Sonnen chce svou záložní baterií konkurovat Tesle

Novinky, zajímavosti, věda a technika v oblasti solární energie.
Uživatelský avatar
karelkilian
Příspěvky: 155
Registrován: úte pro 11, 2018 1:22 pm

Sonnen chce svou záložní baterií konkurovat Tesle

Příspěvek od karelkilian »

Dobrý den,

máme tu pátek a s ním i další článek ke čtení, zamyšlení a případné diskuzi.

Přeji hezký den.
Karel Kilián

Sonnen chce svou záložní baterií konkurovat Tesle

Ve Spojených státech se na poli domácí solární energetiky pomalu ale jistě prosazuje Tesla se svým komplexním řešením. To sestává z tašek Solar Roof, invertoru Solar Inverter a záložní baterie Powerwall. Právě poslední jmenované komponentě nyní roste konkurence v podobě baterie sonnenCore od společnosti Sonnen.

Záložní baterie sonnenCore je primárně navržena pro integraci se solárními systémy pro domácnosti. Její silnou devizou má být vysoká spolehlivost, k čemuž do značné míry přispívá jednoduchost a přímočarost použitého řešení.

Baterie sonnenCore

Princip fungování patrně nemusíme čtenářům MyPower.cz vysvětlovat. V kostce jde o to, že za vhodných podmínek je akumulátor průběžně nabíjen. V případě výpadku se pak automaticky připojí k síti jako náhradní zdroj elektrické energie.

Záložní baterie sonnenCore má využitelnou kapacitu 10 kWh. Je schopná trvale dodávat až 4,8 kW a krátkodobě zvládne špičkový výkon až 8,6 kW. Díky těmto parametrům dokáže vykrýt i vyšší energetické nároky, jež mají určitá zařízení a přístroje při spuštění.

Nejen pro případ nouze

Samotná lithium-železo-fosfátová baterie je dimenzována na 10 000 nabíjecích cyklů nebo deset let, přičemž výrobce nabízí záruku po celou její životnost. Dle tvrzení výrobce může během svého života dodat až 58 MWh a není nutné obávat se ani jejího úplného vybití.

Ačkoli jsou záložní baterie často spojovány s domácími solárními elektrárnami, ve skutečnosti není fotovoltaika podmínkou k jejich používání. Velmi dobře poslouží také jako záloha dodávky elektrické energie z běžné rozvodné sítě.

Další možnost praktického využití skýtá situace, kdy dodavatel elektřiny používá v různé časy rozdílné ceny. Pak je například možné v době levnějšího tarifu nabíjet baterii a následně z ní čerpat energii v době, kdy je cena elektřiny ze sítě vyšší.

Když baterie, tak chytrá

Jak patrně správně očekáváte, záložní baterii sonnenCore lze spravovat z aplikace pro mobilní telefony. V ní může majitel sledovat stav nabití, aktuální odběr i průběh nabíjení a vybíjení prakticky z jakéhokoli místa na světe, kde má k dispozici internetové připojení.

Produkt je škálovatelný, což v praxi znamená podporu rozšíření kapacity relativně jednoduchým přidáním dalších baterií. Tímto způsobem lze pokrýt potřeby větších domácnosti či energeticky náročnějších objektů. Nespornou výhodou je minimální hlučnost, pohybující se pod hranicí 25 decibelů.

Rozměry zařízení jsou 69 × 172 × 28 centimetrů (v případě instalace na nožičky vzroste výška na 185 centimetrů) a váží 158 kilogramů. Doporučené provozní teploty se pohybují od 5 do 50 stupňů Celsia, v případě maximální zátěže je horní hranice omezená na 40 stupňů Celsia.

Kdy, kde a za kolik?

Denverská společnost SunTalk, která se zabývá dodávkou a instalací solárních elektráren, o této baterii říká: „sonnenCore je opravdu revoluční. Dokáže zvládnout větší zátěž než jiné baterie s mnohem delší životností. Konečně dobré řešení pro zákazníky se solárním systémem, ale i bez něj.“

Firma Sonnen baterie nejen prodává, ale prostřednictví sítě svých partnerů zajišťuje profesionální instalaci a případný servis. sonnenCore údajně nejsou koncipovány tak, aby si je zákazník mohl pořídit a nainstalovat svépomocí.

Cena jedné baterie je 9500 amerických dolarů. což je v přepočtu asi 205 tisíc korun. K tomu je však nutné připočítat další výdaje za dopravu a instalaci. V současností nabízí možnost pořízení v několika státech USA, Portoriku, na Kostarice a v Kanadě.

Zaujala vás baterie sonnenCore?

Zdroje: slashgear.com, sonnenusa.com.
Marioo
Příspěvky: 54
Registrován: pon lis 30, 2020 3:09 pm

Re: Sonnen chce svou záložní baterií konkurovat Tesle

Příspěvek od Marioo »

10kwh za vyše 200 litrov? to je 2x drazhšie ako Pylon a 4x drahšie ako homemade...
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3362
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Sonnen chce svou záložní baterií konkurovat Tesle

Příspěvek od marko250 »

Tam je i měnič a regly,dá se to spojit s DS,není to jen baterka.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2572
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Sonnen chce svou záložní baterií konkurovat Tesle

Příspěvek od tomas »

Je to 3 fázové, 1. fázové nebo universální jako RTC? A pokud 3. fázové tak asymetrické?
Regulátory tam tuším nejsou, je to AC coupling.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek