Ohřev užitkové vody v RD + ostrov
Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
-
Re: Ohřev užitkové vody v RD + ostrov
A kolik koštuje solární systém který ušetří 70% energie? Zkuste si vzít bilanci TNI 73 0302 od Ing. B Šourka a Ing T. Matušky a dopočítejte si, kolik kolektorů na pokrytí 70% budete potřebovat. Cenu takového solárního systému a jeho technickou náročnost si posuďte sám. Myslím, že teprve pak je na místě srovnávat, tedy pokud opravdu o úspory stojíte.LIX píše:kolko to koštuje? Nikde som sa nedopátral k cene.
Jaromír Bednář
Dobrý den, jaký je důvod se vyhýbat přímé odpovědi na otázku ohledně ceny? Jaká je tedy cena a při jakých parametrech? Prosím neodkazujte mě jinam, nemám zájem studovat tuny informací, zajímá mě jedna věta ve které bude cena, nic víc. Napište konkrétní parametry a za tyto parametry konkrétní cenu zde. Děkuji za odpověď.Mirek píše:A kolik koštuje solární systém který ušetří 70% energie? Zkuste si vzít bilanci TNI 73 0302 od Ing. B Šourka a Ing T. Matušky a dopočítejte si, kolik kolektorů na pokrytí 70% budete potřebovat. Cenu takového solárního systému a jeho technickou náročnost si posuďte sám. Myslím, že teprve pak je na místě srovnávat, tedy pokud opravdu o úspory stojíte.
Jinak takový osobní dotaz. Jste Mirek, nebo Jaromír? Mám v tom poněkud zmatek.
-
Petr píše:Dobrý den, jaký je důvod se vyhýbat přímé odpovědi na otázku ohledně ceny? Jaká je tedy cena a při jakých parametrech? Prosím neodkazujte mě jinam, nemám zájem studovat tuny informací, zajímá mě jedna věta ve které bude cena, nic víc. Napište konkrétní parametry a za tyto parametry konkrétní cenu zde. Děkuji za odpověď.
Jinak takový osobní dotaz. Jste Mirek, nebo Jaromír? Mám v tom poněkud zmatek.
Ten, kdo má vážný zájem, si parametry a webu najde. Cenu tady nelze uvést z jednoduchého důvodu, co když se změní? Tady by pak byl nepravdivý údaj na který by se mohl někdo odvolávat a tomu se chci vyhnout. Samozřejmě, těm co si po prostudování funkce a parametrů napíší, mají vážný zájem, cenu na zvolené zařízení obratem posílám.
Jinak, jsem Jaromír ale říkají mi Mirek, tak si můžete vybrat.
Jaromír Bednář
Dobře Mirku Jaromíre. Napište mi jako potenciálnímu vážnému zájemci zde ceny za 3 typicky instalované modelové sestavy (nižší, střední a velkou) s tím, že já i ostatní akceptujeme, že ceny jsou platné k 2.5.2013 a nejméně týden poté a pak už nikoliv. Je toto možné?
-
Nerozumím, proto neodpovím. Co je pro vás velké je pro jiného malé, vaše zadání je velice nepřesné. Nevěřím, že jste potencionální zájemce, protože ani nespecifikujete co vlastně chcete řešit a jaké jsou k dispozici možnosti. Jinak řečeno, jde vám o ohřev vody, ohřev bazénu nebo vytápění? Jaké jsou možnosti získávání tepla? Nehledě na co nejpřesnější specifikaci výkonu. Chápu, že zde nechcete o sobě zveřejňovat osobní informace, pochopte i vy, že se mi na takovéto nepřesné dotazy odpovídat nechce. Na většinu otázek je odpověď na webu nebo na blogu a nechce se mi odpovídat stále na to samé. Asi proto mi vážní zájemci píší konkrétní a reálné požadavky na email nebo rovnou telefonují. A jak jsem už napsal, cena za dosažitelný roční výkon je menší než u klasického solárního systému, to by vám pro orientaci mělo stačit.Petr píše:Dobře Mirku Jaromíre. Napište mi jako potenciálnímu vážnému zájemci zde ceny za 3 typicky instalované modelové sestavy (nižší, střední a velkou) s tím, že já i ostatní akceptujeme, že ceny jsou platné k 2.5.2013 a nejméně týden poté a pak už nikoliv. Je toto možné?
Jaromír Bednář
-
- R.I.P.
Mozna pro predstavu vystaci tohle: https://docs.google.com/file/d/0B3KcuR1 ... NLM2c/editPetr píše:Dobře Mirku Jaromíre. Napište mi jako potenciálnímu vážnému zájemci zde ceny za 3 typicky instalované modelové sestavy (nižší, střední a velkou) s tím, že já i ostatní akceptujeme, že ceny jsou platné k 2.5.2013 a nejméně týden poté a pak už nikoliv. Je toto možné?
Pro srovnani 80L lazenska kamna s elektrickym dohrevem (zuzitkovani prebytku z FVE) me prisla na 12000.
-
Nevyplatí se spíš použít normální tepelné čerpadlo s cenou jen o trochu vyšší, které zvládne nejen ohřev TUV, ale i vytápění celého domu? Poháněl bych to FV panely, které do určité míry taky fungují i když je zataženo.
Měnič Xantrex XW6048; 0,5 baterie Tesla Model 3 (40 kWh)
-
Pokud bych nechtěl i vytápět, stačí jen bojler s tepelnm čerpadlem. Těch 300-400W lehce utáhne i malá FV. Dělají to Dražice i Ariston.
-
- Lokalita: pod Brnem
- Systémové napětí: 24V
Zapojil jsem na 160l kombinovaný boiler novou 4kW třífázovou spirálu. Spínání je přes den, k dokonalosti to dovedu tak, že napěťové relé mi to odepne od baterie s nízkým napětím když nebude slunce od spotřeby od měniče a zapne mi plynový dohřev přes kotel.
Zapojení na 230V, dvě spirály v sérii ze tří součtem cca 4kW odebírají z baterie - systém co nyní zkouším, 21,6V, 27A-33A(podle teploty ohřívané vody - při 230V to je 2,5A-3A = cca 600W-650W) a to po půlhodině přes spínací hodiny od 8 ráno do 16 odpoledne.
Dohřev je dostatečný pro sprchování pro tři osoby. Teplota je ustálena na 60°C. Měnič netrpí, ani v něm nespustí ventilátor.
25 až 30A co jde z baterií a panelů do vody přes DC/AC měnič, mi zatím částečně omezuje přebíjení nově nakonfigurovaného měniče a NiCd baterie.
EDIT: výměna spirály 4kW, stála 600Kč a napojení je na stávající rozvody které jsou v režimu UPS.
Zapojení na 230V, dvě spirály v sérii ze tří součtem cca 4kW odebírají z baterie - systém co nyní zkouším, 21,6V, 27A-33A(podle teploty ohřívané vody - při 230V to je 2,5A-3A = cca 600W-650W) a to po půlhodině přes spínací hodiny od 8 ráno do 16 odpoledne.
Dohřev je dostatečný pro sprchování pro tři osoby. Teplota je ustálena na 60°C. Měnič netrpí, ani v něm nespustí ventilátor.
25 až 30A co jde z baterií a panelů do vody přes DC/AC měnič, mi zatím částečně omezuje přebíjení nově nakonfigurovaného měniče a NiCd baterie.
EDIT: výměna spirály 4kW, stála 600Kč a napojení je na stávající rozvody které jsou v režimu UPS.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Zdravím!jose píše:Nevyplatí se spíš použít normální tepelné čerpadlo s cenou jen o trochu vyšší, které zvládne nejen ohřev TUV, ale i vytápění celého domu? Poháněl bych to FV panely, které do určité míry taky fungují i když je zataženo.
Ono to je obyčajné tepelné čerpadlo vzduch-voda, len je použitý iný výparník. Ja som v inom vlákne:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... YJtCqImTKg prezentoval moje riešenie. Neriešil som ohrev vody, lebo na to mám termický systém. Je tam riešené kúrenie a chladenie troch miestností s menšou (100l) akumuláciou. Použité TČ (najmenšia klíma), ma stálo 300 Euro aj s konzolou a trubkami. K tomu bojler, 2 čerpadlá, 13m 18mm Cu trubky s izoláciou, nejaké fitingy, dva kondenzátory použité ako chladiče, výmenník, solárna kvapalina a nejaká elektrika. Ostatné bola len moja práca, ktorú som si neúčtoval . Celkovo to nebolo ani zďaleka 1000 Euro. Ak by to malo kúriť len do bojlera, bolo by to o dosť lacnejšie.
Prajem všetkým veľa slnka.
PS.: U nás práve padajú krúpy a v celej dedine sme asi jediný dom s elektrinou. Prekladajú nejaké stĺpy na 22kV vedení. Príjemný pocit napriek plánovanej 7-hodinovej odstávke som si zohrial obed a pri ňom pozrel správy v TV.
-
Pro ohřev vody v bojleru existuje i malé TČ typu země-voda (horizintální i vertikální primární okruh), které ohřeje až 600litrů TUV denně http://www.topenicerpadlem.cz/ohrev-tuv ... i-kolektor
-
Som rád, že Vám to funguje! Mne to vyšlo výpočtom v inom vlákne pri 230V - 2,9A a 667W. Vyzerá to, že som sa dosť dobre trafil.gupa píše:...Zapojení na 230V, dvě spirály v sérii ze tří součtem cca 4kW odebírají z baterie - systém co nyní zkouším, 21,6V, 27A-33A(podle teploty ohřívané vody - při 230V to je 2,5A-3A = cca 600W-650W) a to po půlhodině přes spínací hodiny od 8 ráno do 16 odpoledne...
Pekný deň!
-
Nechci se hádat o příkonech, ale srovnávání s tepelným čerpadlem je trochu zavádějící. TermBoil a potažmo i TermBox využíva nejen energii okolního prostředí, to má s TČ společné, jeho výkon ale zvyšuje i solární záření.Wagoneer píše:Pokud bych nechtěl i vytápět, stačí jen bojler s tepelnm čerpadlem. Těch 300-400W lehce utáhne i malá FV. Dělají to Dražice i Ariston.
Pro ty, co si na webu nevšimli. Pro jistotu, graf je při slunečním svitu jen 450 W/m2.
Jaromír Bednář
-
Nehádejte se, přesvědčte nás typickým případem, udejte cenu včetně montáže a DPH, životnost, poskytnuté záruky, ekonomickou výhodnost atd.Mirek píše:Nechci se hádat o příkonech, ale srovnávání s tepelným čerpadlem je trochu zavádějící.
Představte si, že mne přemlouváte abych si to nechal vámi nainstalovat. Já bych se na uvedené skutečnosti ptal a byl bych převelice šťouravý.
Taste argumenty, jinak jen naříkáte!
-
střídač
Ak už sa tu nejaký "podomový predavač" vyskytne, nech sa aspom nevykrúca. Nech spraví nejaký modelový projekt s konkrétnymi parametrami a cenou.
Prajem všetkám veľa slnka.
Ak už sa tu nejaký "podomový predavač" vyskytne, nech sa aspom nevykrúca. Nech spraví nejaký modelový projekt s konkrétnymi parametrami a cenou.
Po šiestich rokoch prevádzky trubicuvých kolektorov, som nezaznemenal žiadny problém. Cena systému bola nižšia, ako cena prezentovaného produktu a spotreba je cca 300Wh denne a nie za hodinu.Mirek píše:... Systém nemá spoustu problémů solárních systémů (viz všemožné diskuze)...
...Ani příkon nezrujnuje vaši výrobu elektřiny ve FVE, 300 - 500W...
Prajem všetkám veľa slnka.
-
Kdo má zájem si počíst, tak na tzb-info je toho k termxxx p.Bednáře spousty, např.:
http://forum.tzb-info.cz/110202-termody ... -prispevky
http://forum.tzb-info.cz/110202-termody ... -prispevky
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 34 Odpovědi
- 7809 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od crc32