VVÚ Vitova chatrc

peater
Reputace: 14

Re: VVÚ Vitova chatrc

Nový příspěvek od peater »

Ahoj Víťo, já jsem to měl takto. :D
Graf.jpg
9000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK paralelně, Li-ion 470Ah, ICC monitoring, GreenBonO vytěžovač
https://pvoutput.org/list.jsp?userid=50768
Vitek
Reputace: 309

Nový příspěvek od Vitek »

Ahoj přátelé.
Shrnu vše za tento rok.
Chtěl jsem to stručně ale nějak sem měl psavou náladu.....

Stihl jsem se zaregistrovat na fóru, osobně poznal největšího guru přes pylontechy a vánočního výprodejáře nepotřebného majetku,
postavil s přispěním některých členů tohoto fóra při workshopu něco na západní straně stodoly,
zapojil a zprovoznil paralelní chod 2 měničů, celkový počet instalovaných panelů je nyní 42 kusů,

dnes zprovoznil a nainstaloval systémem halabala 3S jeden string a udělal pro Vás porovnávací měření za jasného dne. opět potvrzuji že zimu zachrání byť jen malé množství správně orientovaných panelů. ( čistý Jih 60°)

tento string pořadové číslo 14. dnes dodal 3 kWh. Elektrárna dnes dodala 18,6 kWh. Čili procentuálně se tento string podílí celými 16 procenty vyrobené denní energie.

foto níže.
20.12. Jasno.png
a zimní upgrade + 675 Wp jih 60°
1.1. Jasno + 675Wp jih 60°.png
Díky Vám kteří věcně a upřímně radíte ostatním. Já se považuji za velkého amatéra.

Elektrárna mi letos od zapojení prvních baterií a zprovoznění všech náležitostí dodala do domku 1,5 MWh, s tím že proces výstavby stále je. věřím že se mi v tomto roce povede na střechy umístit zbývajících 18 panelů, s tím že 42 jich umístěni již je.

Jelikož nemám co srovnávat tak snad jen že VT mám od srpna 80 kWh a NT mám 400 kWh. Po většinu času jedu v ostrově, některé vyhraněné spotřebiče však zatím zůstávají na DS ( 3F, kamna, vodárna, septik, přes zimu bojler. atp.)

Taky doufám že se mi povede zprovoznit klimatizaci s nadřazeným řízením - to je jedna z priorit... rád bych s ní přitápěl. Pak máme ještě otázku přebytků a aku nádrží na přitápění, resp. odkládání výkonu.

Chtěl bych Vám všem popřát hodně zdraví, štěstí a rodinné pohody. Ještě jednou díky moudrým hlavám typu Youda, Ota, Kodl, Vlkazajac, NOPARasito, a dále všem těm který jsem nevyjmenoval a zapomněl na ně, a dále Vám kteří pomáháte a radíte všem lidem zabývající se FV jen tak pro srandu a nebo za účelem osamostatnit se. Budu se snažit dorazit na sraz abych Vás poznal...

Ahoj a klidný večer
Vitek

Ahoj
Vitova vyzkumna laborator dokoncila umisteni jednoho stringu na fasadu. Jak naznacovalo mereni orientace na jih je dulezita.
Umisteni panelu je na dubovych fosnach. Dnes probehne jakesi mereni.
Ocekavam ze tento string bude oslunen po vetsinu casti roku s tim ze zima je pro nej jednoznacne nejprihodnejsi.

Vitova chatrc v soucasnosti disponuje 9.45 kwp panelu s velmi rozmanitou orientaci jak na svetove strany tak na uhly elevacni.
Doufejme ze se mu bude dobre darit a prinese nejvice vykonu v obdobi zimy

Prikladan obrazek.
IMG-20200111-WA0004.jpeg
IMG-20200111-WA0007.jpeg

Zdar Vita
ota
Reputace: 514

Nový příspěvek od ota »

Nic proti dubovým fošnám.
Já bych dal panely rovnou na střechu. Teď přes zimu nemá jiný směr význam. Jako pokus dobrý ale pokud máš ještě tolik volné plochy na střeše, neváhal bych jí osadit.
Panely na fasádě mi doma neprošly ani na stodole.

Pozn. dubové fošny značně prodlužují návratnost :D
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
zbek
Reputace: 19

Nový příspěvek od zbek »

Zatepleni solarnima panelama je super , co na to leto ? nebude tam moc velke teplo?
FV 3,57 Kwp měnič GW3648D-ES bat 4x pylontech us2000 .FV 2 Kwp měnič GW5048 D-ES bat 3x pylontech us2000
Vitek

ota píše:
Nic proti dubovým fošnám.
Já bych dal panely rovnou na střechu. Teď přes zimu nemá jiný směr význam. Jako pokus dobrý ale pokud máš ještě tolik volné plochy na střeše, neváhal bych jí osadit.
Panely na fasádě mi doma neprošly ani na stodole.

Pozn. dubové fošny značně prodlužují návratnost :D
Ahoj. Oto ty panely na fasade jsou cisty jih. 90st. Ta strecha bude letos osazena cela. A vzhledem k tomu jake je pocasi venku mi je zima po hodine tak jsem si rekl ze a zimu to bude lepsi nez lezt po zamrzly strese s holymi zady !
Duben kveten planuju dodelat tu jizni strechu tam bude asi 34 panelu 45 stupnu sklon.
Zdravi V.
Vitek

zbek píše:
Zatepleni solarnima panelama je super , co na to leto ? nebude tam moc velke teplo?
Toto neni na leto je za nima vzduchova mezera 10 cm. Uhel dopadu v lete bude 45 stupnicku takze ani hrat nebudou. A ani od nich nechci vyrobu. V lete.. !
diablo007
Reputace: 239

Nový příspěvek od diablo007 »

Ja bych to dotáhl ještě trošku jinak postavil bych z pořádných trámků odskocenou zeď a za ní měl krásné nachystané dřevo tak jak tam asi ještě onehda nějaké leželo co
Vitek

diablo007 píše:
Ja bych to dotáhl ještě trošku jinak postavil bych z pořádných trámků odskocenou zeď a za ní měl krásné nachystané dřevo tak jak tam asi ještě onehda nějaké leželo co
zdarec,
dík za komment, dřevo mam naskladane uplně všude na pozemku asi 30m3, to co bylo na tý hromádce tak mám jinde....

no a protože dojde k tomu že na zateplenou fasádu přijde ještě jedna vrstva zateplení, bude se tento jednoduchoučký jižní fasádní string zase rozebírat... proto dubový fošny a jen 1 string...

Dnes jsem to měřil a výsledek byl že z maximálních 7,63A dával mezi 12 a 12:30 6,5A ... ostatní stringy pro porovnání --
60 stupnový string dával 5,9A a 45 stupnový 5,5A

Výhoda že dělám kabeláž co string to + a - 6mm2 až do rozvaděče u měničů na odpojovače....

To jen tam z měření....

Tak zdar Vítek
diablo007
Reputace: 239

Nový příspěvek od diablo007 »

Ja se snažím držet vždy nějaké metry hned u baráku když je moc sněhu nebo naopak bláto abych to nemusel tahat z dálky. Až dozateplis a zůstane tam nevyužitý prostor tak provetravanou další fasádu můžeš už delat z panelů :lol:
Vitek

diablo007 píše:
Ja se snažím držet vždy nějaké metry hned u baráku když je moc sněhu nebo naopak bláto abych to nemusel tahat z dálky. Až dozateplis a zůstane tam nevyužitý prostor tak provetravanou další fasádu můžeš už delat z panelů :lol:
Zateplino bude polikem greywall ale pruser je ze v roce 63 postavili okna blbe. Nevejdou se jinak panely nez jsem postavil.. Jeste musim zvazit zda realne 15 procent vykonu navic pro 90 stupnovou elevaci stoji za to mit fasadu s predsazenymi panely... No je mozny ze az dodelam tu hlavni strechu ze toto nebude potreba a radsi se zamerim na jine povinnosti kolem baraku a rodiny

Aho. Jinak napad fajn
marko250
Reputace: 525
Lokalita: Hlučín

Nový příspěvek od marko250 »

A na té střeše by možná šlo posunout panely do strany,ať Ti všechny tři střešní okna pak vyjdou do nich,teď je máš v mezeře přez dva panely.Možná to ale blbě vidím.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
Vitek

Vidis dobre dve dalsi rady budou obsahovat 2 okno 5 okno 3. Tzn kazda rada 10 panelu.... Tzn dalsich 20 panelu se tam vejde...
vlkazajac
R.I.P.
Reputace: 528

Nový příspěvek od vlkazajac »

Krásna strecha, hodná závisti !
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Vitek

vlkazajac píše:
Krásna strecha, hodná závisti !
Vlku mel jsem to stesti kdyz jsem vloni zakoupil barak na 30 letou hypoteku ze k mani toho moc nebylo... Podminka byla sedlovka co nejmene stresnich oken cela na jih. A vlastni studna na pozemku. ! Stodola 10 x 4m kde je na kazde strane planovano 2.7 kwp uz je jen bonus a veskere veci kolem elektrarny se odehravaji mimo dum. A to ze menice piskaji a funej mi neva.
Jeste jsem se mohl dat na novostavbu typu bungalov ale nemel sem cas narodil se syn. Tak jsme zvolili toto staveni.
Ahoj zdraviTe Vita
marko250

Vítku vlezou,ale nebudou navazovat na tu horní řadu co tam už máš opticky,nejde ta horní řada posunout do leva o půlku šířky panelu,pak by to vyšlo přesně na ty střešáky ne? Jen ať to trochu vypadá a nemáš tam chaoz,ale nevidím na levou část domu jestli to vůbec jde.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,ŠKATULE 11kW
Vitek

Zdar marko, nebudou. nejdou, nalevo jsou na posledním trámu, tam to je tuším na jednu tašku od kraje.. puvodně jsem chtěl na horní stranu nacpat 15, vejde se jen 14.. opticky to hrát nebude, ale to je uplně fuk. ja na to zevnitř nevidim a moc ani ne ze dvorečka. pokud bych to chtěl slícovat tak se tam vejdou mezi okna 4 a 1 panel a to nechceš. doleva to nejde a posouvat to nebudu :D
neboj ta mezera je tak malá že to hnusně nebude vypadat...
na vertikální fasádu plánuju 3 stringy podobně jako jsem to udělal včera... vzhledem k tomu že výroba dnes byla 20 kWh zdáse že to smysl má. jinak měřením jsem potvrdil že fasádní string dával nejvíce proudu v průběhu dne... což všichni víte... rozdíl byl kolem 24 procent oproti panelům na střeše (6,5A z vertikálního stringu a 5 A z 45 stupnového) obojí čistý jih.
kodl69
Reputace: 1003
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Nový příspěvek od kodl69 »

taky jsem kvůli střešním oknům musel dost řešit, kde budou a jak budou panely. Ale u mě je 4.5kWp konečná, zvýšení výkonu už jedině výměnou 250Wp panelů za nějaký 330Wp ve stejné velikosti. Oni to sice vypadá, že okno má šířku menší než panel, lae pokud má být z toho okna normální výhled, tak klasický okno 78cm široký je po drážky na oplechování široký nějakejch 95cm, a narvat panel těsně k tomu podle mě není správný řešení ohledně stínění do okna, možnosti montáže rolet na okno, a vůbec. Ostatně ty venkovní rolety na jižní stranu doporučuju, bez toho je podkroví v létě palermo :)
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
marko250

Mohu potvrdit v dobách temna mi JV fasáda dává víc než v létě.Už jsem tady lítal s metrem kolem přední JZ fasády,že bych ji zateplil provětranou a panely řešil finální vrstvu.Ani za boha neumím najít rozměr panelu s kterým bych to vykryl tak,ať mě žena do konce života neproklíná :-) :-) . A okna už přesouvat nemíním,to ji rači vyměním za jiný model :-) .
Ty střešní okna jsem měl doma celý rok zatažené žaluziema,až jsem je zakryl panely,tak to teprve vyhrli a jsou spokojení,ale nemám panely přímo se sklonem střechy,tak to šlo.I teď je v klidu vyklopím.
1.jpg
Vitek

kodl69 píše:
taky jsem kvůli střešním oknům musel dost řešit, kde budou a jak budou panely. Ale u mě je 4.5kWp konečná, zvýšení výkonu už jedině výměnou 250Wp panelů za nějaký 330Wp ve stejné velikosti. Oni to sice vypadá, že okno má šířku menší než panel, lae pokud má být z toho okna normální výhled, tak klasický okno 78cm široký je po drážky na oplechování široký nějakejch 95cm, a narvat panel těsně k tomu podle mě není správný řešení ohledně stínění do okna, možnosti montáže rolet na okno, a vůbec. Ostatně ty venkovní rolety na jižní stranu doporučuju, bez toho je podkroví v létě palermo :)
Kodle diky. Nicmene venkovky na typ mojeho okna nedelaj.... Je to 13 let stary roto r4 tusim
A mas pravdu my jsme to resili reflexnim alobalem... Nalepenym na okno takze vyhled byl jen na tu hezci stranu a to severni
Ja pojedu az nadoraz az k 13 kwp. Kdyz neco delam tak at to stoji zato. Dnes ten vykon uz dost usel asi 10 kwh slo do pritapeni podlahovky plus primotop... Celkem prima kdyz nemusim topit ...