Bojler s externím tepelným čerpadlem

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
Uživatelský avatar
xt2c
Příspěvky: 1
Registrován: úte zář 06, 2022 4:40 pm

Bojler s externím tepelným čerpadlem

Příspěvek od xt2c »

Ahoj,

situace je jaká je, tak chci pomalu nahradit plynový kotel bojlerem a při tom už si to rovnou říká o soláry, o kterých stejně dávno uvažuju. U kámoše jsem viděl bojler s tepelným čerpadlem, což mě celkem nadchlo, mám půdu, kde je docela vedro, takže ochlazení půdy v létě a TUV skoro za babku je opravdu lákavé. Ale nemám s tím vůbec žádnou zkušenost. Půda je cca 100m², ale v nejvyšším místě má výšku tak 1,2m. Bojlery co jsem našel jsou vpodstatě vše stojaté, a i tak nevím, jestli bych ho tam otvorem se schodama dostal.

Dělá se tohle vůbec naležato nebo jde stojatý bojler položit? Případně mám spoustu místa na chodbě kam by šel zavěsit na zeď, ale pak bych potřeboval ten výměník dát pár metrů od bojleru - to je tam na pevno, nebo s ním jde hnout/dát jinam za použití příslušných hadic? Nebo je nějaký už rovnou s externím tep. čerpadlem, kde se s tím počítá?

Má smysl řešit dohřívání, nebo si s tím to t.č. poradí vždy? Má smysl nějak řešit dohřívání přebytkama ze solárů, nebo je lepší na to kašlat a přes střídač nechat jet to t.č.? Pokud vezmu větší bojler na akumulaci v době přebytku (nechci dodávat do sítě), počítá s tím ten bojler nějak, aby v době málo energie nahřál nejdříve ten kraj, který poteče jako první?

Super mi přijdou ty akumulační nádrže, co tu někdo postoval, akorát co jsem koukal nejsou s t.č., takže tam se to asi musí řešit extra.

Preferuju co nejjednodušší zapojení (minimálně teď na první pokus), tj. dám radši jednou za 5 let 20k za novej střídač, než se ho snažit šetřit nahříváním přímo z panelů pokud by to bylo moc složitý apod.

díky
Pawel
Příspěvky: 819
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: Bojler s externím tepelným čerpadlem

Příspěvek od Pawel »

V mrazu který tam asi na té půdě máte když venku mrzne moc vodu neohřejete. Koukejte také na výměnu vzduchu bojler bude klidně potřebovat 100m3 za hodinu.
thomas.007
Příspěvky: 349
Registrován: pát říj 28, 2016 2:30 pm

Re: Bojler s externím tepelným čerpadlem

Příspěvek od thomas.007 »

Tak na půdě by to relativně dobře mohlo fungovat, akorát v zimě budou o to větší ztráty z důvodu mrazu a popřípadě ještě proudění (provětrávaná střecha). S výměnou vzduchu bych to tak horké neviděl, ale TČ v mrazech bude mít COP okolo 2 ( a kdoví jestli), statická ztráta bude vyšší (klidně 2x), v létě se to na půdě zase uvaří a nechci vidět servis ve chvíli kdy se to podělá. TČ v bojleru dle mě si na to nevydělá, komplikované tech. zařízení a vysoká pořizovací cena.
Navíc pokud si někdo dá takový bojler do koupelny, tak zjistí že je mu furt zima a bude topit radiátorem o hodně víc, protože bojler teplo z koupelny odebere a dá jej do bojleru...navíc studený vítr a záda pak v háji.
Podle konstrukce co jsem viděl se snad ani ležaté bojlery s TČ nevyrábí...nevím, ale já bych do toho nešel. Schválně se zeptejte kamaráda, kolik opravdu ušetřil vč. nákladů na pořízení? Klasický bojler s jednoduchým regulátorem a panely okolo 2kW budou stát podobně a určitě si na sebe vydělají, topné těleso většinou vydrží celou životnost bojleru (10-15let) a když ne, stojí okolo tisícovky.
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: Bojler s externím tepelným čerpadlem

Příspěvek od crc32 »

xt2c píše: situace je jaká je, tak chci pomalu nahradit plynový kotel bojlerem a při tom už si to rovnou říká o soláry, o kterých stejně dávno uvažuju. U kámoše jsem viděl bojler s tepelným čerpadlem, což mě celkem nadchlo, mám půdu, kde je docela vedro, takže ochlazení půdy v létě a TUV skoro za babku je opravdu lákavé. Ale nemám s tím vůbec žádnou zkušenost. Půda je cca 100m², ale v nejvyšším místě má výšku tak 1,2m. Bojlery co jsem našel jsou vpodstatě vše stojaté, a i tak nevím, jestli bych ho tam otvorem se schodama dostal.
Jestli neni puda zateplena tj. v lete tam je vedro a v zime zima tak to neni dobry napad, pokud bojler super zaizolujete aby jste vyresil tu zimu pak pada to leto coz stale dava vetsi smysl nez to "ochlazeni pudy" - nezapomente ze plocha toho bojleru je relativne mala aby to fungovalo, leda by jste roztahal nejake trubky po pude a udelal "chladici okruh".
xt2c píše: Dělá se tohle vůbec naležato nebo jde stojatý bojler položit? Případně mám spoustu místa na chodbě kam by šel zavěsit na zeď, ale pak bych potřeboval ten výměník dát pár metrů od bojleru - to je tam na pevno, nebo s ním jde hnout/dát jinam za použití příslušných hadic? Nebo je nějaký už rovnou s externím tep. čerpadlem, kde se s tím počítá?

Má smysl řešit dohřívání, nebo si s tím to t.č. poradí vždy? Má smysl nějak řešit dohřívání přebytkama ze solárů, nebo je lepší na to kašlat a přes střídač nechat jet to t.č.? Pokud vezmu větší bojler na akumulaci v době přebytku (nechci dodávat do sítě), počítá s tím ten bojler nějak, aby v době málo energie nahřál nejdříve ten kraj, který poteče jako první?
Mozna bude existovat nejaky bojler na lezato, nic pouzitelneho jsem nenasel. Resenim je nehledat bojler ale akumulacni nadrz, ty na lezato jsou, nektere maji moznost vlozit topne teleso, nebo si to muzete na zakazku nechat udelat. Dalsi moznost je mit nadrz a externi deskovy vymenik, taktez ohrev lze resit externim topnym telesem ktere se da koupit uz hotove nebo si ho muzete svarit z PPR trubek.

Princip ktery volim ja je - pokud je dostatek (slunce) co nejvice ulozit (kamkoliv, jakkoliv), zasobenym teplem predehrivat TUV a topeni ktere je realizovane pomoci TC, jinak receno TC poustet co nejmene. Jinac samozrejme premyslim o tom jestli by to TC fungovalo "jen" na solar (menic, baterie) - neni to tak jednoduche jak se zda. TC ma sice prikon "jen" 1kW ale pri rozbehu to udela 25A spicku ktere se zatim neuspesne snazim sbavit :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek