FV v novostavbě
Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
-
Re: FV v novostavbě
Scroll se používá už nějakou dobu i v invertorech a je pravda jedou od nějakých, jestli se nemýlím, od 30Hz, ale má plošší vykonový průběh (není propad okolo 0°C), jinak také naprostá spokojenost rotačkou, ale chtělo by to na zimu větší pole panelů, stávajících 2,2kwp a k tomu v Beskydech je žalostně málo a snad se něco nahodí na tu naši 300m2 střechu .Jinak to naše TČ ma nejmenší příkon, co jsem zaregistroval 1,9A tj. cca 450W a to i při cca 5-7°C venku.beethowen píše:Už dříve jsem četl nějaké pojednání, že scroll je prakticky výhodnější používat se zásobníkem v režimu on/off a většina výrobců ty kompresory ani nevyráběla pro práci s invertorem.zajo píše:Máme Nibe F2040-8 s rotačákem a ten rozsah otáček je opravdu "obrovský" oproti scrollu který je použit u Nibe F2120, ale to je určeno tím, že u scrollu je při malých otáčkách velký "profuk" mezi spirálou statoru a rotoru, kde se používá jako "těsnění"olej.beethowen píše:Co jsem se díval, tak scroll kompresory v nižších otáčkách opravdu jdou s COP docela dolů. Moc scroll kompresorů ani není určeno pro provoz s invertorem. U dvojitých rotačních kompresorů je to celkem vyrovnané v celém rozsahu otáček, navíc můžou pracovat v celkem velkém rozpětí (u mě konkrétně 12-120Hz), takže se ten výkon dá dost v pohodě dávkovat a je celkem v pohodě když se stroj předimenzuje hlavně kvůli výparníku.
Co je samozřejmě problém je konstrukce výparníků, která vzhledem k ceně a původnímu návrhu jednotek spíše pro chlazení není úplně ideální pro naše podmínky (100% RH a teploty kolem 0°C).
U mě to teď vypadá zhruba takto. Teplota venku je -0,5°C,teplota výparníku -2°C, kondenzace cca 25°C, výstup topné vody 23°C (mám celkem předimenzovanou podlahu, takže chodím na dost nízkých teplotách a teplotním spádu klidně kolem 1-2°C).
Momentálně neměřím el. příkon a výkon do vody, mám odmontovaný průtokoměr.
Foceno těsně před odmražováním. Pokud bych ohříval TUV a jel na plný výkon, tak to bude totálně zamrzlé.
Momentálně to jede na odpočinkových 19Hz.
Mě se u toho rotačního kompresoru líbí, že většinu času jede kolem 20Hz s rozumným COP a když je potřeba může vyjet až na těch 120Hz (většinou stejně zapracuje ochrana proti přehřátí a frekvence skončí třeba kolem 90Hz). Ale jelikož je invertor, tak nejsou žádné proudové rázy, jede to na 230V s rozumným příkonem kolem 500-800W.
Když jsem se rozmýšlel, tak jsem celkem řešil pro a proti a chtěl jsem původně 3f scroll. To jsem ještě nevěděl, že na střeše bude FVE. Teď jsem rád, že jsem se rozhodnul takto.
Kolem Nového roku když bylo venku hezky a svítilo pěkně slunce, tak jsem schopen výkrýt celou spotřebu včetně topení z 6,4kWp. Chci ještě přihodit tak 1,6kWp a 15kWh baterky a budu spokojený.
Panely: 4,665kWp (9poly*275 Wp Winaico)-jih; (6mono*365Wp Sunergy)-východ; Měnič: GoodWe GW3648D-ES; Baterky: LiFePO4 24,0kW 500Ah (10*PylonTech US2000B - 2,4kWh)
-
Ano byly. obehove cerpadlo jede na max bez rizeni.[/quote]zajo píše:
Co to máš za invertor, co jsem obhlížel TČ s invertorem tak všechny jely i s řízením oběhovky, bez řízené oběhovky nejde TČ řídit v optimálních otáčkách, jedeš ekvitermně podle teplotní křivky, nebo podle termostatu?[/quote]
Ono je to slozitejsi. Dneska uz se nerizeny cerpadla nesmi vyrabet a mozna ani prodavat. To ale neznamena, ze kdyz mas v jednotce rizeny cerpadlo, ze nemuze jet naplno.
Ridim ekvitermne s vlivem prostoru, v kazde mistnosti. Mam TC od jednoho ze tri nejvetsich ceskych vyrobcu. Na konkretnim bych rekl ze nezalezi.
Trosku bych si dovolil oponovat. Na prutoku zalezi a to dost. Tim ze snizis vykon cerpadl ausetris par watu na jeho spotrebe, ale snizis si COP. Proc? Protoze COP je hodne zavisle na kondenzacni teplote, a souvis s prutokem vymenikem. vetsi prutok-> nizsi kondenzacni teplota -> vyssi COP.beethowen píše:Mě to taky jede bez řízení. Sice je to připojené na PWM signál, ale ve firmware to není dodělané a jelo by to na 100%. Tak jsem si tam PWM signál dobastlil a řídím to zatím alespoň ručně (stáhnul jsem si to na minimální požadovaný průtok od výrobce a bohatě to stačí a ušetřím cca 70% energie čerpadla).
Ono to čerpadlo si podle ekvitermy řídí výkon do kondenzátoru (výměníku) a teplotní spád na straně topné vody ho moc nezajímá. Zajímá ho teplota topné vody do podlahy. Stejně nezná průtok do systému, tak výkon do vody nespočítá.
Jak je zmineno, scroll s invertorem neni tak vhodny jako rotacni, protoze se blbe maze v nizkych otacka, proto ma posunute minimum. A stejne tak ma vetsi uniky komprese pri nizsim vykonu, jak bylo zmineno.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Nevím, odkud bereš informaci o teplotách, ale pokud se podívám na aktuální stav, je teď v Londýně +11°C a já mám za oknem -1°C. Kde to asi bude více namrzat? Při 11°C mi kondenzát stéká po lamelách a kondenzační teplo dodá výměníku extra porci energie. Takže při této teplotě platí že čím vlhčí vzduch, tím lépe pro TČ.zajo píše:To není jednotka určená pro Anglii, v Anglii je v zimě vlhčí podnebí než u nás ve vnitrozemí + teploty vhodné k její kondenzaci a "namrzlý" výměník je jen díky fyzice, kdy na výparníku při určitém rozmezí teplot a vlhkosti vzduchu kondenzuje vlhkost obsažená ve vzduchu. Kdo nosí brýle, tak to velmi dobře zná
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Ve Stockholmu je také aktuálně 5°C a ja jsem musel škrabat auto a nedělám z toho závěry Jinak souhlasím, že skupenské teplo přeměny je vynikající zdroj tepla, krásným příkladem může být "perpetum mobile " kondenzační kotel s účinnosti 110% , ale pořád mi to nevysvětluje proč by v Anglii měly být jiné výparníky než v Čechách a proč naše Nibe a kamarádovo IVT má tenčí a hustější lamely na výparníku, než výrobci TČ jejichž výrobky vycházejí z klimajednotek.kybos píše:Nevím, odkud bereš informaci o teplotách, ale pokud se podívám na aktuální stav, je teď v Londýně +11°C a já mám za oknem -1°C. Kde to asi bude více namrzat? Při 11°C mi kondenzát stéká po lamelách a kondenzační teplo dodá výměníku extra porci energie. Takže při této teplotě platí že čím vlhčí vzduch, tím lépe pro TČ.zajo píše:To není jednotka určená pro Anglii, v Anglii je v zimě vlhčí podnebí než u nás ve vnitrozemí + teploty vhodné k její kondenzaci a "namrzlý" výměník je jen díky fyzice, kdy na výparníku při určitém rozmezí teplot a vlhkosti vzduchu kondenzuje vlhkost obsažená ve vzduchu. Kdo nosí brýle, tak to velmi dobře zná
Panely: 4,665kWp (9poly*275 Wp Winaico)-jih; (6mono*365Wp Sunergy)-východ; Měnič: GoodWe GW3648D-ES; Baterky: LiFePO4 24,0kW 500Ah (10*PylonTech US2000B - 2,4kWh)
-
Mě spíš teď zajímá ta varianta aktivní rekuperace.
Tj. teplo se bere ze vzduchu, který vychází z domu. Myslíte, že to má cenu?
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
To záleží kolik energie se ztratí větráním,pokud je to menší domek tak se spíš vyplatí pasivní rekuperace a pokud možno i správně navržená,dá se to i bez použití přídavné energie.Ono aktivní může dát pouze takový výkon,který jde větráním ven...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
To je podle mého názoru chyba. Já z toho závěr dělám. Podle mne je potom značný rozdíl v efektifitě použití jinak stejných venkovních jednotek.Dimenzování výparníku, které postačuje pro oblast golfského proudu se pak může jevit u nás jako nedostatečné. Je nutno samozřejmě srovnávat průměrné teploty v topné sezóně, případně histogramy výskytu jednotlivých teplot.zajo píše:Ve Stockholmu je také aktuálně 5°C a ja jsem musel škrabat auto a nedělám z toho závěry
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
http://www.rekuperace-cofa.cz/dracekvo píše:Mě spíš teď zajímá ta varianta aktivní rekuperace.
-
Prupadne Nilan.
Http://www.nilan.cz
Maji aktivni rekuperaci a ojrevem TUV odpadnim teplem v lete pri chlazeni.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
To že Anglii omývá Golfský proud ještě neznamená, že nemají problémy s namrzáním výparníku (i tam jsou v zimě teploty vhodné pro tento jev 0±5°C a k tomu díky G, proudu i větší vlhkost) a není důvod, že by se pro ně měly vyrábět jinak dimenzované výparníky. Žádný výrobce TČ nevyrábí různé vyparníky pro - teplé klima - studené klima - mírné klima a jen pro dané oblasti vydává technické údaje vyráběných čerpadel. Instalační firma musí pro dimenzování TČ a určení bodu bivalence brát v úvahu tepelnou ztrátu a klimatickou zónu ve které se budova nachází (proto jsem si nechal udělat před instalací TČ PENB s výpočtem TZ), dokonce jsem někde četl (škoda že to nemohu teď najít), že na jižní Moravě mohou TČ vykazovat vyšší SCOP než v Anglii a to jižní Moravu neomývá GP a já blbec musím bydlet pod ochranou pohanského boha války, úrody, plodnosti, který nad námi bdí mezi Pustevnami a Radhoštěmkybos píše:To je podle mého názoru chyba. Já z toho závěr dělám. Podle mne je potom značný rozdíl v efektifitě použití jinak stejných venkovních jednotek.Dimenzování výparníku, které postačuje pro oblast golfského proudu se pak může jevit u nás jako nedostatečné. Je nutno samozřejmě srovnávat průměrné teploty v topné sezóně, případně histogramy výskytu jednotlivých teplot.zajo píše:Ve Stockholmu je také aktuálně 5°C a ja jsem musel škrabat auto a nedělám z toho závěry
-
i Nibe má něco podobného https://www.nibe.cz/ventilacni-tepelna- ... -informacidumi píše:Prupadne Nilan.
a nebo i pro podlahovku a radiátor https://www.nibe.cz/ventilacni-tepelna- ... -nibe-f730
-
Zkus si přečíst něco o klimatických třídách.zajo píše:Žádný výrobce TČ nevyrábí různé vyparníky pro - teplé klima - studené klima - mírné klima a jen pro dané oblasti vydává technické údaje vyráběných čerpadel.
Třeba tepelná čerpadla pro chlazení se dělí do čtyř klimatických tříd:
Název třídy Rozsah okolních teplot
SN Subnormální 10 - 32 °C
N Normální 16 - 32 °C
ST Subtropická 18 - 38 °C
T Tropická 18 - 43 °C
Tepelná čerpadla se podle klimatických tříd liší svou konstrukcí. Kromě plochy výparníku se mohou tato tepelná čerpadla lišit i v použité olejové náplni a dalších parametrech. Některá tepelná čerpadla mohou fungovat ve více klimatických třídách. Klimatická třída, pro kterou je tepelné čerpadlo určeno by na tepelném čerpadle měla být uvedena.