FVE 19,95 kWp bez kompromisů - Dolní Posázaví
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Re: FVE 19,95 kWp bez kompromisů - Dolní Posázaví
Já osobnš bych volil "pozlacenou" tašku, přeci jen to bude systémové a těsnost střechy RD je před FVE. Střecha prostě na prvním místě.
-
Trochu jsem pokročil. Momentálně montuji háky na střechu a vyrábím Omega příchytky.
-
Aktualizace z dnešního dne.
-
Dotaz na zkušenější: Budu mít 6 stringů (3x10 a 3x9) zapojených systémem Leap-frog.
Jak byste instalovali panely?
Pojedu zprava do leva. Mám montovat nejdříve např. celou spodní vodorovnou řadu nebo mám dělat nejdříve svislé řady? Nebo úplně jiný způsob?
Jak byste instalovali panely?
Pojedu zprava do leva. Mám montovat nejdříve např. celou spodní vodorovnou řadu nebo mám dělat nejdříve svislé řady? Nebo úplně jiný způsob?
-
8mm v omega profilu je málo. Chce to 8,5mm. Vůle pro šroub co má taky 8mm je potřebná.
Montovat začni od shora. Jinak se ty už namontovaný panely blbě přelejzaj.
Montovat začni od shora. Jinak se ty už namontovaný panely blbě přelejzaj.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Lokalita: Hlučín
Ty máš vývody z panelů uprostřed? Jinak se to dá takto:
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Díry pro M8 dělám 8.2mm. Hlavně je potřeba mít správnou délku šroubu, krátkej nechce zachytit matici v profilu, dlouhej naopak začne bourat žebro v profilu. Stejně tak čtvercový matky jsou tenčí a tlustší, ty tlustší jsou lepší, a je potřeba je dávat rovnou plochou nahoru... Origo "solární" imbusy mají zespodu protipovolovací vroubky, ale za blbiny nevyhazuju prachy. S tím odshora souhlasím. Na prudší střeše si na háky zavěsím krátkejma popruhama fošinku, která má zespodu dřevěný trojůhelníčky, aby ležela vodorovně, je to pak pěkná pracovní plošina i pro ty, co se bojí vejšek.
Jo a na nerez musí přijít pasta na závity, jinak se to zakousne hned a už nikdy to nepovolíš, což je třeba v případě potřeby dorovnání řady panelů do roviny dost problém...
Edit: Ty panely mají asi hodně krátký kabely, je tak? Potom nevidím důvod si to zesložiťovat, a zapojit jeden vedle druhýho, proč ne přeskáčku? k čemu je to dobrý? - Co je potřeba, tak kabely dobře přitáhnout ke konstrukci, jinak jim dá led a sníh, co se dostane pod panely, dost zabrat...
Jo a na nerez musí přijít pasta na závity, jinak se to zakousne hned a už nikdy to nepovolíš, což je třeba v případě potřeby dorovnání řady panelů do roviny dost problém...
Edit: Ty panely mají asi hodně krátký kabely, je tak? Potom nevidím důvod si to zesložiťovat, a zapojit jeden vedle druhýho, proč ne přeskáčku? k čemu je to dobrý? - Co je potřeba, tak kabely dobře přitáhnout ke konstrukci, jinak jim dá led a sníh, co se dostane pod panely, dost zabrat...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Zkoušel jsem to a právě 8mm bylo akorát. Ten imbus nemá moc široké osazení, tak jsem se snažil o co nejmenší díru, aby pak nebyl problém.ota píše:8mm v omega profilu je málo. Chce to 8,5mm. Vůle pro šroub co má taky 8mm je potřebná..
-
Ano, mám je uprostřed.marko250 píše:Ty máš vývody z panelů uprostřed? Jinak se to dá takto:
-
Šrouby mám správné.kodl69 píše:Díry pro M8 dělám 8.2mm. Hlavně je potřeba mít správnou délku šroubu, krátkej nechce zachytit matici v profilu, dlouhej naopak začne bourat žebro v profilu. Stejně tak čtvercový matky jsou tenčí a tlustší, ty tlustší jsou lepší, a je potřeba je dávat rovnou plochou nahoru... Origo "solární" imbusy mají zespodu protipovolovací vroubky, ale za blbiny nevyhazuju prachy. S tím odshora souhlasím. Na prudší střeše si na háky zavěsím krátkejma popruhama fošinku, která má zespodu dřevěný trojůhelníčky, aby ležela vodorovně, je to pak pěkná pracovní plošina i pro ty, co se bojí vejšek.
Všechny spoje mažu měděnou pastou Berner.
Střecha má sklon 25°, takže to jde i bez fošínky.
Panely mají právě kabely dlouhé tak, aby šel realizovat ten systém Leap-frog.
Čím příchytávat ty kabely? Stahovačkami? Existují UV odolné?
-
- Lokalita: Šternberk
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
UV odolné bývají černé.
Naposledy upravil(a) kybos dne úte říj 06, 2020 10:18 pm, celkem upraveno 1 x.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
a doporučuju spíš větší šířky pásky, přes 4mm určitě, tenký jsou za chvilku pryč.
Je mi jasný, že se tím ušetří ten kabel přes celej string, ale zase jeden za druhým je jednodušší systém, kde se člověk jistě nesplete. Na jedné instalaci se mi stalo, že jsme jeden panel zapojili do zkratu, tj vynechali ze stringu, což odhalilo až podezřele malý napětí Umpp... Teď jsem někde zahlídl panely, který měly kablíky tak jak tvoje, ze dvou krabiček uprostřed, snad jenom 30cm dlouhý...
Je mi jasný, že se tím ušetří ten kabel přes celej string, ale zase jeden za druhým je jednodušší systém, kde se člověk jistě nesplete. Na jedné instalaci se mi stalo, že jsme jeden panel zapojili do zkratu, tj vynechali ze stringu, což odhalilo až podezřele malý napětí Umpp... Teď jsem někde zahlídl panely, který měly kablíky tak jak tvoje, ze dvou krabiček uprostřed, snad jenom 30cm dlouhý...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Dělá to třeba Canadian solar u halfcut panelů. Krabičky uprostřed a lze koupit s rozdilnou délkou kabelů. 400mm pro svislou a asi 1150mm pro vodorovnou montáž.kodl69 píše:Teď jsem někde zahlídl panely, který měly kablíky tak jak tvoje, ze dvou krabiček uprostřed, snad jenom 30cm dlouhý...
Osobně bych řádil pro přehlednost a eliminaci chyb sériové za sebou....i za cenu cca 9m kabelu na jeden string navíc...
-
Kabely vychazi vetsinou v klidu na sirku i vysku, kde je problem???(takze ob jeden by mel vyjit taky)
-
tohle zkus mezi sebou propojit naležato. Bude ti chybět tak půl metru. Kabel by musel dosáhnout minimálně k hraně panelu vlevo nebo vpravo, což je minimálně 85cm, což tohle jistě nemá. Šetří se všude.
-
Jde to zapojit tak i tak, ver mi.(proc bych kecal??? a jeste Tobe!!!) Montuju je na strechu na stojaka (propojene na sirku) a 1string musim propojit na vysku. Tohle je made in China zadny vyje...ny EU. S EU jsem zkoncil a to nekteri vi moc dobre proc!!!!kodl69 píše:tohle zkus mezi sebou propojit naležato. Bude ti chybět tak půl metru. Kabel by musel dosáhnout minimálně k hraně panelu vlevo nebo vpravo, což je minimálně 85cm, což tohle jistě nemá. Šetří se všude.
Ze jsi to ty Kodle, byl jsem to premerit.
Je to hodne letmo, takze kabel je jeste delsi, nez na fotce.
-
jo, to co jsem zahlídl, byly tuším tyhle, nebo něco podobnýho, to ani nešlo svázat do kruhu, jak to bylo krátký, jenom to bylo chycený kouskem samolepky k panelu https://shop.iftech.cz/index.php?contro ... chment=477
-
Cable Length
(Including Connector)
Portrait: 400 mm (15.7 in) (+) / 280 mm
(11.0 in) (-); landscape: 1160 mm (45.7 in
Jj halířový MAGORI. Pak, aby to treba pri reklamaci cestovalo, nebo dodat dalsi 2 spoje navrch u prodlouzeni, kdyz si to nekdo objedna s kratkyma ( nebo prehlidnou skladnici), protoze to bylo o 10kc levnejsi
(Including Connector)
Portrait: 400 mm (15.7 in) (+) / 280 mm
(11.0 in) (-); landscape: 1160 mm (45.7 in
Jj halířový MAGORI. Pak, aby to treba pri reklamaci cestovalo, nebo dodat dalsi 2 spoje navrch u prodlouzeni, kdyz si to nekdo objedna s kratkyma ( nebo prehlidnou skladnici), protoze to bylo o 10kc levnejsi
-
Dnes pokračování.
-
Přátelé, můžete se mi podívat na to schéma, zda by to tak mohlo být?
Na čem jsem se zasekl:
1) jakou hodnotu pojistky na vedení k baterii?
2) jaký průřez kabelu od BUS k baterii? 120mm2 nebo 150mm2?
3) pokud je to potřeba, kam dát AC přepěťovku, popř. jakou?
4) mezi VS-120 a BUS bude průřez kabelu 50mm2, předpokládám, že stejný průřez má být i mezi BUS a XTH. Je to tak?
5) mezi VS-120 a BUS mají být všechny délky kabelů stejné a max. délky 3 metry, platí to samé i o kabely mezi BUS a XTH?
6) je ok jištění vstupu a výstupu XTH jističi B32A?
Děkuji za případné rady a připomínky.
Na čem jsem se zasekl:
1) jakou hodnotu pojistky na vedení k baterii?
2) jaký průřez kabelu od BUS k baterii? 120mm2 nebo 150mm2?
3) pokud je to potřeba, kam dát AC přepěťovku, popř. jakou?
4) mezi VS-120 a BUS bude průřez kabelu 50mm2, předpokládám, že stejný průřez má být i mezi BUS a XTH. Je to tak?
5) mezi VS-120 a BUS mají být všechny délky kabelů stejné a max. délky 3 metry, platí to samé i o kabely mezi BUS a XTH?
6) je ok jištění vstupu a výstupu XTH jističi B32A?
Děkuji za případné rady a připomínky.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 408 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-