Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 7:42 am
honzasl píše:Na vzduchu kde muze byt v lete teplo a slunko tudiz horko samo o sobe? V zemi v chranicce kde je zima furt? ... jen takova uvaha.
Taky mi to dlouho vrtalo hlavou. Fígl je v tom, že když je okolo vodiče vzduch, tak ten proudí a odvádí teplo pryč. Zatímco v zemi je vodič uložen v izolovaném prostředí, které neodvádí teplo, ve zdivu taktéž. Samozřejmě to platí pro nějaké referenční teploty (25°C), když bude vodič v horkém vzduchu z nějaké pece, tak je to jinak.
xmasin
doporučuji stáhnout Sichr, parádní věc pro dimenzování a pochopí ho i dítě...
http://www.oez.cz/sluzby/vypoctovy-program-sichr
gupa píše:Taková otázka, kdo zaplatí náklady na údržbu celé sousedské sítě? Měnič 3kW něco stojí, propojení mezi sousedy něco stojí, jistící prvky také, bezpečné provedení propojů také a nakonec vše stárne i my. Co udělat, když nakonec dojde ostrovník s elektrárnou nato, že soused má energii, kdy kWh stojí vlastně cca něco mezi 3-50Kč. Jak se podělí soused sousedsky o náklady? Dá peněžní kauci za připojení, pro případ, že se musí pořídit záložní měnič proto, že zkrátka se jenou stane že původní měnič nebo regulátor vypoví službu?
Nejde mi to dohromady, nyní mne oslovil např. stavebník co bude dělat sousedovi kanály, chce půjčit elektřinu. Po elektřině došel s vodou a nakonec by chtěl i místo pod mým autem na UNC stavební stroj.
Za elektřinu mi nabídl 500,-Kč. Co když mi ale odpraví měniče, které stojí mnohem více? Jak jsem napsal výše, jednou se to stane že měniče přestanou pracovat kvůli opotřebení. Tak jak? Nejsem náhodou hlupák, který se neuváženě pouští do sdílení el. energie, když soused bude málokdy ochotný sdílet skutečné náklady na celý provoz?
abrams píše: Ale zase kvůli tomu budovat distribuční síť podle kdejakejch norem , předpisů kdo ví jakejch jinejch šaškáren je dle mého názoru blbost ... kopat 50m příkop + 1 náklaďák písku + paleta cihel + 50m výstražné pásky + 50m spešl odolnýho kabelu jen kvůli pár příležitostným kWh el . ....
tomas píše:Já zastávám názor že přístroje a stroje jsou od toho aby se používali a využívali na maximum pro to na co byly vyprojektovány a ne aby se šetřili.
Po dobu 7 mesiacov ti poskytnem energiu na trvalý chod nevyhnutných bežných spotrebičov ( osvetlenie, chladnička, TV ) v sume príkonu 200 W a v čase od 11. do 15. hodiny plus ďalšiu energiu pre napájanie silného spotrebiča s príkonom 2500 W.
Po dobu zvyšných 5 mesiacov poskytneš energiu ty mne neobmedzene, prednostne s využitím NT podľa najvýhodnejších podmienok.
diablo007 píše:Akorát by mne zajímalo jaká je pokuta za to že až se jednou ze sousedem pohadas a on naprášit že prodáváš energii což děláš vlastně na cerno
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků