Hlídač napětí FV panelů pro NiCd baterie

Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
gupa
Příspěvky: 2333
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Hlídač napětí FV panelů pro NiCd baterie

Příspěvek od gupa »

Mám takový dotaz. Neexistuje jednoduchá věc, která dokáže přesněji sepnout po nastavení MPPT bodu stejných panelů připojených paralelně k baterii a při určitým svorkovým napětí baterie spotřebič? Mám 30V. Pro nabíjení se zdá to být šetrné, ale při napětí 31V mi průtok směrem do baterie ampér padá dolů. Při sepnutí spotřebiče za měničem nad kupř. 3-6A po poklesu napětí na baterii se ten průtok zase zvedne. Tak mne napadlo nechat ponechat jak to je, ale připínat přes zpětnou vazbu co by kontrolovalo napětí bateri postupně spotřebič. Myšlenka by byla taková, že by to spínalo postupně třebas tři spirály po jedné, jakmile napětí překročí těch 30V, a postupně se odepínal, pokud by klesalo.

Překročení 30,5V sepne se spirála 1
znovu se překročí napětí 30,5V se spirálou 1 se sepne 2
poklesne napětí na 29,5V odepnu 2 ...

Měnič může sepnout až 5kW trvale


Přemýšlel jsem o triakové regulaci napětím baterie (nevím, jestli je to technicky možné), ale tam jsem se dostal do problému s měničem, který triaky přímo nemá rád, což jsem zjistil, že poblikává. Ale možná by to bylo velmi čisté řešení.



Napěťové relé pro DC se mi zdá poměrně nepřesné, pracovalo by to s nastavením po 0,2V
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Wagoneer
Příspěvky: 180
Registrován: stř kvě 30, 2012 2:46 pm

Re: Hlídač napětí FV panelů pro NiCd baterie

Příspěvek od Wagoneer »

Nebude to cyklovat při rozdílu jeden volt? Já když připnu k baterii měnič zatížený 900W, tak spadne baterii napětí přes 1.2V, pokud byla naprázdno a pak drží.
Uživatelský avatar
dedo
Příspěvky: 234
Registrován: čtv zář 22, 2011 10:33 pm
Bydliště: SK

Re: Hlídač napětí FV panelů pro NiCd baterie

Příspěvek od dedo »

Mám pocit, že na základe vyhodnotenia napätia na batériách pracuje ukladanie prebytkov do bojlera https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f ... XamG6Ieox7. Tak snáď zmeniť delič a parametre v programe...

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek