po delší době jsem opět na tomto informačně bohatém fóru a plánuji pro náš rodinný dům také fotovoltaickou elektrárnu z důvodů úspor za elektrickou energii, avšak manželka má obavy ohledně bezpečnosti. Existují nějaké argumenty proč je elektřina z FVE více nebezpečnější než elektřina z distribuční sítě? Když to tak shrneme kolem a kolem, co je bezpečnější? Připojení k distribuční síti, nebo připojení z vlastní FVE?
Počítejme se situací kdy je jak připojení z distribuční sítě, tak připojení z vlastní FVE řádně dimenzováno a řádně jištěno ochrannými prvky, vše navrženo odborníkem v oboru elektro. Jsou při připojení k distribuční síti nějaká větší rizika než při připojení k vlastní FVE a naopak je FVE bezpečnější než distribuční síť?
Ještě dodám, že oba systémy by byly korektně odděleny tak, aby distribuční síť nebyla nijak spojena s FVE a prioritu měla FVE. Například přepínání stykačem nebo relé, nebo nějakým chytrým měničem.
A ještě mám jeden dotaz. Je třeba k provozu vlastní FVE, která není připojena do distribuční sítě nějaké speciální povolení, nebo něco od úřádů?
Předem děkuji za názory a za případná pro a proti.
Fitmin.
Pro mypower.cz: pokud se mi podaří přesvědčit manželku, asi se vám brzo ozvu.