Victron a distribučná sieť
Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...
-
Victron a distribučná sieť
Zdravím,
Chcel by som sa opýtať. Keď mam chatku, kde je k dispo distribučná sieť ale prihlasovanie FVE do DS by bolo náročné, pretože v priestoroch je zdieľaný elektromer ....
Chcem sa opýtať, kebyže prívod DS zapojim do Victron AC - in a AC out z victronu by šiel do domu ( používam iba jednu fázu) .. Tak teoreticky by bola DS len ako založný zdroj a pretoky by tým padom neboli žiadne či?
Nemá prosím Vás niekto skúsenosti s takým riešením?
Chcel by som sa opýtať. Keď mam chatku, kde je k dispo distribučná sieť ale prihlasovanie FVE do DS by bolo náročné, pretože v priestoroch je zdieľaný elektromer ....
Chcem sa opýtať, kebyže prívod DS zapojim do Victron AC - in a AC out z victronu by šiel do domu ( používam iba jednu fázu) .. Tak teoreticky by bola DS len ako založný zdroj a pretoky by tým padom neboli žiadne či?
Nemá prosím Vás niekto skúsenosti s takým riešením?
-
Re: Victron a distribučná sieť
Pokud tedy budeš přifázováný, tedy bude síť do victrona připojena tak i při nastaveném zákazu dodávky, ti vždy něco přeteče ! Musel by to být čistý ostrov, se zálohou, tedy přepínáním....pak ok.
-
Já si nejsem tak jist, pokud použiješ VS, které se bude připojovat jen v případě nouze a UPS nastavení, tak by přetok být neměl.
-
To zapojení asi není myšleno pro stav nouze ale pro normální provoz.
-
Já myslel připojování DS v nouzi...
-
- Lokalita: SO, SK
Pretoky nebudu, ak baterka nebude nabita,
potom treba niekoho / nieco, kto / co zapne stykac / istic a Multi sa prifazuje
a potom zase treba Multi dostat do stavu nabijania napr. pretazenim na 5 sec
a potom ked je baterka napr. na 90 % SOC, tak zhodit istic / stykac.
Nesmie nastat stav, ze baterka je plna a Multi je prifazovany na DS
a teraz nieco vypnem a Multi neurobi tak rychlu regulaciu a posle nieco do siete.
potom treba niekoho / nieco, kto / co zapne stykac / istic a Multi sa prifazuje
a potom zase treba Multi dostat do stavu nabijania napr. pretazenim na 5 sec
a potom ked je baterka napr. na 90 % SOC, tak zhodit istic / stykac.
Nesmie nastat stav, ze baterka je plna a Multi je prifazovany na DS
a teraz nieco vypnem a Multi neurobi tak rychlu regulaciu a posle nieco do siete.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
Zkusím popsat, jak to mám já, od Victronu mám pouze Měnič multiplus, baterky a regulátory z Číny, které tyto baterky nabíjí. Nemám žádný Venus apod.
Měnič mám v UPS módu se zákazem nabíjení baterie a napětím baterie řídím Virtual switch - připojování DS.
Mám nastaveno, že pokud napětí na baterii klesne pod 51V, sepnu VS a měnič se přepne do MAIN statusu, invertor se vypne. Když regulátory dobijí baterii nad 55, rozepnu VS, a inverter okamžitě přebírá spotřebu.
Jediný okamžik, kdy by mohlo dojít k přetoku při sepnutí VS, ale v ten samý okamžik by musel vypnout nějaký náročný spotřebič, aby inverter pustil něco do sítě, a to by byla velká náhoda. Nebo v tom vidíte možný přetok někde jinde?
Měnič mám v UPS módu se zákazem nabíjení baterie a napětím baterie řídím Virtual switch - připojování DS.
Mám nastaveno, že pokud napětí na baterii klesne pod 51V, sepnu VS a měnič se přepne do MAIN statusu, invertor se vypne. Když regulátory dobijí baterii nad 55, rozepnu VS, a inverter okamžitě přebírá spotřebu.
Jediný okamžik, kdy by mohlo dojít k přetoku při sepnutí VS, ale v ten samý okamžik by musel vypnout nějaký náročný spotřebič, aby inverter pustil něco do sítě, a to by byla velká náhoda. Nebo v tom vidíte možný přetok někde jinde?
-
- Lokalita: SO, SK
Co sa stane, ked je nad 55 V, zacne velky odber, pripali sa rele a odber naraz padne ?
Toroid ma v sebe energiu. Kde ju da ? Do baterky ci siete ? A co bude dalej ?
Inverter ide, rele je pripecene a vypne napr. DS.
Toroid ma v sebe energiu. Kde ju da ? Do baterky ci siete ? A co bude dalej ?
Inverter ide, rele je pripecene a vypne napr. DS.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci/Mám dotaci: NE
Neni to tak, že dnes už prakticky všude, kde se pracuje s DC s většími proudy, tak je paralelně k relé nějaký IGBT tranzistor právě proto, aby se předešlo oblouku a relé se nepekla?
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
V tomto režimu není přetok možný. To není paralelní provoz.dub042 píše:Zkusím popsat, jak to mám já, od Victronu mám pouze Měnič multiplus, baterky a regulátory z Číny, které tyto baterky nabíjí. Nemám žádný Venus apod.
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
No vyuzivani VS rele k zamezeni pretoku, nebo prepnuti na DS v pretizeni doporucuje sam victron, takze neco vydrzi,asi to nebude zadna cina...
-
- Lokalita: Liberec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Je to třeba v 5000VA Panasonic.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
- Lokalita: poblíž Hodonína
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7200
- Kapacita baterie [kWh]: 9
JJ, ale radši bych místo přepínání na DS použil nějaký nabíječ vhodného výkonu a nabíjel aku dle poklesu napětí, nebo SOC, šlo by to si myslím i tím relé v MPII. Pokud by se to nepřepínalo často na DS, tak bych to nechal tak jak to máš.dub042 píše:No vyuzivani VS rele k zamezeni pretoku, nebo prepnuti na DS v pretizeni doporucuje sam victron, takze neco vydrzi,asi to nebude zadna cina...
5,4 kWp JJZ 4deg,1,8kWp JV 24deg, do 13.8.2022 bylo 3,6 kWp, MPII 5k, Victron MPPT 250/85-TR, aku 9,45 kWh Lion 15S, BMS 200A, Smart Shunt 500A.
k 28.9.2024 11500kWh
k 28.9.2024 11500kWh
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 915 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Tonicek