kutildomaci95 píše:JJ dobře panely nespojovat s bleskosvodem, ale co mám dělat když nemůžu na úkor místa dodržet bezpečnou vzdálenost panelů od bleskosvodu
Modlit se. ne teď vážně, i kdybys to měl metr daleko, umíš si pžředstavit co se děje kolem drátu kterým prochází impulsní proud desítky kiloampér se strmostí nevím jakou? víš co jsou postranní výboje? "eliášovy výboje"?
Udělej to jak to půjde daleko, prozemni rámy panelů co nejkratšími dráty a to celé co nejkratším drátem k vodovodu nebo UT na půdě, miniumalizuj indukčnosti tohoto pospojování, bleskosvodu si nevšímej, to je nouzové opatření proti vznbiku požáru ne pro ochranu polovodičových prvků

pokud to máš vypočtené a podle norem, tak by blesk panely zasáhnout přímo neměl, ale....
smiř se se všehomírem že když dojde na lámání chleba, přideš v nejhorším o panely za 20 litrů, to Tě nezruinuje, koukám že nejsi majitelem vybydlené zemljanky

Zachráníš měnič, barák a rodinu. soustřeď se na opatření, aby to nezničilo regulátor měnič a osoby blízké. Na půdě konektor, před bouřkou odpojíš a odhodíš konce metr daleko od sebe víc Ti neporadím. Ta pravděpodobnost že uhodí blesk je tak jednou za deset let, já nejsem žádnej odborník na blesky ale s vysokým napětím mám co dočinění a vím co to dokáže. Přehnané obavy nejsou na místě, chápu snahu o dokonalost ale v tomhle oboru to je jenom o náhodě a pravděpodobnosti a murphyho zákonech. marek
edit možná bych to ani nepřipojoval na vodovod a žádné uzemnění - prostě na střeše plovoucí rámy a děj se vůle boží buď to půjde do bleskosvodu nebo to vezme i panely, nemusejí odejít všechny a vlastně je dost možné že neodejde žádný, jsou na světě i lidi kteří přežili uder blesekm (jedna žena dokonce 2x), impulsní ZVN se prostě chová jinak než 230V AC... teslovo trafo taky má několik stovek kV a v podstatě moc neublíží. Ber jako fakt že spoustu věcí o téchto jevech dnešní věda ještě nezná, poslední člověk co tomu rozuměl umřel v bídě někdy v roce 47 v hotelu NewYorker...
3x panel á45W, 24V 36Ah SLA, step-down, 1ks autobaterie, UPS. (bez MPPT)
Plán: >1kWp.