650W Uherské Hradiště

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Jiri
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am

650W Uherské Hradiště

Příspěvek od Jiri »

Jedná se o ostrovní systém na bytovém domě, který je umístěn v městské památkové zóně. Umístit panely na střechu a celá realizace v prvním stádiu (tak aby alespoň trošku fungovalo) mi trvalo přes rok. Tyto překážky bych tu nejraději nerozepisoval, svět je malý. Na systému stále pracuji a není stále hotov.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
vitbrodsky
Příspěvky: 7
Registrován: pát dub 08, 2011 2:33 pm

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od vitbrodsky »

Dobrý den, prosím Vás o vypsání překážek a problémů vzniklých při Vaší realizaci FV. Protože těm, kteří s FV začínají nebo realizují projekt svépomocí, mohou Vaše zkušenosti velmi pomoci. Například já s FV začínám a sháním veškeré informace ohledně FV elektráren postavené " Doma na koleni". Děkuji. S pozdravem: Brodský Vít
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od mypower.cz »

nahodou hezke, ... Zadelat jistice krytem, coz je na to nachystane jak vidim, nalepit logo "Powered by Jiri" a je hotovo :ugeek:

Ten TRACO POWER to je nejaky DC DC menic?

Jeste pokud by slo i foto panelu.. :shock:

Jinak UH? To jsme od sebe kousek :) Ja jsem v Napajedlich .. to je co by parkrat na plyn v aute slapl .. :D

Ta baterie, jaka je s tim zkusenost? A jaka byla cena? 220Ah .. Premyslim co je lepsi .. Poridit pole 100Ah baterii, nebo jednu s obrovskou kapacitou.. Co se muze chovat prakticky lip? Nebo je to jedno? Treba vybijeci prubehy by me zajimaly videt na grafu. Jak se chovaji ty moje pri vybijeni pri beznem provozu uz vim docela presne.
Jiri
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od Jiri »

Rozvaděč je samozřejmě zakrytý, to bylo jen pro foto. Nicméně zjišťuji že s neustálým rozšiřování bude na din liště málo místa a tak uvažuji o něčem větším. Zjistil jsem že phocos vyrábí podstavec na din lištu tak plánuji zabudovat regulátor dovnitř. Traco power je měnič 12DC na 48DC kterým napájím DC elektroměr. Zatím rozvíjím jen DC takže spotřeba není nijak veliká. Baterie je pořád plná a to i proto že krásně svítí sluníčko. Do 230 se mi zatím nechce, teda alespoň v tomto bytě. Možná někdy v budoucnu na novém.

Někdy se za váma můžu do napajedel podívat. Fota panelů pořídím.
bSir
Příspěvky: 101
Registrován: sob bře 12, 2011 9:26 pm

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od bSir »

Ja bych hadal, ze prekazky a problemy asi souvisi s tou pamatkovou mestskou casti a to asi Jiri asi nebude moc chtit rozpitvavat :-(
Jinak, fotky moc pekne, ale schema by bylo taky k uzitku ;-)
Jiri
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od Jiri »

Takže vše jsem překopal k obrazu svému a dle získaných zkušeností. Ještě není hotovo, před zimou přijde na řadu bateriová část a až bude čas tak silový rozvod do pokojíčku a chodby.
Obrázek

Zvětšil jsem rozvaděč tak aby se dalo připojovat více věcí a dalo se v tom rychle vyznat.
Obrázek

Protože vzdálenost mezi panely a regulátorem je vysoká přepojil jsem panely do série a koupil MPPT regulátor. S vyšším napětím a nižším proudem jsem odboural ztráty a nyní jsou pod 2%. Navíc kromě odbourání ztrát jsem zvýšil a zefektinvil výrobu.
Obrázek

Vše co šlo jsem předělal do 10mm2 kabelu.
Obrázek

Zavedl jsem silový rozvod 10mm2 do kuchyně s možností připojení až 70W.
Obrázek

Při dalších změnách přihodím fota.
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od vata »

Zdravím, prosím, na té fotce silového rozvodu do kuchyně máte takové šikovné svorkovnice snad s maticí nebo co, můžete mi popsat o co jde a kde se to dá koupit? Nikdo z místních (ani elektrikářů) mi nedokázal uspokojivě poradit, jak bezpečně spojovat lankové silové kabely jinak než skrz klasickou svorkovnici nebo očka. Mám silové 12 rozvody po celém domě na této" technologii", táhnu všude 10mm kabely, hlavní přívod je na 16mm, od panelů táhnu 35mm. A upřímně řečeno, běhá mi z toho občas mráz po zádech, když si představím, jak to v těch mých krabicích vypadá a co když se to tam nějak kroutí :( Spoléhám na (tavné) pojistky a na regulátor, na kterém to všechno visí, a který docela rychle při kraťasu odpojuje (CXN).
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2577
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od tomas »

Myslíte zemnící nebo nulový můstek? http://www.elmaterial.cz/product.detail ... ci-mustek/ Lankové kabely musí mít dutinky nebo očka, případně alespoň pocínované.
Je to sice hezké, ale na každé odbočce při změně průřezu vodiče by měla být pojistka.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od vata »

Aha, díky moc.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Jiri
Příspěvky: 56
Registrován: ned bře 06, 2011 7:16 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od Jiri »

Tak dnes slavím 100kWh

Obrázek
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od matej »

Blahopřeji :yes: a přeji i nadále hodně *sun* .
Pravda a Láska zvítězí!.
dedo2
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od dedo2 »

Velmi pekné,prosím možete mi napísat typ toho vašeho DC-elektromeru a kde sa to dá zohnat.Dakujem.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2577
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od tomas »

DC elektroměr, 1. odkaz ve vyhledávači:
http://www.google.cz/search?hl=cs&site= ... 1l0.frgbld.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
MilanK
Příspěvky: 161
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od MilanK »

Taky chci pořídit ten samý elektroměr. Jaký napájecí modul k tomu doporučíte ? Je buď s RS 485 nebo s digitálním výstupem.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: 650W Uherské Hradiště

Příspěvek od brumlaj »

no a co s tím výstupem zamýšlíš? Čím a jak zpracováváš data?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.