Výběr hliníkových profilů
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Výběr hliníkových profilů
Zdravím,
měl by někdo radu jaké solární profily vybrat?
Koukal jsem na prodejce a v zásadě se dají koupit 3 profily (jestli nekecám).
a) solid
b) economy
c) s drážkou na kabel
Počítám, že solid bude nejpevnější když má plný profil a je tam nejvíc materiálu, ale je taky nejdražší.
Takže otázka je, stačí použít economy nebo raději brát solid? případně kde je hranice povětrnostních vlivů/ostatních vlivů kdy použít to nebo to?
Díky
měl by někdo radu jaké solární profily vybrat?
Koukal jsem na prodejce a v zásadě se dají koupit 3 profily (jestli nekecám).
a) solid
b) economy
c) s drážkou na kabel
Počítám, že solid bude nejpevnější když má plný profil a je tam nejvíc materiálu, ale je taky nejdražší.
Takže otázka je, stačí použít economy nebo raději brát solid? případně kde je hranice povětrnostních vlivů/ostatních vlivů kdy použít to nebo to?
Díky
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Výběr hliníkových profilů
economy je výkřik poslední doby. Na tzv "solid" se montovaly kdysi mnohem menší panely (1650x900mm)a nikomu to nepřipadalo předimenzovaný. Dnešní "plachty", často s 30mm rámem jsou o strach už samy o sobě, nedejbože připevnění na profilu se stěnou podobnou alobalu na jogurtu... Posledních 8 let kupuju ten klasickej, dnes označenej SOLID.
Na čem se dá něco ušetřit, jsou háky - ty koupíš poměrně levně tady na fóru, a taky omega a z úchyty - když si necháš v ehliník nařezat 7cm kousky a vyvrtáš si díry 8.2 mm tak jsi na méně než polovině za "hotovou" úchytku. Ale teda stříbrný, ne černej elox...
další věc je, že trpělivější z nás nepotřebují T šrouby, ale stačí nerez M10x16, stejně jako nejsou nutný límcový matice, stačí podložka.
Na čem se dá něco ušetřit, jsou háky - ty koupíš poměrně levně tady na fóru, a taky omega a z úchyty - když si necháš v ehliník nařezat 7cm kousky a vyvrtáš si díry 8.2 mm tak jsi na méně než polovině za "hotovou" úchytku. Ale teda stříbrný, ne černej elox...
další věc je, že trpělivější z nás nepotřebují T šrouby, ale stačí nerez M10x16, stejně jako nejsou nutný límcový matice, stačí podložka.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Ani mo tak nešlo o to ušetřit, spíš jen o to, jestli ten solid není prostě overkill. Ono ten rozdíl v ceně až tak děsný není.
Háky mám již tady od uživatele Tomanjan a vypadají dobře, ale moc jsem jich neviděl na porovnání, tak uvidíme
Bohužel jsem celkem nešikovně koupil bezrámečkové panely, takže samotné uchycení ještě nemám moc dořešené neb sehnat levněji orginální úchyty to je mazec.
Mám koupené z druhé ruky nějaké jeté,že je na tom ta guma, ale nedopadlo to jak jsem si myslel...jsou pro panely od 7 mm výš a já mám 5mm, pán který mi to prodával tvrdil, že to bude OK, ale nějak jsme se špatně pochopili.
Takže to celkové uchycení bdue ještě kovbojka
Háky mám již tady od uživatele Tomanjan a vypadají dobře, ale moc jsem jich neviděl na porovnání, tak uvidíme
Bohužel jsem celkem nešikovně koupil bezrámečkové panely, takže samotné uchycení ještě nemám moc dořešené neb sehnat levněji orginální úchyty to je mazec.
Mám koupené z druhé ruky nějaké jeté,že je na tom ta guma, ale nedopadlo to jak jsem si myslel...jsou pro panely od 7 mm výš a já mám 5mm, pán který mi to prodával tvrdil, že to bude OK, ale nějak jsme se špatně pochopili.
-
Ani mo tak nešlo o to ušetřit, spíš jen o to, jestli ten solid není prostě overkill. Ono ten rozdíl v ceně až tak děsný není.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 56 Odpovědi
- 3414 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Diablo1st
-