Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
eman
Příspěvky: 933
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od eman »

Hele, znova jsem to podrobně prostudoval a vychází mi to takhle:

1.Přepínat jenom fáze.
2.Mám 3xMP2 5000, každý bude připojený 2x 3x6mm2 CYKY (vstup-výstup) a všechny by měly být jištěny 3F jističem. Mě se napájení měničů nevejde do domovního rozvaděče, takže budu mít AC rozvaděč s 3x6 CYKY jako přívod do FVE AC rozvaděče + 16mm2 CYA PE a N (že se PE a N musí do podružného rozvaděče tahat 16mm2 je prý norma)

Jinak, já mám jeden 3F chránič na celý dům, akorát před chráničem jsou světla v asi 3 místnostech, aby aspoň něco svítilo. Instalace 15let stará, tak nevím, jestli to tenkrát bylo normál.
brven
Příspěvky: 72
Registrován: úte říj 04, 2022 10:56 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od brven »

Soban píše: pon bře 25, 2024 6:16 pm Přepínání DS/FVE se má dělat před chrániči a chrániče mají být na jednotlivé obvody, pak nemůže nic vypadávat.
Ano, tak by to být mělo. Ale problém je, že barák je cca 100let starý a elektrika byla předělána cca v 70tých letech dle pamětníků. Rozvodná deska je pertinax :roll: , půlka desky kde je napěťový i proudový chránič plus hodiny je pod plombou a na druhé polovině jističe. Chrániče jednotlivých okruhů, jak požadují současné normy, samozřejmě zabudovány nejsou. FVE je v technické místnosti, od desky DS je vzdálena cca 20m. Tudíž mi nezbylo připojit FVE "z druhé strany" rozvodů za střídač dát rozvodnou skříňku s proudovým chráničem a jističi a přepínat ručně na obou stranách rozvodu. Je to nepohodlné, riskantní ale funkční. Samozřejmě jsou v rozvodnicích umístěny výstrahy o zpětném proudu a popsán postup přepnutí. Kdyby se musely předělávat rozvody u všech instalací, když se změní norma to by byl šrumec každou chvíli... Nicméně tvoje odpověď nemá s podstatou problému nic společného. :?: Zkusíš to znova?
ostrov celkem 6,66kWp: 4,8kWp jih 45°, 0,51kWp východ 60°, 1,35kWp jih 25°, TRACER6415AN, 2xVictron Smart 100/50, 24V, 4kW Solarvertech, 21kWh LiFePo4, cloud.
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od cipis »

Prave, ze ma, a to dost. Zasadni problem je v tom, ze to prepinas na spatnem miste. A obhajujes to necim, co nakonec predelava kazdy.
Plomba neni zed a je celkem snadny a rychly postup, jak si s tim poradit, naprosto v souladu s pozadavky distribuce.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
pibi
Příspěvky: 666
Registrován: ned led 01, 2023 6:17 pm
Lokalita: Východně od 3nce
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 14kWp
Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od pibi »

Přece není problém nahlásit odplombování elektroměru, předělat, co je třeba a nechat zaplombovat, i s tím pertinaxem.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od cipis »

Elektromeru proboha ne, pak by prisla energeticka kontrola a cele si to natacela - osobni zkusenost, kdyz dohodnuty elektrikar urval vsechny plomby.
Ale samozrejme plomby na elmer desce.
Eg.d na to ma dokonce apku ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
unicast
Příspěvky: 1214
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od unicast »

Pokud to není v distribučním území PRE, tam mají seznam certifikovaných partnerů a jinak smůla... Ale tam naštěstí nejsem.
brven
Příspěvky: 72
Registrován: úte říj 04, 2022 10:56 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od brven »

S tím elektroměrem to tak autor určitě nemyslel, určitě myslel jen desku. Ale pořád mi uniká, jak ta porucha může vzniknout. Na to zatim nikdo neodpověděl. Měřil jsem i potenciál obou konců N. Pár desetin voltu jsem naměřil, ale to jsem přičetl chybě měření při dlouhých přivodech k měřidle.
ostrov celkem 6,66kWp: 4,8kWp jih 45°, 0,51kWp východ 60°, 1,35kWp jih 25°, TRACER6415AN, 2xVictron Smart 100/50, 24V, 4kW Solarvertech, 21kWh LiFePo4, cloud.
Soban
Příspěvky: 3447
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od Soban »

A jak by to vznikalo????

Prostě k N za chráničem nemůžeš připojit jiné N, a píšeš že ho máš pod plombou tak jak jsi mohl N připojit před chránič mi není jasné.

Tady je náprava jednoduchá, prostě vedle vysekej nový rozvaděč kam dáš jističe a přepínače a z toho pertinaxu tam nech pouze elektroměr, hlavní jistič a přidej vypínač instalace a hotovo.....
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
brven
Příspěvky: 72
Registrován: úte říj 04, 2022 10:56 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od brven »

Tak ještě jednou. Asi se špatně vyjadřuji. Z DS je prvně zapojen napěťový chránič, za ním proudový chránič, pak elektroměr, pak jističe na L1 L2 L3. Neutrál je veden na nulovací můstek a odtud do jednotlivých okruhů. Fázové vodiče se odpínají od DS a připínají k FVE vačkovým přepínačem kromě 3f výpusti, tedy zjednodušeně řečeno. Při provozu z FVE jsou všechny okruhy spojeny do jednoho uzlu a provozovány jednofázově. N vodič se nepřepíná, je spojen s výstupní svorkou jednofázového proudového chrániče z měniče FVE. Předělávat rozvodnou desku rozhodně nehodlám, problém jsem zatím vyřešil tím, že po shození DS proudového chrániče mám 100% ostrov. Výpust používám výjimečně tak se s tím vyrovnám pokud ovšem nenajdu příčinu. V létě hodlám ještě změřit unikající proudy, nemám sice příslušné vybavení, ale zkusím to náhradní metodou pomocí 2k odporu.
ostrov celkem 6,66kWp: 4,8kWp jih 45°, 0,51kWp východ 60°, 1,35kWp jih 25°, TRACER6415AN, 2xVictron Smart 100/50, 24V, 4kW Solarvertech, 21kWh LiFePo4, cloud.
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od cipis »

Opravdu máš chrániče před elektroměrem? Už jen tohle je důvod pro rekonstrukci.
Měřit nic nemusíš, odpověď máš naprosto jasnou uprostřed textu.
Nelze spojovat výstup jednoho chrániče s druhým.

Jinak stačí nahlásit uvolněnou svorku, vyhodit chránič, dát vypínač a nahlásit utaženo, ať si to jdou zaplombovat.

Narvat stovky tisíc do FVE a prdět na rozváděč za dvě desítky ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
brven
Příspěvky: 72
Registrován: úte říj 04, 2022 10:56 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od brven »

Asi ano, je to pod plombou, a usuzuji tak, že po shozeni chrániče zhasne displej elektroměru. Je mi jasné, že by revizák z pohledu dnešních požadavků asi omdlel když by měl dát štempl, jenže tehdy to prý revizí prošlo. Snad. Tady kolem je sousta starých domů, které mají ještě horší rozvody (hadrovy v kopexu) a mají pouze napěťáky. Vzhledem k tomu, že za minulý rok jsem s DS odebral 78 kWh, letos 9, tak modernizaci DS řešit nebudu a pojedu 100% ostrov.
ostrov celkem 6,66kWp: 4,8kWp jih 45°, 0,51kWp východ 60°, 1,35kWp jih 25°, TRACER6415AN, 2xVictron Smart 100/50, 24V, 4kW Solarvertech, 21kWh LiFePo4, cloud.
eman
Příspěvky: 933
Registrován: pát srp 31, 2012 9:20 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 48V
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od eman »

Chlapi, je vůbec možné mít připojenou část spotřebičů na DS a část na FVE, když mají společné N?

Pro dům nepotřebuju 3F režim, ale hoblovka, cirkula atp mají obrovské příkony, takže je musím nechat mimo domácí okruh. Ale zase při každé práci přepínat celou domovní přípojku na DS je trochu nahouby.
Soban
Příspěvky: 3447
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od Soban »

A proč by to nešlo? Prostě na té větvi budeš mít přepínač co přepne fázi na FVE nebo na nějakou z DS.

3f stroje necháš na DS.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
kodl69
Příspěvky: 7396
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od kodl69 »

Z DS je prvně zapojen napěťový chránič, za ním proudový chránič, pak elektroměr,
????? To snad ne, a co hlavní jistič? V každým případě to chce fotku (číslo elektroměru raděj rozmaž) když ani nevíš, jak se správně kterej přístroj jmenuje. Nebo je to fakt takováhle prasárna? Napětové chrániče se používaly v TT síti (zemění) na moravě, někdy do začátku sedmdesátých let, pozděj se nahrazovaly proudovými chrániči a hlavním jističem, v čechách byla od dycky síť TNC (nulování).
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
JiříK
Příspěvky: 1021
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od JiříK »

Otec to měl na chalupě taky. Před elektroměrem fíčko 40A. Elektrika dělaná koncem 70 let. Pak se před fíčko předřadil jistič 25 A kvůli platbě za rezervu výkonu. Lokace UH.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
brven
Příspěvky: 72
Registrován: úte říj 04, 2022 10:56 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od brven »

Kodl, chtělo by to zmírnit hormon. Mám praxi přes 30let. Ano je to Morava, ano rekonstrukce v 70 letech, U chránič je Jik82 /25A , I chránič je Noark 25A, elektroměr viz obrázek. Co jsem pojmenoval špatně? To, že Jik plní funkci jističe pro rezervovaný příkon? Zapojení jsem popsal, protože byl dotaz. Už jsem psal, že nehodlám dělat rekonstrukci jen pro to, že se změnily normy. Nicméně jsem se do této diskuze zapojil úplně z jiného důvodu.
Přílohy
IMG_20240326_231229.jpg
ostrov celkem 6,66kWp: 4,8kWp jih 45°, 0,51kWp východ 60°, 1,35kWp jih 25°, TRACER6415AN, 2xVictron Smart 100/50, 24V, 4kW Solarvertech, 21kWh LiFePo4, cloud.
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od cipis »

A k tomu se ti už několikrát psalo, že asi budeš muset, jestli to chceš přepínat.
A také se ti psalo, že prostě nelze spojovat nuláky různých chráničů, protože to naprosto logicky bude vypadávat.

V 70. letech asi Noark nebyl, to se měnilo/dávalo kdy a proč?
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Soban
Příspěvky: 3447
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od Soban »

Ale podle fotky je náprava jednoduchá, prostě ten chránič vyhodím a na desku dám moderní jistič a vypínač instalace zase zašroubuji a zavolám ať si to zablombují.

Důvod vadný jistič a hotovo....

A chránič namontuji k jističům které máš jinde či vedle na desce kam si dáš i přepínač sítí před ten chránič.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
brven
Příspěvky: 72
Registrován: úte říj 04, 2022 10:56 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od brven »

Chápu to správně, že ten Jik 82 je červený hadr? Tak musím připomenout, že má dvě úrovně ochrany, proudovou 25A a napěťovou cca 60V. A je funkční. Tudíž plní celkem 3 funkce, Hlavní vypínač, jistič a chránič. Pro nepamětníky přidávám obrázek.
napěťový chránič.jpg
Pro cipise. Ano Noark 30mA se měnil na přelomu století při některé z výměn elektroměru, teď se elm měnil v roce 2017, chránič byl tam 60 mA a já tehdy doporučil rodičům, aby ho nechali vyměnit, což udělali. Ten 60 mA mám ještě v šupleti. A k tomu přepínání, už jsem to taky psal. Ano zkoušel jsem DS a FVE provozovat současně s vědomím, že to není košer, ale od nového roku mám N vodiče odděleny shozením prouďáku na jedné nebo druhé straně. Na předchozí fotce je to vidět. Taky jsem už zmiňoval, že je to nepohodlné, riskantní, ale funkční. Tímto ovšem nikoho nenabádám, aby mě následoval, je to věc každého soudruha jakou úroveň zbytkového rizika přijme.
ostrov celkem 6,66kWp: 4,8kWp jih 45°, 0,51kWp východ 60°, 1,35kWp jih 25°, TRACER6415AN, 2xVictron Smart 100/50, 24V, 4kW Solarvertech, 21kWh LiFePo4, cloud.
cipis
Příspěvky: 4318
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvek od cipis »

A co tedy vlastne chces?

Ta cerna hruza cerveny hadr neni, to ten noark. Postup, jak ho dat pryc, tak tu je napsany nekolikrat.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 2 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
CARSPA aktuálně odpojené
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek