Balkonová FVE pro rodinný dům
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: blízko Brna
Re: Balkonová FVE pro rodinný dům
Vypnout vypinacem na prodluzkach, pripadne vytahnout ze zasuvky. Vsechno je to uspane, ve standby rezimu. Samozrejme vypnuti elektriny a jeji opetovne zapnuti zpusobi probuzeni a snahu najet, coz konci shozenim jistice, protoze je ta sleha proste moc velka.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Asi 99% počítačov má v setupe/biose voľbu "after power loss" : power on / keep off / last state.
Či aj samotné pripojenie adaptérov urobí taký peak?
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 11/2024 = 8.6 MWh AC
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ano udělá protože diody kondenzátor.....
A když takhle bude 10-20x kondenzátor který špičkově veme xy proud......
Kolik zdrojů má ošetřeny proudové špičky?
A když takhle bude 10-20x kondenzátor který špičkově veme xy proud......
Kolik zdrojů má ošetřeny proudové špičky?
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
mensi adaptery nebyvaji problem. Lepsi mivaji limitaci inrush proudu. Vic pc zdroju je horsi. Kdysi jsme pro zakaznika postavili a provozovali tezici rigy. 16 pc, v kazdem dva zdroje 800W+. Zajimave bylo, ze zapnuti prodluzky, kde bylo vic jak 4 zdroje spolehlive jistic vyrazilo. Ale kdyz vypadnul proud a distribuce to nahodila, jistice nikdy nevypadli. Asi to naskoci s nizsim napetim a neni tak takovy inrush proud.
-
- Lokalita: Litoměřice
- Výkon panelů [Wp]: 11kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 48kWh
Já takovéto odpojování uspaných a neaktivních zařízení taktéž řešil skrze různé prodlužovačky a zásuvky s vypínačem i na wifi/dálkový vypínač. Bylo to ale naprosto nekomfortní a otravné, byť spolehlivé odpojení.
Přešel jsem na chytré zásuvky, kdy jsem začal s TUYA zásuvkami na 16A-20A a teď to pomalu nahrazuji Shelly zásuvkami. Zásuvky mají možnost nastavení proudového omezení, takže trošku fungují jako jističe, znovuzapojení a oznámení, pokud k přetížení dojde, a hlavně plánování, kdy cíleně odpojit a kdy znovuzapojit.
Zásuvku vypínám na scénu s určitým odběrem, kdy je jasné, že zařízení již nevyužívám (vypnuté PC, TV atd..) - o víkendech, nebo na určitý čas, kdy už vím, že bych měl spát - pracovní dny.
Stejně tak všechny spotřebiče jako pračka, bojler, rychlovarka a spousta dalších, které ve spánku určitě používat nebudu a aspoň vím, že jsou skutečně odpojené. Navíc je to i ochrana proti souběžnému zapojení více vysokoodběrových zařízení, kdy pokud jede třeba bojler, ostatní zásuvky se přes scénu vypínají, takže nedojde k přetížení ani střídače, ani jističů, ani rozvodů.
Zpět zapínám v době, kdy bych se měl vracet domů, nebo přes appku či ručně, pokud potřebuji zapnout mimo scénu.
Díky tomuto mám spotřebu domu cirka 60-70W v čemž jsou kamery, minipočítač na axpertu, 2x router, chytré zásuvky (cca 1-2w odběr každá) a pohybová čidla + senzory. Vše ostatní je prostě mrtvé.
Tu jednu kilovatu v baterkách vždy najdu a pak už stačí rozbřesk a už to krmí sluníčko.
Takto jsem to pořešil hlavně z toho důvodu, abych nemusel předělávat rozvody a jističe a spoustu dalších věcí. Není to sice nic světoborného a mít zásuvky v zásuvkách taky není nic extra, ale svůj účel to plní dokonale. Mám odzkoušeno nejen na malých dětech, ale i na letité babičce. Pokud to projde přes tato úskalí, pak si myslím, že je to jedno z možných a hlavně funkčních řešení
Nebál bych se tvrdit, že by to pomohlo i v těch firmách, kde řeší ty píky při náběhu více zařízení. Přes scénu zapínat jednu zásuvku po druhé a je po problému. Navíc i s přehledem, kdo jak dělá )
K tématu - řeší se tu i úspora energie. Tohle by mohlo být jedno z možných řešení, jak tu energii ušetřit v době, kdy ji nepotřebuji využívat, což značí v noci, nebo když člověk není doma.
Balkonovka je další řešení, kdy by mohlo docházet k aktuálnímu snížení spotřeby při aktivním využívání.
Přešel jsem na chytré zásuvky, kdy jsem začal s TUYA zásuvkami na 16A-20A a teď to pomalu nahrazuji Shelly zásuvkami. Zásuvky mají možnost nastavení proudového omezení, takže trošku fungují jako jističe, znovuzapojení a oznámení, pokud k přetížení dojde, a hlavně plánování, kdy cíleně odpojit a kdy znovuzapojit.
Zásuvku vypínám na scénu s určitým odběrem, kdy je jasné, že zařízení již nevyužívám (vypnuté PC, TV atd..) - o víkendech, nebo na určitý čas, kdy už vím, že bych měl spát - pracovní dny.
Stejně tak všechny spotřebiče jako pračka, bojler, rychlovarka a spousta dalších, které ve spánku určitě používat nebudu a aspoň vím, že jsou skutečně odpojené. Navíc je to i ochrana proti souběžnému zapojení více vysokoodběrových zařízení, kdy pokud jede třeba bojler, ostatní zásuvky se přes scénu vypínají, takže nedojde k přetížení ani střídače, ani jističů, ani rozvodů.
Zpět zapínám v době, kdy bych se měl vracet domů, nebo přes appku či ručně, pokud potřebuji zapnout mimo scénu.
Díky tomuto mám spotřebu domu cirka 60-70W v čemž jsou kamery, minipočítač na axpertu, 2x router, chytré zásuvky (cca 1-2w odběr každá) a pohybová čidla + senzory. Vše ostatní je prostě mrtvé.
Tu jednu kilovatu v baterkách vždy najdu a pak už stačí rozbřesk a už to krmí sluníčko.
Takto jsem to pořešil hlavně z toho důvodu, abych nemusel předělávat rozvody a jističe a spoustu dalších věcí. Není to sice nic světoborného a mít zásuvky v zásuvkách taky není nic extra, ale svůj účel to plní dokonale. Mám odzkoušeno nejen na malých dětech, ale i na letité babičce. Pokud to projde přes tato úskalí, pak si myslím, že je to jedno z možných a hlavně funkčních řešení
Nebál bych se tvrdit, že by to pomohlo i v těch firmách, kde řeší ty píky při náběhu více zařízení. Přes scénu zapínat jednu zásuvku po druhé a je po problému. Navíc i s přehledem, kdo jak dělá )
K tématu - řeší se tu i úspora energie. Tohle by mohlo být jedno z možných řešení, jak tu energii ušetřit v době, kdy ji nepotřebuji využívat, což značí v noci, nebo když člověk není doma.
Balkonovka je další řešení, kdy by mohlo docházet k aktuálnímu snížení spotřeby při aktivním využívání.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 82 Odpovědi
- 7878 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Yardacz
-
- 7 Odpovědi