5kWp On-grid, 0,7-1,4 Off-grid, TČ, Biomasa

redcrown
Reputace: 75

5kWp On-grid, 0,7-1,4 Off-grid, TČ, Biomasa

Nový příspěvek od redcrown »

Zdravím příznivce alternativních energií,

rád bych požádal o radu. Nejprve uvedu co mám a pak co bych rád.
Nainstalováno:
1) 5kWp On-grid na 2osém trackeru, zelený bonus, 1 fáze, součtový domovní elektroměr
2) 720Wp panelů na trackeru, které leží ladem
3) TČ - příkon 4kW (zatím nezapojeno), + frekvenční měnič Yaskawa 5,5kW 3f,
4) automatický kotel na odpadní biomasu (hlavní zdroj tepla) + teplovodní krb,
5) Greenbono (zatím nezapojeno),
6) teplovodní solárko 10m2,
7) 6m3 aku nádrž,

energetická bilance 2012:
nákup VT+NT 3,5MWh, výroba 7,1MWh, spotřeba ZB 2,1MWh
topení + TUV 17,5MWh z biomasy. Solárko zatím neumím změřit.

A teď k věci. Protože vytápím biomasou, tak jsou náklady na vytápění cca. 4 tis. za rok. Protože jsem ale koupil chladící zařízení (za "pár korun"), které přestaví na TČ, tak bych ho rád použil jen na přebytky. Pokud bych neuměl sehnat biomasu, nebo se tomu z nějakého důvodu nemohl věnovat, tak bych jel TČ na plný úvazek. Pokud to ale půjde, tak ne.
Pak mám na trackeru ladem 4x180Wp panelů, které nevyužívám. Zahrávám si s myšlenkou, že bych ještě 4ks přidal - k dispozici by bylo tedy 1,5kWp. Na trackeru by je hezké rozložení výkonu během dne.
On-grid rozšiřovat nechci, protože se bojím přijít o součtový elektroměr a navíc bych s velkou pravděpodobností musel všechno přestavět na 3f.
Zakoukal jsem se do hybridních systémů, které by se mi líbily na oněch nepřipojených 1,5kWp. U TČ na přebytky je problém v tom, že příkon TČ přes FM nemůžu snižovat příliš, kvůli mazání kompresoru. Možná by se dalo použít elektronický expanzní ventil + FM, ale stejně se zřejmě nedostanu pod 50% příkonu. Tedy min. 2kW. Pod tuhle hranici bych tedy neuměl TČ provozovat z přebytků.
Navíc se mi rýsuje 8kW on-line UPSka, která by asi taky nic nestála. Jen musím zjistit stav, jestli vůbec fachčí.

Říkám si, jestli by se to nedalo nějak zkombinovat s hybridním systémem. Nápad mám, ale nechci ovlivňovat.
PS: nerad mařím ZB, protože není zadarmo, jak si stále mnozí myslí. Navíc nechci mno investovat, protože úspora nebude vzhledem ke způsobu vytápění velká. Celé to je koníček. Navíc nejde jen o to TČ, ale i o zálohu, kterou teď řesím 12V/230 a v neposlední řadě o noční provoz domu.
Děkuji za názory a inspiraci.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
LIX
Reputace: 48
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 5kWp On-grid, 0,7-1,4 Off-grid, TČ, Biomasa

Nový příspěvek od LIX »

V prvom rade by som si veľmi rád pozrel fotky všetkého čo máš. Je dobre že máš toho tak vela, už ti stačí len začať kombinovať. V prvom rade by som asi začal s elektrickou zálohou. Využi tracker a 1,5 kW by som tlačil čisto do batérií. Takže regulátor treba cena asi 500€ a tá 8kw ups by ti mohla cez noc napájať celý dom. Treba zistiť napätie batérií v ups. Pravdaže bude potrebné vyriešiť nezapínanie TČ cez noc aby ti to nezožralo baterky. Použi buď lúhové, alebo lifeypo. 1kWh lifeypo cena okolo 500€. Tu nastáva otázka akú máš nočnú spotrebu? Podla toho treba zvoliť kapacitu batérií. To by asi na začiatok stačilo.
PavelR
Reputace: 265
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od PavelR »

Moc pekny. Jaky mas kotel a na jakou biomasu?
redcrown

LIX píše:
V prvom rade by som si veľmi rád pozrel fotky všetkého čo máš. Je dobre že máš toho tak vela, už ti stačí len začať kombinovať. V prvom rade by som asi začal s elektrickou zálohou. Využi tracker a 1,5 kW by som tlačil čisto do batérií. Takže regulátor treba cena asi 500€ a tá 8kw ups by ti mohla cez noc napájať celý dom. Treba zistiť napätie batérií v ups. Pravdaže bude potrebné vyriešiť nezapínanie TČ cez noc aby ti to nezožralo baterky. Použi buď lúhové, alebo lifeypo. 1kWh lifeypo cena okolo 500€. Tu nastáva otázka akú máš nočnú spotrebu? Podla toho treba zvoliť kapacitu batérií. To by asi na začiatok stačilo.
Až bude chvilka, tak to trochu zdokumentuji.
Ta UPSka se mi jako myslenka moc líbí, ale uvidíme, jestli bude fachčit. Líbila by se mi hlavně z pohledu nákladů. Z technického pohledu by se mi víc líbil komplexní hybridní střídač - prostě se mi to líbí, i když chápu argumenty proti. Navíc je to velký výkon v čistém sinusu. Je to na 120VDC a použity byly gelovky. Ta noc by se tím asi dala řešit. Je otázka, jak na to TČ.
Tak já tedy předložím mou ideu.
Co takhle jet těch 1,5kWp na hybridní střídač (je jedno jestli komplexní, nebo střídač + nabíječ) a zbytek výkonu pro TČ dotahovat ze ZB třeba přes greenbono. Greenbono má nedokumentovaný výstup PWM, mysím že 19,2kHz. Ten by se dal využít pro nabíječ z DS(spíše vlastně zdroj - píšu zdroj a ne nabíječ, protože bych z DS nechtěl nabíjet, jen udržovat nulovou DC bilanci). Koukal jsem, že jsou k mání nabíječe lifeypo (třeba http://www.ev-power.eu/Chargers-TC-3-kW ... html?cur=2), které umí DC napětím (2-5VDC) řídit výkon. To by se k tomu greenbonu docela mohlo hodit. Možná by to i fachalo bez velké složitosti. U greenbona lze měnit i zesílení PI regulačních smyček, takže by se to možná naladilo.
Nevýhodou tohohle řešení vidím v tom, že by celý výkon TČ jel přes DC a tudíš problém účinnosti. Pak by jen nějaký nadřazený systém rozhodoval, jestli spínat TČ nebo jen nabíjet pro noc. Neplánoval bych ani tak velké baterie. Spíše na vykrytí noci ale hlavně jako krátkodobý buffer pro TČ. Noc bohužel ještě nemám změřenou.
Kdyby si někdo kladl otázku, proč tak výkonné TČ, když mi vlastně stačí jen 144kWh za největší zimy (topení+TUV), tak důvody jsou dva. Jednak protože zrovna takový agregát zrovna byl k mání a pak - a to hlavně - abych mohl využít pokud možno celý výkon té 5kWp-kové instalace, když už se v topné sezoně ukáže slunko. Navíc to můžu natopit přes den, kdy jsou vyšší teploty a tím i vyšší COP. AKU nádrž mám dost velkou - mimochodem, je udělaná z vyřazené PB nádrže. Ideální a levné řešení.
Ta 1kWh v bat. by pro mě byla ještě zaplatitelná - i v lifeypo. Více jak 2 už bych nezaplatil - a asi ani nechtěl zaplatit.
Pro tuhle konstalaci bych ale musel sehnat jednofázový FM - ten nemám. Ani ne tak kvůli změně frekvence, ale kvůli 3f mého agregátu. Z toho mi ale uteklo chladivo při přepravě, tak mám další problém ve frontě:)
Tak co, jakým směrem se ubírat?
Naposledy upravil(a) redcrown dne sob črc 27, 2013 12:13 am, celkem upraveno 1 x.
redcrown

PavelR píše:
Moc pekny. Jaky mas kotel a na jakou biomasu?
bezroštový hořák, celý kotel vlastní konstrukce. Do teď jsem jel obilné zbytky a plevy, teď experimentuju s pilinama. Řeším sušení.
rob.brno
Reputace: 24

Nový příspěvek od rob.brno »

redcrown píše:
Ta 1kWh v bat. by pro mě byla ještě zaplatitelná - i v lifeypo.?
1.Prvně bych začal s propočítáním návratnosti, je tu kombinace více zdrojů(i nízkoenergetických), takže mě to trochu vede k obavě o tu návratnost(obdobně nemá ekonomický smysl kombinovat tč s termikou).

2.Použití UPS: zde bych si prve zjistil kolik má odběr UPS naprázdno z aku(při těch 120V by to bohužel mohlo být i ke 100W), zde pozor, aby UPS naprázdno "nesežrala" celou baterii jen pro běh naprázdno(noc má cca 10hod, 20-6hod, to je při 100W právě ta 1kwh aku). Pro krmení nočního provozu domu se mi zdá 8kw zbytečně moc, viděl bych to na cca 1,5kw - v noci jede tak akorát lednička a nějaké standby spotřebiče,TV.

3.Ta lineární nabíječka je zbytečné dělo(výkon 3kw na 1kwh aku), když už tak bohatě stačí ta slabší 1,5kW, nebo eventuelně lze použít pro tento účel upravená svářečka, viz. Žeravík: http://www.eltex-km.cz/cs/clanky/10026- ... leny-bonus . To lineární řízení se nechá udělat i z obyč. upraveného elměru Maneleru s vyhodnocováním S0 pulzů nějakým uC(pokud by to Greenbono neuměl).

4. Pokračování k bodu 1.:
Předpokládám, že máš sazbu D56, kde průměrně vychází kwh za cca 2,7kč(při poměru VT/NT 1/12). Když tu kwh prodáš získáš např. u AM 50hal. KDyž ji vyrobíš a použiješ doma, ušetříš jen 2,7- 0,9kč(poplatek OZE,OTE,....). Tedy rozdíl mezi odprodanou a spotřebovanou kwh bude 1,8-0,5kč - cca 1,3kč. Kolik tedy ročně udělá úspora díky akumulaci(1,3kč x roční úspora díky akumulaci v kwh)? Proti této úspoře jdou investiční náklady, které zahrnují hlavně pořízení aku(10t), nabíječka(7t). Tady vidím návratnost 20let a víc.

Dále je třeba vzít v potaz účinnost nabíjení a účinnost UPS a taky tu vlastní spotřebu UPS naprázdno, kritickou mezí je účinnost 50proc, protože pak je výhodnější přebytek odprodat než jej akumulovat s tak mizernou účinností.

Další kapitolou je krmění tč z aku, tč pojede hlavně v zimě, kdy bude tak málo slunečního svitu a zisku, že přínos EE pro tč bude asi dost mizivý. A v létě kdy je slunce dost, zase tč nejede.

Myslím, že bude dobré ongrid nechat "žít vlastním životem", sehnat nějaké staré levné louhovky a ty krmit těmi 1,5kWp panely, sehnat 1,5kw měnič a tím táhnout noční provoz domu. Tč z toho prozatím vynechat a měřit v zimě přetoky do sítě z ongrid a zjistit, zda by jejich využití mělo pro tč smysl.
bert
Reputace: 11

Nový příspěvek od bert »

Zdravím!
8kW UPS a max. 2kWh v batérii, je niečo podobné, ako blesk vo foťáku. :) Určite to nebude vhodné (ideálne) na nočnú prevádzku. Ako písal môj predchodca rob.brno, nestačí to ani na chod na prázdno.
TČ, vyrábané z "nejakého" vyradeného 5kW chladiaceho zariadenia, nie je asi najlepšie riešenie. Ak Vám z toho unikol freón znamená, že asi FACHMAN, čo Vám to predal (aj keď skoro zadarmo) buď nevie čo robí, alebo to veľmi dobre vie. No tak či tak, 1f menič Vám nepomôže. Nepamätím si, že by sa v takom výkone jednofázový menič vyrábal. Aj keby sa vyrábal 5kW menič s vstupom 1x230V, vychádzalo by z neho iba 3x230V, čo by pre kompresor nestačilo. Ak piestový kompresor zníži otáčky, nedokáže sa účinne mazať. Sú kompresory aj s mazacím čerpadlom, ktoré by možno nejaké zníženie otáčok ešte "umazali" (tzv. polohermetické). No 5kW, je taká hranica, kde sa ešte používa aj odstredivé mazanie (okrem skrutkových), ktoré nezvládne 50% zníženie otáčok. Dá sa však 3f menič napájať aj z 230V. Treba na to 3f menič, pár kondenzátorov a dve výkonové diódy. Samozrejme, treba aj dosť pevný zdroj 230VAC. Potom môžete vyrobiť 3x400V, skoro neobmedzeného výkonu (podľa jednotlivých súčastí). Ja mám doma 11kW menič, ktorý živím z dvoch meničov DC/AC - 24/230V (3kW+5kW) a pre posilnenie záberového výkonu, ešte aj zo siete 3x400V.
Chod TČ 5kW nevidím ako reálny z 1,5kWp panelov, zvlášť v zime a zároveň aj s inou spotrebou, ako svietenie... Skôr by som uvažoval o klimatizovaní počas takých dní, ako práve prežívame.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
redcrown

rob.brno píše:
redcrown píše:
Ta 1kWh v bat. by pro mě byla ještě zaplatitelná - i v lifeypo.?
1.Prvně bych začal s propočítáním návratnosti, je tu kombinace více zdrojů(i nízkoenergetických), takže mě to trochu
jo jo, z jistého pohledu máš určitě pravdu. Jen:

ad1) Jak jsem psal, jde o koníček. Z tohodle pohledu není žádná z variant návratná. Asi jako většina solárníků toužím po jistém stupni soběstačnosti a čím více to bude, tím více mě to bude hřát u srdce. Takže náklady v rámci rozumných mezí.
Kombinace TČ s termikou se mi zase tak špatná nezdá, protože teď mi termika stačí tak tak. Protože máme vodu ze studny, tak zrovna moc nešetříme. Rozhodně mi nestačí, abych přes léto udržoval AKU-nádrž na použitelné teplotě. Pokryju 200L bojler jsem rád. Do Aku se to přepíná kolem 15hod. Takže stačí přes léto několik špatných dní a musím dobírat z elektriky (kvůli tomu jsem vzal greenbono). TČ snad bude mít přes léto COP 4-5 a více, takže provoz zase tak drahý. Ale rád bych právě jen z přebytků. Resp. z těch 1,5 Off-grid a dobírat z ZB.

ad3) pokud chci využít veškerý potenciál TČ zrovna když je slunce, tak potřebuji 4kW. To jest 1,5 Off-grid + 2,5 on-grid. Proto by to musel být zdroj (vlastně tedy ne nabíječka pro klasické nabíjení), který dá alespoň těch 2,5kW. Proto jsem jako příklad vzal těch 3kW.
Myslím, že pro jaro, léto a podzim by to nebylo špatné. V zimě je to o ničem. Hlavně na jaře je topná sezóna a už docela dost slunce.
2012/01-20kWh/1kWp,
2012/02-34kWh/1kWp,
2012/03-110kWh/1kWp,
2012/04-120kWh/1kWp,
Vytápím sice za pakatel, určitá práce to je. Člověk prostě zpohodlní:)

Pro mě má vysokou prioritu zálohování vybraného okruhu. Mám okruh (studna, oběh. čerpadla, EZS, lednice, mrazáky, komunikační technika, část osvětlení) který je zálohovaný ben. generátorem s ručním startem. Pro oběhová čerpadla a další drobné spotřebiče navíc zálohuji 1kW Carspa mod. sin. UPS s 50Ah baterkou.
Tohle bych rád spojil do jednoho okruhu dostatečně výkonným hybridem - líbil by se mi Vertex 48V 3kW, ale něco stojí. Ten by byl pro nouzi pod zálohou benz. gen. Možná to vypadá, že jsem paranoidní, ale není to zase tak hrozné, ale trochu asi jo. Už jsme byli po kalamitě 4 dny bez DS, tak vím co to obnáší. Voda a mrazáky jsou docela problém.
když už by byla takováhle kvalitní záloha, tak proč ji nepoužít pro noční provoz.
redcrown

bert píše:
Zdravím!
8kW UPS a max. 2kWh v batérii, je niečo podobné, ako blesk vo foťáku. :) Určite to nebude vhodné (ideálne) na nočnú prevádzku. Ako písal môj predchodca rob.brno, nestačí to ani na chod na prázdno.
TČ, vyrábané z "nejakého" vyradeného 5kW chladiaceho zariadenia, nie je asi najlepšie riešenie. Ak Vám z toho unikol freón znamená, že asi FACHMAN, čo Vám to predal (aj keď skoro zadarmo) buď nevie čo robí, alebo to veľmi dobre vie. No tak či tak, 1f menič Vám nepomôže. Nepamätím si, že by sa v takom výkone jednofázový menič vyrábal. Aj keby sa vyrábal 5kW menič s vstupom 1x230V, vychádzalo by z neho iba 3x230V, čo by pre kompresor nestačilo. Ak piestový kompresor zníži otáčky, nedokáže sa účinne mazať. Sú kompresory aj s mazacím čerpadlom, ktoré by možno nejaké zníženie otáčok ešte "umazali" (tzv. polohermetické). No 5kW, je taká hranica, kde sa ešte používa aj odstredivé mazanie (okrem skrutkových), ktoré nezvládne 50% zníženie otáčok. Dá sa však 3f menič napájať aj z 230V. Treba na to 3f menič, pár kondenzátorov a dve výkonové diódy. Samozrejme, treba aj dosť pevný zdroj 230VAC. Potom môžete vyrobiť 3x400V, skoro neobmedzeného výkonu (podľa jednotlivých súčastí). Ja mám doma 11kW menič, ktorý živím z dvoch meničov DC/AC - 24/230V (3kW+5kW) a pre posilnenie záberového výkonu, ešte aj zo siete 3x400V.
Chod TČ 5kW nevidím ako reálny z 1,5kWp panelov, zvlášť v zime a zároveň aj s inou spotrebou, ako svietenie... Skôr by som uvažoval o klimatizovaní počas takých dní, ako práve prežívame.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
TČ nebylo vyřazené, ale pochází ze zkrachovalé firmy. Běželo asi 3 roky. Kompresor je pístový, ale to by neměl být problém. rozdíl v COP není zase tak drastický a mírně vyšší hluk mi nevadí, protože ho nebudu mít v kuchyni. Prodávající to vůbec neuměl obsluhovat, dokonce ani nevěděl že v tom je kompresor:). Zařízeni jsem ale vyzkoušel a fungovalo 1a. Předpokládám, že se během dlouhého převozu něco uklepalo.
Je vidět, že máš znalosti a zkušenosti s FM. Pravda, trochu závidím (i přesto, že mi babička říkala, že nikomu nemám nic závidět:))
Jen poopravím nějaká čísla.
příkon TČ je 3,75kW+ bordel kolem, TČ by nejelo z 1,5kWp, nýbrž z 1,5+5 kWp.
Dále předpokládám, že by TČ jelo v nižší prioritě, za svícením apod. Navíc určitě ne v noci nebo za extrémně malého svitu.
Můžu poprosit o trochu detailnější info k zapojení toho 3f měniče na 230VAC. zatím to není aktuální, ale zajímá mě to.
Dík.
redcrown

ještě k UPSce. Ta je modulární a má 4kW power moduly. Takže by šlo jet i na 4kW. Ale stejně se obávám, že bude mít velkou spotřebu. Až bude doma, proměřím.
bert

Nový příspěvek od bert »

Zdravím!
Pripojenie väčších spotrebičov sme riešili cca pred dvomi rokmi tu: http://svetelektro.com/modules.php?name ... cf0059850b
Je to trochu dlhšie čítanie, no nájde sa tam pár dobrých nápadov. Počas "objasňovania záhad 3f prevádzky" som sa spoznal s niekoľkými super ľudmi. :yes:
K tomu TČ: Pravdepodobne tam bude hermetický kompresor (zavarený v plechovom obale). Určite by som mu neznižoval otáčky. Mazanie je v takom prípade len odstredivé a nedá sa skontrolovať, či funguje aj v nižších otáčkach. Ak to bolo ako TČ od začiatku stavané, malo by to fungovať. Asi sa bude ale musieť zasiahnuť do zapojenia a rozdeliť napájanie kompresora (3f), od napájania "bordelu kolem". FM totiž nemá vyvedený pracovný nulák a tak neide napájať jednofázové veci okolo.
Prajem všetkým veľa slnka. *sun* (aj keď by mohlo aspoň v noci trošku popršať :fuuu: )
redcrown

dík za link. Jen je toho trochu více čtení, tak mi to chvíli zabere. Ale zajímavé téma.
K TČ. Jo, je tam hermetický komp. Původem to je chladicí agregát na studenou vodu - obr. viz příloha. Pořád si ale myslím, že TČ=chladící zařízení. V mém případě budu muset vyměnit jen kondenzátor za deskový chladivo/voda.
Otáčky jsem mu snižovat nechtěl moc, myslel jsem si, že 80% nominálu by ještě vadit nemuselo. Problém je, že těch 80% by to stejně neřešilo. Spíš budu muset nastudovat vlastnost EEV. Samozřejmě by se napájel 3f jen kompresor z FM. Oběhovky nejsou problém.
Přílohy
hd-05a-2.jpg
hd-05a-3.jpg
bert

Nový příspěvek od bert »

Zdravím!
Výmenník chladivo/voda v tom pravdepodobne už bude. Ono by to chcelo úplne otočiť (chladiť do terajšieho kondenzátora a kúriť do výmenníka).
Nechcem Vám brať ilúzie, no z tohoto nebude jednoduché vyrobiť TČ. Najrozumnejšie by bolo oživiť to tak, ako to bolo vyrobené a ponúknuť trebárs nejakému vinárovi na skrotenie prudkého kvasenia. Z utŕženích peňazí si radšej kúpte klasickú -(é) klímu-(y) a nemusíte riešiť 400V 3f.
Pekný deň!
redcrown

Chladivo/voda tam samozřejmě je. Je to výparník. Protože ale potřebuji TČ voda/voda, tak ten druhý výměník se musí vyměnit. To by se ale muselo u většiny dostupných klimatizací. Úplně nechápu, proč by z toho bylo problém udělat TČ - můžete klidně do SZ, ať tu nezaneřádíme vlákno.
dík za názor.
pkougl
Reputace: 38

Nový příspěvek od pkougl »

otazkou je jaký je tam kompresor -typ a z toho se dá zjistit tepelný výkon, když bude obstojný tak dodat druhý výměník(trubkový, deskový) případně vyměnit trysku expanzního ventilu, zjistit taky použité chladivo a nemusel by to být problém, dvě TČ voda-voda sem si stavěl a fungují skvěle.
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
RCZf
Reputace: 8

Nový příspěvek od RCZf »

Taky beru, že předělat to na TČ by neměl být problém. Několik klimatizací jsme už tak předělávali. S otáčkama bych určitě nehýbal, jelikož aby to mělo smysl, tak změna by musela být tak velká, že hrozí poškození kompresoru. Ta UPS nemá 3f ?
Je on-line nebo má dvojí konverzi ?
redcrown

tak jsem to nechal trochu uzrát a od změny otáček jednoznačně upouštím. Taky trochu upouštím od požadavku využít zelený bonus na 100%. S tím přichází představa přejít od chladiva R22 na R12 alternativu. Tím klesne výkon, zvýší se účinnost výměníků a nebude tak brutální spotřeba vody ze studny. Přikláním se více k jednoduchému systému prostého spínání kompresoru v rozumných intervalech. S tak velkou AKU v tom nevidím problém. Bohužel nemám žádného chlaďaře kutila v okolí, tak se to budu muset všechno naučit sám.
Kompresor je hermetický pístový, 3f, 400V. Příkon kolem 4kW. UPS jsem ještě neměl čas prověřit, ale je s dvojitou konverzí.
RCZf

Nový příspěvek od RCZf »

Nejdřív k té přestavbě na TČ. OPravdu to chcete předělat na TČ voda - voda ? Pokud to chápu dobře a jako zdroj tepla chcete použít vodu ze studny ,tak se obávám že jí bude málo. Když budem předpokládat teplotu vody ve studni 5 stupňů a ideální schazení na 0 tak pří spotřebě kolem 16 kW to bude pěkný proud vody. Není lepší to předělat na vzduch -voda a využívat to celoročně při teplotách nad - 5stupňů? Já osobně s ním doma chladím sklep , kde mi přes zimu klesne teplota na +4 Jinak pravě se kamarádovi chystáme dělat 10 kW TČ,kterým budeme chladit potok.
T té UPS . Systémové napětí UPS je 120 V tak bych ty 4 panely připoji přes diodu k nim ,UPS připojil na sít - faze zelený bonus a cely barák hnal přes ni. 2 kWh je oravdu docela málo tak příležitostně přidat. V noci živit z NT. Pokud to bude žrát na prázdno odhadem 250 W (jelikož moje 60 kW žere zhruba 500 W ) tak je to za noc 2,5kWh čož je zhruba 5 Kč. Od svítání do soumraku režii vykryjí panely popřípadě přebytky ,které by jste "odevzdal " do DS. Odporové spotřebiče napájet přes Greenbono samostatně.
brumlaj
Reputace: 259

Nový příspěvek od brumlaj »

RCZf píše:
Já osobně s ním doma chladím sklep , kde mi přes zimu klesne teplota na +4
Byly by podrobnosti?(výkon, objem sklepa - teda spíš plocha země ve sklepě, množství získaného tepla?)
Předpokládal jsem něco podobného na obytný dům, ale pánové od TČ mají klapky na očích, neví o co mi jde.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
RCZf

Nový příspěvek od RCZf »

Vytápěná plocha 2 X 120m2 Plocha sklepa 120 m2 + výška obvodových stěn pod urovni terénu 2m. Tč mám celkem 3. První příkon 700W (předěláné z klimy) zapojeno celoročně . Zajištuje předehřev TUV (mám 2 boilery zapojeny do serie) + podlahovka. Pokud už nestíhá tak zapínám bud s příkonem 1kW (klasické bazénové za pár kaček) nebo s příkonem 2kW. Tyto 2 TČ jsou mimo zimu demontovány a využívám je jinde.