Poškodené spotrebiče prepätím

Pračky, mikrovlnky, lednice, myčky na nádobí, mrazáky, rychlovarné konvice, remosky, vysavače ...
Fliacik
Příspěvky: 90
Registrován: stř bře 30, 2022 8:53 am
Lokalita: Bratislava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4340
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od Fliacik »

Ahojte stala sa nám doma takato vec v garazi ktora je pripojena z hlavneho rozvadzaca a ma vlastny rozvadzac z 2rocnou instalaciou prudovymi chranicmi. Paradoxne zatial asi jedina rozvodnica podla dnestnej normy.

Otec isiel kosit (sekat) travnik a pouzil staru predlzovacku ktora podla neskorsich merani ma zlomeny (N)vodic po trase.
Akonahle zapol kosacku len jemne zavrcala a nesla. Nasledne vymenil predlzovak a zacal kosit vsetko prebehlo vporiadku.

Problem nastal ked dokosil a chcel si zapnut klimatizaciu, zistil ze nieje funkcna spolu z mikrovlnou rurou ktora aj smrdela a + umyvacka riadu + 2 led ziarovky vsetko nefunkcne. Prudovy chranic ani istice nezareagovali napriek tomu ze su funkcne podla testov a kosacka je tiez funkcna. V domacnosti nieje pripojeny ziadny spotrebic na 3fazy no mam tam 10dni funkcnu FVE ktora je Galvanicky oddelena na Faze c.3 od zbytku domu a PEN je pripojeny permanentne.

Zapojenie L1,2,3 je nasledovne.
L1 = Klimatizacia(poskodena) / Chladnicka(OK) / Mrazak(OK) / Sklokeramika L1(OK)
L2 = Umyvacka riadu + microvlnka(Poskodena) / TV-55",2xSwitch,IPcam(OK) / Sklokeramika L2(OK)
L3 = Zasuvka vonku (Kosacka ostala funkcna) / Sklokeramika L3(OK)

Je mozne ze Kosacka na L3 ktora bola roztocena na 2sekundy kde sa nasledne odpojil (N) sposobila prepatie na L1+L2 ?
Je mozne ze FVE je zodpovedna za znicenie Spotrebicov na L1+L2 ?
Vsetky ostatne bezne spotrebice vratane Switchov, IPcamier, TV, Chladnicka, Mrazak vsetko je funkcne napriek tomu ze boli popripajane zned za sebou na vsetkych fazach.
Kosacka je niaky Alko lowcost na jednu fazu z rozbehovym kondenzatorom uplna klasika.

Klimatizaciu sa mi podarilo opravit. Bola prepalena poistka + zhorety Varistor co mi napoveda ze islo o Prepatie no neviem si ho vysvetlit.
FVE 4,3kWp (4x Longi 535Wp 4x DAH 550Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2244
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od fugas »

Ahoj. Myslím že to bude spíš náhoda. Týden zpět jsme pustili pračku. Nesvítilo, tak jsem přepnul na DS abych měl zásobu pro případ výpadku DS. Odjeli jsme asi na dvě hodiny. Po návratu TV + DVD + Setopbox mrtvé. Podle všeho byla bouřka, ale relativně daleko od nás.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
rva
Příspěvky: 3598
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od rva »

Hledal bych spíš jestli není uvolněný/přerušený N vodič někde od rozvaděče. Protože pokud ano, tak jsou pak spotřebiče na každé fázi zapojeny do série se spotřebiči na jiné fázi mezifázově a protože zajisté nemají stejnou spotřeby, nebude na nich ani správné napětí.
Přerušením vodiče N u sekačky zajisté nedošlo ke vzniku přepětí.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Fliacik
Příspěvky: 90
Registrován: stř bře 30, 2022 8:53 am
Lokalita: Bratislava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4340
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od Fliacik »

Ok zajtra pojdem po trase (PEN) a budem hladat. Myslel som ze ak by sa prerusilo N tak by vybavil prudovy chranic no pravda je ze do Garaze ide TNC a az v garazi je TN-C-S takze budem hladat chybu skor na useku TNC pred rozvadzacom do Garaze.
Ono je to cele pospajene:
HL. privod = Dom.č1 = odtial to ide na = Dom.č2 + Dom.č3 + Garaž.
Vsade je TNC okrem garaze. Ta je nova a je tam uz aj prudovy chranic.
FVE 4,3kWp (4x Longi 535Wp 4x DAH 550Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)
Soban
Příspěvky: 3531
Registrován: pon úno 07, 2022 10:11 pm
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Zlaté Hory

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od Soban »

Taky bych začal hledat ve starých skříních zda je všude PEN správně propojen.

A taky zda je to správně uzeměno - není přerušené někde zemění pokud jsou to kovové rozvaděče atd....

Jinak samozřejmě mohlo to projít i z DS nějaké přepětí.
3,6kWp ::pv:: 600Wp (4x 150Wp 4S) + 1kWp (2x 500Wp 2S) + 2kWp (4x 500Wp 2S2P) | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt* (2x 12V/200Ah AGM) + 25.6V/120Ah + 25.6V/125Ah + 25.6V/230Ah LiFePO4 | Jak nepostavit FVE Zlaté Hory :home:
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od ACDC »

Chce to pořádně zatížit, 3kW konvici třeba a ono se to projeví. Nějaké měření impedance tím "pinkem" se moc neprojeví.
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Fliacik
Příspěvky: 90
Registrován: stř bře 30, 2022 8:53 am
Lokalita: Bratislava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4340
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od Fliacik »

No uvidim zajtra budem hladat. Co sa tyka konvice tak v Garazi je konvica z napisom 2500-3000W Kde sa robi kava niekolko x denne takze zataz tam urcite je. Je to skor letna kuchynka uz ako garaz stretava sa tam cela rodina. Dokonca sa uz aj kosilo a vsetko vporiadku. Napadla ma uz aj myslienka ze to mohlo ist z vonku no bol to pekny den bez burok + Asi by to poskodilo aj spotrebice v domoch nakolko garaz je az na uplnom konci od vstupneho rozvadzaca.
Ak nieco najdem tak urcite nafotim a napisem.
FVE 4,3kWp (4x Longi 535Wp 4x DAH 550Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)
ACDC
Příspěvky: 495
Registrován: pon kvě 09, 2022 8:31 am
Lokalita: Litomyšlsko
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 4000
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od ACDC »

Ona ani nemusí být bouřka, nějaké FVE poblíž, průmysl, spínací přepětí...
4,0kW teoreticky, RESACS, Pb-C 14,4kW
Teorie=vše víme ale nic nefunguje
Praxe=vše funguje a nevíme proč
Teorie spojena s praxí=nic nefunguje a nikdo neví proč

Neměl jsem dotaci na vůbec nic.
Jsem pitomec, ale mám čisté svědomí.
Uživatelský avatar
bublich
Příspěvky: 407
Registrován: sob črc 11, 2020 12:42 am

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od bublich »

Zkuste se také optat u sousedů,v okolí tím vyloučíte přepětí/ztrátu nuly ze strany DS.Přisazuji na pana RVA,už jsem to viděl mnohokrát,vždy fatální.Tu impedanci bych změřil může být uvolněná nula na vlastní přípojce.Je to velmi nebezpečné, na nepřizemněných pospojeních a PEN se objeví fáze.
Martin P
Příspěvky: 587
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Lokalita: Havlíčkův Brod
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Havlíčkův Brod

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od Martin P »

U nás svého času dělala problémy v síti místní továrna. Špičky se objevovaly při začátku/konci směny/přestávky. Údajně za to mohla velká bodová svářečka.
Když si lidé začali stěžovat na spálené zdroje, úsporky a elektroniku to docela rychle zmizelo.
Jak to ta svářečka mohla dělat mi není jasné (nevím jak to uvnitř elektricky funguje).
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022)
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
Fliacik
Příspěvky: 90
Registrován: stř bře 30, 2022 8:53 am
Lokalita: Bratislava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4340
Kapacita baterie [kWh]: 9.6

Re: Poškodené spotrebiče prepätím

Příspěvek od Fliacik »

No tak som sa zatial nikam nepohol. Skontroloval som vsetky spoje a vsetko bolo vporiadku. Pytal som sa susedov a nikto nezaznamenal ziadny problem dokonca ani domacnosti na rovnakej pripojke nemali problem sme tam 3 domi + garaz a len v garazi nastal problem. L1,2,3+PEN su vsade podotahovane. Dufam ze sa to nestane znova aj ked ma znervoznuje ze som nikde nenasiel problem.
FVE 4,3kWp (4x Longi 535Wp 4x DAH 550Wp Sériovo/Juh) | Growatt SPF 5000ES | 4kWh(Čína)+6kWh(Mivvy)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek