LK3

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 432
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: LK3

Příspěvek od stano22 »

ZdZ: Tak to tahaj cez snmp tym pythonom a mas
microlan
Příspěvky: 39
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:47 am
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 14
Bydliště: Měnín

Re: LK3

Příspěvek od microlan »

Pro Lubik: To ale má asi nějakou baterku, jak by potom mohla svítit off kontrolka?
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 432
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: LK3

Příspěvek od Lubik »

Screenshot_20231115_080546_AliExpress.jpg
Výstup není pasivní kontakt.
Edit:
Napájení je bráno z procházejícího měřeného proudu. Je potřeba asi 200mA. K1-K2 je kontakt relé a může sloužit třeba pro ovládáni PLC.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah
Uživatelský avatar
Dusan61
Příspěvky: 290
Registrován: úte kvě 22, 2018 6:38 am
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 13
Bydliště: ZV

Re: LK3

Příspěvek od Dusan61 »

microlan píše: úte lis 14, 2023 7:53 am Pro řízení spotřebičů jsem potřeboval čidlo AC proudu. Nabízené tovární výrobky mají 2 vady, cena a nutnost napájení. Chtěl jsem pasivní věc, která by uměla vybavit logický vstup LK3. Stále jsem uvažoval a hledal kombinaci proudového tráfka a nějakého AC relé. Měřicích transformátorů je spousta, ale AC relé, které by dokázal sepnout tak malý výkon jsem nenašel. Pak mě napadla spásná myšlenka, OC tedy otevřený kolektor. napájení nepotřebuje a vstup LK3 vybaví spolehlivě. Jenže napětí z trafa (1 V peak) bylo po usměrnění na sepnutí tranzistoru málo. Dal jsem tedy za trafo zdvojovač napětí se dvěma schottky diodama a už se to dá nastavit od 2,5 A výše. Nad 5 A už se trafo sytí, ale na dvoustavový režim to nemá valného významu. Nechal jsem vyrobit 40 desek, takže pokud by měl někdo zájem za poštovné jsou k mání.

http://elektrotest.cz/files/images/elektro/ACcurr.jpg
Ja v LK3 používam na spínanie spotrebičov podľa prúdu AC z meniča, tieto snímače:
SCT 013.png
V nastavení LK si v udalostiach nastavím podmienky pri akých má zopnúť potrebný výstup LK a tak si zapínam spotrebiče ktoré potrebujem ovládať.
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
microlan
Příspěvky: 39
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:47 am
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 14
Bydliště: Měnín

Re: LK3

Příspěvek od microlan »

Lubik: to mě s LK3 asi fungovat nebude, tam je na logických vstupech jen pullup 5V.
Dusan61: právě jsem chtěl ušetřit analogový vstup na jiná měření a využít dvoustavové logické vstupy jen pro informaci jestli je spotřebič zapnut nebo vypnut.
ZdZ
Příspěvky: 801
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: LK3

Příspěvek od ZdZ »

stano22 píše: úte lis 14, 2023 8:40 am ZdZ: Tak to tahaj cez snmp tym pythonom a mas
neumím dělat se snmp, nemáš nějaký kód jak to načíst a jak to nastavit v LK3 ?
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 432
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: LK3

Příspěvek od stano22 »

ZdZ: Ja zasa neviem v pythone :) Ale LK3 podporuje SNMP, da sa povolit v Connectivity>SNMP zalozke. Ja cez SNMP vycitavam len do cacti.
ZdZ
Příspěvky: 801
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: LK3

Příspěvek od ZdZ »

a do php na webovou stránku to umíte někdo ?
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 432
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: LK3

Příspěvek od stano22 »

ZdZ
Příspěvky: 801
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: LK3

Příspěvek od ZdZ »

dík, mrknu na to
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
ZdZ
Příspěvky: 801
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: LK3

Příspěvek od ZdZ »

ještě bych měl dotaz k WCS1600 100A 5V
vypadá to takhle: https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 51717.html

připojil jsem to k LK3 , nějak to chodí, ale leze z toho tohle, vlevo na ose y je údaj co z toho leze když jsem na inpa2 zadal wsc1800, 1600 tam není.

a vůbec mě nenapadá jak to začlenit v LK3, aby to ukazovalo výkon a kWh
v Power and Energy to není kam zadat
Přílohy
Snímek obrazovky 2023-11-21 115513.jpg
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
ZdZ
Příspěvky: 801
Registrován: pon led 24, 2022 7:27 pm

Re: LK3

Příspěvek od ZdZ »

tak už se ten graf začal kreslit normálně, bez těch výchylek, asi to nějak zprůměroval
Přílohy
Snímek obrazovky 2023-11-21 121500.jpg
Ostrov. Aktuálně v provozu 15 kWp 12+10+10 55°jih, 30kWh 48V + 3kWk 12V Lifepo4 a 2x Easun smp 5kW sfázovaný + 3x Must mppt 6kW + UPS 12V 500Va + 3F měnič 3x400V 6kW.
Nabíječka 1kW z generátoru. Elektro koltel 48V DC, 9kW 9 stupňů regulace. 750lt aku nádrž, 200l bojler. 3x split klima na topení a chlazení a samozřejmě automat na uhlí. Protože jsem Eko a Wegan v jedné osobě :-) !
Uživatelský avatar
Dusan61
Příspěvky: 290
Registrován: úte kvě 22, 2018 6:38 am
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 13
Bydliště: ZV

Re: LK3

Příspěvek od Dusan61 »

ZdZ píše: úte lis 21, 2023 11:56 am a vůbec mě nenapadá jak to začlenit v LK3, aby to ukazovalo výkon a kWh
v Power and Energy to není kam zadat
Do (I) si dáš snímač prúdu, do (U) snímač napätia a nastavíš či to chceš zobrazovať vo W, Wh alebo kW, kWh.
Vykon.png
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 432
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: LK3

Příspěvek od stano22 »

Tak jedno z mojich LK3 (SW 1.59 | HW 3.8) dnes neprijemne prekvapilo... pouzivam ho (okrem ineho) na ovládanie ohrevu TUV plynovym KK, cez EVENT. Pri 50°C relé štandardne odpína (pripájam ním nízky paralelný odpor k vyššiemu, aby som simuloval koltu NTC). No a dnes ostalo proste visiet a kotol stale hrial. Samozrejme kotol viac nez 70°C vykurovaciu vodu do maleho okruhu (externy zasobnik) nepusti, takze to skoncil. Ale rele ostalo pripnute... vo webmgmte svietil event ruzovo (State = NO), ale rele bolo stale ON. Po restarte sa uz rele za rovnakych podmienok nezdvihlo. Tak bacha na to, dost ma to zaskocilo, takze na riadenie nejakych "strategickych" pochodov je to uz z mojho pohladu nespolahlive.
PetrDubi
Příspěvky: 1305
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: LK3

Příspěvek od PetrDubi »

Dej do série s tím kontaktem ještě mechanický termostat nastavený třeba na 55°C a ten bude jako havarijní, kdyby z jakéhokoliv důvodu nevypnulo relé.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 432
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: LK3

Příspěvek od stano22 »

V tom problem neni, ako pisem, kotol to odstavi sam, zatial sa to stalo jediny krat. Problem je, ze som to doteraz bral ako 100% spolahlive zariadenie.
cipis
Příspěvky: 4025
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: LK3

Příspěvek od cipis »

Relé se ti může vždycky slepit ...
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
Dusan61
Příspěvky: 290
Registrován: úte kvě 22, 2018 6:38 am
Lokalita: Zvolen
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 2200
Kapacita baterie [kWh]: 13
Bydliště: ZV

Re: LK3

Příspěvek od Dusan61 »

Cez LK3 tiež ovládam teplotu bojlera, no mám to v sérii s originál termostatom bojlera.
LK3 mi to ovláda keď sa bojler ohrieva z DS a originál termostat to ovláda pri ohreve z FVE.
Ak by LK3 zblblo, tak to vypne originál termostat.
Bojler.png
Panel 270 Wp ZV
Panely 2220 Wp, Regulátor EPEVER-150VDC/80A, Meniče Dom/Victron 5000 VA/24V, Bojler/Epever 2000 VA/24V, Akumulátor Li-ion 18650 56P/8S + Li-ion 50Ah 3P/8S + Li-ion 150Ah 8S = 31,6V/440Ah
LK3 monitoring
Grafy: Panel 2220 Wp Napätie na akum. Energia v akum. Denný výkon/spotreba
DC/DC menič
cipis
Příspěvky: 4025
Registrován: pon srp 16, 2021 9:31 pm
Lokalita: blízko Brna
Bydliště: blízko Brna

Re: LK3

Příspěvek od cipis »

Tyhle věci je mít potřeba jištěné, a to nemyslím naprosto samozřejmý funkční originální havarijní termostat. Tj. jak kluci říkají, do série standardní, co je na to navržený.
9,77 kWp: 6240 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Měnič Victron 2 kVA (celý byt + wifi/kamery/atd.), ostatní (CARSPA, Epever) aktuálně odpojené (vytěžování)
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Uživatelský avatar
stano22
Příspěvky: 432
Registrován: ned čer 13, 2021 1:43 pm
Lokalita: SK-ZA
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6500
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: SK (ZA)

Re: LK3

Příspěvek od stano22 »

cipis: Ale toto vola vec software, pretoze v status bolo ako ON, ale v EVENT OFF.
Dusan61: Ano, ved nieje to problem, u mna sa namiesto 45 nabil bojler na 65 a to je vsetko, kotlova automatika vypla. Nikdy doteraz mi ale ziadne LK3 takto nezblblo (a pouzivam ich aj u zakaznikov dokopy asi 50ks), tak som na to chcel upozorniť.