Vydrží nebo nevydrží?

Montáže panelů na střechy, fasády, terasy, balkóny, konstrukce, háky, spojky, šrouby, upevnění, ukotvení, profily, odolnost proti povětrnostním vlivům
sitra
Reputace: 22

Vydrží nebo nevydrží?

Nový příspěvek od sitra »

Ahoj kolegové,
trochu jsem upgradoval uchycení panelů, konstrukce nahrazená plast boxy a řeším v hlavě jak konstrukci zatížit. Má někdo obdobný systém na pultové střeše a jak moc má kontrukci zatíženou?
Vzhledem k nemožnosti "kurtování" do střechy hledám jak moc konstrukci zatížit. Ta komplikace je, že krokve jsou jen z latí a netrefím se. Je to jen "garáž".
Západní stranu, odkud jsou nejsilnější poryvy mám v úmyslu zavětrovat plechem. Zde bych na první dva "trojúhelníky" dal cca 60-80kg betonových dlaždic 40x40, 60x40 apod.
Jinak je v řadě 8x455Wp. Díky za postřehy.
Přílohy
IMG_4247.jpg
IMG_4246.jpg
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
thomas.007
Reputace: 54

Re: Vydrží nebo nevydrží?

Nový příspěvek od thomas.007 »

sitra píše:
Ahoj kolegové,
trochu jsem upgradoval uchycení panelů, konstrukce nahrazená plast boxy a řeším v hlavě jak konstrukci zatížit. Má někdo obdobný systém na pultové střeše a jak moc má kontrukci zatíženou?
Vzhledem k nemožnosti "kurtování" do střechy hledám jak moc konstrukci zatížit. Ta komplikace je, že krokve jsou jen z latí a netrefím se. Je to jen "garáž".
Západní stranu, odkud jsou nejsilnější poryvy mám v úmyslu zavětrovat plechem. Zde bych na první dva "trojúhelníky" dal cca 60-80kg betonových dlaždic 40x40, 60x40 apod.
Jinak je v řadě 8x455Wp. Díky za postřehy.
Upřímně tohle bych měl opravdu strach jen tak letmo zatížit, odletí to při větším větru.
Teď chystám na střechu kůlny panely, budu přizvedávat na sklon cca. 25°, taky do toho vrtat nemůžu, ale zatížím to 12 obrubníky (á=45kg) po celé ploše, hlavně to budu vrtat do betonu a lepit chem. kotvou (profesionální deformace :-D ).
Doporučuju spočítat si to alespoň orientačně:
https://www.omnicalculator.com/physics/wind-load
Zadání do našich podmínek se volí 180 km/h (podle místa stavby), plocha panelů je jasná, stejně jako sklon panelů.
Jen tak letmo jsem tam hodil zatížení 10m2 a vychází něco přes tunu (180 km/h)...běžně je vichřice v zástavbě max. 120km/h, pod tohle bych určitě nešel (necelých 500kg vč. panelů a konstrukce).
sitra

No, píšeš 500kg panely s kontrukcí. Panel má 30 kg, a konstrukce 80 kg. Tzn. že jsme na 320kg celkem.
Betonová dlaždice 40x40 má cca 20 Kg. Mám na každé noze (8) jednu až dvě. Na západní straně 4.
Pokud posílím na každou nohu dalších 60kg dostanu se na ... určitě nad 900 kg.
RT E2A, Certifikace ČFA, FVE experiment od roku 2015, zpracování projektové dokumentace Victron.
ostrov - Victron 3x Multiplus II 48/5000, Longi 16x455Wp, CERBO GX, GX Touch 50, Pylontech 5x US3000C...
thomas.007

Ahoj,
ty kila (ve výpočtu Newtony) je boční síla, takže to bude tlačit (při 45°) 500kg do boku, ale ta druhá část síly bude tlačit 500kg nahoru. Hodně jsem to zjednodušil (online výpočet taky)...to by se muselo počítat jako křídlo...ale k čemu?, stačí tam hodit trochu víc betonu.
Jinak 500kg jsem počítal na 10m2 (při 120 km/h), takže na 1m2 to je 50kg. Když spočítáš plochu jednoho panelu, násobíš počtem a 50kg, tak tio vyjde minimum.
Určitě to ale aspoň s tou konstrukcí zdrátuj, nárazový vítr to seklepe z trojúhelníků a pak to lítá.
tomas
Reputace: 242

Nový příspěvek od tomas »

Ta zátěž na fotkách z větší části zbytečně zatěžuje střechu než tu konstrukci kterou má zatěžovat. Zátěž musí ležet na té konstrukci celá a ne z větší částí na střeše.
Toto přežilo už několik vichřic od roku 2012
zátěž konstrukce
zátěž konstrukce
https://mapy.cz/s/pajamakaha
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
sitra

to je zajímavé, oceňuji význam tohoto fóra...
Je to klasický: Obrubník betonový zahradní 100 x 30 x 5 cm? Uchyceni klasické L? To by dávalo smysl...
Jinak, když se podívám na přiložené foto u konstrukcí co nabízí p. Kolařík tak to asi moc hrotíme :o
thomas.007

Zkus uvažovat o nouzovém kotvení, tj. krajní nohy přikotvit přes okap směrem dolů a chytit to u země do stěny budovy. Když to vichřice náhodou nadzvedne, tak to lanko podrží jako drak provázek. Já to tak udělám, 4 lanka d=6mm na okrajích a kotvama ke kůlně...je to sichr.
Nevýhoda: když se to náhodou pohne, poničí to okap a asi i ten trapéz na střeše, ale je to taková jistota a pokud by to nastalo tak víš že je to málo a chce to přihodit pár obrubníků navíc.
PS: k těm konstrukcím jsou jen 2 možnosti, buď to vyjde (je to předimenzovaný = je to OK) nebo to nevyjde a škoda je značná a navíc letící panel může ještě někoho zabít...

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek