Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Měniče Axpert
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od proasnet »

Zdravím,
poslední dobou přemýšlím jak je to s filtrací na výstupu u měničů Voltronics a jejich klonů. Technickou místnost s měničema mám o patro níž pod dětským pokojem. Fakt je, že měniče jsou zapouzdřené v kovové šasí a uzeměné, což je stínění, ale jak je to s filtrací výstupu? Rozvody v domě je obrovská anténa. Měniče jsou v paralelu teda 2x5kW, každý s jištěním 20A na vstupu i výstupu.
Napadly mě 2 varianty, jednovázový EMC filtr jen pro společný vývod na proud 50A jen pro samotné měniče, anebo trojfázový s N pólem, až za trojfázovým vývodem z bypasového přepínače, kterým přepínám ručně mezi 400V z DS, nebo 230 z měničů rozdělených do trojfázového rozvodu, tím by se filtrovala i případná 400V DS, a jestli vůbec má takové opatření nějaký smysl.
Prosím, jaký k tomu máte názor?
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
kyocera
Příspěvky: 1224
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od kyocera »

Také zdravím,
tyhle přístroje nějaký základní EMC filtr na výstupu z měniče v sobě mají. Ale vždy je možnost něco vylepšit.
Jsou dvě možnosti změřit vyzařování elmag pole V/m v místnosti , třeba i za pomocí nějakého čínského přístroje, který
to umí měřit i ve třech rovinách. A na orientační měření takové levné přístroje v řádu jednotek tis.kč
stačí. A po změření zjistit v příslušné hygienické normě, zda je paramatr elmag pole v normě nebo nad normou a udělat opatření s přídavným filtrem. Nebo místo měření ten filtr rovnou na výstup
zařadit, protože každé potlačení harmonických navíc smysl dává a ve všech čínských krabicích se hodně šetří každou součástkou, každým kouskem mědi nebo jiného kovu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
unicast
Příspěvky: 1219
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od unicast »

Nejdřív se osciloskopem podívej, jestli to vůbec je nutné.
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od proasnet »

unicast píše: úte lis 14, 2023 8:04 am Nejdřív se osciloskopem podívej, jestli to vůbec je nutné.
Osciloskop mám digitální asi 20 letý, ale sondu na 230V nemám.
Předpokládám že se dá vyrobit z napěťového děliče pomocí 2 odporů, jestli to tak není, opravte mě prosím
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
unicast
Příspěvky: 1219
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od unicast »

Klidně jen nějaký odpor 100k a větší. Jinak sondy 1:100 se prodávají za pár korun:

https://vi.aliexpress.com/item/1005005562654758.html
proasnet
Příspěvky: 349
Registrován: čtv kvě 27, 2021 12:06 pm
Lokalita: Rajecké Teplice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od proasnet »

Po konzultacích s jedním shopem z Aliexpress, který prodává EMC filtry, a neměli v nabídce 3f+N filtr, jej dal do nabídky a tento jsem zakoupil. Cena 65€ s dopravou.
https://vi.aliexpress.com/item/10050062 ... pt=glo2vnm

Schéma zapojení odpovídá drahým značkovým EMC filtrům, tak snad bude fungovat správně.
Tu je jiný za 250€.
https://www.tme.eu/sk/details/fn3256h-3 ... FQQAvD_BwE
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
TomZL22
Příspěvky: 36
Registrován: čtv kvě 05, 2022 6:30 pm
Lokalita: Zlín
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 14
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlin

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od TomZL22 »

Nevím jak ostatní klony ale 5.5 kw easuny co mám doma ruší tak, že zabijou střední vlny 50m od baráku ... Většina toho bordela jde směrem od vstupů pro panely takže kabely a panely jsou skvělá anténa. Ale i na 50Hz výstupu to nebude nejčistější protože přes kapacity kabelů mě harmonické dokážou probudit zdroje v ledkových světlech a pak trošičku světélkují... Na DS to nedělá a napětí z DS mám zhruba stejné. Původně jsem si myslel že to je vada jednoho kusu easunu ale teď už mám dva a dělají stejný bordel . Mít za souseda krátkovlného radioamatéra tak už mám krompáč zapíchnutý v panelech :D Mám nakoupené nějaké filtry tak to musím také vyřešit.
JJZ 2.3kWp+ JJZ 2.4 kWp , JV 2.4kWp , EASUN 5.5kw /48V , 280Ah/48V Lifepo4 . Částečný přepínací ostrov v RD .
palonew
Příspěvky: 14
Registrován: pon bře 11, 2024 2:16 am
Lokalita: Bratislava

Re: Axpert, MPPSolar či Easun má na výstupu EMC filtr?

Příspěvek od palonew »

TomZL22 píše: stř lis 15, 2023 12:11 pm . Mít za souseda krátkovlného radioamatéra tak už mám krompáč zapíchnutý v panelech :D Mám nakoupené nějaké filtry tak to musím také vyřešit.
Easun 6.2kW, rusi ako blazen, v rozsahu 0-20MHz. Skusal som dat par zavitov na toroidy na kable + a- k panelom nepomohlo, ale toroidy zacali rachotat a vyhravat ako reproduktor podla toho ako chytalo MPPT pracovny bod to vyhrava pesnicky. Dneska som dal k existujucim starym panelom, do serie 4 panely JA Solar JAM72S30 555/GR a rusenie prestalo. Toroidy rachocu dalej. Neviem co sa s tym deje budem to sledovat dalej. Keby to niekto nahlasil na odrusovaciu sluzbu tak tym by meraky vyhodilo cez strechu auta, nastastie radioamaterov je malo a nikto to neriesi. Ked ma niekto migrenu tak ho nenapadne ze z panelov :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek