z okna.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Má někdo zkušenost, jak se chová PW030-DKZLRS-A při ohřevu vody na 55 C ? V doc mají jen nějaké min a max, ale charakteristika při různých teplotách tam není.
Třeba jakým výkonem jede při 10 C, když už hřeje výstup kolem 50 C, případně průměrná spotřeba při nahřátí 100 l z 15 na 55 C. Počítám, že jako u jiných výměníků klesá se zvyšující se teplotou jejich účinnost. Výrobce se tím asi nechce chlubit.
Třeba jakým výkonem jede při 10 C, když už hřeje výstup kolem 50 C, případně průměrná spotřeba při nahřátí 100 l z 15 na 55 C. Počítám, že jako u jiných výměníků klesá se zvyšující se teplotou jejich účinnost. Výrobce se tím asi nechce chlubit.
-
V manuálu mají kompresor 16A a záložní vyhřívání 13A. Pokud nevyužijete záložní topení tak určitě s jističem 20A uspějete. PS u staršího on-off kousku mám cca 2kW 1f kompresor a 16A nevypadává.
-
POdařilo se zapojit? Jaký jste použil jistič prosím?Elmelund píše: ↑pát kvě 10, 2024 12:04 pm Ten nejmenší 8 kw 1f monoblok od Gawliczeka mám od jara doma, ale ještě mi nejede (aktuálně ho zapojuju).
-
[/quote]
POdařilo se zapojit? Jaký jste použil jistič prosím?
[/quote]
Ještě ne, i když na svém místě už stojí Opět jsem to musel odsunout kvůli naléhavějším úkolům.
Pokud jde o jištění, tak v plánu je C16. V návodu k tomuto TČ předepsané jištění není uvedeno. Našel jsem návod k jinému TČ o stejném výkonu, které se mi jeví jako přebrandovaný PowerWorld, a tam bylo snad jištění 20 A. Jenže je potřeba si uvědomit, že tohle TČ umožňuje připojit externí bivalentní zdroj napájený přímo z TČ a ta vyšší hodnota podle mě počítá i s touto situací. Bez bivalentního zdroje nevidím důvod, proč by neměla stačit šestnáctka.
V čem ještě nemám úplně jasno, je použití proudového chrániče. Jsou dva názory:
1) Proudový chránič není potřeba.
2) Proudový chránič je potřeba. V tom případě by ale měl být typu F pro TČ s invertorem. F je takový typ mezi A a B, i cenově tomu odpovídá, nechal by se sehnat kolem 2,5 tisíce.4
Zde na fóru lze nalézt zastánce obou názorů.
POdařilo se zapojit? Jaký jste použil jistič prosím?
[/quote]
Ještě ne, i když na svém místě už stojí Opět jsem to musel odsunout kvůli naléhavějším úkolům.
Pokud jde o jištění, tak v plánu je C16. V návodu k tomuto TČ předepsané jištění není uvedeno. Našel jsem návod k jinému TČ o stejném výkonu, které se mi jeví jako přebrandovaný PowerWorld, a tam bylo snad jištění 20 A. Jenže je potřeba si uvědomit, že tohle TČ umožňuje připojit externí bivalentní zdroj napájený přímo z TČ a ta vyšší hodnota podle mě počítá i s touto situací. Bez bivalentního zdroje nevidím důvod, proč by neměla stačit šestnáctka.
V čem ještě nemám úplně jasno, je použití proudového chrániče. Jsou dva názory:
1) Proudový chránič není potřeba.
2) Proudový chránič je potřeba. V tom případě by ale měl být typu F pro TČ s invertorem. F je takový typ mezi A a B, i cenově tomu odpovídá, nechal by se sehnat kolem 2,5 tisíce.4
Zde na fóru lze nalézt zastánce obou názorů.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 2138 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od ringo
-
- 20 Odpovědi