Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob dub 17, 2021 3:03 am
youda píše:...včetně komunikace s modbus elměrem a možností adjustovat nabíjecí parametry... si to musí dodělat sám, formou externího PLC. Bohužel.
PavelR píše:Tak co tady ctu ohledne komunikace axpert - pylon to je mrzute. S kolegem zacinajicim solarnikem jsme prave tuto kombinaci vybrali jako optimalni pomer cena/vykon.
Takze pokud se axpert nedokaze ridit dle informaci z bms tak je to nebrat.
PavelR píše:Youdo pises ze infini je na tom podobne. Jak se ti to chova?
PavelR píše: Sel bys do infini a pylonu znovu?
Po infini je cenove na rade victron ...
youda píše:No, zase abych úplně nekecal: Ve fabrické verzi Axpert King / PIP-MK bylo pár chyb a minimálně dvě z nich nový FW skutečně opravil:Takže, pokud se jedná o vadu, která je snadno viditelná a mohla by ohrozit další prodeje, tak i TW/CN se k rozhoupe k vydání záplaty.
- V jednom z režimů se měnič o každou půlnoc sám připojil na DS a začal dobíjet baterku, ikdyž to bylo zakázáno v nastavení.
- Za určitých podmínek docházelo k zaseknutí SCC, kdy měnič jel z baterky, ale odpojil se od panelů.
youda píše:Pokud si pamatuji správně, tak SCC freeze a midnight charging řeší FW 71.82
youda píše:...
Nicméně bych Axpert nezavrhoval: pokud ho kolega doplní o Raspberry+ICC, tak mu to bude s Pylontechy chodit výborně. A navíc získá grafy výkonu a statistik.
...
2) Nelze měnit nastavení C.C. a C.V..
youda píše:PavelR píše:Tak co tady ctu ohledne komunikace axpert - pylon to je mrzute. S kolegem zacinajicim solarnikem jsme prave tuto kombinaci vybrali jako optimalni pomer cena/vykon.
Takze pokud se axpert nedokaze ridit dle informaci z bms tak je to nebrat.
Tak, jak je BMS komunikace implementovaná v Axpertu je to opravdu k pláči.
Nicméně bych Axpert nezavrhoval: pokud ho kolega doplní o Raspberry+ICC, tak mu to bude s Pylontechy chodit výborně. A navíc získá grafy výkonu a statistik. Do ostrova je to podle mne stále jedno z nejlepších řešení, tedy cena/užitná hodnota. Viz např. zde: https://www.youtube.com/watch?v=tCRmIvT8x38PavelR píše:Youdo pises ze infini je na tom podobne. Jak se ti to chova?
BMS kartu pro infini jsem si koupil, narozdíl od Axperta je to u Infini extra příslušenství. Ale vzal jsem ji jen proto, že jsem chtěl prozkoumat její zapojení. Pak jsem ji daroval někomu na fóru. Prakticky to funguje úplně stejně, jako s Axpertem:1) BMS karta nepodporuje běh více měničů v paralelním režimu.
Takže pro mne k ničemu už kvůli bodům 1 a 2, pro většinu dalších uživatelů nahouby kvůli bodu 3.
2) Nelze měnit nastavení C.C. a C.V.
3) Zasunutím karty člověk přijde o slot, do kterého by jinak dal kartu pro modbus elměr a řízení přetoků nebo kartu pro LAN.
Nedávno jsem si tedy komunikaci mezi Pylontechy a BMS dopsal sám a přidal jsem i postupné zapínání paralelních měničů podle zatížení. To ale samozřejmě není řešení pro každého:
viewtopic.php?p=115093#p115093
viewtopic.php?p=115812#p115812PavelR píše: Sel bys do infini a pylonu znovu?
Po infini je cenove na rade victron ...
Kdybych měl všechny zkušenosti, které mám teď, tak do InfiniSolarů už bych nešel. Svůj ostrov bych postavil na třech nebo čtyřech PIP-5048MK v paralelu. Stálo by to polovic, žralo by to také polovic. Do PLC bych to připojil také v pohodě. A to je i důvodem, proč nováčkům necpu systém, který mám já, ale většinou jim radím buď GW10K-ET pro oficiální 3f hybrid, nebo Axpert+ICC pro 1f ostrov. Já už to s těmi mými InfiniSolary nějak doklepu, ale není důvod, abych do stejné šlamastiky směřoval i ostatní jen proto, že nejsem ochoten přiznat, že můj systém není ideální.
Pokud jde o Pylontechy, tak ty bych znovu vzal. Mám k nim sice pár výhrad, ale zatím jsem nenašel žádné jiné tovární řešení, které by mělo tak nízkou cenu za kWh a zároveň se s ním dalo v pohodě komunikovat pomocí PLC.
Victron je fajn, ale pro nováčka bývá obvykle dost drahý ten vstup do Victroního ekosystému. A kompromis v podobě zakoupení Multiplusu 3000VA s tím, že později se přikoupí další dva 3000VA měniče do paralelu, není úplně to pravé ořechové. Proto taky občas zánovní multiplusy menších výkonů vidíme v bazarech, zatímco bazarový 5000VA je spíše rarita. Pro zkušenou montážní firmu je používání Victronu absolutní pecka (kompletní ekosystém, nové firmwary, oficiální školení, dobrá marže, zajištěný servis). Ale pro začátečníka, který se nemá s kým poradit, to může být docela výzva.
Pokud tedy jde o tvého začínajícího ostrovního kolegu, mrknul bych se ještě na tu kombinaci Axpert+ICC.
PavelR píše:no ale jak je to s nastavenim parametru nabijeni a vybijeni kdyz je tam icc? jsou pevne nastaveny v menici a nebo to icc parametruje menic podle aktualnich dat z bms?
Prave ze bych se nerad dostal do situce ze se pylony budou vypinat, protoze by si chteli v klidu zabalancovat a menic do nich hudruje co to da ...
No, to platí pro deset cihel nebo kolik jich máš ty, ale určitě ne pro 2-3 kolik jich tu všichni kupují, protože víc peněz nechtějí dát...youda píše:Josse,
valím do toho občas i více než 200A x 52.5V a balancuje to úplně v pohodě, přijď se podívat osobně
Dokonce, na rozdíl od mnoha jiných lidí, nemám ani alarmy na overvoltage.
V BMS Pylontechu je sada FETů, které dokážou nabíjecí proud poměrně rázně utnout, pokud se SOC blíží 90%. Je to velmi pěkně vidět i na grafech, kdy u konce nabíjení proud do Pylontechů velmi strmě padá dolů.
Když jsem ještě měl 20kWh Winstonů, tak ta křivka na konci nabíjení byla mnohem pozvolnější.
Takže za mne vyzkoušeno a je to v pohodě.
youda píše:PavelR,
s DCC je to jak píše Josse - v ICC tato fičura implementována není. To ale reálně ničemu nevadí.
C.C. nastavíš pevně na 52.5V
C.V. pevně na 52.0V
To, co využiješ z inteligence BMS je:
- reporting SOC
- reporting SOH
- reporting teploty
- automatické přepínání mezi DS a PV podle SOC
- automatická ochrana proti přebití
- automatická ochrana proti podbití
- automatická ochrana proti příliš velkému proudu libovolným směrem
Tady máš ke kombinaci Axpert+ICC+Pylontech docela pěkný návod:
https://portal.segensolar.co.za/reseller/docs/Application%20note%20ICC%20Pylon%20axpert%20(final%20draft)%20Rev00.pdf
Například, ve Victron VenusGX DCC implementováno je, a regly neustále dostávají informace z BMS, jaký maximální proud můžou do baterie pustit. Jenomže baterka jim také zároveň říká C.V. = 53.2V, což je hrozně moc a proto to většině uživatelů s Victronama hlásí overvoltage. Tedy, pokud nemají novější FW do Venusu, kde je to opraveno.
Takže ono to DCC také není žádná výhra, pokud řídící prvek slepě věří údajům z BMS, aniž by věděl CO PŘESNĚ ty údaje znamenají.
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků