Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 03, 2022 5:43 am


FVE v televizi, rádiu, novinách

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
PředchozíDalší

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod Romif » úte říj 14, 2014 6:36 pm

Jedna věc mi není jasná. Sice je jasný, že za paušál jističe asi zaplatíme víc,ale ví někdo o kolik zlevní samotnou elektřínu? Moc se mi nechce věřit, že by jí výrazně ty chlípníci zlevnily.
--- 9xSchutten 240Wp, 15xGWL 285Wp, ---
--- Axpert King 48V 5000W, LifePo4 48V 5Kwh, 2xEPsolar TRACER6420AN ---
--- 2xSluneční kolektor Regulus KPG1, OKC 250 NTRR/SOL ---
?
Romif
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 04, 2014 8:17 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod rob.brno » úte říj 14, 2014 6:42 pm

Romif píše:Jedna věc mi není jasná. Sice je jasný, že za paušál jističe asi zaplatíme víc,ale ví někdo o kolik zlevní samotnou elektřínu? Moc se mi nechce věřit, že by jí výrazně ty chlípníci zlevnily.


Je třeba ještě měsíc počkat. Během listopadu ERU zveřejní ceny distribuce, údajně mají být stejné jako nyní. Koncem list. pak budou oznamovat ceny silové EE i samotní prodejci.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod Romif » úte říj 14, 2014 8:09 pm

No tak to ten poloostrov,což se týka i mě zas tak ztrátový nebude, pokud samotnou silovou E výrazně nezlevní.
--- 9xSchutten 240Wp, 15xGWL 285Wp, ---
--- Axpert King 48V 5000W, LifePo4 48V 5Kwh, 2xEPsolar TRACER6420AN ---
--- 2xSluneční kolektor Regulus KPG1, OKC 250 NTRR/SOL ---
?
Romif
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv zář 04, 2014 8:17 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod luky » stř říj 15, 2014 8:02 am

Jo, potvrzuju. Nemám solár, ale zato 3x32A. Teď kreslím projekt na rekonstrukci elektroinstalace a přemýšlím, jak hluboko by se dalo jít (3x25A nebo 3x20A) a taky jsem si tam dokreslil hlídač proudového maxima. Njn, elektrifikovaná domácnost...
Jo taky mě napadlo koupit pár 20A jističů a vybrat z nich ten, co bude vypínat při největším proudu :)
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 689
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod xmasin » stř říj 15, 2014 10:20 am

Mám taky 3x32A doma a na chalupě 3x25A, tak pokud převedou poplatek do paušálu, tak asi taky budu přemýšlet jestli nesnížit rezervovaný příkon a holt nasadit přednostní relé. Minimálně doma bych mohl jít na 3x25A a na chalupě tak 3x20A možná 3x16A, ale to by bylo už docela na hraně a mám pocit, že na dům je minimum 3x20A.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod jose » stř říj 15, 2014 10:28 am

Kdo určuje, jaký minimální jistič musí na domě být? V ceníku distributora jsem našel i možnost "jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně", tak pokud budu mít dostatečně nízký odběr, nemůžu si na hlavním přívodu zvolit třeba 3x6 A?
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 268
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod abrams » stř říj 15, 2014 10:35 am

Zdravím ,

na barák máme 3x25A , ale bezproblémů by nám stačil 1x25A :yes: . Teda , beru-li čtyřměsíční zkušenosti s provozem domu na 6kW měnič . Jenže problémy dělá souběžná činnost vícero žroutů :? jako trouba + pračka + mička + kdo ví co ještě :evil: ale osobně mohu říci , že stačilo pár "výpadků" kvůli přetížení a hned se morálka zlepšila :yes: ... jo , a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa :eek2: .
Když tak nad tím přemýšlím , mě by díky baterkám stačil 1x6A hlavní jistič :yes: :D :mrgreen: .

elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2766
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod xmasin » stř říj 15, 2014 10:37 am

Pokud vím 1x25A je možný pouze pro byty, pro domy musí být vždy 3f připojení. Osobně jako naprosté minimum na dům vidím 3x20A pokud se na elektrice vaří, pokud se vaří na plynu, tak 3x16A ale niž asi ne, přeci jen 16A je jen 3680W což není problém překročit.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod xmasin » stř říj 15, 2014 10:40 am

abrams píše:a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa


To už jsem zjistil taky, mám nový bojler 160l z Dražic s kvalitní izolací a deklarovanou ztrátou 1,05 kWh/den při okolní teplotě 20°C a schválně jsem si udělal měření, kolik je potřeba energie k udržení teploty 65°C a za den to bylo cca 1,5 kWh, ve sklepě se teplota pochybuje přes léto kolem 15°C v zimě musím i topit, aby mě nezamrzla voda.
?
xmasin
 
Příspěvky: 1730
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod tomas » stř říj 15, 2014 10:48 am

jose píše:Kdo určuje, jaký minimální jistič musí na domě být? V ceníku distributora jsem našel i možnost "jistič do 3x10 A a do 1x25 A včetně", tak pokud budu mít dostatečně nízký odběr, nemůžu si na hlavním přívodu zvolit třeba 3x6 A?


Jistič si určuje spotřebitel elektřiny. Klidně můžete mít i 1x2A a sazbu pro přímotop nebo tepelné čerpadlo :lol: , ale platí se stejně jako za 1x25A pokud to ERÚ nějak v listopadu nezmění. Změnu vám může udělat libovolný elektrikář, je ale nutná revize elektroměrového rozvaděče.
Jsou možné i neměřené odběry (bez elektroměru), jistič do 1x6A pro spotřebič do 1000W (semafory, sirény a požární hlásiče, osvětlení atd...)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod honzasl » stř říj 15, 2014 10:50 am

Myslím, že když budete trvat na 3x6A, tak si ho dát můžete, ale holt je v ceníku nějaké "minimální plnění" a to je platba 3x10A.

Mimochodem, 3x6A je pro normální využití absolutně k ničemu*, to si člověk nepřipojí ani vrtačku, nebo lepší vysavač, byť výkonově je to zdánlivě dost. To už raději 1x16A, s jednoduchou jednofázovou instalací a podobným výkonem.

*) Pokud netrvám na nějakém 3f motoru.

Pro extremní šetřílky se nabízí vyjednat si neměřený odběr. :) Pro záložní LED světlo by možná těch 10W stačilo a je to za dvacku na měsíc.....
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
?
honzasl
 
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod rob.brno » stř říj 15, 2014 10:59 am

Pánové, než začneme měnit jističe ještě bych vyčkal, co se bude dít dále:-)
Je to zatím jen návrh a oni počítají s tím, že stát na to bude z rozpočtu doplácet dalších 5mld, jenže s tím už odmítlo souhlasit ministerstvo financí. Takže je možné že to na tom úplně pohoří a budou padat ještě horší návrhy. Od parazita a škůdce Mládka z MPO(jeho motto asi zní: Čím hůř pro občana tím líp) nelze očekávat nic dobrého, je dobře, že je pod jakoustakous kontrolou, snad se jej nakonec podaří dotlačit k nějaké rozumné koncepci.

Taky jde o to, že snížit jistič jde dobře, ale za zpětné navýšení(tuším po půl roce) se platí 500kč na A. Takže to je třeba taky s rozvahou.
?
rob.brno
 
Příspěvky: 954
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod tomas » stř říj 15, 2014 11:06 am

Souhlas, je dobré ještě počkat.
Rezervace výkonu podle mých posledních informací je platná dva roky, potom propadne. Takže v průběhu dvou let je to možné vrátit zpět bez poplatku za rezervaci výkonu.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod fukuši » stř říj 15, 2014 11:09 am

xmasin píše:Mám taky 3x32A doma a na chalupě 3x25A, tak pokud převedou poplatek do paušálu, tak asi taky budu přemýšlet jestli nesnížit rezervovaný příkon a holt nasadit přednostní relé. Minimálně doma bych mohl jít na 3x25A a na chalupě tak 3x20A možná 3x16A, ale to by bylo už docela na hraně a mám pocit, že na dům je minimum 3x20A.

Mám už 5let hlavní jistič 3x20A RD vše na el.žádné omezování a zatím nepadl přetížením ani jednou.4 člená domácnost,cirkulárka 4Kw,Tepelné čerpadlo 4,2Kw,Indukčka,myčka,automatka,centr.vysavač,dohřev bojleru 1,2KW,teplovzd.trouba a td.
Plyn nemám a nechci.Takto to fungovalo i bez FVE.Pokud bych neměl Tč klidně bych dal 3x16A.Ta 20 udrží i víc jak 15 min
24A.
?
fukuši
 
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod tomas » stř říj 15, 2014 11:15 am

I těm co mají obal jističe 3x20A a střeva z jističe 3x32A to taky nepadá :lol:
Očekávám že to za chvíli bude tak, že bude pouze schválený jeden typ nebo výrobce jističů a nebo že jistič bude spolu s elektroměrem montovat distributor za přemrštěnou cenu jak je zvykem.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2442
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod brumlaj » stř říj 15, 2014 11:41 am

tomas píše:Souhlas, je dobré ještě počkat.
Rezervace výkonu podle mých posledních informací je platná dva roky, potom propadne. Takže v průběhu dvou let je to možné vrátit zpět bez poplatku za rezervaci výkonu.
Dle mých informací je to 5 let, ale je to rok stará informace.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
?
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod jose » stř říj 15, 2014 12:11 pm

fukuši píše:Mám už 5let hlavní jistič 3x20A RD vše na el.žádné omezování a zatím nepadl přetížením ani jednou.4 člená domácnost,cirkulárka 4Kw,Tepelné čerpadlo 4,2Kw,Indukčka,myčka,automatka,centr.vysavač,dohřev bojleru 1,2KW,teplovzd.trouba a td.
Plyn nemám a nechci.Takto to fungovalo i bez FVE.Pokud bych neměl Tč klidně bych dal 3x16A.Ta 20 udrží i víc jak 15 min
24A.

Nechal jsem si snížit 3x 32 A (akumulační vytápění) na 3x 25 A, celá domácnost v elektrice včetně TČ podobně jako fukuši, tak jsem zvědav, jestli budu ještě snižovat. To ukáže reálný provoz.
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 268
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod luky » stř říj 15, 2014 12:48 pm

xmasin píše:
abrams píše:a el. bojler stačí pouštět jen když je třeba - čučel sem kolik el. padne na udržování horké vody = vytápění sklepa

To už jsem zjistil taky, mám nový bojler 160l z Dražic s kvalitní izolací a deklarovanou ztrátou 1,05 kWh/den při okolní teplotě 20°C a schválně jsem si udělal měření, kolik je potřeba energie k udržení teploty 65°C a za den to bylo cca 1,5 kWh, ve sklepě se teplota pochybuje přes léto kolem 15°C v zimě musím i topit, aby mě nezamrzla voda.

Mám přímotopný tarif (20h), takže hodinkama nahřívám bojler navečer. Tzn. když je potřeba teplá voda a teplo v koupelně, bojler topí. A po vykoupání v něm zbude dost vody na ráno a případně něco během dne. Sice jí není tolik a není tak teplá, ale ztráty jsou takhle minimální.
mobilní elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=13&t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
?
luky
 
Příspěvky: 689
Registrován: pon kvě 19, 2014 10:38 am

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod fukuši » stř říj 15, 2014 4:14 pm

tomas píše:I těm co mají obal jističe 3x20A a střeva z jističe 3x32A to taky nepadá :lol:
Očekávám že to za chvíli bude tak, že bude pouze schválený jeden typ nebo výrobce jističů a nebo že jistič bude spolu s elektroměrem montovat distributor za přemrštěnou cenu jak je zvykem.

Do toho bych nešel,mám normální origo 3x20A,co vím tak u novejch elektroměrů není problém zjistit jaké proudy zde tečou.
?
fukuši
 
Příspěvky: 356
Registrován: úte úno 19, 2013 10:27 pm

Re: FVE v televizi, rádiu, novinách

Příspěvekod honzasl » stř říj 15, 2014 7:08 pm

U nových, tzv. smart elektroměrů (kromě záznamu ledasčeho) je zabudován i dálkově ovládaný spínač, takže je možné zákazníka odpojit od EE i na dálku a také je možné funkci jističe do elmeru naprogramovat. Takže budoucnost je podle mě v tom, že rezervovaný příkon se nebude nastavovat velikostí hlavního jističe (ten si dá zákazník podle svých dimenzí vodičů), ale prostým dálkovým nastavením elměru.

V takovém případě budou falešné jističe k ničemu.
----------------------------------------
http://honzasl.blogspot.cz/
?
honzasl
 
Příspěvky: 275
Registrován: stř srp 29, 2012 9:25 pm

PředchozíDalší

Zpět na Soběstačnost

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 3 návštevníků

Reputation System ©'