Tak v duchu:"Kdo si hraje nezlobí." sem dávám vlastní pokus výroby celé banky Li-ion.
Začal jsem prototypem, kdy si odzkouším výrobu komplet obalu,sběrnic,ochrany a ověřím energetické možnosti samotného článku.Buřty jsou sice kompaktní,ale díky svému tvaru mrhají prostorem a špatně se skládají do celků.Použil jsem tedy prismatické články 4,6A/3,7V.
IMG_20151222_165347.jpg
Cílem bude banka 18-19kWh s max. napětím 60V. Maximální napětí článku chci provozovat na 4V,což vede k výrobě 15 ks/345A.Jako obal jsem použil pertinax 5mm,z kterého jsem udělal krabičku se zámky(pero drážka),které jdou lepit a víko se jen nasadí a zajistí (amerikou) pro možnou výměnu a kontrolu jednotlivých článků.Tedy pokud by se něco nečekaného stalo uvnitř,vždy se tam dostanu.
Články mají v sobě zabudovanou přepěťovou ochranu a z ní vedou 2+2 vodiče,tato ochrana bude ponechána,při přetížení odpojuje článek a jistí jej před výbuchem

.
IMG_20151222_165400.jpg
Združil jsem 5ks k sobě za pomocí lisovacích oček a tak vytvořil 15 celků co se připojí na společnou AL 10x10mm sběrnici za pomoci šroubů M6,tedy celkem 75ks článků v jedné baterce a to selé x15 uffffff

.
IMG_20151223_143128.jpg
Baterky se budou spojovat v podélném směru,protože jsou takto vyskládané a protože to zapojení sběrnice jinak neumožňuje.Proto jsou přípojné závity na obou stranách víka a propojky se budou dávat pod 45° z jedné baterky na druhou v rozích.Na druhý volný závit se dá pak pověsit cokoli dalšího(balancéry,celllogery atd).Každopádně se musí v tomto směru stlačit proti nafukování.

IMG_20151223_145016.jpg
IMG_20151223_152055.jpg
Takže jeden na zkoušku vytvořen,nyní projde pár cykly přez nabíječku,ať vím na čem budu.Ještě bych rád dovnitř umístil palič proti přepětí,kdyby to šlo nad 4,2V a odvětral dno s víkem dírkama v místě mezi sběrnicemi,ale čuchám problémy s teplotou.Baterky by musely být podložené,kvůli průtoku vzduchu k dírkám ve dně,ještě zvážím pro a proti. Zatím vše,domácímu bastlení zdar.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.