Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte říj 19, 2021 10:15 pm


Pylontech US3000 Plus - nastavení

LiFePO4, LiFeYPO4, atd., zkušenosti, rady, tipy ...
PředchozíDalší

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod rokytna » stř úno 26, 2020 10:10 am

Dík za odkaz.

Tak jsem to letmo prošel, pro konec února 2020 je poslední verze (DSP) firmware 71.86, a ta má stále problémy:
např. https://powerforum.co.za/topic/2519-mpp ... ment-68032
(nelze použít nastavení PYL při paralelním provozu, protože si MK nepředají informace o bateriích).

Druhý MK mě zřejmě brzy čeká, takže to beru jako problém.

Škoda že MK nekomunikuje s Pylon bateriemi přes CAN (ten je multimaster) . . . by se to úplně vše propojilo vše navzájem a bylo by vyřešeno (pokud by to i uměl správně firmware)... ještě se na to podívám, jestli jsem tuhle možnost nepřehlédnul. Zatím tam všude vidím jen RS485 (jako single-master, což je jediný MK a druhý má smůlu).

Takže řešení s nastavením USE to tedy teď jistí, zůstanu u něj. Díky Youdovi za detaily ohledně nastavení v tomto směru.
ostrovní FVE
?
rokytna
 
Příspěvky: 177
Registrován: pát úno 14, 2020 8:35 am

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 12:31 pm

Podle mých zkušeností Voltronic firmware neopraví. Nikdy. Úplně stejný přístup k BMS totiž zvolil i v prémiové řadě hybridů InfiniSolar a tam se na opravy FW vykašlal taky. Je potřeba si prostě uvědomit, že TW/CN filozofie výroby a podpory produktů je zcela jiná, než třeba ta Německá nebo Americká.

Jakmile je jednou produkt zaplacen a leží u zákazníka, přechází Asiat do režimu "Už tvoje". Problémy zákazníka ho absolutně nezajímají, protože ví, že tento zákazník si od něj stejnou věc už podruhé nekoupí. Proč by tedy ztrácel čas a zvyšoval si náklady?

Jde o to vychrlit produkt v masovém měřítku a naplnit datasheety co největším počtem pozitivních vlastností. To, že ty vlastnosti nefungují dohromady, to v TW/CN fakt nikdo neřeší. Jejich mentalita je prostě jiná.

Úkol zněl jasně: přidat komunikaci s BMS Pylontech.

Úkol splněn: s BMS to mluví.

Realita:
  • To, že komunikace s BMS má fungovat i v paralelním režimu nebylo v zadání.
  • Stejně tak nebylo v zadání, že při té komunikaci s BMS nemá invertor přebíjet baterky.
  • A nebylo tam ani to, že by mělo být možné ručně jemně adjustovat hodnoty C.C. a C.V.
  • V zadání nebylo ani to, aby se invertor vypínal podle SOC.
Jediná možnost, jak dotlačit jakéhokoliv TW/CN výrobce k úpravě FW je, když s ním jedná velký Evropský, Indický nebo Pákistánský přeprodejce s kapacitou odebrat několik kontejnerů zboží. A vyžádá si konkrétní úpravu FW + nastříkání bedny vlastní barvou jako podmínku k provedení objednávky. Jediný, komu se zatím něco takového povedlo je Pákistánský Inverex: https://www.aptinverex.com/products/

Nějakej miniaturní českej eShop, kterej za rok prodá sto invertorů, nikoho nezajímá. Taková objednávka skončí na stole interního obchodníka, který ji jen zadá do ERP systému a tím to pro něj končí.

Z toho plyne poučení, že pokud někdo chce, aby mu Axpert nebo InfiniSolar komunikoval s Pylontechem opravdu dobře, i v paralelním režimu více měničů, včetně komunikace s modbus elměrem a možností adjustovat nabíjecí parametry....si to musí dodělat sám, formou externího PLC.

Bohužel.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod Jozef51 » stř úno 26, 2020 1:19 pm

youda píše:...včetně komunikace s modbus elměrem a možností adjustovat nabíjecí parametry... si to musí dodělat sám, formou externího PLC. Bohužel.

Vyskumne oddelenie akademika youdu odviedlo vynikajucu pracu a ma nadalej - moju podporu. Aspon tu verbalnu. A to
- musis si to dorobit sam -
mam nad stolom uz zopar rokov. Aziati su... tu sa da vymenovat vela dobreho. Ale ta koncovka...
?
Jozef51
 
Příspěvky: 449
Registrován: stř bře 01, 2017 8:06 am
Bydliště: Rosovice

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 2:01 pm

No, zase abych úplně nekecal: Ve fabrické verzi Axpert King / PIP-MK bylo pár chyb a minimálně dvě z nich nový FW skutečně opravil:
  • V jednom z režimů se měnič o každou půlnoc sám připojil na DS a začal dobíjet baterku, ikdyž to bylo zakázáno v nastavení.
  • Za určitých podmínek docházelo k zaseknutí SCC, kdy měnič jel z baterky, ale odpojil se od panelů.
Takže, pokud se jedná o vadu, která je snadno viditelná a mohla by ohrozit další prodeje, tak i TW/CN se k rozhoupe k vydání záplaty.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » stř úno 26, 2020 5:43 pm

Tak co tady ctu ohledne komunikace axpert - pylon to je mrzute. S kolegem zacinajicim solarnikem jsme prave tuto kombinaci vybrali jako optimalni pomer cena/vykon.
Takze pokud se axpert nedokaze ridit dle informaci z bms tak je to nebrat.
Youdo pises ze infini je na tom podobne. Jak se ti to chova? Sel bys do infini a pylonu znovu?

Po infini je cenove na rade victron ...
?
PavelR
 
Příspěvky: 2651
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 9:41 pm

PavelR píše:Tak co tady ctu ohledne komunikace axpert - pylon to je mrzute. S kolegem zacinajicim solarnikem jsme prave tuto kombinaci vybrali jako optimalni pomer cena/vykon.
Takze pokud se axpert nedokaze ridit dle informaci z bms tak je to nebrat.

Tak, jak je BMS komunikace implementovaná v Axpertu je to opravdu k pláči.
Nicméně bych Axpert nezavrhoval: pokud ho kolega doplní o Raspberry+ICC, tak mu to bude s Pylontechy chodit výborně. A navíc získá grafy výkonu a statistik. Do ostrova je to podle mne stále jedno z nejlepších řešení, tedy cena/užitná hodnota. Viz např. zde: https://www.youtube.com/watch?v=tCRmIvT8x38

PavelR píše:Youdo pises ze infini je na tom podobne. Jak se ti to chova?

BMS kartu pro infini jsem si koupil, narozdíl od Axperta je to u Infini extra příslušenství. Ale vzal jsem ji jen proto, že jsem chtěl prozkoumat její zapojení. Pak jsem ji daroval někomu na fóru. Prakticky to funguje úplně stejně, jako s Axpertem:
    1) BMS karta nepodporuje běh více měničů v paralelním režimu.
    2) Nelze měnit nastavení C.C. a C.V.
    3) Zasunutím karty člověk přijde o slot, do kterého by jinak dal kartu pro modbus elměr a řízení přetoků nebo kartu pro LAN.
Takže pro mne k ničemu už kvůli bodům 1 a 2, pro většinu dalších uživatelů nahouby kvůli bodu 3.

Nedávno jsem si tedy komunikaci mezi Pylontechy a BMS dopsal sám a přidal jsem i postupné zapínání paralelních měničů podle zatížení. To ale samozřejmě není řešení pro každého:
viewtopic.php?p=115093#p115093
viewtopic.php?p=115812#p115812

PavelR píše: Sel bys do infini a pylonu znovu?
Po infini je cenove na rade victron ...


Kdybych měl všechny zkušenosti, které mám teď, tak do InfiniSolarů už bych nešel. Svůj ostrov bych postavil na třech nebo čtyřech PIP-5048MK v paralelu. Stálo by to polovic, žralo by to také polovic. Do PLC bych to připojil také v pohodě. A to je i důvodem, proč nováčkům necpu systém, který mám já, ale většinou jim radím buď GW10K-ET pro oficiální 3f hybrid, nebo Axpert+ICC pro 1f ostrov. Já už to s těmi mými InfiniSolary nějak doklepu, ale není důvod, abych do stejné šlamastiky směřoval i ostatní jen proto, že nejsem ochoten přiznat, že můj systém není ideální.

Pokud jde o Pylontechy, tak ty bych znovu vzal. Mám k nim sice pár výhrad, ale zatím jsem nenašel žádné jiné tovární řešení, které by mělo tak nízkou cenu za kWh a zároveň se s ním dalo v pohodě komunikovat pomocí PLC.

Victron je fajn, ale pro nováčka bývá obvykle dost drahý ten vstup do Victroního ekosystému. A kompromis v podobě zakoupení Multiplusu 3000VA s tím, že později se přikoupí další dva 3000VA měniče do paralelu, není úplně to pravé ořechové. Proto taky občas zánovní multiplusy menších výkonů vidíme v bazarech, zatímco bazarový 5000VA je spíše rarita. Pro zkušenou montážní firmu je používání Victronu absolutní pecka (kompletní ekosystém, nové firmwary, oficiální školení, dobrá marže, zajištěný servis). Ale pro začátečníka, který se nemá s kým poradit, to může být docela výzva.

Pokud tedy jde o tvého začínajícího ostrovního kolegu, mrknul bych se ještě na tu kombinaci Axpert+ICC.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod josse » stř úno 26, 2020 9:44 pm

youda píše:No, zase abych úplně nekecal: Ve fabrické verzi Axpert King / PIP-MK bylo pár chyb a minimálně dvě z nich nový FW skutečně opravil:
  • V jednom z režimů se měnič o každou půlnoc sám připojil na DS a začal dobíjet baterku, ikdyž to bylo zakázáno v nastavení.
  • Za určitých podmínek docházelo k zaseknutí SCC, kdy měnič jel z baterky, ale odpojil se od panelů.
Takže, pokud se jedná o vadu, která je snadno viditelná a mohla by ohrozit další prodeje, tak i TW/CN se k rozhoupe k vydání záplaty.


https://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php?f=64&t=5955
Tady se píše, že ani jednu chybu ještě neopravili.

Firmware

As of November 2019, the manufacturer's firmware for the PIP-5048MK/Axpert King still contains the PV freeze bug. For that reason, we do not recommend that anyone purchase this model at this time. But for those of you who have already done so, we do at least have patched firmware that fixes the premature-float bugs.
Coulomb and Weber's patched firmware:

A beta version of 71.80d (WP: b1.8d, LCD: 01.82) patched firmware which only fixes the premature float bugs
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 9:49 pm

Pokud si pamatuji správně, tak SCC freeze a midnight charging řeší FW 71.82
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod Vitek » stř úno 26, 2020 9:52 pm

youda píše:Pokud si pamatuji správně, tak SCC freeze a midnight charging řeší FW 71.82

Ondro nemáš odkaz? rád bych to případně upgradnul, klidně mužu až na verzi .86 což je oficialni . občas SCC zamrzne cca na 30s...
Bavíme se teda o PIP 5048 MK že?

Sorry za offtopic.
Díky Vítek
?
Vitek
 
Příspěvky: 1752
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod josse » stř úno 26, 2020 9:54 pm

youda píše:...
Nicméně bych Axpert nezavrhoval: pokud ho kolega doplní o Raspberry+ICC, tak mu to bude s Pylontechy chodit výborně. A navíc získá grafy výkonu a statistik.
...
2) Nelze měnit nastavení C.C. a C.V..


Opravte mě někdo, já si myslím, že do ICC stále ještě nikdo DynamicChargingCurrent ještě nikdo neimplementoval, tudíž je to pro LiFePO4 úplně špatně, bez toho se balancovat nedá.

Pro opravdové fungování Axperta + LiFePO4 je třeba 4048/5048MS + neoriginální FW a něčí SW.

Jak snižuje ICC nabíjecí proud, když se SOC blíží nabitému stavu? Podle mě nemůže, protože normální změna nastavení nabíjecího proudu restartuje SCC a za chvilku by to zničilo EEPROM.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » stř úno 26, 2020 9:57 pm

youda píše:
PavelR píše:Tak co tady ctu ohledne komunikace axpert - pylon to je mrzute. S kolegem zacinajicim solarnikem jsme prave tuto kombinaci vybrali jako optimalni pomer cena/vykon.
Takze pokud se axpert nedokaze ridit dle informaci z bms tak je to nebrat.

Tak, jak je BMS komunikace implementovaná v Axpertu je to opravdu k pláči.
Nicméně bych Axpert nezavrhoval: pokud ho kolega doplní o Raspberry+ICC, tak mu to bude s Pylontechy chodit výborně. A navíc získá grafy výkonu a statistik. Do ostrova je to podle mne stále jedno z nejlepších řešení, tedy cena/užitná hodnota. Viz např. zde: https://www.youtube.com/watch?v=tCRmIvT8x38

PavelR píše:Youdo pises ze infini je na tom podobne. Jak se ti to chova?

BMS kartu pro infini jsem si koupil, narozdíl od Axperta je to u Infini extra příslušenství. Ale vzal jsem ji jen proto, že jsem chtěl prozkoumat její zapojení. Pak jsem ji daroval někomu na fóru. Prakticky to funguje úplně stejně, jako s Axpertem:
    1) BMS karta nepodporuje běh více měničů v paralelním režimu.
    2) Nelze měnit nastavení C.C. a C.V.
    3) Zasunutím karty člověk přijde o slot, do kterého by jinak dal kartu pro modbus elměr a řízení přetoků nebo kartu pro LAN.
Takže pro mne k ničemu už kvůli bodům 1 a 2, pro většinu dalších uživatelů nahouby kvůli bodu 3.

Nedávno jsem si tedy komunikaci mezi Pylontechy a BMS dopsal sám a přidal jsem i postupné zapínání paralelních měničů podle zatížení. To ale samozřejmě není řešení pro každého:
viewtopic.php?p=115093#p115093
viewtopic.php?p=115812#p115812

PavelR píše: Sel bys do infini a pylonu znovu?
Po infini je cenove na rade victron ...


Kdybych měl všechny zkušenosti, které mám teď, tak do InfiniSolarů už bych nešel. Svůj ostrov bych postavil na třech nebo čtyřech PIP-5048MK v paralelu. Stálo by to polovic, žralo by to také polovic. Do PLC bych to připojil také v pohodě. A to je i důvodem, proč nováčkům necpu systém, který mám já, ale většinou jim radím buď GW10K-ET pro oficiální 3f hybrid, nebo Axpert+ICC pro 1f ostrov. Já už to s těmi mými InfiniSolary nějak doklepu, ale není důvod, abych do stejné šlamastiky směřoval i ostatní jen proto, že nejsem ochoten přiznat, že můj systém není ideální.

Pokud jde o Pylontechy, tak ty bych znovu vzal. Mám k nim sice pár výhrad, ale zatím jsem nenašel žádné jiné tovární řešení, které by mělo tak nízkou cenu za kWh a zároveň se s ním dalo v pohodě komunikovat pomocí PLC.

Victron je fajn, ale pro nováčka bývá obvykle dost drahý ten vstup do Victroního ekosystému. A kompromis v podobě zakoupení Multiplusu 3000VA s tím, že později se přikoupí další dva 3000VA měniče do paralelu, není úplně to pravé ořechové. Proto taky občas zánovní multiplusy menších výkonů vidíme v bazarech, zatímco bazarový 5000VA je spíše rarita. Pro zkušenou montážní firmu je používání Victronu absolutní pecka (kompletní ekosystém, nové firmwary, oficiální školení, dobrá marže, zajištěný servis). Ale pro začátečníka, který se nemá s kým poradit, to může být docela výzva.

Pokud tedy jde o tvého začínajícího ostrovního kolegu, mrknul bych se ještě na tu kombinaci Axpert+ICC.


no ale jak je to s nastavenim parametru nabijeni a vybijeni kdyz je tam icc? jsou pevne nastaveny v menici a nebo to icc parametruje menic podle aktualnich dat z bms?
Prave ze bych se nerad dostal do situce ze se pylony budou vypinat, protoze by si chteli v klidu zabalancovat a menic do nich hudruje co to da ...


Pogooglim si co ze to icc vlastne je. A pokud jo tak na cem rozumnym to rozjet.
Raspbery je dalsi problem. Sam ho pouzivam na victronu, ale to je moje riziko. Je to hracka kterou nechci doporucovat dalsimu cloveku jako reseni cehokoliv.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2651
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 10:02 pm

Josse,
valím do toho občas i více než 200A x 52.5V a balancuje to úplně v pohodě, přijď se podívat osobně :)
Dokonce, na rozdíl od mnoha jiných lidí, nemám ani alarmy na overvoltage.

V BMS Pylontechu je sada FETů, které dokážou nabíjecí proud poměrně rázně utnout, pokud se SOC blíží 90%. Je to velmi pěkně vidět i na grafech, kdy u konce nabíjení proud do Pylontechů velmi strmě padá dolů.
Když jsem ještě měl 20kWh Winstonů, tak ta křivka na konci nabíjení byla mnohem pozvolnější - tam proud padal jen díky zvyšujícímu se odporu baterek vůči nabíjení a balancery občas skutečně dostávaly zabrat. Naopak, Pylontechy se mi při konci nabíjení nijak moc nehřejí.

Takže za mne vyzkoušeno a je to v pohodě.

PS: Tady pro srovnání jak vypadá ten průběh proudu při konci nabíjení:

Winston
Proud klesá krásně pomalu, přirozeným způsobem.
winston current.PNG

Pylontech
Proud je strmě utnut, evidentně zabral FET a měnič na zvýšený "odpor" zareagoval přechodem do C.V. To se projevilo strmým poklesem nabíjecího proudu ale i krátkodobým odběrem z baterie, neboť C.V. je zde nastaveno o cca 0.5V níže než C.C. Mimochodem, datová komunikace mezi BMS a měničem v tomto případě není zapojena:
pylontech current.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil youda dne stř úno 26, 2020 10:28 pm, celkově upraveno 3
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod josse » stř úno 26, 2020 10:02 pm

PavelR píše:no ale jak je to s nastavenim parametru nabijeni a vybijeni kdyz je tam icc? jsou pevne nastaveny v menici a nebo to icc parametruje menic podle aktualnich dat z bms?
Prave ze bych se nerad dostal do situce ze se pylony budou vypinat, protoze by si chteli v klidu zabalancovat a menic do nich hudruje co to da ...


Na já bych to v Pythonu asi uměl, pro LiIon to není potřeba tak jsem si to nenapsal. Ale měniče to umí asi jen dva:
http://dkeenan.com/Dynamic%20Charge%20a ... ontrol.txt
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod josse » stř úno 26, 2020 10:04 pm

youda píše:Josse,
valím do toho občas i více než 200A x 52.5V a balancuje to úplně v pohodě, přijď se podívat osobně :)
Dokonce, na rozdíl od mnoha jiných lidí, nemám ani alarmy na overvoltage.

V BMS Pylontechu je sada FETů, které dokážou nabíjecí proud poměrně rázně utnout, pokud se SOC blíží 90%. Je to velmi pěkně vidět i na grafech, kdy u konce nabíjení proud do Pylontechů velmi strmě padá dolů.
Když jsem ještě měl 20kWh Winstonů, tak ta křivka na konci nabíjení byla mnohem pozvolnější.

Takže za mne vyzkoušeno a je to v pohodě.
No, to platí pro deset cihel nebo kolik jich máš ty, ale určitě ne pro 2-3 kolik jich tu všichni kupují, protože víc peněz nechtějí dát... :-) ty máš i minimálně dva přívody ne?
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 10:10 pm

Ano, mám tam dva přívody.
Máš recht - počet cihel vs výkon na střeše samozřejmě bude mít vliv, to máš pravdu.

Ale chodilo mi to dobře i s prvníma čtyřma cihlama.
Jestli by to chodilo se dvěma, to fakt nevím, ale 200A bych do nich pouštět nechtěl. To by asi pukly :?

PS: O dva příspěvky výše jsem přidal i fotky grafů z nabíjení pro srovnání.
Naposledy upravil youda dne stř úno 26, 2020 10:27 pm, celkově upraveno 1
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » stř úno 26, 2020 10:11 pm

neni potreba? ja mel za to ze se balacuje kazdy litium a prepeti nema rado zadny litium ale to je jiny tema.
Takovyto akce si muzu mastit ja doma ale nemuzu to doporucovat nekomu jako reseni. ( ne nemam to na kseft)

Jinak receno nekoupim aku s celkem chytrou bms a komunikaci co si sama rekne jaky chce napeti a proud a pak ji nepouziju. To je jak koupit si smartfoun za dvacku a jen s nim telefonovat.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2651
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod youda » stř úno 26, 2020 10:26 pm

PavelR,

s DCC je to jak píše Josse - v ICC tato fičura implementována není. To ale reálně ničemu nevadí.
C.C. nastavíš pevně na 52.5V
C.V. pevně na 52.0V

To, co využiješ z inteligence BMS je:
- reporting SOC
- reporting SOH
- reporting teploty
- automatické přepínání mezi DS a PV podle SOC
- automatická ochrana proti přebití
- automatická ochrana proti podbití
- automatická ochrana proti příliš velkému proudu libovolným směrem

Tady máš ke kombinaci Axpert+ICC+Pylontech docela pěkný návod:
https://portal.segensolar.co.za/reseller/docs/Application%20note%20ICC%20Pylon%20axpert%20(final%20draft)%20Rev00.pdf

Například, ve Victron VenusGX DCC implementováno je, a regly neustále dostávají informace z BMS, jaký maximální proud můžou do baterie pustit. Jenomže baterka jim také zároveň říká C.V. = 53.2V, což je hrozně moc a proto to většině uživatelů s Victronama hlásí overvoltage. Tedy, pokud nemají novější FW do Venusu, kde je to opraveno.

Takže ono to DCC také není žádná výhra, pokud řídící prvek slepě věří údajům z BMS, aniž by věděl CO PŘESNĚ ty údaje znamenají.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » čtv úno 27, 2020 5:51 am

dobre dobre. Youdo jako vzdy informace hodne akademika :)
jakym zpusobem je delano to
- automatická ochrana proti příliš velkému proudu libovolným směrem

O vikendu budu mit cas tak se pustim do studia.
Ma nekdo zkusenost s ICC na cem vsem to lze provozovat? neco prumyslovejsiho nez raspberry?

Pokud to ma victron opraveno tak staci aktualizovat. Ve venusu se to bud deje autoamticky, nebo staci trosku pomackat.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2651
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod josse » čtv úno 27, 2020 5:56 am

youda píše:PavelR,

s DCC je to jak píše Josse - v ICC tato fičura implementována není. To ale reálně ničemu nevadí.
C.C. nastavíš pevně na 52.5V
C.V. pevně na 52.0V

To, co využiješ z inteligence BMS je:
- reporting SOC
- reporting SOH
- reporting teploty
- automatické přepínání mezi DS a PV podle SOC
- automatická ochrana proti přebití
- automatická ochrana proti podbití
- automatická ochrana proti příliš velkému proudu libovolným směrem

Tady máš ke kombinaci Axpert+ICC+Pylontech docela pěkný návod:
https://portal.segensolar.co.za/reseller/docs/Application%20note%20ICC%20Pylon%20axpert%20(final%20draft)%20Rev00.pdf

Například, ve Victron VenusGX DCC implementováno je, a regly neustále dostávají informace z BMS, jaký maximální proud můžou do baterie pustit. Jenomže baterka jim také zároveň říká C.V. = 53.2V, což je hrozně moc a proto to většině uživatelů s Victronama hlásí overvoltage. Tedy, pokud nemají novější FW do Venusu, kde je to opraveno.

Takže ono to DCC také není žádná výhra, pokud řídící prvek slepě věří údajům z BMS, aniž by věděl CO PŘESNĚ ty údaje znamenají.


Ke grafům: vidím v tom, že se baterky odpojí, protože regulátor není schopen snížit proud, furt by tam pral plný. Zareagovaly ochrany nikoliv paliče/ balancer.

CV a CC jsi napsal obráceně, tak jak jsi to napsal to potřebuje float. A to je to co Axpert ve FW neopravil!! Takže s orig. FW nemožné!

Pointou DCC je: zjistit první nabitý článek, snížit proud natolik, aby napětí na tomto článku bylo pouze o minimální napětí vyšší, než na ostatních, tudíž se ostatní budou nabíjet a tento první se nabíjet už nebude, bude se to pálit na odporu (na chladiči).

Když budeme slušný k Pylonům, nabíjet 20A na cihlu, pak jeden palič musí zvládnout 66W, to už potřebuje větrák. Je v pylonu ventilátor? Jak často z něj jde horký vzduch? Asi vůbec, protože použije spínač a odpojí baterky a nechá protékat minimální proud, on ho asi nerozepne úplně, stačí 2A na cihlu, při 0.5V to jest 25mR a 1W na spínači. Problém nastane, když regulátor neumí ten 0.5V, ale nastaví třeba 56V, to je pak moc tepla...

Ten victron by tedy při 53.2V měl: 3.2/2A = 1.6R / 6.4W I tohle si dokážu představit, že na to je Pylon připraven.

Tohle všechno je krásné a funkční pro přicucávací měniče, ale bojím se, jak se to občas zachová v ostrovu. Se změnou odporu na mosfetu právě aby na něm byl podobný úbytek, jako ochrana mám zkušenosti a v klidu řeknu, že to rychle nejde :-) a analogově taky ne :-) takže jsme o zpoždění procesoru a budiče a to napětí při odpojení PV klesne moc, mosfet se nestačí zapnout úplně a měnič se vypne protože na chvilku ztratil napětí.

Neříkám že se to musí stát, díky tomu že bude dost cihel, nějaká bude určitě ještě připojená a ta to podrží. Prostě kombinace Axperta s chybou float, s chybou pv disconnect a s málo Pylon cihlami to občas může zablbnout a vypne se to. Stačí přidat druhý regulátor, druhý měnič, šestou cihlu, ... Cokoliv k tomu minimalistickýmu sestupu přidat a už se to asi neprojeví nikdy.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3, https://solarforum.cz/
?
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Pylontech US3000 Plus - nastavení

Příspěvekod PavelR » čtv úno 27, 2020 6:05 am

No ta sestava ktera by se u kolegy prozatim delala by byla prave dost mala - jeden axpert 5kw s ACDCAC tedy king pokud mam dobre zjisteno a na zacatku dve cihly us3000. Pozdeji dalsi.

Takze se bojim jestli by to proste nezlobilo. Bude to v objektu kde zatim neni lidska posadka, ale je tam spotreba. Takze je treba aby to fungovalo autonome, spolehlive. No mam co studovat.

grafy atp jsou ficury, ktera neni primarne zadana. Pokud bude ok pokud nebude ok ale musi to fungovat jak ma.
?
PavelR
 
Příspěvky: 2651
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

PředchozíDalší

Zpět na LiFe*

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'