Ostrovny system

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
krpaty

Ostrovny system

Příspěvek od krpaty »

Dobry den prajem. :comp: Chcel by som vas poprosit ci by ste mi nevedeli poradit k mojej diplomovej prace ohladom navrhnutia ostrovneho systemu , ako sa pocita alebo stanoví vykon kolektora? ::pv:: a kolko mi treba aby mi pokryli rocnu spotrebu. Na internete je par programov :read: ale potrebujem vzorce. :cry:
tu je info o dome:
Plocha strechy: cca 40m2
Orientacia: JUh (-10 stupnov na zapad)
Sklon : 40
Rocna spotreba el.energie: 2700kWh
Vedeli by ste mi niekto poradit? mam vtom chaos , plus neviem podla coho ludia vyberaju typ kolektora a menica atd.
Dakujem velmi pekne páni! ;)
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Ostrovny system

Příspěvek od LIX »

Výkon kolektora sa nijako nepočíta, je napísaný na výrobnom štítku kolektora. :D
Kolektory sa vyberajú podla účinnosti a ceny. Najlepšiu účinnosť majú polykrištalické v našich podmienkach. (ak sa mýlim niekto ma určite opraví)
Menič sa vyberá podla maximálnej spotreby ktorú dom môže mať v určitom okamihu. Musíš predpokladať že niekto si zapne doma kanvicu + práčku + svetlá, telka, počítač a podobne. Všetky výkony zrátaš a pridáš ešte neakú tú rezervu. Menič ešte môžeš vybrať buď 1F alebo 3F. Na to že ideš o tom robiť diplomovku tuším vela toho nevieš, treba viac čítať. Už len toto fórum je studňa informácií v ktorej ti chvílu potrvá kým prídeš až dole...

Teoretickú dennú spotrebu máš 2700 kW deleno 365 dní.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2197
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Ostrovny system

Příspěvek od gupa »

No hlavně zmiň toto fórum v citacích a potom se pochval a zveřejni ji. Prakticky by jsi měl toto fórum pročíst od začátku do konce aby jsi nebyl u obhajoby za trotla co něco jen opíše a nic si nevydedukuje.

Finanční stránka věci. Kdesi jsem viděl vzorce v nějakém časopisu, tuším VTM, pro větrnou elektrárnu. Vzorce pro FV elektrárny jsou nyní pasé, protože se počítají hlavně FVpole a příspěvky na obnovitelné zdroje na každé faktuře elektřiny a na malé ostrovy se tento stát vykašlal, takže je to velice individuální.

V podstatě ale musíš ještě nějaké inície přidat, jako jestli počítáš čistě ostrovní provoz, jaké spotřebiče, jak bude spotřeba el. energie rozložená, jaká bude křivka spotřeby, jaká bude křivka nabíjení a vybíjení baterie, jaká křivka práce měniče, návrh nabíjení na časové ose dne, návrh udržování baterie, jaké baterie, jak upevnit panely a provedení celé akce, jestli půjde o svépomocnou akci s dohledem způsobilé osoby nebo čistě firemní objednávka ...

Kdy je termín?
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
JiříK
Příspěvky: 1022
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech

Re: Ostrovny system

Příspěvek od JiříK »

A taky solární KOLEKTOR je na vodu, solární PANEL na eletriku. Tím bych začal...
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
krpaty

Re: Ostrovny system

Příspěvek od krpaty »

Vdaka hoši!
1. Ano neviem toho vela, co som pozeral ine prace vacsinou to kazdy riesi cez taky webovy program kde sa zadaju suradnice a vyhodnoti cely projekt ale podla mna je to dost zkreslene. Ja som stanovil vykon celeho systemu sucinom ucinnosti panelov 0,14 krat plocha strechy 40m2 = 5,76 kW a z dalsich vzrocov mi vysla celkova rocna produkcia 5782 kWh (dufam ze je to dobre).
2. Celkový prikon VSETKYCH spotrebicov naraz je 12,38kW s rezervou 14kW
3. Moj termin je o 11 dni. Ano mam malo casu. Moja tema je navrh autonomneho zdroja pre zasobovanie rodinneho domu ELEKTRINOU A TEPLOM. Takze cas mojho casu som venoval dost vykurovaniu. Moja praca je z teoretickej casti hotova a mam aj vypocty len neviem ci to tak bude stacit ako som to ja robil podla jednej praci. Zato som tu a pytam sa. Vpodstate ak by to bolo dobre trebalo by mi uz iba tabulku vydavkov co kolko stalo a to je ten problem ze co sa týka uz striedacov a dalej tam mi to uz vela nehovori a neviem stanovit typ a mnozstvo.
4. Nie tepla voda sa nebude riesit cez termiku ale cez tuhe palivo.
Dakujem este raz a budem cakat vase pripomienky ,kritiku , napady. Popripade ak to niekoho viacej zaujma mozem poslat moju pracu na email. vdaka pekny vecer

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek