LiFeYPO4 balancéry

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
netko
Příspěvky: 173
Registrován: sob zář 01, 2012 12:43 am
Lokalita: Orava

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od netko »

LIX píše:Ak ťa správne chápem ty chceš pomocou balancovacieho obvodu posielať z jednotlivých článkov, ktoré už budú nabité prebytočný prúd do bojlera? :D Nie
Chceš mi snáď povedať že používaš na balancovanie svojich článkov v batérii 16 ks bojlerov, alebo 16 bojlerových špirál?Nie, myslim napr.EFM-9251
Skús si prečítať ako funguje balancovací obvod. On nemá spáliť všetok prúd čo ide do už nabitého článku.
Nie ja som chcel poukazat na to ze pri malickych systemoch je vsetko OK co pises-tam staci dat par balancerov nastavit rozumne regulator nabijania a slape to super(tam neprichadzas o vyrobu kedy prebytky maju neaky vecsi zmysel napr. zohriat bojler,alebo....) . No pri večšom systeme je to zaujimavejsie a ja som chcel načrtnut len riesenie ci je aj takymto spôsobom použivať? Je to môj nazor a som rad ked ma niekto opravi poradi-myslim že v tomto fore je super partia ludi co sa tym zaoberaju.
Môj navrh: PLC zbiera všetky data P,U,I, aj o min.U a max.U članku z BMS . Keď dosiahneš hranicu balancovacieho napätia napr.3,5V a maš k dispozicii vykon 4kW(74A,54V), čo nastane?
Určite začnu pracovať balancery, lebo je dosiahnute balancovacie napätie. dokažeš to spaliť? Dokažeš spaliť to aky maš balancer a prebytok musi ustražiť MPPT menič(znižiť prud ktory tečie do baterii). Nie je škoda energie ktoru dokažeš vyrobiť?
Môžeš prestať nabijať-nastaviť regulator tak aby to zabzpečil. Nie je škoda energie ktoru dokažeš vyrobiť?

Môžeš isť s plnym vykonom na MPPT meniči stale, ale niečo musi zabezpečiť aby prud ktory budeš prerozdeľovať do baterie a napr. špiral niečo riadilo.
A to tak že dosiahneš hranicu balancovacieho napätia začneš balancovať prudom takym ktorym vieš že pohlti bateria(cca1-2A), že spalia bezpečne balancery na člankoch ktore nie su dorovnane kym sa nedorovnaju a prebytok tlačiš do špiral cez plynuly regulator vykonu napr.EFM-9251(riadi ho PLC). Keď sa članky dorovnaju PLC vyhodnoti že všetok vyrabany vykon treba presuvať do spotreby a prebytok do špiral. Baterie maš kontrolovane nabite, dorovnane balancermi a prebytočny vykon využivaš, ktory by si inak nevyužil.
Naposledy upravil(a) netko dne ned zář 08, 2013 7:13 am, celkem upraveno 1 x.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Bydliště: Hradec Kráové

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od honzaL »

LIX píše:.....Skús si prečítať ako funguje balancovací obvod. On nemá spáliť všetok prúd čo ide do už nabitého článku.
Pokud balancovací obvod spálí třeba polovinu proudu co jde do nabitého článku bude ta nespálená polovina zvyšovat napětí článku až ho zničí.
Normálně (MPPT) regulátor zařídí, že klesne proud tak, aby se balancovací napětí drželo na konstantní hodnotě.
Pokud však nabíjím z DS je napětí nabíječky vyšší než chci do baterie pustit a proto mám PLC nastaveno tak, aby v okamžiku, kdy se začíná obvod balancovat omezil nabíjecí proud na méně než proud, který prochází balancéry. Chce to mít samozřejmě řiditelnou nabíječku z DS.
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

Pro Pan Taum:

Jak jsem slíbil, pořídil jsem 4ks LiFePO 100Ah Sinopoly (černé) a prošly prvotním nabitím.
Nabíjení proběhlo proudem 6A (víc mi nabíječka nedá).
články jsou svázány k sobě (i když blbě - póly na stejných stranách :-((( ) a jsou očíslovány; přepisuji, jak jsem si to poznamenal během nabíjení:
číslo 3,400V konec rozdíl
800 50600 64647 14,05Ah
799 64780 77509 12,73Ah
798 64230 77590 13,36Ah
797 61000 75503 14,50Ah

První článek jsem startoval na nižším proudu, ale trvalo by to dlouho, tak proto nový cyklus na 6A a menší údaje částečně "přednabitého" článku.
Neměřil jsem exaktně napětí na konci nabíjení, ale nabíječka má stop při 3,6V, reálně jsem odchytil údaj na měřáku 3,615V a bylo to těsně před koncem.

Tak tohle už tak růžově nevypadá. Jde ale o PRVNÍ nabití, jiného výrobce; až si AKU sednou, může to být jinak. Pokud se k tomu někdy (o Vánocích) po x cyklech dostanu, testnu to ještě jednou.

AKU ale budou provozovány s balančními moduly "naladěnými" na 3,4V a monitorovány pomocí SDS - až to bude v provozu, a nějak odladěné, dám na fórum popis toho "bastlu".
Pan Taum
Příspěvky: 569
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od Pan Taum »

S těmi balancery si dej pozor. Napětí 3,4 V je ještě v oblasti pod "kolenem", kdy dochází k prudkému nárůstu. Udržet na všech článcích 3,4V bude chtít balancery s dost vysokým proudem, možná bude zapotřebí je dimenzovat na plný nabíjecí proud. Je to jeden z důvodů, proč skoro nikdo nedělá balancování na méně než 3,6V.
Přílohy
Upper end of recharging voltage.jpg
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

Myšlenka je jiná. Momentálně systém funguje s "jetými" gelovkami z UPS - celkem 4x17Ah a 4x9Ah vše paraleleně. Tyto LiFePO budou jako celek paralelně připojeny ke stávajícím Pb AKU (stejně to má režimy nastavené pro Pb).
LiFePO ale bude jako celek hlídán SDS a pokud průběžně stoupne na kterémkoliv článku napětí přes naprogramovaných řekněme 3,5V dojde k odpojení celého bloku stykačem dokud balancér napětí na článku neshodí pod naprogramovanou hodnotu. Tím budou články "skokově" dobalancovány aniž by došlo k přetažení napětí na kterémkoliv článku.
Odpojení LiFePO nebude celkově systému vadit - ta baterie gelovek bude fungovat prozatím dál.
A pokud se k tomu někdy dostanu, chtěl bych předělat (nebo přidělat) do regulátoru režim pro LiFePO, který nebude nesmyslně hlídat cílovou hladinu nabíjecího napětí, ale bude řídit nabíjecí proud a omezí ho na nastavitelnou hodnotu v momentu detekce balancování. Pak pro LiFePO žádné nebezpečí přebití kteréhokoliv článku nehrozí.
Uživatelský avatar
dracekvo
Příspěvky: 1938
Registrován: čtv zář 13, 2012 4:35 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od dracekvo »

A pokud ti začnou články balancovat a budeš potřebovat nějaký odběr, jak se ten regulátor bude chovat? Podle mě když začne některý z článků balancovat, tak omezí proud na tu nastavenou hodnotu, tím klesne napětí, tak se přestane balancovat a regl. zase začne dávat víc proudu do té doby, než zareaguje některý z balancérů. A takhle ti to bude celé hopsat.
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

Regulátor měří oba proudy - jak do zátěže tak do AKU (oba nyní zobrazuje na MT-5) takže omezení se bude týkat proudu do AKU - resp. omezí dodávaný proud na součet limitovaného proudu do AKU + proud zátěže.
Ale i kdyby to hopsalo, tak to nevadí, digitální balancéry 1.7A taky hopsají a koneckonců problém s pomalou reakcí regulátorů MPPT z Číny tady na fóru je obšírně diskutován, dělá mi to taky - napětí hopsá i k 15V, než si toho regulátor "všimne" a omezí to.
Sluneční svit je málokdy stabilní a pokud je alespoň nějaká oblačnost, produkce má značné výkyvy.
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

Dostal jsem náhradou balanční moduly 1A http://eskutr.cz/cs/bms-balancery/217-b ... v-17a.html. Překreslil jsem zapojení (Picasso ze mě nebude :lol: ) a proměřil odpory:
balancer_1A.jpg
Následně jsem odpájel propojku (ve schematu odpor úplně dole v děliči) a po krátkém laborování nahradil paralelním zapojením odporů 150k a 20k (kupodivu na oba odpory jsou připraveny pájecí plošky). Tato kombinace odporů zajistila u 4ks modulů v rámci tolerance součástek hranu spínání modulů při 3,396-3,414V.
Zde po úpravě:
balancer_1A_u.jpg
Zbývá dodat, že tyto moduly jsou čistě analgové - oproti modulům 1,7A od GWL (popsal jsem je na straně 11 tohoto vlákna).
Zklamáním je, že moduly mají jmenovitý balancovací proud 1A, reálně ale při 3,6V dosáhnou proud mezi 0,5-0,6A. 1A se nedosáhl ani při 4,0V na modulu.
Zajímavostí je, že indikační LED svítí až o něco později, přesto, že se překročí hrana a proud se začne zvyšovat, LED se rozsvítí až někde při překročení 0,2A. U GWL balančního modulu je to nespojité - LED bliká jak procesor spíná.
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

JAVA píše:FLOAT udržuje nastavené napětí, ale proud není limitován - to je režim pro Pb; FLOAT pro LiFePO by měl být konstantní limitovaný proud, napětí není rozhodující, to uřídí/zlimitují balancéry.
Tento režim jsem nijak netestoval, bylo by dobré zjistit, jak se to chová - reálně u Pb tomu předchází režim BOOST, který po dobu 2 hod. (nebo nastavitelnou) udržuje napětí vyšší, než v režimu FLOAT, proto se reálně po spadnutí do režimu FLOAT proud jeví jako minimální - ale je limitovaný ?
Takže u regulátoru MPPT Tracer 30A jsem v jednu chvíli vypozoroval stabilizaci v režimu FLOAT - regulátor se prakticky snažil udržet napětí 13,6V (to ukazoval MT-5; byť ve specifikaci je FLOAT 13,8V)- tím pádem dodával do AKU proud, který se kryl s odběrem z AKU - přitom odběr je zapojen přímo na AKU, ne přes výstup pro zátěž na regulátoru. Mezi AKU a zátěží je měřidlo Watts-Up http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... er_2_.html
Při stabilním svitu na panel byl indikován proud do AKU cca 8,5A a totéž teklo do zátěže. Po několika minutách jsem ponížil odběr na 4,6A stabilně (vypnul jsem část zátěže za měničem 12/230V) a na to reagoval regulátor stabilizováním proudu do AKU na stejných 4,6A. Nechal jsem to několik minut a pak jsem opět zvýšil zátěž na původních 8,5A - regulátor dorovnal proud do AKU na 8,5A.

Zdá se tedy, že se potvrzuje původní domněnka, že proud v tomto režimu není limitován. Mantrou pro regulátor je udržení napětí - což není pro LiFePO vhodné - při balancérech na 3,6V nemusí dojít k dobití všech článků a v mém případě při balancování na 3,4V jsem na hraně, hrozí, že balancéry pojedou naplno - regulátor proud nijak neomezí.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od tomas »

Pokud regulátor nemá externí snímač proudu na akumulátoru (případně zátěži) tak nemůže poznat kam přes něj procházející proud teče a reguluje pouze tak, aby udržel nastavené napětí. Pro LiFePO by to chtělo regulátor s externím snímačem dobíjejícího proudu na akumulátoru. Potom při dosažení napětí (3,6V na článek) by regulátor mohl pouštět do akumulátoru pouze balancovací proud daný proudem balancérů a zbytek proudu by šel do případné zátěže. Je takový regulátor, kde lze připojit externí bočník a má vstup pro signál že některý článek začal balancovat a musí tedy omezovat nabíjecí proud procházející akumulátorem?

Jakmile dosáhne kterýkoliv článek napětí kdy začne propouštět jeho balancér, potom by se měl celkový proud akumulátoru omezit na hodnotu kterou zvládnou balancéry. Co využít ty ledky na balancérech pro signál že už je některý článek nabitý a je nutné omezovat nabíjecí proud? A nabíjecí proud do akumulátoru měřit vlastním regulátorem a po dosažení balancovacího napětí udržovat balancovací proud tak, že přebytečný proud bude odváděn jako přebytek do topných těles. Tak by to také šlo ne?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

Je to jenom prosté ověření faktu, že regulátor reguluje na udržení napětí aniž by omezil proud.

O využití balancérů už jsem někde tady psal - jakmile se otevře kterýkoliv balancovací modul, je potřeba omezit proud do LiFePO na parametrizovatelnou hodnotu nižší, než zvládají balancéry - tím nedojde k přebití žádného článku a AKU se vybalancuje.
Jde spíš o to nekomplikovat to, ale mou snahou bude vtělit tuto funkci do stávajícího FW levných regulátorů s tím, že signál balancování bude odchycen optočleny buzenými jako ta LED na schematu. Lze to jednoduše doplnit i na balancéry GWL (popsáno a vyfoceno na straně 11 tohoto vlákna).
Výsledná dvouvodičová indikace ale musí být zavedena do regulátoru a reakce na ni zapracována do chování regulátoru.

Další externí měření, další regulátor, další přídavná zátěž - nekomplikuje se to moc ?
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od střídač »

Bude dobré se smířit se skutečnosti, že ze zde popisovaných a používaných regulátorů žádný neumí s LFP uspokojivě pracovat. Moc se mi líbí les balancovačů na každé baterce a topí a topí. Další přidělávky, složitosti,nalancéry balancérů.
Mám obavy, že tudy cesta.
Dokonce si myslím a snad i vím, že nabíjet LFP přímo regulátorem je solárnická zvrhlost a bude následovat trest.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2573
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od tomas »

JAVA píše: Další externí měření, další regulátor, další přídavná zátěž - nekomplikuje se to moc ?
A jak to chcete udělat bez měření proudu? Nebudete vědět kolik proudu z celkového teče přes regulátor do zátěže a kolik do akumulátoru.
Další regulátor umožní využití přebytků třeba pro ohřev něčeho. Pro někoho možná zbytečnost, ale myslím že by se našlo dost lidí kteří by přebytky využít chtěli. Bez toho regulátoru přebytků degradujete funkci MPPT v solárním regulátoru.
A další zátěž to je to nejmenší.
Nejlepší by bylo do dobastlit do nějakého stávajícího regulátoru úpravou firmware, ale pořád chybí jeden vstup případně i výstup (PWM nebo pulzy pro SSR) na využití přebytků. Jinak je to jen softwarový PI regulátor podobně jako GreenBonO, ale na stejnosměrný proud.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
JAVA
Příspěvky: 32
Registrován: pát čer 22, 2012 2:03 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od JAVA »

O využití přebytků se nepřu. Provozuji malý systém - pouze jeden panel 260Wp a jako takový mi nyní pokrývá denní spotřebu "kanceláře". Přebytků moc nebude.
Jde mi o to optimalizovat malé systémy - tak, aby regulátor dle možností inteligentně zařídil vše, co může - Tracer MPPT regulátory mají měření proudu do AKU i do zátěže - jde o to to jenom smysluplně skloubit bez dalších systému, které tyto malé systémy prodražují.
Pokud je velký přebytek výkonu na panelech, je nevyužití přebytků hřích. Aby se to využilo, má smysl do toho pak investovat.
Finálně to lze zajistit i tímto malým regulátorem - přebytky se můžou pálit na výstupu regulátoru určeného pro zátěž a "užitečná" zátěž (měnič 12/24 na 230V) může být přímo na AKU. Pro uřízení stačí indikace balancování.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od brumlaj »

střídač píše:....... ze zde popisovaných a používaných regulátorů žádný neumí s LFP uspokojivě pracovat......... nabíjet LFP přímo regulátorem je solárnická zvrhlost a bude následovat trest.
má pravdu, předseda ......
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Dreambox
Příspěvky: 279
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od Dreambox »

Tady jsem našel ještě balancér 2,3A .Dokonce by se dal pěkně přidělat na články http://faktor.de/batterie-management-sy ... cbm1x.html
a nebo tento komplet na 48V http://faktor.de/batterie-management-sy ... -100a.html
A ještě měření článků http://www.chargery.com/cellSaver16S.asp
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od matej »

Ten CellSaver vypadá dobře, hlavně je až do 16S tj 48V systém. Otázkou je jestli také nebude rozbalancovávat podobně jako CellLog.
Ten balancer 2,3A vypadá dobře ale já bych se bál to použít v u zákazníka v systému - bál bych se pevnosti toho plošňáku - cuprexitu při silnějším dotažení a že to bude dlouhodobě držet a nepovolí.
Pravda a Láska zvítězí!.
Dreambox
Příspěvky: 279
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Bydliště: Dolní Podluží

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od Dreambox »

A zde další balancér http://ev-power.com.au/webstore/index.p ... board.html
A ještě pěknej návod kompletace článků a balancérů http://www.evworks.com.au/store/datashe ... lation.pdf
Přílohy
balancer.jpg
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp, chalupa Majda 4,2 Kwp.Lifepo4 48V 800Ah
netko
Příspěvky: 173
Registrován: sob zář 01, 2012 12:43 am
Lokalita: Orava

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od netko »

Skušal niekto najsť neaky plynuly regulator vykonu? Ja použivam Thyro-A 230V 30A. Ma analogovy vstup a plynule sa meni vykon 0_10V (od 0-30A).
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: LiFeYPO4 balancéry

Příspěvek od brumlaj »

stačí si vybrat zde ale nejsou nejlevnější....
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek