kodl69 píše:... Nezkratuvzdornost je daná tvou čínskou výkonovou deskou, ne EG8010...)
S tym celkom suhlasim. A zaujimali by ma nejake dalsie informacie okolo mostika.
Zodpoveda zapojenie a osadenie dosky na scheme ktoru si uviedol Tvojmu experimantalnemu zapojeniu? Neviem, ci dobre pocitam. Pri 6kW prikonu mostika mi vychadza pri tychto tranzistoroch iba ohmicka strata cca 460W. Tranzistory to znesu ale chladenie bude dost narocne. Zapnutie protiskratovej poistky vyzaduje na tranzistore IRF530 (Rdson=0.16Ohm) ubytok 0.5V. Ten na nom vznika pri prude 0.5/0.16=31.25A, skratovy prud celeho mostika je teda cca 310A.
Je moj orientacny vypocet korektny? Aka je asi realita?
Johnny, pokusim sa vysvetlit chovanie dosky EGS002 trochu zrozumitelnejsie (bez detailov) a porovnam aspon v niecom jej poistku s kodlovymi mostikmi. Mozno sa mi to trochu podari. Kodl pouziva na budenie tranzistorov MOSFET budice IR2127 alebo IR2125. Tieto budice maju okrem ineho chybovy vstup CS. Ak sa na tomto vstupe CS objavi urcite napatie (cca 0.25V) a budic drzi tranzistor otvoreny tak IR2127 po ucitom case zablokuje tranzistor a toto zablokovanie si zapamata pocas celeho pulzu.
IR2125 reaguje mierne inym sposobom. Ked sa objavi chybovy signal na vstupe CE tak obmedzi prud tecuci tranzistorom na nastavenu hodnotu (realne u kodlovho mostika cca 31A) a potom caka urcity cas. Ak po tomto case chybovy signal stale trva vypne tranzistor podobne ako IR2127.
Aky je problem u dosky EGS002? Tato doska pouziva ako budic MOSFETov obvod IR2110. Tento obvod tiez obsahuje chybovy vstup - SD. Ale tento vstup nie je analogovy ale logicky. Je ovladany logickym signalom L, H. Obvod nezaujima co tecie tranzistormi. Ak ma na vstupe signal otvor tranzistor tak pri SD=L ho otvori. Ak sa na SD objavi H tak tranzistor uzavrie. A toto sa moze opakovat lubovolne vela krat pocas jedneho pulzu.
Doska EGS002 obsahuje obvodu sledujuce prud tecuci mostikom. Ak je nastavena uroven prudu prekrocena generuju na vstupe SD logicku jedna H. Zablokuju mostik - ale po zablokovani mostika klesne prud mostikom a na SD sa opat objavi L, tranzistory sa otvaraju, prud je prekroceny obvody reaguju opatovnym blokovanim na vstupe SD a takto to moze ist dokola - az kym nie su tranzistory mostika nevratne poskodene.
Tato chyba EGS002 je korigovana mnohymi sposobmi. Ale zatial som nevidel ani jedno zapojenie ktore by tento problem riesilo pre mna uspokojuco. Nasi australski kolegovia napr do obvodu poistky zaraduju bistabilny obvod ktory pri prvom chybovom signale trvale zablokuje mostik. Ak je cely system dostatocne rychly tak sa zabrani destrukcii mostika. Je vsak nutny rucny restart a takyto menic nevie nastartovat indukcnu zataz.
A este namet na experiment. Svoje indukcne zataze osetri seriovym NTC termistorom. Vacsinou to funguje i ked to nie je dokonale riesenie. Su to termistory ktore za studena maju dost velky odpor (ja pouzivam dost casto termistor 47Ohm/9A). Po pripojeni indukcnej zataze s termistorom termistor obmedzi startovaciu prudovu spicku. Potom sa zohreje je odpor klesne a zataz pracuje normalne. Je to jednoduche, nedokonale a zvycajne fungujuce. Ja takto pripajam na siet toroidne trafo 5kVA a este som nevyhodil ziadnu poistku. Bez termistora by to vyhodilo snad i Temelin:)