Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř bře 29, 2023 4:30 pm
bokser01 píše:Ano mám to tak T1 1000V T2 130V. Já panely nemám uzemněné a hromosvod nemáme. Panely mám různě rozmístěné po budově i zahradě... Jsem toho názoru když je uzemním tak si koleduju že zafungují jako hromosvod... Když do nich křápne tak děj se vůle boží...
maxjes píše:Mam na to stejny nazor. Pokud nebudou "kopat" tak uzemneni nebudu resit. Ale alespon promerit to musim, je to dost nizko a i z okna se na to da sahnout, nebo pri odstranovani snehu. Hromosvod taky prave nemam.
Ale nejak ochranit i ten menic bych chtel. Prece jen 20tis. je 20tis. Me by zajimalo, jestli by treba 110V s maximem 150V verze Citelu nebyla lepsi ochrana nez 130V s maximem 180V. Co mas presne za ty prepetovky ?
P.S: Takove strechy a tak malo panelu
soami píše:bokser01 píše:Ano mám to tak T1 1000V T2 130V. Já panely nemám uzemněné a hromosvod nemáme. Panely mám různě rozmístěné po budově i zahradě... Jsem toho názoru když je uzemním tak si koleduju že zafungují jako hromosvod... Když do nich křápne tak děj se vůle boží...
Za to bez uzemnění a bez hromosvodu /když do nich křápne/, zafungují jako hromosvod kabely do baráku. To je tedy výhra.
maxjes píše:Mam na to stejny nazor. Pokud nebudou "kopat" tak uzemneni nebudu resit. Ale alespon promerit to musim, je to dost nizko a i z okna se na to da sahnout, nebo pri odstranovani snehu. Hromosvod taky prave nemam.
Ale nejak ochranit i ten menic bych chtel. Prece jen 20tis. je 20tis. Me by zajimalo, jestli by treba 110V s maximem 150V verze Citelu nebyla lepsi ochrana nez 130V s maximem 180V. Co mas presne za ty prepetovky ?
P.S: Takove strechy a tak malo panelu
Pawel píše:Musíte brát v potaz napětí panelů VOC + venkovní teplotu. Těch 110V v zimě lehce překročíte. Co vím tak přepěťová ochrana není vratná a tak při překročení napětí máte po ní.
emsi88 píše:Pawel píše:Musíte brát v potaz napětí panelů VOC + venkovní teplotu. Těch 110V v zimě lehce překročíte. Co vím tak přepěťová ochrana není vratná a tak při překročení napětí máte po ní.
Viz dataseet Citelu, u 110V verzii je 150V "Max. přípustné provozní napětí", t.j. pri 120V by stále nemala robiť nič. Podľa panelov by možno nakoniec mohla byť aj 95(125)V verzia, záleží kedy už presne začína sa otvárať a začína stúpať jej zvodový prúd a aké je ostré koleno grafu. Je tu niekto kto to má nejak otestované a vedel by to potvrdiť? Alebo to niekedy odmeriam...
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků