Zakládám toto vlákno s účelem jak udělat instalaci FVE tak, aby se co nejvíce vyloučilo riziko požáru. Před časem zde v jednom vlákně vypukla diskuse ohledně vzdálenosti rozvaděče od dřeva. Podle normy je vzdálenost myslím 5cm, nebo podložka z nehořlavého materiálu o určité tloušťce. Jeden z diskutujících tvrdil, že nevadí plech přímo na dřevě. To si nemyslím, protože mám zkušenost z kovárny, kdy dřevo při kontaktu se žhavým železem vzplane a je zde i riziko popálení (vlastní zkušenost).
Ono i ve stavebnictví je předepsaná určitá vzdálenost dřevěných krovů od komínového tělesa.
Pak zde mám vlastní zkušenost s vypáleným stykačem HDO. Tento mi před časem vyhořel a primární příčina byla v připojení dvou vodičů o různém průměru pod jednu svorku. Jeden z drátů měl špatný dotek, došlo k přechodovému odporu a následně ke kouření. Když jsme měnili stykač, tak jsme tyto drátky stočili dohromady, tudíž tvoří jeden zakroucený vodič a od té doby nám stykač funguje v pořádku.
Uvítám řady, návrhy, instrukce a postupy jak udělat instalaci tak, aby nebyla příčinou požáru.
Je možné sem dávat i negativní zkušenosti, nehodové děje, klidně i popisy událostí včetně protokolů, článků z odborného tisku atd.
Jen ať nemusíme volat hasiče.
Plné