LIFEPO sestavene baterie bez BMS

Souhrn tématu

Lifepo baterie sestavené bez BMS je možné provozovat při důsledném hlídání napětí a omezení nabíjecího a vybíjecího rozsahu na úzké meze. Takový provoz vyžaduje pravidelnou manuální kontrolu napětí kvalitním voltmetrem a vyrovnání článků před použitím. Výrobci často uvádějí, že články jsou sestaveny tak, že balancer není nutný, ale zkušenosti ukazují, že bez dohledu může dojít k poškození baterie, zejména při přebíjení nebo hlubokém vybití. Pro malé kapacity do 100 Ah je provoz bez BMS možný, ale vhodný spíše pro zkušené uživatele, kteří jsou schopni pravidelně kontrolovat stav baterie a případně doplnit balancery později.
petrd
Reputace:10

LIFEPO sestavene baterie bez BMS

Nový příspěvek od petrd »

Pouzivate to nekdo ?
Jednak se mi libi o neco mensi cena, pak ze nakonec muzu baterii demontovat a balancery si doplnit a vyrobce navic tvrdi ze clanky jsou sestavene ze balancer ani nepotrebuji ? Treba bych je doplnil pozdeji, planuju malou baterii do 100Ah k stavajicimu olovu..

Lithiová baterie GWL LiFePO4 WB-LP12V40AH 12V / 40A- napriklad..
diablo007
Reputace:239

Re: LIFEPO sestavene baterie bez BMS

Nový příspěvek od diablo007 »

Lifepo4 bez hlídání je pro jejich rychlou smrt . Po dobu záruky vydrží pak už je to tvůj problém tak se nedivím že výrobce tvrdí že není potřeba.
marko250
Reputace:590
Lokalita: Hlučín
Lokalita:Hlučín

Nový příspěvek od marko250 »

Uvnitř té krabice jsou čtyři 40Ah články spojené sériově.A jinak než rozřezáním toho obalu se k nim nedostanete,tak proč to kupovat,když to jde zvlášť rovnou a pak se dají nasadit BMS různého typu.Pokud to tak necháte, tak uvnitř jednoduše nějaký uletí a většinou roztaví ty okolní.

https://www.faktor.de/out/pictures/stor ... lebens.png
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
MareC3k
Reputace:56

Nový příspěvek od MareC3k »

Vzdy som kupoval iba 12V bloky, a to kvoli tomu, ze som ich nasledne rozobral a nasadil monitoring a balancovanie :)
A to vsetko len kvoli tomu, ze v takomto baleni su uz s prepojkami a pevne zoskrutkovane dokopy... a cenovo to vychadza na rovnako ako 4ks samotnych clankov ale bez prepojov a plechov s pasovinami na zviazanie ;)
+- 25kWp, 53V 700Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 2x5kW Axpert + 3x XTM 4000+Victron quattro 15.000, 5x Victron 250/100, https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=780KIA EV6
petrd
Reputace:10

Nový příspěvek od petrd »

Protože jsem dělal na téma "provoz bez BMS" výzkum tu i jinde, napíšu nějaké shrnutí. Zatím bohužel teoretické, praktické udělám možná časem.

Autoři se shodují často cca na tom že:
+Teoreticky možný takový provoz (bez BMS) je. Je ale naprosto nezbytné aby neulítlo napětí při nabíjení/vybíjení.
+Je potřebné omezení rozsahu provozního napětí do užších mezí což způsobí nevyužití kapacity akumulátoru ale nejedná se velkou ztrátu.
+Před použitím po zakoupení je nutné články srovnat v paralelním provozu.
+Další problém je - spojování 12V packů do série. Ten pack možná vyvážený je ale dva náhodně koupené dané do série už ne.
+Je nutná manuální kontrola napětí článků -kvalitním- volmetrem.
+Na fóru je několik špatných zkušeností s tím, že někdo pack zrušil, ale obvykle to souviselo například s přebíjením
marko250
Reputace:590
Lokalita: Hlučín
Lokalita:Hlučín

Nový příspěvek od marko250 »

Tohle bude fungovat když se dodrží 3.1>3.35V s 0.5C z i do baterky.A tím pádem jde takto malinký článek mimo klasickou FVE v domu,kde se vykrývá souběh 5kW třeba. A pokud se na malé kapacitě trvá,nastává sofistikovaná cesta řízení malé baterky jinými prostředky.
20.415kWp/JZ-39°/16x Jinko bifacial 590 ,JV-90°/8xLeapton mono 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / mono 385
regly EASUN 2x 5.5kWp MPPT <28A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>
baterka 17s 54.4VDC LFP4/1412Ah<uloží 76kWh>
dvě ŠKATULE 11kW paraelně /22kW
vla
Reputace:136
Lokalita: Praha 6
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1300
Kapacita baterie [kWh]: cca.15
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Lokalita:Praha 6Systémové napětí:24VVýkon panelů [Wp]:1300 Kapacita baterie [kWh]:cca.15

Nový příspěvek od vla »

Provozoval jsem je asi rok bez BMS, stačilo hlídat napětí a šlo to, přebíjení omezeno na regulátoru nabíjení. K některým 400 Ah jsem přidal drobné kapacity, aby se v mezních situacích moc nerozcházely. Chce to, ale každodenní dohled a předvídat oblačnost během dne, hlídat spotřebu atd. Po roce jsem doplnil spalovače, takže horní napětí se hlídá samo a na mě bylo jen hlídat vybíjení. V létě to šlapalo bez problémů, v zimě nutno hlídat vybití každý den. Poslední vylepšení chystám tento či příští týden, podle toho jak přijde materiál na propojky, doplním přelévače mandy a doufám, že se to podaří doladit tak, aby vše fungovalo s minimálním dozorem. Tolik asi moje zkušenosti.
Nemám rád tenhle stát.