Přidání panelů ke stávající FVE pomocí mikroměničů

Souhrn tématu

Diskuze se zaměřuje na přidání solárních panelů ke stávající fotovoltaické elektrárně (FVE) pomocí mikroměničů, které se zapojují na AC vstup. Uživatelé sdílejí své zkušenosti s různými typy měničů, jako jsou INVOLAR nebo SolaxMini, a upozorňují na nutnost správného řízení spotřeby, aby nedocházelo k přetížení či vypnutí měničů. Tento způsob rozšíření FVE je cenově srovnatelný s použitím solárního regulátoru Victron a je vhodný zejména tam, kde není dostupná klasická distribuční síť u panelů.
jansol
Reputace: 0
Lokalita: Mirovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13650
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Přidání panelů ke stávající FVE pomocí mikroměničů

Nový příspěvek od jansol »

Zdravím,hodlám přidat panely ke stávající FVE.Mám dvě možnosti a to použít solární regulátor vicktron 250/100 a nebo mikroměniče ,které zapojím na AC in vstup.Cenově to vychází stejně.Prosím o zprávu zda hlavně druhé řešení někdo provozuje a s jakým výsledkem.Děkuji.
Měnič Deye 12KW,MPPT1 10S MPPT2 10S a MPPT3 10S longi panely 455W.Baterie EELBattery
2x14KW.
bednar
Reputace: 3

Re: Přidání panelů ke stávající FVE pomocí mikroměničů

Nový příspěvek od bednar »

jansol píše:
Mám dvě možnosti a to použít solární regulátor vicktron 250/100 a nebo mikroměniče ,které zapojím na AC in vstup.
Mám GroWatt SPF 5000 a k němu na AC-out zapojeny 2x INVOLAR 230W mikroměniče. Vše funguje OK za předpokladu, že zajistíte spotřebu větší než je momentální výkon těch mikroměničů. A to jak v SBU módu - jestliže ne tak dojde k overvoltage na sběrnici a měnič jde do faul mode a vypne se. Tak i v Utility first mode, kdy je AC-in a AC-out propojeno a může tak dojít k přetokům do DS.
Měniče a panely prostě byly, tak jsem to vyzkoušel. Čekám na rekonstrukci střechy, takže výkon na GroWattu je nyní malý - poze 1,8 kWp, tak jsem si chtěl "pomoci".

Proč zapojovatna AC-in měniče ? Já klasickou DS nemám v dosahu panelů, takže jsem to zkusil takto.
jansol
Reputace: 0
Lokalita: Mirovice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 13650
Kapacita baterie [kWh]: 28
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přidání panelů ke stávající FVE pomocí mikroměničů

Nový příspěvek od jansol »

Děkuji za rychlou reakci.Panely mám a tak jenom mikroměniče.Trvalá spotřeba u mne je cca 400W.Bohužel mikroměniče,to je nedostatkové zboží.U nás se tolik nepoužívají,ale na západě hodně.Mám panely 455 W Uce 50V a I 11,4A.Ještě mne napadlo použítí dostupných SolaxMini měničů.Spotřebu po kterou budou pracovat mikroměniče je možné řídít pomocí vytěžování třeba do nabíječky baterií nebo infrapanelu pomocí proudového relé. Každopádně díky moc.Mám o čem přemýšlet.

Mám GroWatt SPF 5000 a k němu na AC-out zapojeny 2x INVOLAR 230W mikroměniče. Vše funguje OK za předpokladu, že zajistíte spotřebu větší než je momentální výkon těch mikroměničů. A to jak v SBU módu - jestliže ne tak dojde k overvoltage na sběrnici a měnič jde do faul mode a vypne se. Tak i v Utility first mode, kdy je AC-in a AC-out propojeno a může tak dojít k přetokům do DS.
Měniče a panely prostě byly, tak jsem to vyzkoušel. Čekám na rekonstrukci střechy, takže výkon na GroWattu je nyní malý - poze 1,8 kWp, tak jsem si chtěl "pomoci".

Proč zapojovatna AC-in měniče ? Já klasickou DS nemám v dosahu panelů, takže jsem to zkusil takto.[/quote]
Měnič Deye 12KW,MPPT1 10S MPPT2 10S a MPPT3 10S longi panely 455W.Baterie EELBattery
2x14KW.