zapojení více Mppt regulatoru do serie
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
zapojení více Mppt regulatoru do serie
Vzhledem k menším proudum mám nyní v sérii panely s napětím na prázdno 110V pro odporovy ohřev Boileru. Chtěl jsem provoz zefektivnit mppt regulátorem. A současně nabíjet baterií 60V. Bohužel regulátor Max 110V vstup a 60V výstup nemohu nalézt. Je možné zapijit do série 3 regulátory výstup 12/24?
Seriove zapojení vstupu i výstupu.
Jedná se o výkon max 400W. 5 olovenych baterii v serii
Seriove zapojení vstupu i výstupu.
Jedná se o výkon max 400W. 5 olovenych baterii v serii
Naposledy upravil(a) Petr Žoha dne ned srp 28, 2022 10:10 am, celkem upraveno 1 x.
-
- Lokalita: Žabčice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: zapojení více Mppt regulatoru do serie
toto rozhodně ne.
Co to je za baterie? o jakých výkonech a kapacitách mluviš?
60V výstup se dá určitě nastavit na victronech regulátory např 150/35,45... Mluvím o dobíjení baterie ne o napojení na bojler.
Současně to nepůjde nebude to chodit dobře pokud vůbec.
60V výstup se dá určitě nastavit na victronech regulátory např 150/35,45... Mluvím o dobíjení baterie ne o napojení na bojler.
-
Jedná se o výkon max 400W. 5 olovenych baterii v sérii. Ty by prave ohrivaly boiler.. Minimální napětí by hlídali rele, které by při podpeti asi 58v odpojilo Boiler.PavelR píše:toto rozhodně ne.
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
Epever verze pro 48V má podle dokumentace v sekci uživatelské nastavení baterie u všech rozsahů možnost nastavení 4x (9-17V), to by bylo 36-68V. Konkrétně Tracer8420AN.Petr Žoha píše:A současně nabíjet baterií 60V. Bohužel regulátor Max 110V vstup a 60V výstup nemohu nalézt.
-
pokud je to na bojler tak rovnou sitona a je po problému. řešit k bojleru baterky mě připadne jako nesmysl.
-
Hledal jsem řešení, pro použití levnějších mppt regulátorů s výkonem do 400W, jsem zaskočený tím, že pro mnou žádané parametry se nic nevyrábí
-
máš tady dva typy ... co víc si přát
-
Dokonce 3 řešení, ale navržené regulátory jsou poměrně drahé a o SITON jsem vůbec nenašel prodejce a ani jak přesně funguje.PavelR píše:máš tady dva typy ... co víc si přát
Čekám, jestli někdo nezkoušel dátr mppt reguklátory do serie a s jakým výsledkem.
-
Výstupy v serii asi nějak fungovat budou - nezničí to samo sebe
Vstupy bych do serie ani nezkoušel, ani si nedovedu představit jak je zapojit, abych dodržel nějaké vstupní parametry reglu při 110V VOC.
Jestli že chceš efektivněji poradit s ohříváním TUV, musíš poskytnout více informací.
Panely:
počet?
Vmp? při 800 nebo 1000w/m2
Imp? při 800 nebo 1000w/m2
baterie:
kapacita?
Boiler:
objem?
příkon topného tělesa?
počet osob?
Vstupy bych do serie ani nezkoušel, ani si nedovedu představit jak je zapojit, abych dodržel nějaké vstupní parametry reglu při 110V VOC.
Jestli že chceš efektivněji poradit s ohříváním TUV, musíš poskytnout více informací.
Panely:
počet?
baterie:
kapacita?
Boiler:
objem?
příkon topného tělesa?
počet osob?
++
-
díkyNeo píše:Výstupy v serii asi nějak fungovat budou - nezničí to samo sebe
Panely:
počet?
baterie:
kapacita?
Boiler:
objem?
příkon topného tělesa?
počet osob?
4x Fotovoltaický solární panel SOLARFAM 70W mono
1x Fotovoltaický solární panel SOLARFAM 120W LONG mono, Shingle
zapojeno v serii
baterie 5x12V olověná, staré, zbývá 10Ah v každé
Boiler 200l, topné těleso pro 230V, odpor 23 Ohm
Chci zajistit výhradně letní provoz ... pokrýt teplotní ztrátu boileru 60°C ... max příkon při plném oslunění 400W (100V na spirále 23 Ohm), případně dohřev pokud bude svítit hodně.
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
To si z nás děláš srandu ne?
Chceš baterií s kapacitou 10Ah ohřívat bojler?
A to nemluvím o tom, že ty panely mají dost rozdílný výkon, takže 4 regulátory budou mít skoro poloviční výkon než ten pátý a tohle chceš zapojovat do série?
Hele, než budeš pokračovat v dalším vymýšlení solární elektrárny ve stylu McGyver nebo Babica se na chvíli zastav a něco si nastuduj o základech elektriky, řazení panelů či zdrojů, výpočty a podobné věci (pročti si i místní wiki) a potom uvidíš, že se k tomu postavíš úplně jinak a začneš to řešit jinak!
To co jsem ti napsal neber jako urážku, ale jako dobrou radu, protože z tvých příspěvků je vidět, že o elektrice víš akorát to, že kope..
Chceš baterií s kapacitou 10Ah ohřívat bojler?
A to nemluvím o tom, že ty panely mají dost rozdílný výkon, takže 4 regulátory budou mít skoro poloviční výkon než ten pátý a tohle chceš zapojovat do série?
Hele, než budeš pokračovat v dalším vymýšlení solární elektrárny ve stylu McGyver nebo Babica se na chvíli zastav a něco si nastuduj o základech elektriky, řazení panelů či zdrojů, výpočty a podobné věci (pročti si i místní wiki) a potom uvidíš, že se k tomu postavíš úplně jinak a začneš to řešit jinak!
To co jsem ti napsal neber jako urážku, ale jako dobrou radu, protože z tvých příspěvků je vidět, že o elektrice víš akorát to, že kope..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Aby jsi maximálně využil výkon panulů nelze je zapojit seriově. Lze je zapojit ale nejsilnější panel bude mít pouze výkon nejslabšího panelu-(hodně zjednodušeně řečeno)Petr Žoha píše:díky
4x Fotovoltaický solární panel SOLARFAM 70W mono
1x Fotovoltaický solární panel SOLARFAM 120W LONG mono, Shingle
zapojeno v serii
Nezlob se , ale tato sestava panelů je vhodná tak pro solární nabíječku mobilu nebo NTB
60V x 10Ah = 600Wh s touto baterkou ohřeješ tak vodu na kafe, možná 2xPetr Žoha píše:baterie 5x12V olověná, staré, zbývá 10Ah v každé
takže proud 10A , těleso 2,2KwPetr Žoha píše:Boiler 200l, topné těleso pro 230V, odpor 23 Ohm
Teplotní ztráta boileru je zhruba 30-50w/h podle typu a teploty okolí. 4hodiny bojler na hříváš z DS a20hod. chladne.Petr Žoha píše:Chci zajistit výhradně letní provoz ... pokrýt teplotní ztrátu boileru 60°C ... max příkon při plném oslunění 400W (100V na spirále 23 Ohm), případně dohřev pokud bude svítit hodně.
20 x 50W= 1kW.
Opravdu chceš řešit ztrátu 1kW denně?
++
-
Neo. Vše je jak píšete. Je to začátek seznámení. Problém systému je, že ohřev Boileru s konstatnim odporem je mimo optimální pracovní bod panelu Proto jsem hledal řešení přes baterie a regulátor Mppt, to je ovšem dost nakladne. Nebo nevím jak to udělat správně.
-
Nehledej nějaký optimální bod, slovo optimální si nech na MeetingPetr Žoha píše:Neo. Vše je jak píšete. Je to začátek seznámení. Problém systému je, že ohřev Boileru s konstatnim odporem je mimo optimální pracovní bod panelu Proto jsem hledal řešení přes baterie a regulátor Mppt, to je ovšem dost nakladne. Nebo nevím jak to udělat správně.
Jestliže hledáš maximální bod výkonu na VA charakteristice panelu, tak jej nikdy nenajdeš, protože se mění s intenzitou osvitu a úhlu dopadu lunečních paprsků. MPPT regulátory si ho najdou sami protože k tomu mají napsaný algoritmus, ale nejsou zadarmo.
Ohřívat TUV vodu z baterie je nesmysl, nikdo to nedělá. Protože jen k dohřátí 200l vody potřebuješ zhruba 5-6kW energie.
Řešení nahřátí TUV je 7-8 panelů (300Wp a více/panel ), regulátor Bell ( https://shop.mypower.cz/bel-regulator-m ... adece-4087 , https://shop.mypower.cz/bel-regulator-mr4316ac-ng-4095) nebo Kerberos. Investice 50-60kKč svépomocí.
Návratnost (spotřeba TUV pro2 lidi) 3-4roky, pro 4 členy asi 2roky. Jedná se pouze o ohřev TUV- není sluníčko není teplá voda teplá voda je, ale z DS. Nic víc tento systém neumí.
Chápeš všechno? ještě víš o čem píšu?
PetrDubi ti to napsal správně, je potřeba číst a učit se.
++
-
Petr Žoha píše:Dokonce 3 řešení, ale navržené regulátory jsou poměrně drahé a o SITON jsem vůbec nenašel prodejce a ani jak přesně funguje.PavelR píše:máš tady dva typy ... co víc si přát
Čekám, jestli někdo nezkoušel dátr mppt reguklátory do serie a s jakým výsledkem.
skladat regulátory seriově je prostě nesmysl. Pokud se to nezabije samo tak to nebude fungovat. Takto se to prostě nedělá. Každá sranda něco stoji.
70Wp panely jsou k ničemu. Zbav se toho poskládej 2kwp s regulátrorem pro bojler třeba na místním shopu od Belu a máš vodu od jara do podzimu cca.
To co vymýšlíš mě připomíná moje prošlapávání slepých cest na začátku.
-
- Lokalita: Praha 6
A pokud můžeš vylepši izolaci bojleru. Tím můžeš minimalizovaz ztráty celkem levně. Já ho umístil do panelákového jádra a přidal k němu 10-15 cm minerální vlny a vše obalil bublinkovou folií s alobalovou vrstvou. Původní izolace byla cca 1 cm nějakého polyuretanu struktury montážní pěny, takže ztráty velké.
Nemám rád tenhle stát.
-
Díky moc všem za odpovědi. Vím, že je můj plán trošku atypický, ale věřte, že vím co chci a proč. Teď je mi jasné že standartni regulace pro dané zadání se nevyrábí. Volím jinou cestu. Doplním slabé topitko 80ohm pod izolaci boileru v dolní části. Při vyssim osviceni panelu se dle nárůstu napětí systém přepne na stávající topidlo. Dvoupolohova regulace. Každopádně díky všem za rady, Až to bude hotové budu informovat.
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Tak v tom případě přeju hodně štěstí
Ale určitě poreferuj, minimálně to bude inspirace/ponaučení pro další badatele a třeba z toho vznikne i nějaká zajímavá informace pro nás ostatní, kteří v tom nevidíme smysl.
Ps: Je dobré, že víš co chceš, akorát v životě ne vždy dostaneme to, co chceme - vlastní zkušenost
Ale určitě poreferuj, minimálně to bude inspirace/ponaučení pro další badatele a třeba z toho vznikne i nějaká zajímavá informace pro nás ostatní, kteří v tom nevidíme smysl.
Ps: Je dobré, že víš co chceš, akorát v životě ne vždy dostaneme to, co chceme - vlastní zkušenost
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
-
Vracím se k tématu
Známý mi sestavil tento regulátor přímo určený pro boiler
https://shop.mypower.cz/bel-mpps-regula ... bnice-3900
funguje výborně bez baterie a rozhodně doporučuji. Nic lepšího jsem pro daný účel nenašel, ještě zkusím levnější řešení o kterém jsem psal výše s přepínámí dvou topítek pomocí relé, ale to jen ze zvědavosti.
Jen poznámku k předpokládaném výkonu pro ohřev bojleru ... Pokud v zimě bojler vytápíte jako já z jiného zdroje (já mám uhelný automat) většinou pro letní provoz postačí panely 1000Wp, ale to si musí každý sám promyslet.
Známý mi sestavil tento regulátor přímo určený pro boiler
https://shop.mypower.cz/bel-mpps-regula ... bnice-3900
funguje výborně bez baterie a rozhodně doporučuji. Nic lepšího jsem pro daný účel nenašel, ještě zkusím levnější řešení o kterém jsem psal výše s přepínámí dvou topítek pomocí relé, ale to jen ze zvědavosti.
Jen poznámku k předpokládaném výkonu pro ohřev bojleru ... Pokud v zimě bojler vytápíte jako já z jiného zdroje (já mám uhelný automat) většinou pro letní provoz postačí panely 1000Wp, ale to si musí každý sám promyslet.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Tak nejlevnější řešení je krmit to přímo z DC panelů.
Pak potřebuješ jeden 3f stykač a jednu diodu, jeden odpor + jeden kondenzátor které se postarají aby na stykači nehořel oblouk a stykač budeš spínat přes 230V přes původní termostat.
Pak potřebuješ jeden 3f stykač a jednu diodu, jeden odpor + jeden kondenzátor které se postarají aby na stykači nehořel oblouk a stykač budeš spínat přes 230V přes původní termostat.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
zapojení grid tie inventoru do série pro vyšší vstupní napet
od Petr Žoha » » v DC-AC měniče, střídače, invertory
zapojení grid tie inventoru do série pro vyšší vstupní napet
- 7 Odpovědi