camel1cz píše:.................
Nezkoušel jste někdo výměník stavět? Na TZB to pár lidí zkoušelo, ale moc sdílní nejsou a je to samá půtka Kocina vs. Šalý vs. zbytek světa

to mě nějak neba a fakt si užívám zdejší rozumný přístup. Díky
......
Zdravím ostrovníky.
Používám v paneláku jednotku CLIMOS 150DC a po zkušenostech s ní jsem začal připravovat jednotku pro rodinný domek svépomocí (s pomocí kamaráda-zámečníka) a se samostatnými komponentami.
Základem je výměník od firmy PAUL viz
tento dokumentv ceně asi za 15 000,- Kč. Tento výměník pak chci zabudovat do skříně z plechu s příslušnými přepážkami a hrdly 160mm a taky s tepelnou izolací.
Ke všemu pak přidat 2 ventilátory (klasika na 230V, ale použít řiditelné frekvenční měniče)
mám koupeno z těchto a taky 2
filtrační boxy do kterých se dají dát nejrůznější kombinace filtrů.
Řízení přes frekvenční měniče v nějakém rozumném rozsahu. Problém je samozřejmě nejvíc při použití digestoře v kuchyni s velkým výkonem.
Je třeba taky předem myslet na odvodnění jednotky (to chci přes sifon hadičkou ven z objektu).
Cena podle řízení max 35 000,- Kč. Možnost zdvojit ventilátory nebo dát jiné filtry a podobně.
Nevýhoda - vyžaduje vzhledem k externím komponentám poměrně velký prostor (a ta změť trubek 150mm!!)
Zatím nakoupeny komponenty a čekám na výtvor zámečníka, který zabudovává výměník.
Podrobnosti o výměníku PAUL jsem našel na
tomto odkazuPřidám zkušenosti až budou bude li zájem.
Přeji hodně úspěchů
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)