ohrev FP vodou
Nezařaditelné
-
ohrev FP vodou
na obrazku je moja predstava.....
teraz tam mam len tu zahradnu hadicu aby sa čistila studna....
mam sa do toho pustit? ma niekto nejake ZA alebo PROTI nazory?
3x 280Wp 3P... MPPT Epever xtra 100/40... 12V,300Ah olovo...
-
Re: ohrev FP vodou
Když tu H2O proženeš tepelným čerpadlem a budeš tím vytápět barák, tak z toho budeš mít podstatně vyšší (finanční) zisk - tedy úsporu.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
proti by byly úřady, dělal bys z kvalitní podzemní vody povrchovou, nesmí se to. Nejsem žádný mravokárce - jen informuji
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
-
ešte voda v lese nebola kvalitnapkougl píše:proti by byly úřady, dělal bys z kvalitní podzemní vody povrchovou, nesmí se to. Nejsem žádný mravokárce - jen informuji
-
neni je tam na take čerpadlo dost energie....brumlaj píše:Když tu H2O proženeš tepelným čerpadlem a budeš tím vytápět barák, tak z toho budeš mít podstatně vyšší (finanční) zisk - tedy úsporu.
-
teplota vody zo studne je 4°
urobil by som zo zadnej strany FP vodneho hada a zakryl polystyrenom....
hm?
bude to fungovať?
urobil by som zo zadnej strany FP vodneho hada a zakryl polystyrenom....
hm?
bude to fungovať?
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
V zimě to zamrzne. V létě jsem zvažoval něco takového využít ne na chlazení panelů, ale jako klimatizace - vodu ze studny pouštět přes nějaký nástěnný výměník voda/vzduch - idea dle https://www.koupelny-venta.cz/75169,man ... -btm1.html. Pak by při spotřebě vody 1000 l/den a ohřevu vody z 8 st.C na 20 st.C byl chladící výkon 530 W. A tu ohřátou vody bych použil na zálivku zahrady.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
čo zamrzne? jak zamrzne? studňa?
NEEXISTUJE aby ta voda zamrzla! muselo by byt vonku -40° !
NEEXISTUJE aby ta voda zamrzla! muselo by byt vonku -40° !
-
Zamrzne ti voda v těch trubkach když si spočítas kolik možná set metrů bude mít vedení když to uděláš na panelech v několika smyčkách
-
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Ve studni ne, ale když bude mrznout, tak zamrzne v tom hadu. Musel bys složitě řešit, kdy můžeš ohřívat... Reálně jen nad nulou a tam bude efekt malé jednotky stupňů...
P.S. pan docent byl rychlejší takže leda to chlazení v létě. Ale tam by mi to dávalo smysl jen v uzavřeném cyklu vody (temperování zálivkové vody, bazén, ...)
P.S. pan docent byl rychlejší takže leda to chlazení v létě. Ale tam by mi to dávalo smysl jen v uzavřeném cyklu vody (temperování zálivkové vody, bazén, ...)
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
-
už bolo tuto zimu aj -6° a nezamrzla! a ked ten zvyšok hadice obalim do tej izolačnej peny čo sa izoluju potrubia tak neni možne aby zamrzla...
a do dnes bola studňa odkryta a nezamrzla voda v tej hadici...
dnes som dal na studňu priklop takže je možne ze voda v tej hadici bude ešte teplejšia než tych 4°
a do dnes bola studňa odkryta a nezamrzla voda v tej hadici...
dnes som dal na studňu priklop takže je možne ze voda v tej hadici bude ešte teplejšia než tych 4°
-
A jak zajistíš, aby to tam neprotejkalo samospádem.
A mě to příde jako blbost. Podzemní vody je čím dál méně a toto mi příde jako prasárna (bez urážky).
Navíc když spočítám náklady, tak pro dosažení stejného výkonu v létě stačí pridat 3 panely.
A pokud by jsi to chtěl přece jen zkusit. Co si brát vodu z potoka a zase jí do potoka pouštět?
A mě to příde jako blbost. Podzemní vody je čím dál méně a toto mi příde jako prasárna (bez urážky).
Navíc když spočítám náklady, tak pro dosažení stejného výkonu v létě stačí pridat 3 panely.
A pokud by jsi to chtěl přece jen zkusit. Co si brát vodu z potoka a zase jí do potoka pouštět?
-
Je to nesmysl. Kromě výše uvedených argumentů ještě jeden.
V létě je elektriky z panelů tolik že se nespotřebuje. Není důvod zvyšovat efektivitu.
V létě je elektriky z panelů tolik že se nespotřebuje. Není důvod zvyšovat efektivitu.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
? ved zo studňe tečie voda do potoka cez tu zahradnu hadicu samospadom! takže žiadne naklady...dracekvo píše:A jak zajistíš, aby to tam neprotejkalo samospádem.
a ta voda v tej studni je takmer nepoužitelna,takže takto by aspoň plnila daky učel
-
To jsi nějak nezmínil.
Jenže stejně. Aby tam probíhala nějaká výměna, tak by museli být trubky přilepené něčím tepelně vodivím k panelu. A ta trubka sama o sobě musí bejt taky dobře tepleně vodivá. Takže měď. A ta cena bude astronomická.
V zimě ohřívat snad jen kvůli tomu, aby slezl sníh. A to je potřeba jak často?
Jenže stejně. Aby tam probíhala nějaká výměna, tak by museli být trubky přilepené něčím tepelně vodivím k panelu. A ta trubka sama o sobě musí bejt taky dobře tepleně vodivá. Takže měď. A ta cena bude astronomická.
-
ja to nerobim koli letu,ale koli zime,aby to roztopilo sneh na FP a v lete to nebudem rozmontovavať (vzhladom na moju lenivost) takže v lete by som to tak nechal,ala nemalo by tomu uškoditota píše:Je to nesmysl. Kromě výše uvedených argumentů ještě jeden.
-
ved na tom obrazku je jasne vidiet ze hladina studne je vyšie nez potok,takze samospadom...dracekvo píše:To jsi nějak nezmínil.
a oto mi ide=cim to na tie panely prilepit? a spodok panelov by som zakryl polystyrenom takze teplo by šlo hore,čiže do panelu....
a teraz je ta hadica na zemi v snehu a okolo nej na asi 3 cm je sneh roztopeny
-
Toto je ale krásný přiklad slepé uličky: v zimě to při šedivé obloze stejně ničemu nepomůže a až přituhne mráz tak z toho bude bakule ledu.
-
neni pravda... mam 2 FP paralelne zapojene na 12v system a aj počas dažda či zamračenej oblohe to dokaze dat 14 -15V a nejake 0,xyAmp takze za cely den mi to dobije bat.ota píše:Toto je ale krásný přiklad slepé uličky: v zimě to při šedivé obloze stejně ničemu nepomůže a až přituhne mráz tak z toho bude bakule ledu.
-
Pokud prší tak neni třeba zahřívat panely. Při inverzi, nízké oblačnosti je výkon panelu 1-2%. Tím se dobije tak zahradní solární světýlko.
Chybí konkrétní čísla.
Kolik Wp?
Jaký regulátor?
Kolik mA to dává.
Jak je velká baterie?
Dělá to na mě dojem začátečnické slepé vývojové uličky jakými jsme si prošli skoro všichni. A ti co tvrdí že nikoli mají toto prozření teprve před sebou.
Chybí konkrétní čísla.
Kolik Wp?
Jaký regulátor?
Kolik mA to dává.
Jak je velká baterie?
Dělá to na mě dojem začátečnické slepé vývojové uličky jakými jsme si prošli skoro všichni. A ti co tvrdí že nikoli mají toto prozření teprve před sebou.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 20 Odpovědi
- 1368 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od dumi
-