EP Solar 3215 load

Diskuze o regulátorech EP Solar
MulderSk
Příspěvky: 19
Registrován: čtv říj 25, 2012 10:08 pm

EP Solar 3215 load

Příspěvek od MulderSk »

Zdravim chcem sa opytat momentalne mam zapojeny menic 24V 1500W priamo na bateriu mohol by som menic pripojit na LOAD na tomto menici ? ide mi o to ze by som mohol cez remote MT5 tento menic odpojit lebo teraz sa sice vypne ked klesne napetie na baterii ale vypne sa uz do poruchoveho stavu svieti cervena led musim to chodit manualne zapinat vypinat hore k baterkam
Uživatelský avatar
PetrP
Příspěvky: 57
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od PetrP »

Dnes jsem kupoval stejný regulátor. V papírech má uvedený max. proud na výstupu k zátěži (load) 20A. Což je při tvých 24V necelých 500W. Takže pokud měnič zatěžuješ větším výkonem, regulátor ho asi vypne (odpojí napětí ze svorek load). Ale jen teoretizuji - nezkoušel jsem to.

Já jsme místo měniče použil starou UPSku s tím, že jsem jí připojil k baterkám přes diody (aby nemohla baterie dobíjet). UPSka je normálně napojená taky na 220V od distributora a funguje to tak, že když je baterka nabitá, jede se z ní. Pokud se vybije, regulátor přes relé připne UPSku na 220V z distribuce. Zapojené to už mám, ale teprve to budu testovat. Nejsem si jistej, jestli regulátor nastavený na manuální trvalé zapnutí (režim 17) po dobití baterie zase sám pošle na výstup load napětí, nebo to budu muset zapínat ručně. Což by nebylo dobré a musel bych hledat jiné řešení.
Nákres:
Obrázek
MulderSk
Příspěvky: 19
Registrován: čtv říj 25, 2012 10:08 pm

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od MulderSk »

dik za odpoved tiez som si to uz zistil ze ten load ma obmedzeny vystup na ampere to tvoje zapojenie vyzera zaujimavo tiez skom chcel nejak zkusit zapojenie cez UPS chcel som proste aby sa to same preplo na distribucnu siet. V tej UPS to je priamo pripojene na kontakty baterky ? chcel som to prepinanie robit nejak cez relatka lebo tie original prepinace siete su drahe jak slak a manualne to prepinat nie je bohvieco tie diody su nejak dimenzovane na tu UPS ? keby som chcel pouzit silnejsiu UPS napriklad 100VA /600W keby somdal take 3 kusy tak by s toho bol celkom slusny menic rozdelit na to nejak spotrebu fungovalo by to tak ? :-)
Uživatelský avatar
PetrP
Příspěvky: 57
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od PetrP »

MulderSk píše: V tej UPS to je priamo pripojene na kontakty baterky ?
Jo, je to přímo na kontakty baterky, ale přes ty diody. Ty jsou dimenzované podle odběru - musí vydržet proud, který budeš do UPSky pouštět. Pokud bude UPSka napájet třeba 100W spotřebič, chce to diody aspoň na 10A. Já jich tam mám paralelně 10 kousků na velkém společném chladiči (kus plechu 50 cm dlouhý s našroubovanýma diodama) a při 100W odběru jsou jen vlažné. Použil jsem konkrétně MBR10100od GME, kterých jsem tu měl dost. Jsou na 100V a 10A.

Ale narazil jsem na problém. Regulátor by měl odpojit load při poklesu napětí na baterii pod 11V. UPSka mě vypíná na 10,8V. Teoreticky by to tedy fungovat mělo. Jenže na těch diodách je ztráta a tak UPSka vypne dřív než regulátor přepne (odpadnutím relé1) na 220V z distribuce.

Takže jsem tam doplnil další relátko (relé2), který ty diody "zkratuje" když jede UPSka z baterky. Úbytek na diodách při chodu na baterku teď není. A když se jede ze sítě, relé je rozepnuté, takže diody zamezují tomu, aby UPSka baterku dobíjela. Tu si pak dobije solár.
Diody jsou teď předimenzované (stačila by jedna), ale zůstanou tam pro případ, že by při vybité baterce (odpojený load) vypadl proud z distribuce a UPSka si začala brát z baterky.
Stávající schéma:
Obrázek

Jenže pořád to nefunguje. Regulátor pořád vidí na baterce větší napětí než UPSka. Mám mezi baterkou a UPSkou ještě ampermetr, takže nějaký úbytek bude i na něm. Nechce se mě ho ale vyhazovat. Navíc je úbytek i na relé - přechodový odpor mezi kontakty není nulový. Měl jsem tu poslední starý relé z auta a asi už má korozi na kontaktech. Objednal jsem dnes nová relátka na 60A a dám tam 2 paralelně, snad to bude OK. Když né, budu muset oželet ten ampermetr, který měří proud mezi baterkou a UPSkou.

Škoda, že se v regulátoru nedá změnit hranice pro odpojení zátěže při poklesu napětí baterie.
Uživatelský avatar
PetrP
Příspěvky: 57
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od PetrP »

Tak jsem to dál testoval a regulátor nevypne ani když napětí baterky, měřené přímo na jeho svorkách, klesne na 10,8V. Zkusil jsme i přepojit UPSku přímo na load regulátoru, vyházet diody a relátka, ale ten regulátor prostě nevypne. V papírech je uvedeno, že by měl při 11.1V vypnout, ale nedělá to. Možná v jiném módu než 17, ale ty módy jsou na noční osvětlení a pro běžný použití se nehodí - zapínají jen na noc, po rozednění zátěž vypnou. Já potřebuji mít zapnuto hlavně přes den a na noc to právě může klidně vypnout - přepnout na distributora.
Takže jsem objednal toto:
http://www.campi-shop.cz/katalog/katalo ... napeti-12v

A snad to bude fungovat jak potřebuju. Předpokládám toto zapojení:

Obrázek
Uživatelský avatar
PetrP
Příspěvky: 57
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od PetrP »

Tak dnes testuju zapojení s tím hlídačem z odkazu výše a funguje to dobře. Zatím s malou 12Ah baterkou z motorky starou asi 6 let, takže kapacita mizerná, ale alespoň jdou rychle vybíjecí/nabíjecí cykly. Dnes to stihlo 4x přepnout z baterky na distributora a obráceně, zátěž bylo staré PC s CRT monitorem a funguje to supr. Zátěž bere z baterky zhruba 10A a přepnutí ani nezaznamená. Tady je aktuální schéma:

Obrázek
Vladon
Příspěvky: 196
Registrován: pát pro 21, 2012 10:38 am

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od Vladon »

Dobra prace, gratuluju, presne o necem podobnem jsem taky premyslel,ale zatim jen teoreticky, jak vyresit prepnuti na DS pri vybiti systemu. Nez budu mit dost financci, abych postavil vykonny system. Ale stejne tohle vidim jako idealni reseni. Predpokladam ze neexistuje nejaky menic, ktery ma moznost pripojeni i 220V a pri vybiti baterie umi tohle prepinat? Vyhodou tohoto reseni je, ze kdyz si to clovek sestavi a navrhne,tak neni mozne aby si to nedokazal opravit v pripade nejake poruchy.
Uživatelský avatar
Lui
Příspěvky: 1230
Registrován: pon srp 08, 2011 3:14 pm
Lokalita: Senec
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: cca 35kwp
Kapacita baterie [kWh]: malá
Bydliště: Slovensko

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od Lui »

Vladon píše: Predpokladam ze neexistuje nejaky menic, ktery ma moznost pripojeni i 220V a pri vybiti baterie umi tohle prepinat? Vyhodou tohoto reseni je, ze kdyz si to clovek sestavi a navrhne,tak neni mozne aby si to nedokazal opravit v pripade nejake poruchy.
Ale existuje, volá s studer a pravdepodobne aj victron to dokáže.....len tá cena.....no..... :(
málo kwp ::pv:: , 60V 1,2kAh , 15S 600P Lion *batt* + 60V 198Ah Lifepo4 *batt* , 10 x MPPT VT-80 , 4xStuder XTH 8000 vo výstavbe ,
Záloha:180Wp ::pv:: ,12V LiFePO4 60Ah *batt* , epsolar 10 ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2719
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od kybos »

PetrP píše:Tak dnes testuju zapojení s tím hlídačem z odkazu výše a funguje to dobře.
Také plánuji podobné zapojení jen s tím rozdílem, že to poběží na systémové hladině 48V a na výkonu cca 3kW. Zatím mi jen vrozená lenost brání v dokončení systému, neboť hledám nějaké hotové napěťové hlídací relé na systémovou hladinu 48V a tak zatím hlídám napětí baterie přes webové rozhraní tristaru a vstup z ČEZu přepínám ručně. Ještě se při tom snažím připojovat výkonovou zátěž tak, aby baterky došly právě na počátku přepnutí na nízký tarif, abych nemusel odebírat mnoho energie ve VT. V době NT nechávám dobíjet baterii kromě tristaru i přes UPS a po skončení NT (15:06) zase ČEZ odpojuji.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
PetrP
Příspěvky: 57
Registrován: úte lis 13, 2012 7:24 pm
Bydliště: Břeclavsko

Re: EP Solar 3215 load

Příspěvek od PetrP »

Mě to zapojení funguje už asi měsíc a zatím bez problému. Jediný co zvažuju je, že mezi baterku a vstup hlídače hodím ještě diodu, abych mu snížil napětí na vstupu a donutil ho dřív přepnout na DS. Teď to přepne až při poklesu na zhruba 11.6V a to se mě na olověnou baterku zdá už poměrně málo. Ono sice její napětí po přepnutí zátěže na DS stoupne na nějakých 12.1V, ale pak se v noci nedobíjí a když je následně pár dní hnusně a nedobíjí se dýl, asi jí to dlouhodobě svědčit nebude?

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek