3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Příspěvek od Vladon »

Zdravim,

letos bych rad rozsiril svuj FVE ostrov o dalsi dva panely. Dva panely uz mam a dalsi dva, ktere si budu vyrabet bych rad pridal. Problem je ten, ze mam 100ks clanku jednoho vyrobce, pak 40ks clanku druheho vyrobce a v panelech co jsem koupil jsou clanky tretiho vyrobce. Nazyvejme to treba clanky A, B a C. Na vyrobu dalsich dvou panelu budu potreboval 120ks clanku,tudiz se nevyhnu smichat clanky A a B. hotove panely budou natocene do ruznych svetovych stran, mam jen 30A regulator a budu ho provozovat kvuli poctu NiCD clanku na 12V. Z toho duvodu tedy natocim panely diky konstrukci pristresku ktery mi to umoznuje na vychod, jihovychod,jihozapad a zapad. Vsechny panely budou oddelene naddimenzovanym mnozstvim schotkyho diod. Zapojene budou PARALELNE. Myslim si ze by to mohlo fungovat,ale radeji bych se zeptal zkusenejsich. Regulatot je MPPT (EPSOLAR).

Zdravi LADA
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: 3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Příspěvek od střídač »

Vladon píše: Zapojene budou PARALELNE. Regulatot je MPPT (EPSOLAR).
Toto řešení je snad úplně to nešpatnější.
Panely v různých směrech budou různě osluněny a tudíž i v jiném MPP bodu. Regulátor z toho udělá takové nějaké průměrné MPP se ztrátou nejméně 10%. Smiřme s tím, že chci-li různé světové strany a nechci-li tratit výkon, musím mít odpovídající množství regulátorů.

Osobně jsem to letos měřil a onen bod MPP paralelního spojení východ západ byl posunut o 10V níž mimo optimum. Připouštím i vliv tepla.
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: 3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Příspěvek od Vladon »

Ze MPPT nepojede uplne idealne, s tim pocitam,ale mam to jen na napajeni pocitace a par periferii,takze me to zase tolik netrapi. Spis mi jde o to, jestli to vubec nejak bude fungovat...
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1230
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: 3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Příspěvek od Lui »

Tolko by som poradil, že ak tie články aj pomiešaš, tak to sprav tak, aby boli prúdovo rovnaké...pravdepodobne takto to bude dávat maximálny výkon....napetie na každom panely musí byt rovnaké je hádam jasné.... ;)
Totižto ak primešaš napríklad k 5A článku 7A článok....tak výsledný výkon bude 5A.
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
jose
Příspěvky: 277
Registrován: pon zář 12, 2011 2:25 pm
Bydliště: Kvasice

Re: 3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Příspěvek od jose »

Letos na jaře k tomuto tématu vyšel článek na TZB info:
http://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/966 ... -stridacem
V článku je opodstatněno použití dvou skupin panelů s natočením na východ a západ a jediným MPP regulátorem.

Druhou částí tohoto tématu jsou různé typy článků připojených k sobě. Tady by měl být opravdu dodržen určitý pořádek: sériově spojovat pouze články a sestavy se stejným jmenovitým proudem (napětí jednotlivých prvků se může lišit) a paralelně spojovat pouze články a sestavy se stejný napětím (třebas i s různými proudy). Pokud se toto pravidlo nedodrží, sestava bude omezena výkonem toho nejslabšího článku, ten je přetěžován a hrozí jeho zničení.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: 3 druhy solarnich clanku pro paralelni zapojeni

Příspěvek od Vladon »

Ja s tim souhlasim, muj puvodni zamer byl jiny, mel jsem nejake penize,ale prislo mi smysluplnejsi je investovat jinak, kde bude jejich navratnost behem peti let. Takze jsem rse rozhodl rozsirit stavajici system na maximalni moznou mez, coz je diky napeti baterii a poctu panelu opravdu natoceni na ruzne svetove strany. Ty clanky jsou vesmes podobne, jen ruzni vyrobci, na to jsem pri objednavani tenkrat daval pozor. Kazdopadne bych nejradeji smichal jen dva druhy,takze se jeste nabizi moznost dokoupit dalsich 20ks a dodelat aspon dva panely a tech 40ks bud prodat a nebo pouzit na jine veci. Akorat uz jsem na ne napajel pasky. Popr. udelat nejake testy jejich chovani. No uvidime.. :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek