Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: ned bře 07, 2021 4:01 pm


Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Zabezpečení systémů proti přepětí, úderu bleskem, svodiče napětí, hromosvody, proudové ochrany, jištění, pojistky, bezpečnost elektrických zařízení, zkušenosti, rady, doporučení.

Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod OstrovVOstrove » úte bře 10, 2020 8:09 am

Zdravím,

Víte někdo jak zapojit svodič přepětí na výstup ostrovního měniče? Výstup měniče je defakto IT síť (L i N je plovoucí). Kryt měniče je uzemněn (PE). Jde mi především o ochranu před spínacím přepětím (při vypnutí hoblovky se spálil LED reflektor). Dle dokumentace je většina SPD typu T1 + T2 určena pro sítě TN a zapojují se mezi L a PE, což si myslím že v IT síti nebude fungovat, protože přepětí se objeví pouze mezi L a N. Jak jste to řešili ?
Ostrov 5,4kWp | 5kWh LiFe | 1f 3kW Epever
OstrovVOstrove
 
Příspěvky: 31
Registrován: pon úno 12, 2018 8:27 pm

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod DanoP » úte bře 10, 2020 10:11 am

Standartne L+N prepatovky maju na L varistor+iskriste a na strane N len iskriste, pocita sa s tym ze napatie na N je blizko zeme a staci na zhasnutie N iskrista (preto na L je aj varistor). Pre TT to vsak musi byt na oboch to je aj L aj N.
V katalogu Citel som videl aj zapojenie ktore by mohlo byt vhodne pre TT siet (DS132VGS-230/G)
Zvodic IT.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1770Wp monokryštál + Fangpusun MPPT 150/45 + Studer XTM4048 + 10kWh LiFePO4, vlastny monitoring na https://www.mms-softec.sk/pip/
DanoP
 
Příspěvky: 795
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod OstrovVOstrove » úte bře 10, 2020 6:23 pm

DanoP: Díky ale moc chytrý z toho nejsem. TT síť má uzemněný zdroj, zatímco IT nemá. Ve schématu které jsi zakroužkoval je varistor zapojeny mezi L a PE a mezi N a PE. Jenomže z principu plovoucího zdroje (IT síť) není mezi L a PE "žádné" napětí. A tím žádné nemyslím 0V. Je to jakobyse na stůl postavil bateriový článek a voltmetr se připojil mezi + článku a PE kolík v zásuvce => voltmetr "neuvidí" žádné napětí. Taktéž podle mě přepětovka nemůže vidět žádné přepětí a nemůže vybavit. Opravte mě někdo jestli se pletu, nebo mi něco podstatného uniká.
Ostrov 5,4kWp | 5kWh LiFe | 1f 3kW Epever
OstrovVOstrove
 
Příspěvky: 31
Registrován: pon úno 12, 2018 8:27 pm

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod tomas » úte bře 10, 2020 7:17 pm

V IT síti žádný N neexistuje, tam může být pouze L1 a L2. Pokud chcete IT síť tak použijte přepěťovou pro IT síť tedy dvoupólovou L1 a L2 a hlídače izolačního stavu. Pokud chcete používat standardní přepěťovky, chrániče a ochranu proti poruše a úrazu elektřinou tak z toho udělejte TNC-S síť. V místě rozdělení TNC na TNS stačí jednopólová přepěťovka bez N. Je hloupost očekávat přepětí na N vodiči v místě kde to N o pár centimetrů vedle vzniká tím že je jeden pracovní vodič zdroje spojen s PE. Jaký může být potenciál mezi N a PE když jsou vzájemně o pár cm vedle propojené?
Přepěťovky s nulákem se používají až dále od místa kde vzniká nulák, například za jističi, vypínači, chrániči atd... které vypínají i N vodič a může se stát že N vodič nebude dobře sepnut a jistě víte co se stane když se v třífázové síti odpojí N vodič.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2094
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod OstrovVOstrove » úte bře 10, 2020 8:32 pm

tomas: Ano vím, že v 1f IT síti je správná terminologie L1 a L2, jen na svorkach měniče je to označeno L, N a PE (gnd symbol) i když N svorka není uvnitř nijak spojena s PE svorkou. Ta je spojena pouze s krytem měniče a ten je uzemněn. Ja bych byl rád kdybch mohl klidně přímo na svorkách měniče spojit N a PE a dále z toho měl běžnou TNS síť. Jenomže v tomto dokumentu se píše že se to nemá dělat, že hrozí zničení měniče :-/ Je to pravda ?

Upřímně řečeno, měnič mám krátce a doteď jsem si myslel že PE a N jsou v měniči spojené a tedy mám TNS síť. Až když jsem koupil SPD pro 1f TNS síť tak před montáži jsem radši proměřil výstup měniče a zjistil jsem že svorka PE "plave" zhruba v polovině mezi L a N :-( Takže mám SPD k ničemu, a chrániče které tam celou dobu mám jsou jen pro okrasu :-D

Takže nová otázka, můžu spojit N a PE na výstupu měniče? Je to levný HF měnič, 3kW/48V Epever SHI 3000 Epever SHI 3000

Jak to máte kdo zapojeno ?
Ostrov 5,4kWp | 5kWh LiFe | 1f 3kW Epever
OstrovVOstrove
 
Příspěvky: 31
Registrován: pon úno 12, 2018 8:27 pm

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod brumlaj » pát bře 13, 2020 8:28 pm

Klasická odpověď zde - jaký proud poteče při spojení? Zkus žárovku. Když se rozsvítí tak nesmíš spojit a pokud ne, tak změř proud který jí teče.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod rokytna » sob bře 14, 2020 8:29 am

OstrovVOstrove píše:... a chrániče které tam celou dobu mám jsou jen pro okrasu :-D


Z principu chrániče tam určitá ochrana bude. Ale nebude kompletní tak jak je navrženo a potřebné pro TN-S síť.
Takže úplně pro okrasu nebudou.

Mám měnič PIP-5048-MK (Axpert King).
Ten má výstup Lout a Nout také plovoucí, nicméně analýzou zapojení se ukazuje, že není problém a naopak je žádoucí propojit Nout s PEN sběrnou (kvůli navazující elektroinstalaci a bezpečnosti).
Takže výstup je pak TN-C, ze které si následně udělám TN-S.
Nin (vstupní N) mám v síti TN-C takže připojené na PEN sběrnici, a PE mám připojené na PE sběrnici.
Propojení PEN a PE je pouze na jednom místě, aby se to nezakruhovalo.
Výstup (Nout/Lout) pak jde na chránič a za ním je TN-S. Okruhy pro zátěže tedy jsou pak L/N/PE.

Uvnitř tohoto měniče je relé, které je zapojeno podle typu měniče různě, ale z principu vždy stejně.
Při provozu bypass spojuje Nin svorku na Nout svorku.
Některé měniče PIP mají přepínací relé (můj ne) a pak při provozu měniče propojuje svou PE svorku na svorku Nout.

Takže vždy je potřeba znát vnitřní zapojení konkrétního měniče.

Řešením by byla TT / IT síť, a hlídač izolačního stavu, ty dnes nejsou drahé. Ale taková síť neudělá dobře moderní elektronice, která má EMC filty (Y kondy na PE).

Nicméně, vodiče N i L jsou oba pracovní. Je oblíbenou mýlkou že N je vždy na nulovém potenciálu.

Není to snadné, je potřeba dodržet řadu věcí, např. hvězdicové zapojení PE (aby netekl poruchový proud okruhem) atd.
Je tam řada detailů které jen tak někdo nevidí, jsou sice v normách, ale základem je vidět celkové schema celé instalace, to je priorita. Pak teprve lze vymýšlet co kde propojit.

Mimochodem, ten odkazovaný dokument... ach jo, vidět to a přečíst si to, tak si od tohoto prodejce nic nekoupím.
Elegantně se zbavuje záruky, tím že vše zakáže. Dost věcí je tam asi z praxe, kdy dostali kaput měniče na reklamaci; ale kdyby neprodávali šunty tak zase tolik reklamací mít nebudou, je to začarovaný kruh (dokud lidé budou kupovat šunty, prodejci je budou prodávat, ale pak se zase budou divit že že mají tolik reklamací...).

Je zde ještě jeden problém, už se tady dokonce na fóru rozebíral. A to kvůli vnitřnímu zapojení měniče, kdy bývá záporný pól baterie spojen s vnitřním střídačovým můstkem tak, že kdyby se tento mínus pól baterie uzemnil (PE) a pak se propojil Nout s PE, tak měnič shoří (a další varianty). Zde je pak nezbytné dodržet podmínku izolace bateriových pólů (neuzemňovat atd.). Potom není problém s propojem Nout s PE, tak jak je potřeba.

Každopádně, pokud měnič shoří, propojí-li se Nout s PE, i když jsou oba póly k bateriím plovoucí, tak je něco zásadně špatně a vůbec by takový měnič neměl být prodáván a používán.
Myslím si, že právě odsud pochází nepochopení autora toho odkazovaného dokumentu, který pak paušálně propojení Nout s PE zakazuje a tím si kryje záda (nebo jen nevěří, že sorta jeho zákazníků bude schopna přečíst si návod a neuzemňovat např. mínus pól baterie, a proto sází na to že když to zakáže na silové časti zapojení, že to snad pomůže, i když vlastně způsobuje nebezpečnou situaci - oba pracovní vodiče plovoucí a bez normou požadované ochrany).

Levné = Dvakrát Drahé.
ostrovní FVE
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Jak zapojit přepětovou ochranu na výstupu DC/AC měniče

Příspěvekod brumlaj » sob bře 14, 2020 8:56 am

rokytna píše:....... A to kvůli vnitřnímu zapojení měniče, kdy bývá záporný pól baterie spojen s vnitřním střídačovým můstkem tak, že kdyby se tento mínus pól baterie uzemnil (PE) a pak se propojil Nout s PE, tak měnič shoří (a další varianty). Zde je pak nezbytné dodržet podmínku izolace bateriových pólů (neuzemňovat atd.). Potom není problém s propojem Nout s PE, tak jak je potřeba
S možným nebezpečím, které bych nepodceňoval, že posléze při dotyku na pól akumulátoru obsluha dostane ránu. (ověřte si, že tomu tak není)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm


Zpět na Jističe, přepěťové ochrany, ochrana proti blesku

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'