FVE pre virivku + ...
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
FVE pre virivku + ...
Dobry den,
Ako zacat ? Skratka tak, ako aj predoslych xyz pripadov, aj mna zaujima FVE, konkretne na rodinny dom.
Potreboval by som poradit s navrhom FVE.
Kedze moje ucty su mesacne dost vysoke + nizsie uz nebudu, tak sa zamyslam, ako by som dokazal usetrit na ele. uctoch + si spravil "zabavku" menom FVE.
Moj najvacsi zrut, ktory som nedokazal zatrhnut je virivka, ktora funguje celorocne. Celkovo ma spotrebu 5.5kW,
z toho 3kW ohrev, 2.2kW masazne cerpadlo a 0.30kW cirkulacne a filtracne cerpadlo. /samozrejme ze nejde stale/.
V podstate, by stacilo ak by samotna FVE dokazala vodu nahrievat t.j. 3kW, masazne cerpadlo ide sporadicky.
Aky vykon pocitat na FVE ?
Povodny zamer je a aj bol taky, ze postavit FVE na letnu kuchynu + "trucovna" /rozumej moja miestnost na odpocinok + IT a ine veci - ja to mam pod jednou strechou, kde umiestnit dostatocne vela panelov na to, aby som vedel s pomocou samotnej FVE obhospodarit virivku + v letnych mesiacoch chladnicku, 1ks TV, par led svetiel a wifi router. Strecha je plechova jednoducha bez nezelanych tienov orientacia JV rozmer strechy 7x7m.
Rozmyslal som teda nad panelmi ktorych sucet by bol do 9kWp /aby som nemusel riesit ohlasku/, + menic /tu je otazka ci jeden 7-8 kW alebo dva 5 kW - osobne som aj koli cene za kombi Axperta King. /ale asi samostatny, kedze on sam spotrebuje dost W/Samozrejme, ze by bol pripojeny aj do DS + k baterkam. Baterky mam kde umiestnit, budu ako som hore pisal v altanku je tam miesta dost. Tu sa nacrta taktiez otazka ake baterky zvolit, kedze ta virivka je zrut ...
Asi by som bol za variantu zlozit si ich sam v sucte nech maju 15kWh ? viac - menej ?
dufam, ze som vas neunavil - dakujem vsetkym za rady a konstruktivnu kritiku
Ako zacat ? Skratka tak, ako aj predoslych xyz pripadov, aj mna zaujima FVE, konkretne na rodinny dom.
Potreboval by som poradit s navrhom FVE.
Kedze moje ucty su mesacne dost vysoke + nizsie uz nebudu, tak sa zamyslam, ako by som dokazal usetrit na ele. uctoch + si spravil "zabavku" menom FVE.
Moj najvacsi zrut, ktory som nedokazal zatrhnut je virivka, ktora funguje celorocne. Celkovo ma spotrebu 5.5kW,
z toho 3kW ohrev, 2.2kW masazne cerpadlo a 0.30kW cirkulacne a filtracne cerpadlo. /samozrejme ze nejde stale/.
V podstate, by stacilo ak by samotna FVE dokazala vodu nahrievat t.j. 3kW, masazne cerpadlo ide sporadicky.
Aky vykon pocitat na FVE ?
Povodny zamer je a aj bol taky, ze postavit FVE na letnu kuchynu + "trucovna" /rozumej moja miestnost na odpocinok + IT a ine veci - ja to mam pod jednou strechou, kde umiestnit dostatocne vela panelov na to, aby som vedel s pomocou samotnej FVE obhospodarit virivku + v letnych mesiacoch chladnicku, 1ks TV, par led svetiel a wifi router. Strecha je plechova jednoducha bez nezelanych tienov orientacia JV rozmer strechy 7x7m.
Rozmyslal som teda nad panelmi ktorych sucet by bol do 9kWp /aby som nemusel riesit ohlasku/, + menic /tu je otazka ci jeden 7-8 kW alebo dva 5 kW - osobne som aj koli cene za kombi Axperta King. /ale asi samostatny, kedze on sam spotrebuje dost W/Samozrejme, ze by bol pripojeny aj do DS + k baterkam. Baterky mam kde umiestnit, budu ako som hore pisal v altanku je tam miesta dost. Tu sa nacrta taktiez otazka ake baterky zvolit, kedze ta virivka je zrut ...
Asi by som bol za variantu zlozit si ich sam v sucte nech maju 15kWh ? viac - menej ?
dufam, ze som vas neunavil - dakujem vsetkym za rady a konstruktivnu kritiku
-
Re: FVE pre virivku + ...
Výkon FVE zhruba vypočítaš ako ročnú spotrebu v kWh /1000. Baterka (Li-xyz) minimálne dvojnásobná kapacita kWh k výkonu panelov kWp. Ale ideálne viac.
Len malá poznámka, tie Axperty sieť ozaj budú musieť mať pripojenú, inak to čerpadlá vo vírivke nerozbehne,,, majú šialený nábehový prúd.
Len malá poznámka, tie Axperty sieť ozaj budú musieť mať pripojenú, inak to čerpadlá vo vírivke nerozbehne,,, majú šialený nábehový prúd.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
- Moderátor
- Lokalita: blízko Brna
A kolik jsi schopen z čeho dostat, tak zjistíš zde:
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP
Zadej to tam úplně přesně.
https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP
Zadej to tam úplně přesně.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Pokud je možnost přepojit čerpadlo na 3 krát 230 lze použít frekvenční měnič a ten většinou má pozvolný náběh...jinak jaké komponenty dál,na to by bylo potřeba ještě vědět co budou napájet ještě jiného a hlavně možný souběh spotřeby,případně zda je možnost spotřebiče rozdělit do okruhů,zkuste se podívat na složení členů kteří mají 9kwp panelů...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
integrace vířivky k fve už mám za sebou, dobrá zkušenost
1. Vířivka má chytrou elektroniku hlídá poruchy čerpadel topné spirály atd.. (při nízké teplotě spirály hodí chybu min.výkon přes ssr relé je u mě 650w) pokud se nespustí čerpadlo podle programu zase chyba
2. Vířivka se rozmyslí ohřívat vodu většinou když nesvítí zásahu do vnitřních rozvodů se nevyhneš pokud chceš mít efektivní využití fve pro ohřev
3. připojení vířivky mám na 3 fáze , motory jsou pouze 1f, topení také
u mě to je:
L1 topení 3kw, elektronika
L2 filtrace 0,38kw + masážní motor v pravo
L3 masážní motor v levo+ vzduchování
1. Vířivka má chytrou elektroniku hlídá poruchy čerpadel topné spirály atd.. (při nízké teplotě spirály hodí chybu min.výkon přes ssr relé je u mě 650w) pokud se nespustí čerpadlo podle programu zase chyba
2. Vířivka se rozmyslí ohřívat vodu většinou když nesvítí zásahu do vnitřních rozvodů se nevyhneš pokud chceš mít efektivní využití fve pro ohřev
3. připojení vířivky mám na 3 fáze , motory jsou pouze 1f, topení také
u mě to je:
L1 topení 3kw, elektronika
L2 filtrace 0,38kw + masážní motor v pravo
L3 masážní motor v levo+ vzduchování
-
dakujem pekne za prvu osvetu
samozrejme citam citam a este raz citam /hlavu mam ako ... /
Tych moznosti a variant je strasne vela - samozrejme okrem citania aj pocitam
Ked si nieco navrhnem vlozim to sem - rad sa s vami poradim a ako som pisal vyssie budem rad za kazdu radu, pomoc a konstruktivnu kritiku.
V tejto chvili som na vaskach s tym axpertom ... vsetci uzivatelia pisu, ze je strasne hlucny.
Mate nejaku dobru skusenost s inou znackou v podobnej cenovej kategorii ? /GoodWe ? alebo bazarovy menic ? /
Vychadza mi to tak s tou mojou spotrebou a financiami ako start, ze by som dokazal spravit FVE cca. 7kWp.
Tych otazok mam strasne vela - ale nebudem vas floodovat s nimi ... studujem dalej
samozrejme citam citam a este raz citam /hlavu mam ako ... /
Tych moznosti a variant je strasne vela - samozrejme okrem citania aj pocitam
Ked si nieco navrhnem vlozim to sem - rad sa s vami poradim a ako som pisal vyssie budem rad za kazdu radu, pomoc a konstruktivnu kritiku.
V tejto chvili som na vaskach s tym axpertom ... vsetci uzivatelia pisu, ze je strasne hlucny.
Mate nejaku dobru skusenost s inou znackou v podobnej cenovej kategorii ? /GoodWe ? alebo bazarovy menic ? /
Vychadza mi to tak s tou mojou spotrebou a financiami ako start, ze by som dokazal spravit FVE cca. 7kWp.
Tych otazok mam strasne vela - ale nebudem vas floodovat s nimi ... studujem dalej